גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בירושלים לחצו על כפתור ה"בנייה", והם לא משחררים

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרי בנייה בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר
מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

אם הסתובבתם לאחרונה בירושלים, ודאי הבחנתם בשלל אתרי בנייה בחלקים נרחבים של העיר. אין זה מקרי. בשנים האחרונות, בד בבד עם כניסתו של ראש העירייה משה ליאון לתפקיד ולאחר מכן עם מינויו של מהנדס העירייה יואל אבן, נראה שבעיר לחצו על כפתור ה"בנייה" ומאז הם לא משחררים.

רשות מקרקעי ישראל פרסמה גל מכרזים חדש עם 8,200 יח"ד - אחרי חודש רובם עדיין לא פתוחים להצעות 
מחירי הדירות במרינות באשדוד ובאשקלון מזנקים: "קו שני לים זה מספרים אחרים לגמרי" 

הנתונים של 2023 מספרים את כל הסיפור: בירושלים הנפיקו היתרים לבניית 7,500 יחידות דיור (יח"ד) - הכי הרבה בארץ. העיר גם הייתה שיאנית במספר עסקאות הנדל"ן שנסגרו בה בשנה שעברה - 4,915.

"כסף בקיר", פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס עלה לבירה, תפס רכבת קלה והתיישב לשיחה עם אבן כדי להבין האם מדובר בשטף של תוכניות שהיו על המדף שנים רבות, או שמדובר במגמה. ספוילר: עוד לא ראינו את שיאי הבנייה בעיר.

"אפשר לראות את מהנדס עיר כמי שהתפקיד שלו לתכנן. להיות מתכנן העיר. זו הסתכלות נכונה. אבל אני רואה את התפקיד הזה כתפקיד שאחראי לצמיחה של העיר ולפיתוח שלה וגם לשימור שלה", מבהיר אבן כבר בתחילת השיחה איתו.

אתם מכוונים לבנייה בהיקפים גדולים כל כך?
"אלה נתונים שאנחנו מאוד גאים בהם, והם תולדה של עבודה מאוד קשה שלי ושל כל הצוות שלי. אני לא עובד לבד: יש מתחתיי כ־500 עובדים, ועובדים מתוך רצון. זה הדבר העיקרי שמאפיין אותנו. אנחנו מקדמים תחומים רבים כמו בנייה לתעסוקה, אבל לשאלתך, יחידות הדיור זה חלק ממנועי הצמיחה המשמעותיים שיחזקו את העיר ויצעידו אותה קדימה".

 

דמוגרפיה: "צמיחה של פי 1.5 כל 20 שנה"

"גם אם מסתכלים רק על ההיבט הדמוגרפי, חייבים לבנות דירות בשביל לייצר פתרונות אמיתיים", אומר אבן. "בירושלים של שנת 2000 התגוררו 657 אלף תושבים, והיום אנחנו כבר חוצים את המיליון. אנחנו בקצב צמיחה של פי אחד וחצי כל 20 שנה, זאת אומרת שכל 35 שנה מדברים על הכפלת אוכלוסייה.

"המשמעות היא מאוד פשוטה - אם לא נדע לעבוד על ההיצע, לא יהיו מספיק דירות כדי לאפשר לילדים שלנו ולנכדים שלנו דירה במדינה ובירושלים".

ועדיין, ירושלים סובלת מהגירה שלילית, מתי הנתון הזה ישתנה?
"ככל שנעבוד על ההיצע בעיר, נקטין את ההגירה השלילית. זו מתמטיקה פשוטה. כשאתה בודק למה אנשים יורדים מירושלים, יש מרחב שלם של סיבות, אבל הסיבה העיקרית שפשוט אין להם אפשרות לרכוש דירה בעיר.

"הביקוש ליח"ד הוא גבוה והוא תמיד יהיה גבוה, גם בגלל מה שקורה בעיר ובמדינה וגם בגלל עלייה. צריך רק לספק את יחידות הדיור שהם צריכים, כמובן לצד תעסוקה ופתרונות תחבורתיים. אם כל היום אנשים יהיו תקועים בפקק זה לא יעזור", הוא אומר ולשאלתנו מסביר כי "בכל אחת מהשנים הקרובות אנחנו נראה מספרים של 8,000 היתרי בנייה ומעלה".

תחבורה: תהיה רשת רכבות באורך 75 ק"מ

אבן לא מציין את הנושא התחבורתי לחינם. הגידול באוכלוסייה, ומיעוט בפתרונות תחבורתיים אפקטיביים, הפכו את הבירה לפקוקה מאי פעם. אמנם ירושלים זוקפת לזכותה את העובדה שמזה עשור כבר פועלת בה רכבת קלה - הרבה לפני תל אביב - אלא שמדובר בקו אחד, שללא "סיוע" של קווי רק"ל נוספים הפך לדחוס במיוחד, כפי שגם חווינו בעצמנו בהגיענו למפגש עם אבן, שמנסה להישמע אופטימי.

"בירושלים נוסעת רכבת קלה היום מפסגת זאב עד הר הרצל - 14 קילומטר. הקו נפתח ב־2010 וההצלחה מסחררת. היינו אמורים לפתוח את ההארכה של הקו האדום לכיוון הדסה מצד אחד ולכיוון נווה יעקב מצד שני, וכיוונו לשנה שעברה. ה־7 באוקטובר, למרות כל המאמץ שעשינו ולמרות שלא ויתרנו ולמרות שלחצנו באמת, יצר אתגר בנושא", מסביר אבן שצופה כי בתוך כחודשיים יושקו המסלולים החדשים של הקו האדום שיעמוד על אורך של 20 ק"מ.

קווי רכבת קלה נוספים נמצאים בבנייה - הירוק, הכחול והסגול. "הקו הירוק יעמוד גם על 20 ק"מ, כאשר מרבית תוואי המסילה כבר בוצע, למעט באזור בר אילן (באזור מתקיימות הפגנות של פלגים חרדיים - ג.ל). אני מניח שהפתיחה של הקו תגלוש לשנת 2027", הוא מסביר ומצביע על הקווים הנוספים שלדבריו עם סיום סלילתם והפעלתם ייצרו רשת קווי רק"ל באורך 75 ק"מ.

מתי זה יקרה?
"כל המערך שאמרתי עכשיו יפעל בשנים 2030־2031".

יצוין כי לעירייה ולרכבת ישראל יש תוכניות להאריך את קו הרכבת הכבדה לתוך מרכז העיר, ואפילו יש ניצני שיחות על מטרו.

מה זה אמור להגיד למשקיעים ולרוכשי הדירות בכלל? תכירו היטב את התוכניות, אבל תהיו חשדניים בכל הקשור למועדי סיום של עבודות התשתית.

 

התחדשות עירונית: מובילה ארצית

אחד התחומים שקורצים מאוד למשקיעים הוא ענף ההתחדשות העירונית, וגם כאן ירושלים מככבת. בשנתיים האחרונות היא מובילה ארצית, עם למעלה מ־4,000 יח"ד בתחום. מי שלא מופתעים מכך הם יזמי הנדל"ן שמרביתם פוזלים לכיוון העיר, או שכבר מקדמים כיום פרויקטים בבירה, אם בעצמם ואם באמצעות שותפויות.

מה יחס הבנייה שאתם מאשרים כיום בפרויקטי התחדשות?
"תלוי באיזו שכונה. התחדשות עירונית בשכונות מסוימות זה יחס של אחד לארבע, אחד לארבע וחצי ויש גם שלוש וחצי, וחצי תלוי באזור.

"חשוב לנו לעטוף את כל המהלך של ההתחדשות העירונית ביחד עם מינהלת ההתחדשות העירונית ועם הצוות שלי, כי הנושא החברתי מאוד מאוד חשוב. אין פרויקט שנולד לבד. כלומר, גם אם יש היום פרויקט מסוים של התחדשות עירונית, בשכונה תמיד יודעים איך לחבר אותו לפרויקטים מסביב, להסתכל מימין, משמאל, מלמטה ומלמעלה.

"לא תמיד נחבר את זה בקו תכנוני אחד בתוכנית אחת, אבל כן נדע לחבר פרויקטים כדי לייצר מרחבים נכונים", הוא אומר. לשאלתנו הוא מבהיר כי הם מעדיפים לאשר פרויקטי פינוי בינוי ובכלל מתחמים ולא בניינים בודדים, אם כי הוא לא פוסל זאת.

יזמים שעמם שוחחנו מספרים על פרקטיקה לא שגרתית שבה פועלת העירייה בכל הקשור לשלב התכנון שבמהותה מבקשת לדחוף את היזמים ולא לעכב תוכניות. "כמות השיחות שאנשים שלי עושים עם יזמים כדי לראות שהפרויקטים מתקדמים היא מדהימה. אגף פיתוח העיר שהקמתי פועל בתחום ויודע לעשות טלפונים ולקיים מפגשים עם יזמים כדי לגרום לפרויקט להגיע להיתר", מציין אבן.

אתה לא מחכה ליזם, אתה גם יושב לו על הראש.
"ממש לא מחכה ליזם. זה אחד הדברים הכי רציניים שאנחנו עושים".

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-1.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023