גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN
קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

ממדי האסון ביישובי עוטף עזה נחשפים: אושרה הצעת המחליטים של הממשלה לתוכנית האסטרטגית למינהלת תקומה, שמציגה לראשונה באופן מקיף את היקפי הנזקים ואת הפגיעה הנרחבת ביישובים ובתושבים בעקבות אירועי 7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל". הנתונים מראים כי מדובר בפגיעה רחבה מבחינה פיזית וכלכלית, שמסתכמת על פי הערכות ביותר מ-5.3 מיליארד שקל, לא כולל הפגיעה הנפשית שחוו התושבים.

"תחרות בלתי הוגנת": תביעה חושפת את הפגיעה במחצבות הישראליות
המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הצעת המחליטים נוסחה לטובת אישור התוכנית האסטרטגית, היא תוכנית החומש לפעילותה של מינהלת תקומה לשיקום העוטף. התוכנית הייתה אמורה לעלות לאישור הממשלה כבר בתחילת השבוע, אך בעקבות מתקפת הטילים והכטב"מים מאיראן, נדחתה והובאה לאישור היום (ד'). היא כוללת לא מעט נתונים כרקע, ובהם נזקים לבתים, לתשתיות ואולי יותר מכול - לשגרת החיים של תושבי העוטף.

נזקים לבתים, לתשתיות ולחקלאות

"המרחב הבנוי ביישובי החבל סבל פגיעה אנושה", כך על פי הצעת המחליטים, שמציינת כי יותר מ־2,000 מבנים בעוטף "נפגעו במידה כלשהי", ומתוכם מאות מיועדים להריסה, הן בתי מגורים והן מבני ציבור. ההערכה היא כי מדובר בנזק של 1.7 מיליארד שקל. לצד זה, נגרמה פגיעה קשה לתשתיות, ובעיקר לכבישים בין־עירוניים ולכבישי גישה. הצעת המחליטים מציינת כי "בהתאם לנתוני משרד התחבורה נדרש שיקום לכ־140 קילומטרים של כבישים באזור זה". הנזקים נגרמו הן ישירות מהלחימה באזור, והן בשל תנועת כלים של צה"ל, כוחות ההצלה וכוחות הביטחון ברחבי העוטף.

2,000 מבנים נפגעו מתוכם מאות מיועדים להריסה / צילום: מיטל שטדלר

נציין כי שיקום העוטף פיזית החל בעיקר בתחום התשתיות, וכי שיקום מרחבי המגורים טרם החל באופן רשמי. במינהלת תקומה מגבשים מתווה שבמסגרתו ינוהל התכנון מחדש של כל יישוב שנפגע בעזרת חברת ניהול חיצונית, שתעבוד עם היישובים עצמם ובפיקוח המינהלת. המהלך צפוי לצאת לדרך לאחר חג הפסח.

התוכנית האסטרטגית שאושרה על ידי הממשלה כוללת הקצאה של 1.46 מיליארד שקל לטובת מתווה לשיקום היישובים, בתי המגורים, התשתיות הציבוריות, מבני הציבור וסביבת המגורים בישובים שנפגעו. לצד זה, היא מקצה סכום של 270 מיליון שקל לטובת פעולות שיקום נוספות בעיר שדרות עצמה - וכן עוד סכומים נוספים לשיקום ולתיקון בתחומי חיים אחרים בעוטף.

תחנת דלק הרוסה בעוטף עזה. 3,000  דורשי עבודה חדשים בעוטף  מתחילת 2024 / צילום: בר לביא

הצעת המחליטים חושפת גם את היקף הנזקים הישירים לחקלאות בעוטף עזה, המוערכים במאות מיליוני שקלים. על פי נתונים המוצגים בהחלטה, שהתקבלו מאגודת "משקי הנגב" (המרכזת את רוב הפעילות החקלאית של הקיבוצים בעוטף עזה), נגרם אובדן תוצרת של כ־20%-50% בגידולי השדה בעוטף, קרוב ל־50% אובדן תוצרת במטעים ובפרדסים וירידה של כ־20% בתפוקת החלב בעוטף. עוד מצוין בהצעת המחליטים כי כיום, כחצי שנה לאחר פרוץ המלחמה, ההערכה היא כי היקף הפעילות במשקים עומד על כ־60%-70% ביחס למצב ערב המלחמה.

עלייה של פי 4 בצריכת טיפולים נפשיים

מאז פרוץ המלחמה, ובעיקר עקב אופי האירועים במתקפת 7 באוקטובר של החמאס, מזהירים מומחים כי הדרישה לטיפולים נפשיים ולטיפול בטראומה ובפוסט טראומה תגדל משמעותית בקרב מי שחווה ישירות את המאורעות. הצעת המחליטים חושפת גידול דרמטי מכיוון זה. "בהתאם לנתוני משרד הבריאות, לאחר אירועי 7 באוקטובר ישנה עלייה של פי ארבעה בצריכת טיפולים נפשיים במסגרת מרכזי החוסן ברשויות חבל התקומה", נכתב בהצעה. "בהתאמה, גדלה כמות המטפלים פי 4.5". עוד מצוין במסמך כי אחוז הפונים לטיפול במרכזי החוסן מקרב תושבי רשויות חבל נע בין 7.5% ל־19%, נתון גבוה משמעותית מהממוצע. כך למשל מציינת ההחלטה כי בקרב תושבי נתיבות שיעור הפונים לטיפול במרכזי החוסן הוא 2% מכלל האוכלוסייה.

כביש סמוך לשדרות לאחר מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. 140 קילומטרים של כבישים דורשים שיקום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

העלייה בפניות לטיפול מתורגמת גם למספרים, בפילוח לפי רשות: על פי הצעת המחליטים, מאז 7 באוקטובר יותר מ־50% מתושבי שדרות קיבלו מענה במחלקת הרווחה; במועצה האזורית אשכול נוספו 500 פניות חדשות לשירותי הרווחה, 300 מהן סביב נושא החטופים והנרצחים באירועים - זאת לעומת 1,220 משפחות שקיבלו שירות לפני המלחמה; בשדות נגב נוספו 1,250 פניות חדשות, לעומת 860 מטופלים לפני המלחמה; במועצה האזורית חוף אשקלון נוספו 534 פניות חדשות מאז המלחמה.

שיעור האבטלה קפץ ל־10%

המצב הקשה שבו שרויים התושבים מתבטא גם בנתוני התעסוקה: על פי הצעת המחליטים, בתקופה שלאחר 7 באוקטובר מספר דורשי העבודה ברשויות החבל גדל כמעט פי 2.5 ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. "לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, מתחילת 2024 כ־3,000 איש בחבל דרשו אבטלה, לרבות עובדים שהוצאו לחל"ת", מצוין שם. "כדי לסבר את האוזן, מדובר על כ־10% מכלל התושבים בגילי העבודה בחבל, בעוד שלפני מתקפת הטרור עמדה האבטלה בחבל על כ־1%". לפי נתוני שירות התעסוקה, בחודשים אוקטובר-ינואר הצטרפו כ־3,400 דורשי עבודה חדשים בחמש רשויות החבל לעומת פחות מ־900 בתקופה המקבילה אשתקד, כמעט פי ארבעה.

"בהתאם לנתוני רשות המסים, בינואר-פברואר כ־70% מהעסקים בחבל דיווחו על ירידה בהכנסות, וב־28% מהם דווח על ירידה של יותר מ־80% בפעילות העסקית", מצוין במסמך. ההצעה מתייחסת גם למוסד האקדמי היחיד הפועל היום בחבל, המכללה האקדמית ספיר שנמצאת במרחק של פחות מ־4 ק"מ מגבול עזה והושפעה ישירות מהאירועים: 27 סטודנטים, חברי סגל ובוגרים נרצחו, 1,200 סטודנטים פונו מבתיהם וכך גם 270 אנשי סגל. הצעת המחליטים חושפת שנכון להיום ההרשמה לשנת הלימודים הבאה נמוכה ב-35% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד".

התוכנית של מינהלת תקומה הובאה לאישור לאחר עבודה שהחלה בעקבות אישור החלטת הממשלה 1127 ב־12 בדצמבר 2023. התוכנית קובעת את מסגרת הפעילות של המינהלת לאורך חמש שנות פעילותה, בתקציב כולל של 19 מיליארד שקל - מיליארד שהוקצו בפרוץ המלחמה ועוד 18 מיליארד שקל להמשך פעילותה עד שנת 2028. בתוכנית סעיפים הנוגעים לדיור, בינוי ותשתיות, כלכלה, עסקים ותעסוקה, תיעוד, הנצחה ומורשת, חקלאות, תיירות וביטחון. ההחלטה דוחה את אישור חלק מתקציב המינהלת, 5 מיליארד שקל המיועדים בעיקר לצמיחת העוטף, לשלב מאוחר יותר, זאת במטרה לאפשר לממשלה לבחון מחדש את הגדרת החבל - קרי היישובים הכלולים בו - כפי שנקבע בהחלטת הממשלה הקודמת הנוגעת לתקומה. 

גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, אינו מרוצה מהתוכנית שאושרה: "לצד התהליכים המשמעותיים לפיתוח ולשיקום האזור, והערכתנו לעבודה הקשה מולנו בבנייתה, לצערנו יש בתוכנית חוסרים משמעותיים אל מול הצרכים הרבים של יישובי המועצה כמוקד האסון", הוא אומר. "ציפיותינו לשיקום הולם אל מול עוצמת הפגיעה, ובהתייחסות לכלל יישובי המועצה, לא נענו. המענה הניתן לאשכול הוא חלקי ולא בכל התחומים כמתבקש בשיקום. העיכוב בשיפוץ היישובים, חדרי הטיפול שמימונם הופסק והקטנת כיתות הלימוד הנדרשת אינם חלק מהתוכנית. המבחן האמיתי של התוכנית יהיה יכולת הביצוע והיישום שלה בפועל. לקהילות שעברו את האסון הגדול ביותר שידעה המדינה, מגיע יותר".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים