גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה-אחד / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת
שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה-אחד / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

בשבוע שעבר קבע בית המשפט העליון כי בני זוג שחיו יחד במשך שנה וחצי, תכננו להתחתן בחתונה אזרחית ואפילו קבעו תאריך לחתונה - לא היו ידועים בציבור. קביעה זו הובילה לכך שלאחר מותה של האישה בתאונת דרכים, הגבר לא זכאי לקצבת תלויים מהביטוח.

בני הזוג השוויצרים, הפנטהאוז בתל אביב והדרישה של רשות המסים
לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

איך זוגות שבחרו בדרך של ידועים בציבור יושפעו מהפסיקה? אילו פרמטרים בבחינת ההגדרה עשויים להשתנות, ואיך יוכלו הזוגות להגן על עצמם? גלובס עושה סדר עם מומחים לדיני משפחה.

מה ההגדרה של ידועים בציבור?

החוק לא קובע הגדרה לידועים בציבור, והפסיקה עיצבה את הכללים, כאשר השופטים מנסים להתחקות אחר כוונת בני הזוג: האם התכוונו לנהל מערכת יחסים בעלת השלכות משפטיות, הכוללת זכויות וחובות כמו בנישואים. להגדרה יש חשיבות גדולה, כי זכויות הצדדים ביניהם וכלפי צדדים שלישיים יוכרעו בהתאם לה. כך במקרים של פרידה, מוות וזכויות במהלך ניהול הקשר.

עו"ד ארתור שני מסביר כי בניגוד לזוג נשוי, בני זוג החיים יחד, ולא הסדירו את הקשר בהסכם, צריכים להביא ראיות לבית המשפט כדי שיוגדרו ידועים בציבור ויהיו ידועים בציבור.

כיצד שינה פסק הדין את בחינת ההגדרה של ידועים בציבור?

השופטים יעל וילנר, יצחק עמית ודוד מינץ קבעו כי העובדה שבני הזוג התכוונו להינשא לא מלמדת כי הם ידועים לציבור, אלא להפך: מכך שבני הזוג עמדו להתחתן, השופטים מסיקים כי בני הזוג לא ראו בתקופת טרום-הנישואים כמטילה עליהם חובות וזכויות משפטיות, ורצו לעגן את היחסים. כלומר, השופטים ראו את הכוונה להינשא כהסכמה לכך שבני הזוג רוצים שההשלכות של סטטוס הנישואים יחולו רק לאחר החתונה.

בפסק הדין בחנו השופטים פרמטרים שונים שהיו במקרה הנוכחי - היעדר חשבון משותף, הפרדה רכושית והעובדה שבן הזוג לא היה מוטב בפוליסת הביטוח של המנוחה, אלא רק הוריה. כתובת המגורים הרשמית של המנוחה הייתה בית הוריה, והרכב שלה היה רשום על שמה בלבד. השופטים ראו בכך תשתית "דלה וחסרה", ותקופת המגורים של שנה וחצי לא הספיקה.

"פסק הדין ניצב כנגד המגמה הקיימת בפסיקה להרחיב את ההגדרה של ידועים בציבור, ולאפשר הכרה בזוגיות ידועים בציבור גם לאחר תקופת חיים קצרה, וגם ללא ביטויים פורמליים לחיים המשותפים, כגון כתובת מגורים משותפת וחשבון בנק משותף", אומר פרופ' שחר ליפשיץ מאוניברסיטת בר-אילן, יועץ במחלקת לקוחות פרטיים והעברות בין-דוריות במשרד פישר (FBC).

"ההגדרה הורחבה עם השנים", אומרת עו"ד רות דיין-וולפנר. "פעם היו פסקי דין שאמרו שתקופת הזמן לא משמעותית. לכן יכלו להכיר כידועים בציבור גם מי שהיה יחד תקופות קצרות. לדוגמה, אדם שחי שנה ולא ערך צוואה. בת הזוג תירש מחצית מכל מה שיש לו אם יוחלט שהיא ידועה בציבור. הדבר יכול היה להוביל לתוצאות אבסורדיות. בית המשפט העליון מאותת בפסק הדין לבתי המשפט ששער הכניסה להגדרת הידועים בציבור הוא רחב מדי", מוסיפה דיין-וולפנר.

איך תשפיע הפסיקה על זוגות ידועים בציבור?

פסק הדין עשוי להביא גופים כמו קרנות פנסיה, חברות ביטוח והביטוח הלאומי לצמצם את ההגדרה ולא להכיר בבני זוג לצורך תשלום קצבאות או במקרים של פטירה. כך, בפסק הדין המדובר חברת הביטוח שלמה ניצחה לאחר מאבק משפטי, ולא תשלם קצבת תלויים לבן הזוג.

לדברי פרופ' ליפשיץ, "זוגות שלא עיגנו באופן פורמלי את מעמדם, עשויים למצוא את עצמם ללא זכויות. כך במקרה של פרידה, במקרה של מוות בנוגע לעיזבון או כלפי גופים חיצוניים כמו קרן פנסיה וביטוח לאומי".

עוד מוסיף ליפשיץ כי "השלכה נוספת עשויה להיות כלפי בני זוגם של חללי צה"ל ונפגעי פעולות איבה, אשר עשויים להתקשות להוכיח את קיומו של קשר זוגי מלווה ברצון למחויבות משפטית".

לדברי עו"ד אוהד הופמן, שותף מייסד במשרד הופמן & פרידנברג, בית המשפט העליון הדגיש את הצורך בריסון בהגדרת בני זוג ידועים בציבור, ופסק הדין יגרור זהירות יתרה ובדיקה מדוקדקת של שופטים שיידרשו למחלוקות בעתיד.

 

איך זוגות יכולים להגן על עצמם?

המומחים מסבירים כי פסק הדין מחדד את הצורך של זוגות להתקשר בהסכמים פורמליים ביניהם. "על-פי רוב הדבר מסייע ליציבות הקשר בכך שהוא מנטרל כבר בשלבים מוקדמים את החששות הטבעיים באשר לרכושו של כל צד", אומר עו"ד הופמן.

עו"ד שני מסביר כי ההסכמים החשובים הם צוואה, ייפוי-כוח מתמשך והסכם לחיים משותפים - "אחרת בני הזוג נכנסים למצב שכל דבר הם צריכים להוכיח ולנהל הליכים משפטיים".

עו"ד דיין-וולפנר מסייגת שלא תמיד אפשרי לערוך הסדרים בשלבים מוקדמים של הקשר. "לפעמים זה מוקדם מדי. בני זוג שרק בודקים את הקשר לא תמיד רוצים להכניס הסכם, ואז, אם לא עשו שום דבר, ותהיה מחלוקת - בית המשפט צריך להכריע".

לדברי פרופ' ליפשיץ, "ההסכמים ידאגו להכרה בבני הזוג כידועים בציבור על-ידי גופים חיצוניים הן בחייהם והן חלילה לאחר מותם. הסכמים כאלה נחוצים כדי להבהיר באופן חד-משמעי מהי רמת המחויבות ההדדית שבני הזוג נכונים לקחת על עצמם, ומהן תוכניות ההורשה שלהם. במקרה האחרון אין להסתפק בהסכמים, ויש לגבות אותם גם בצוואה ובקביעת מוטבים בביטוחי חיים ובקרנות פנסיה".

לדבריו, "מקרים מהסוג שנדון מחדדים כמה גבוה המחיר שמשלמת החברה בישראל על אי-הסדרת הנושא".

עוד כתבות

המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

"מלוחמים בסנדלים לכוכבי רוק": איך הפכו החות'ים מאספסוף של מורדים לאיום עולמי?

המלחמה בעזה אפשרה לחמושים תימנים הנתמכים ע"י איראן להרחיב בריתות עם מיליציות עיראקיות, עם ג'יהאדיסטים אפריקאים ועם רוסיה ● לפי דוח של האו"ם, החות'ים בתימן הופכים "מקבוצה חמושה מקומית עם יכולת מוגבלת לארגון צבאי רב-עוצמה"

שרון קדמי / צילום: תמונה פרטית

אחרי למעלה משנה ללא מנכ"ל מכהן: הממשלה אישרה את שרון קדמי, לתפקיד מנכ"ל רשות שדות התעופה

תוך כדי משבר תעופה חריג, רשות שדות התעופה פעלה כשנה וחצי ללא מנכ"ל ● היום אושר בממשלה כי שרון קדמי יכהן בתפקיד ● קדמי יחליף את אמנון כהן, ששימש כממלא מקום מנכ"ל רשות שדות התעופה בשנה וחצי האחרונות

מטקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

לבנק ההשקעות ג'פריס יש המלצה חמה על מניות הסייבר מישראל

סייברארק, פאלו אלטו וצ'ק פוינט הן בין המומלצות של אנליסט ג'פריס ג'ו גאלו ● הוא סבור כי תקציבי אבטחת הסייבר לא ייפגעו, מעריך שהקונסולידציה בתעשייה תימשך, וצופה עלייה בתקיפות ● וגם: כיצד מושפע תחום הסייבר ממהפכת ה-AI ומהמלחמות?

מגדלי נאמן תל אביב / צילום: איל יצהר

היורשים שמיהרו למכור והשיפוץ הנדרש הביאו דירה במגדל יוקרתי למחיר "מציאה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● במתחם המגורים מגדלי נאמן שבצפון תל אביב ובקרבה לים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח 138 מ"ר, בסכום של 5.45 מיליון שקל ● הדירה זקוקה לשיפוץ, אך גם לתוכנית הפיתוח של העיר הייתה ככל הנראה השפעה על המחיר

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

השופט יצחק עמית בדיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

מ"מ נשיא העליון על התערבות לוין לקיצוץ בתקני שופטים: "מהלך חסר תקדים"

"מעולם לא התערב שר המשפטים בתקציב הרשות השופטת. התערבות זו היא פגיעה בליבת הפרדת הרשויות ובעצמאות מערכת המשפט", כתב מ"מ נשיא ביהמ"ש העליון, השופט יצחק עמית ● בסביבת לוין מגיבים: "לטיפול בשורדי הנובה אין כסף. אבל לעוד 20 שופטים, לזה יש כסף. כל המדינה בקיצוצים - אבל הנהלת בתי המשפט לא"

שמחת תומכי מפלגת ''החלום הגאורגי'' הפרו-רוסית שניצחה בבחירות / צילום: Reuters, Zurab Javakhadze

הזיוף בבחירות בגאורגיה: הקשר לרוסיה ולמה המערב עשוי להיפגע

על פי מפלגות האופוזיציה במדינה, הנשיאה ומומחים חיצוניים - הבחירות זויפו בצורה משמעותית בסיוע רוסיה ● מפלגת "החלום הגאורגי" הפרו-רוסית ניצחה עם רוב של 54% והחשש במערב הוא כי רוסיה תהפוך את המדינה לאזור ההשפעה שלה, וכך למעשה תקדם את הדגם המשטרי שלה באזור

פרויקט מחיר למשתכן בראשון לציון. מקום שני במספר הנרשמים / צילום: א.ס.א.פ. קריאייטיב

הנחות של עד מיליון שקל לדירה: אלה הערים המבוקשות להגרלות דירה בהנחה

למרות הצהרות הממשלה בנוגע להגבלת ההנחות, ההגרלות הנוכחיות של "דירה בהנחה" מציעות הנחות שנושקות למיליון שקל ● הן נותנות מענה רק למעטים, בעוד שהיתר יישארו לרכוש דירות במחירי שיא בשוק החופשי ● ארבע הערות על ההגרלה שתיסגר בשבוע הבא

הפגיעה בבית רה''מ בקיסריה / צילום: לפי סעיף 27א'

מה עובר על הצנזורה ולמה אפילו את הכתבה הזו התבקשנו לשלוח לאישור

בשנה החולפת גדל משמעותית מספר החומרים המוגשים לצנזורה, בשל הרגישות הביטחונית בזמן מלחמה, ולצד זאת התרבו התלונות על אופן עבודתה ● בין הטענות: היעדר אחידות במדיניות כלפי גופי התקשורת, העדפת חדשות ערוץ 12 וחוסר רלוונטיות בעידן הרשתות החברתיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפאזל השבור של תקציב 2025: בין הצעות פיקטיביות לקיצוצים לא מוגדרים

הצעת התקציב ל-2025 שתעלה הלילה לאישור, כוללת מסגרות ברורות: מגבלת הוצאה ממשלתית של 605 מיליארד שקל, גירעון של 4% תוצר ויעד התכנסות של כ-40 מיליארד שקל בקיצוצים וגזירות ● אולם בתוך המסגרת, תמונת התקציב מעורפלת בהרבה

הבניין בדיזנגוף 9 אחרי השיפוץ / צילום: יח''צ

יותר מ־1,000 בניינים: עיריית ת"א הפסידה בביהמ"ש, וההשלכות דרמטיות

פסק הדין שדחה את בקשת העירייה להאחדת חזית בניין ברחוב דיזנגוף עשוי להיות בעל השלכות רבות, שכן בת"א יש אלפי בניינים שנדרשים לשיפוץ חזיתות ● שלוש הערות על פסק הדין

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap

האריס מכוונת ל"משאל עם" על טראמפ, שכבר מכין את מאה ימי השלטון הראשונים

סגנית הנשיא אומרת לרבבות בעצרת הסיכום שלה בוושינגטון שטראמפ "לא יציב ואחוז תאוות נקם", ובמקביל סקר חושף ש־44% מהאמריקאים חושבים שהוא "פשיסט" ● אולם, כ־50 מיליון כבר הצביעו, מה שמקטין את השפעת הרטוריקה של הימים האחרונים על תוצאות הבחירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

סכומים בהיקף של מעל 500 מיליון דולר: סבבי הגיוס של חברות ההייטק הישראליות

בשבוע האחרון הכריזו שמונה חברות הייטק ישראליות על סבבי גיוסים, כאשר סך כל הגיוסים הגיע לסכום של 566 מיליון דולר ● את גל הגיוסים הובילה חברת הסייבר ארמיס עם גיוס בגובה של 200 מיליון דולר, לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר

סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס

הוא הימר על הביטקוין, הזניק את החברה שלו ב-500% ועכשיו קורא תיגר על מיקרוסופט

במיקרוסופט שוקלים להתחיל להשקיע בביטקוין, מה שיכול להשתלם פעמיים לענקית הנכסים בלקרוק, שמחזיקה במניות ענקית הטק וגם משקיעה גדולה בקריפטו ● מי שניצל את המומנטום כדי להקניט את המנכ"ל הוא מייקל סיילור ממיקרוסטרטג'י, שזינקה פי 6 בשנה

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

גל תורן וקמפיין המילואימניקים של בנק לאומי כובשים את המקום הראשון בזכירות ובאהדה

קמפיין החתונות, שנמצא באוויר כבר כחודש, עלה השבוע עם מספר זוגות ובהשקעה של כ–700 אלף שקל לפי נתוני יפעת בקרת פרסום ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי סופר־פארם שנייה בזכירות, ו–KASHCASH שנייה באהדה ● הפרסומות הזכורות והאהובות

אלעד רז / צילום: Allblocks

הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"

שבע שנים אחרי שאלעד רז הקים את נקסט סיליקון, הוא משיק שבב שינסה להתחרות במעבד החדש של אנבידיה ● אך הדרך עד שחברות הענק יעזבו את מלכת השוק לטובת סטארט־אפ מגבעתיים ארוכה: "אין לנו את הכוח שלה, אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בפיתוח" ● מה מיוחד בשבב שכבר משך את ממשלת ארה"ב?

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק

טורקיה תייצר 120 מל"טים מדי שנה באוקראינה, עיראק תחזק את חיל האוויר שלה עם מטוסים מתוצרת צרפתית, משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית, וכוחות המארינס בארה"ב השלימו אימון בכיפת ברזל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות