גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השנים האחרונות היו מלאות תהפוכות בשוק ההון האמריקאי, בדגש על מניות הטכנולוגיה. ב־2020, לאחר הלם קצר מפרוץ מגפת הקורונה, השווקים החלו במגמת עלייה ומניות הטכנולוגיה בלטו לטובה; ב־2021 שיאים נשברו במניות רבות, ומספר שיא של חברות הייטק חדשות הגיע לוול סטריט, שם הן התקבלו בחום על־ידי המשקיעים שחיפשו אפיקי צמיחה חדשים בתקופה של ריבית אפסית.

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל? 
ראיון | החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק 
תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך 

בסוף אותה שנה, החששות מפני השפעות האינפלציה והעלאות הריבית ציננו מאוד את ההתלהבות והמגמה השתנתה, כשב־2022 נרשמה בוול סטריט שנה חלשה במיוחד (הגרועה ביותר מאז 2008) שהסתיימה עם ירידות בשיעור דו־ספרתי במדדים המובילים.

האוויר יצא גם ממניות הטכנולוגיה שאיבדו חלק ניכר מהשווי ביחס לשיאים שאליהם הגיעו זמן קצר לפני כן. שנת 2023 שוב סימנה שינוי מגמה: השווקים חזרו להתאושש, ובראשם מניות "שבע המופלאות" שמזוהות עם סקטור הטכנולוגיה. גם מניות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט חוו את כל הטלטלות הללו, ולמרות המלחמה שפרצה באוקטובר שעבר, נראה שהושפעו בעיקר מהמגמה הכללית בשוק.

התנודות במחירי המניות השפיעו כמובן גם על מימושי האופציות של עובדי חברות אלה. בתעשיית ההייטק הישראלית מועסקים מאות אלפי עובדים, הנהנים בדרך כלל משכר גבוה מהממוצע ומתנאי העסקה הנחשבים חלומיים. לצד חלום האקזיט שיהפוך אותם למיליונרים בן לילה, אפיק התעשרות מרכזי שממנו נהנים העובדים בחברות הטכנולוגיה הוא מימוש אופציות שקיבלו כחלק מתנאי העסקתם בחברה.

בימים האחרונים סיימו החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב לפרסם את הדוחות המורחבים שלהן לשנה החולפת. אלה מפרטים גם את היקפי המימושים של האופציות על־ידי העובדים. מבדיקת גלובס את הדוחות הללו, עולה כי במהלך 2023 עובדים ב־48 חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט מימשו אופציות ברווח (הטבה, ערך פנימי) שהיקפו הכולל עמד על 824 מיליון דולר.

 

מדובר על ירידה בהיקף הרווחים מאופציות שמומשו ביחס לשנתיים הקודמות: ב־2022 ההטבה המגולמת לעובדים (לפי נתוני 53 חברות) הייתה כ־1.17 מיליארד דולר, ובשנת השיא 2021 ההטבה הסתכמה ביותר מפי 3 - בכ־2.65 מיליארד דולר (נתוני 49 חברות).

לירידה בהטבה שמימשו העובדים אשתקד עשויות להיות מספר סיבות, ובהן עיתוי המימוש במהלך השנה וביחס למחיר המניה באותו זמן. עם זאת, העלייה במחירי רוב המניות בחודשים האחרונים הגדילה את היקפי ההטבה המגולמת באופציות שהעובדים מחזיקים כיום, ושניתנות למימוש. מהבדיקה עולה כי בעשרות חברות ישראליות שבהן האופציות נמצאות "בתוך הכסף", כלומר כדאיות למימוש, מגולמת הטבה לעובדים של 1.95 מיליארד דולר.

 

יצוין כי לצד חברות ההייטק שמקורן בישראל, מועסקים עשרות אלפי עובדים מקומיים במרכזי פיתוח של חברות ענק זרות, ובראשן אנבידיה, אינטל ומיקרוסופט. אותם עובדים נהנים אף הם מתגמולים הוניים, ורבים מהם התעשרו בשנה האחרונה בשל הקפיצה שרשמו מניות ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט.

נסביר ראשית מהי אופציה: מדובר בנייר ערך המקנה זכות לקנות בעתיד מניה, על בסיס מחיר שנקבע מראש. לדוגמה, אם מחיר המניה הוא 50 דולר, ולעובד ניתנה אופציה לרכוש אותה ב־20 דולר, הרי שההטבה (הרווח) מבחינתו היא 30 דולר, בהנחה שהאופציה כבר הבשילה וניתנת למימוש.

לעומת זאת, אם לעובד יש אופציה לאותה מניה במחיר מימוש של 60 דולר, היא נמצאת למעשה "מחוץ לכסף", כי לא משתלם לו לשלם את מחיר המימוש שלה - הוא לא ירוויח מכך.

 

יש לציין שבחברות רבות, התגמול ההוני לעובדים לא כולל רק אופציות אלא גם מניות חסומות (ראו מסגרת). כמו כן צריך לזכור שלכל נושא האופציות והמניות לעובדים ישנם היבטי מיסוי.

במקרים רבים בחברות טכנולוגיה מישראל שהונפקו בשנים האחרונות, מחירי המימוש של האופציות היו נמוכים ביחס למחיר המניה ושיקפו הטבה משמעותית לעובדיהן. לדברי שגיב מזרחי, מנהל במחלקה הכלכלית ושותף בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO, "אלה כללי המשחק: הענקתי לעובד אופציה במחיר מסוים, החברה התקדמה, עשתה עוד סבבי גיוס בשוויים הולכים וגדלים, יצאה להנפקה בשווי גבוה יותר - כלומר, החברה הושבחה והעובד נהנה מכך".

אלו הן חברות הטכנולוגיה הישראליות הבולטות שבהן מימשו העובדים רווחים מאופציות שבידיהם:

סנטינל וואן
מימושים מצטברים בכ־700 מיליון דולר

חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן הונפקה לראשונה בתקופת השיא של מניות הטכנולוגיה, ביוני 2021. החברה בניהולו של המייסד תומר וינגרטן הונפקה לפי שווי של 9 מיליארד דולר, וזינקה תוך זמן קצר לשיא של כ־20 מיליארד דולר, ואף עקפה בשווי את המתחרה הוותיקה צ'ק פוינט.

השינוי בסנטימנט בשווקים, והעדפת המשקיעים להשקיע בחברות רווחיות גם אם הן צומחות פחות, באו לידי ביטוי במניית סנטינל וואן, ששינתה כיוון ונחלשה עד לשפל של פחות מ־4 מיליארד דולר בשווי ב־2023 (השפל הגיע על רקע תיקון לאחור של דוחות ופיטורים).

בהמשך השנה נפוצו הערכות שסנטינל עשויה להירכש, מה שהוכחש על־ידי החברה, אך השיפור בתוצאות הוביל לעלייה במחיר המניה, והיא הציגה תשואה של 88% ב־2023. עובדי החברה (כמה מאות מהם בישראל) מימשו בשנה זו אופציות שההטבה המגולמת בהן מגיעה ל־173 מיליון דולר, כאשר מחיר המימוש הממוצע של האופציות היה 2.75 דולר בלבד, לעומת מחיר מניה שנע בין 12.8־27.9 דולר בתקופה זו.

 

מדובר על מימוש נמוך יותר משנים קודמות, אך שעדיין מציב את עובדי סנטינל וואן בראש רשימת הנהנים מהאופציות בשנה החולפת. בסך הכול בשלוש השנים האחרונות מימשו עובדי החברה אופציות בהטבה של כ־677 מיליון דולר. לעובדים יש גם אופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע של כ־4.5 דולר, ובמחיר המניה הנוכחי מדובר על הטבה של כ־260 מיליון דולר.

מאנדיי
ירידה במימושים ביחס לשנים קודמות

עוד חברה מבציר ההנפקות של 2021 היא מאנדיי, שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה. החברה שייסדו ומנהלים רועי מן וערן זינמן הונפקה לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, זינקה לשווי של מעל 19 מיליארד דולר בנובמבר 2021 ונפלה לשפל של 3.5 מיליארד דולר שנה לאחר מכן. בניגוד להרבה חברות אחרות שהונפקו ב־2021, היא חזרה להיסחר מעל שווי ההנפקה, אך רחוקה עדיין מהשיא שלה ושוויה מגיע ל־9.3 מיליארד דולר.

עובדי מאנדיי, שרובם מועסקים בישראל (1,168 מתוך 1,854), מימשו במהלך השנה שעברה אופציות בערך פנימי של 113 מיליון דולר, ירידה לעומת השנתיים הקודמות בהן המימושים היו גבוהים מ־300 מיליון דולר בכל שנה. בסך הכול בשנים 2021־2023 מימשו העובדים במאנדיי אופציות בערך פנימי של 781 מיליון דולר - גבוה משמעותית מהנתונים בחברות אחרות. בסוף השנה החזיקו העובדים באופציות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של פחות מ־33 דולר, בעוד שהמניה נסחרת כיום במחיר הגבוה ביותר מפי 5, כך שההטבה המגולמת באופציות הללו מגיעה ל־329 מיליון דולר.

נייס
הטבה של מעל חצי מיליארד דולר ב־3 שנים

חברת הטכנולוגיה נייס היא חברה דואלית, שנסחרת במקביל גם בבורסה בת"א והיא אחת מהחברות הגדולות ביותר במדד ת"א 35. נייס, בניהולו של ברק עילם, מפתחת ומשווקת פתרונות שמיועדים לניהול של קשרי לקוחות ושל סיכונים. בסוף 2023 העסיקה נייס למעלה מ־8,300 עובדים ברחבי העולם, והם נהנו ממימוש אופציות וממניות חסומות שהבשילו בערך פנימי של 138 מיליון דולר בשנה זו. האופציות שמומשו לאורך 2023 היו במחיר מימוש ממוצע של כ־11.2 דולר בלבד, בזמן שמחיר מניית נייס נע בין 150־260 דולר. בשלוש השנים האחרונות העובדים מימשו אופציות בהטבה של למעלה מחצי מיליארד דולר.

מתחילת 2024 מניית נייס, שהניבה תשואה מינורית ב־2023, עלתה ב־12% למחיר של כ־223 דולר. לעומת זאת, האופציות של עובדי החברה שניתנות למימוש הן במחיר מימוש ממוצע של כ־57.6 דולר, כך שההטבה המגולמת בהן מגיעה ל־76.5 מיליון דולר.

גלובל־אי
הטלטלה במניה משתקפת בשווי האופציות

הערך הפנימי של האופציות שמימשו עובדי חברת הפינטק גלובל־אי משקף היטב את הטלטלות שעברו מניות הטכנולוגיה בשנים האחרונות. החברה, בניהולו של המייסד המשותף אמיר שלכט, הונפקה בוול סטריט ב־2021 לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר ונסקה לשווי של 10 מיליארד דולר; באותה שנה מימשו עובדי גלובל־אי אופציות בערך פנימי של כמעט 125 מיליון דולר. ב־2022 שווי החברה ירד, ומניית גלובל־אי אף נסחרה תקופה מסוימת מתחת למחיר ההנפקה; בשנה זו העובדים מימשו אופציות בשווי פנימי של 19 מיליון דולר בלבד. ההתאוששות במחיר המניה ובשווי החברה (עלייה של 92% אשתקד) הובילה גם לעלייה בערך הפנימי של האופציות שמומשו ב־2023, לרמה של 48.3 מיליון דולר.

גלובל־אי מספקת פתרונות טכנולוגיים למסחר מקוון חוצה גבולות והיא נסחרת כיום בשווי של 5.6 מיליארד דולר. מחיר המניה הוא כ־33.5 דולר ומחיר המימוש הממוצע של האופציות שניתנות למימוש שמחזיקים העובדים נמוך מ־2.5 דולר. שווי ההטבה המגולמת באופציות האלה הוא כ־229 מיליון דולר.

 

ג'יי פרוג
עובדים מחזיקים אופציות בכ־150 מיליון דולר

ג'יי פרוג שמפתחת פתרונות המאפשרים עדכוני תוכנה רציפים, נסחרת בנאסד"ק בשווי של 4.3 מיליארד דולר. החברה בניהולו של המייסד המשותף שלומי בן חיים הונפקה לראשונה בשיא מגפת הקורונה בשנת 2020, והיא נסחרת היום במחיר מניה הנמוך ממחיר ההנפקה, אך גבוה ביותר מפי 2 מהשפל שאליו נפלה לפני שנתיים. החברה מעסיקה כ־1,400 עובדים, מתוכם 750 בישראל. עובדי החברה מימשו ב־2023 אופציות בערך פנימי של 38.9 מיליון דולר, ירידה לעומת מימוש של 44.8 מיליון דולר ב־2022. בסך הכול בשנים 2021-2023 עובדי ג'יי פרוג מימשו אופציות בערך פנימי של למעלה מ־200 מיליון דולר.

בסוף 2023 החזיקו עובדי החברה באופצי ות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של 7.07 דולר, נמוך משמעותית ממחיר המניה בנאסד"ק, וההטבה המגולמת באופציות האלה מגיעה כיום לכ־146 מיליון דולר.

סלברייט
שווי המניה הוכפל, והעובדים הרוויחו

כמו חברות אחרות ברשימה, גם סלברייט הגיעה לשוק הציבורי ב־2021, כשבמקרה שלה המהלך לא בוצע בהנפקה (IPO) אלא במיזוג ל־SPAC, חברה ייעודית שמונפקת במטרה להתמזג לחברה קיימת. סלברייט, ספקית פתרונות לחקירות דיגיטליות שמנוהלת על־ידי יוסי כרמיל, הגיעה לשוק לפי שווי של כ־1.9 מיליארד דולר, וכמו רוב גדול מהחברות שמוזגו ל־SPAC נפלה כששוק זה התקרר (מעבר להתקררות השוק הכללי). נכון להיום היא נסחרת בשווי גבוה יותר משוויה במיזוג ל־SPAC, כ־2.2 מיליארד דולר.

במהלך 2023 מניית החברה כמעט הכפילה את עצמה, ועובדי סלברייט (שכמחציתם בישראל) מימשו אופציות בערך פנימי של 33.2 מיליון דולר - גבוה משמעותית מערך האופציות שמומשו בשנים קודמות. בסוף השנה היו בידי העובדים אופציות שניתנות למימוש המגלמות כיום הטבה של 88.6 מיליון דולר.

צ'ק פוינט
יציבה וסולידית, גם בשווי ההטבה

חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט, בניהולו של המייסד המשותף גיל שויד, נחשבת לחברה יציבה וסולידית, ובהתאם ב־2021 כשהשוק העדיף צמיחה מהירה בכל מחיר, מנייתה ירדה. בהמשך, עם שינוי בהעדפות המשקיעים, המניה רשמה עליות ב־2022 והמשיכה לעלות גם ב־2023, ב־21% (אולם רושמת תשואה שלילית מינורית מתחילת 2024). במהלך 2023 מימשו עובדי החברה, שמעל 40% מהם בישראל, אופציות בערך פנימי של 20 מיליון דולר. מדובר על ירידה לעומת השנתיים הקודמות, ובסך הכול העובדים מימשו בשנים 2021-2023 אופציות בערך פנימי של 118 מיליון דולר.

נכון לסוף השנה, עובדי צ'ק פוינט החזיקו באופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע של קרוב ל־116 דולר, בעוד שמחיר המניה בנאסד"ק מתקרב ל־150 דולר. שווי ההטבה המגולמת באופציות האלה מגיע ל־199 מיליון דולר.

איל מקיאג'
הטבה בסך יותר מ־100 מיליון דולר

מצטרפת חדשה לרשימה היא חברת אודיטי טק (איל מקיאג'), חברת טכנולוגיה לתחום היופי וה־wellness שהונפקה בקיץ שעבר. החברה, בניהולו של אורן הולצמן, הגיעה לנאסד"ק בשווי של 2 מיליארד דולר, ונסחרת היום מתחת למחיר ההנפקה. הנתונים בדוח המורחב של אודיטי מצביעים על כך שבסוף 2023, היו לעובדי החברה כ־4.5 מיליון מניות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של 9.54 דולר, נמוך משמעותית מהמחיר בשוק, כך ששווי ההטבה המגולמת בהן מגיע לכ־104 מיליון דולר. העובדים מימשו בשנה החולפת אופציות בשווי שנאמד בכ־8 מיליון דולר, אך יש לזכור שהמניה נסחרה רק כמה חודשים.

מי שעוד בולטת בהיקף הטבת האופציות לעובדיה היא חברת הפינטק פיוניר, שהוקמה בישראל אך מנוהלת כיום מארה"ב על־ידי ג'ון קפלן. עם זאת, נכון לשנת 2023, כ־60% מ־2,167 עובדי החברה הועסקו בישראל, בהם גם חברי הנהלה, וכ־80% מהמחקר והפיתוח שלה בוצע בארץ. החברה פיתחה פלטפורמה לתשלומים עבור ספקים ונותני שירותים, והיא הפכה לחברה ציבורית ב־2021 לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, בעוד שהיום שווי החברה הוא 1.8 מיליארד דולר.

במהלך 2023 עובדי פיוניר מימשו אופציות בערך פנימי של 25.2 מיליון דולר, ירידה קלה לעומת 26.1 מיליון דולר ב־2022. במצטבר, בשלוש השנים 2021-2023 עובדי החברה מימשו אופציות בערך פנימי של 68.4 מיליון דולר, והאופציות הניתנות למימוש שהחזיקו בסוף 2023 מגלמות הטבה בסך 73.3 מיליון דולר

Wix
כבר לא שיאנית ההטבות מקרב הישראליות

חברה נוספת שההטבה המגולמת באופציות הניתנות למימוש בה גבוהה יחסית היא חברת האינטרנט Wix, בניהולו של אבישי אברהמי, הפועלת בתחום של הקמה וניהול אתרים עבור עסקים קטנים. עובדי Wix מחזיקים כיום באופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע שנמוך בכ־24% ממחיר השוק.

ההטבה המגולמת באופציות הללו מגיעה לכ־102 מיליון דולר, לאחר שעובדי Wix מימשו ב־2023 אופציות בערך פנימי של 19.5 מיליון דולר. נזכיר כי בשנת 2020 בעת שמניית Wix זינקה על רקע מגפת הקורונה, מימשו עובדיה אופציות ברווח של יותר מ־400 מיליון דולר, במה שהפך את החברה לישראלית הנדיבה ביותר. אלא שמאז רמת השיא שלה בתחילת 2021, איבדה מניית וויקס כשני שלישים משווייה.

עוד כתבות

משתתפי כנס ''עולים על מדים'' / צילום: יונית שילר

הצעירים מרחבי העולם שבחרו להתגייס לצה"ל דווקא בעת המלחמה

כ-500 צעירים בגילאי 16-22 לקחו חלק באירוע "עולים על מדים" - יוזמה של "נפש בנפש", הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ישראל ● חלקם עלו עם המשפחה, אחרים ישרתו כחיילים בודדים ● ישראל מתגייסת

אילת / צילום: Shutterstock

המיליציות הפרו־איראניות בעיראק קיבלו אחריות לירי הכטב"מים לאילת

המיליציות אף טענו כי שיגרו כטב"ם לעבר נמל חיפה • בהמשך לכך, דובר צה"ל עדכן כי מטוס קרב יירט כטב"ם בצפון הארץ, וכי שרפה פרצה באזור צפת בגלל שברי המיירט • יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון: בקרוב נארח את רה"מ נתניהו בישיבה משותפת של הקונגרס • בית במטולה ספג פגיעה ישירה של נ"ט • דובר צה"ל לתצפיתניות שנחטפו: נכשלנו, לא נוותר עד שתשובו אלינו • עדכונים בולטים

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: אוהד רומנו

הפתרון של פרטנר לפרסומת שמחה בזמן מלחמה: סטטיק מבצע את חרבו דרבו

הפרסומת הקופצנית החדשה של פרטנר מתמקמת השבוע במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● קמפיין השירות של בנק לאומי הוא הזכור ביותר השבוע, ושטראוס משלבת אב קטוע יד בלי לעשות מזה עניין

מתחם ההשלמה, כפר שלם / צילום: יח''צ

אחרי 6 שנים: החברה שוויתרה על פרויקט נדל"ן גדול בתל אביב

אזורים פרשה מפרויקט התחדשות עירונית באחד המתחמים בשכונת כפר שלם לאחר שלא הגיעה להסכמות עם הדיירים ● בכך ויתרה על הכנסות של כ־889 מיליון שקל ● השבוע נחשף בגלובס כי אקרו ותדהר נטשו מיזם דומה בעיר

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

זוהר לוי מנסה להגדיל ל-40% את כוחו בדירקטוריון פז; הערכה: הוא מתואם עם הראל לוקר

לוי מעוניין להחזיק בעד 40% מדירקטוריון חברת הדלקים והנדל"ן, זאת באמצעות הדחה של לפחות שלושה דירקטורים קיימים והוספה של דירקטור מטעמו ● לצורך כך הוא מבקש לשנות את תקנון החברה ולכנס אסיפה מיידית ● בשוק מעריכים שלוי מבצע את המהלך בתיאום עם יו"ר החברה הראל לוקר ודירקטורית נוספת

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה עקפה שוב את ציפיות האנליסטים; המניה מזנקת במסחר המאוחר

לאחר ארבעה רבעונים רצופים במהלכם הפתיעה לטובה את התחזיות המוקדמות, אנבידיה עושה זאת שוב ● ההכנסות עמדו על 26 מיליארד דולר וב-260% יותר מהרבעון המקביל ● הרווח למניה היה 6.12 דולר, זינוק של יותר מ-450% ● החברה תבצע פיצול מניות ביחס של 10 לאחד

אחרי ההכרזה על מדינה פלסטינית: המכה החדשה שעשויה להגיע מכיוון נורבגיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: קרן העושר הנורבגית מתמודדת עם לחץ להפסיק להשקיע בישראל, למה כרים חאן החליט להודיע על הצווים בראיון ל-CNN, מפגינים פרו-פלסטינים השתלטו על אוניברסיטה בברלין ובאירלנד מסקרים איך מדווחים בישראל על המדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

האם הזינוק בחשיפה לחו''ל מסוכן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

אלטשולר שחם הגזים? החשיפה של כספי הישראלים לחו"ל בשיא כל הזמנים

גלובס חשף כי בית ההשקעות הגדול בישראל מתכוון לחתוך בחצי את החשיפה של לקוחותיו למניות בישראל ונתקל בביקורת ● כעת נתוני בנק ישראל מגלים כי חשיפת הגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור, למט"ח, זינקה תוך עשור ב־76% לסכום של 154 מיליארד דולר ● הסיבה המרכזית: הוצאת כספים להשקעות בחו"ל במטרה להשיג תשואה גבוהה, בין היתר בשל חולשת השוק המקומי ● המומחים מסכימים כי התהליך הוא כורח המציאות אך חלוקים בשאלה האם מדובר במגמה חיובית או מסוכנת

את'ריום / צילום: Shutterstock

הפתעה: מטבע קריפטו נוסף מגיע לוול סטריט

רשות ני"ע האמריקאית אישרה השקת קרנות סל שעוקבות אחר מחיר האת'ריום בספוט, מה שהופך אותו למטבע השני שייכנס בדלת הראשית של וול סטריט, אחרי הביטקוין ● מה משמעות המהלך, מה הוביל לשינוי ואיך זה יעבוד בפועל? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות הדירוג מזהירות, הסל מתייקר, ואיפה שר האוצר?

הכניסה של השר קרעי ב-AP השפילה אותנו פעמיים ● הקבלנים המטירו על הלקוחות מבצעים שפוגעים בתזרים ● וסמוטריץ' לא מתעסק בענייני האוצר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הנשיא הנבחר של טייוואן, לאי צ'ינג-טה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

הסלמה במזרח אסיה: צבא סין מקיף את טייוואן במסגרת תרגיל, "כעונש" לדברי הנשיא הנבחר

הצבא הסיני פתח הבוקר בתרגיל "חרבות משולבות", כשהוא מתפרס מסביב לאי הטייוואני מכל צדדיו ומתרגל תמרונים ● לפי התקשורת הסינית, הדבר נעשה כ"פעולת הענשה" לדבריו של נשיא טייוואן הנכנס, לאי צ'ינג-טה, שקרא בנאום ההשבעה שלו לסין "להפסיק עם שיטות ההפחדה" ● כיצד תשפיע ההתפתחות על שוק השבבים העולמי?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

מחיר למשתכן: חברה תקבל מחצית מהאגרות ששילמה

ביהמ"ש המחוזי קבע כי תוכנית מחיר למשתכן נועדה לסיוע לשכבות סוציו־אקונומיות נמוכות ● סכום המחלוקת היה 118,886 שקל בלבד, אך לפסק הדין, שיגיע בקרוב לבית המשפט העליון, עשויות להיות השלכות רוחב

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

ג'יימי דיימון לא מאמין שהריבית תרד, יותר מזה - הוא אומר שהיא עלולה לעלות ● בנוסף הוא לא שולל נחיתה קשה לכלכלה האמריקאית, ואומר השוק טעה בקרוב ל-100% מהתחזיות שלו

מדפי במבה. מחירי החטיפים של אסם יעלו / צילום: Shutterstock, defotoberg

בפעם השנייה מתחילת השנה: אסם מעלה מחירים של עשרות מוצרים

אסם הודיעה כי היא מייקרת שורה של מוצרים, החל מיולי ● בממוצע יעלו המחירים ב-2.2% ● מדובר בהעלאת מחירים שנייה השנה, שתשפיע על שורה של מוצרים: מאפים, חטיפים, משקאות קפה וסירופ, תבשילים מוכנים ופתיתים

העבודות על הגשר בנתיבי איילון / צילום: אסף זגריזק

למה לא בשבת? איילון ייחסם בשבוע הבא. כל הפרטים

נתיבי איילון הודיעו על חסימה הרמטית של הכבישים לצפון ולדרום, החל מערב יום חמישי ה-30 במאי ועד הערב שלמחרת, בשל עבודות להנפת גשר בראשון לציון ● גם תנועת הרכבות באזור תופסק ● בדיקת גלובס העלתה כי לא הוגשה בקשה לקיום העבודות במהלך סוף השבוע - על אף שמדובר בכביש העמוס ביותר במדינה

אלביט מדשדשת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט מערכות

התעלומה של חברת הנשק הישראלית: ההזמנות בשיא, אז למה המניה מדשדשת?

מניית החברה הביטחונית ירדה ב־6% השנה למרות מומנטום חיובי מתמיד בעסקיה והזמנות של מיליארדי דולרים מתחילת המלחמה ● מומחים: "משקיעים זרים מוכרים את המניה כי היא ישראלית"

איור: גיל ג'יבלי

איך נקבע שער הדולר וכיצד מתנהל המסחר בו לאורך היום?

שוק המט"ח נע בעצבנות בשנה וחצי האחרונות על רקע המלחמה והטלטלות הפוליטיות שפוקדות את ישראל ● איך מתנהל המסחר באחד האינדקטורים החשובים במשק, ומי השחקנים החזקים בו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

צילומים: AP (HENRY NICHOLLS, Kin Cheung), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אוקראינה תורשה לפגוע באדמת רוסיה ומה קורה כשנשיא ממנה שופטים

רישי סונאק מקווה להיאחז בשלטון עם קצת הנדסה של לוח השנה: בחירות באמצע הקיץ ● "התינוק הרע" גוזל מזון ממיליוני אפריקאים ● המערב עשוי לשנות את דעתו: אוקראינה תוכל לשגר טילים לתוך רוסיה ● ביידן מינה 200 שופטים שמאליים ● מורידים מחירים של 5,000 מוצרים באמריקה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה זינקה בכ-9%

מדד מנהלי הרכש שפורסם בארה"ב והיה מעל הצפי, העלה את החשש לעליית האינפלציה וגרם לירידות ● אנבידיה הציגה תוצאות רבעוניות מרשימות, המנכ"ל ג'נסן הואנג בטוח: "המהפכה התעשייתית הבאה החלה" ● מניית ניוז קורפ זינקה לאחר שחתמה על עסקת הרשאת תוכן עם OpenAI ● שתי "מופלאות" שהמשקיעים הכבדים מוכרים, ואחת שהם קונים ● מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה