גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"לים בעלי השכר הגבוה ביותר בשנת 2023

מענקי מניות מעלים את חבילת התגמול החציונית לשיא של 15.7 מיליון דולר ● בראש הרשימה ניצבים מנהלי חברות הטכנולוגיה

ראשי החברות הגדולות באמריקה הגיעו לשיאי שכר חדשים בשנת 2023, כאשר הענקת מניות הגדילו את ערכן של חבילות התגמול.

לפי ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל", השכר של מחצית מן המנהלים עמד על 15.7 מיליון דולר לפחות, סכום שיא לשכר חציוני של מנכ"לים בסקר השנתי, כאשר כמה מהם הרוויחו יותר מ-50 מיליון דולר. להשוואה, השכר החציוני באותן חברות בשנה הקודמת עמד על כ-14.5 מיליון דולר.

ניתוח | זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל 
מוורן באפט ועד ביל אקמן: השינויים בתיקי ההשקעה של השחקנים הגדולים בוול סטריט

רוב המנהלים קיבלו העלאות של 9% לפחות ביחס לשנה הקודמת - אחד מכל ארבעה קיבל העלאה של 25% או יותר - ורוב החברות רשמו תשואות שנתיות לבעלי מניות של לפחות 13%, כך מצא ה"וול סטריט ג'ורנל" בניתוח נתונים של יותר מ-400 חברות שהתקבלו מ-MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות. 

בין 25 המשתכרים המובילים מדורגים שמונה מנהלי חברות טכנולוגיה, וכך גם חמישה מנהלים מהחברות הפיננסיות המובילות וחברות התקשורת או הבידור המובילות.

הוק טאן, המקבל שכר של 162 מיליון דולר, הוא המנכ"ל בעל השכר הגבוה ביותר על פי הניתוח של ה"ג'ורנל". אולם הוא יצטרך להישאר בתפקיד חמש שנים, ועל מחיר מניית ברודקום יהיה להגיע ליעדים מסוימים לאחר אוקטובר 2025, כדי שיקבל את מלוא הערך של שכרו. ברודקום אמרה שהחברה השיגה ביצועים טובים יותר מן המתחרים בניהולו של טאן, המנכ"ל שלה מאז 2006, והוא לא יקבל בונוסים נוספים בהון או במזומן בחמש השנים הבאות.

השכר של ניקאש ארורה מחברת פאלו אלטו נטוורקס הסתכם ב-151 מיליון דולר, בעיקר במענקי הון שכללו מניות שניתנו במשך שלוש שנים.

חברת בלקסטון, המשלמת למנכ"ל סטיבן שוורצמן 120 מיליון דולר, אמרה כי התשואה הכוללת של החברה, שעמדה על 83%, עלתה על זו של מנהלי הנכסים בארה"ב בשנה שעברה. החברה תיארה את מבנה השכר שלה ככזה המתאים את תמריצי המנהלים לאלו של המשקיעים.

כריסטופר וינפרי מחברת Charter Communications, מפעילת הכבלים, קיבל שכר כולל בשווי של 89.1 מיליון דולר, בעיקר באופציות והבשלה של מניות במשך חמש שנים, וחלק גדול ממנו תלוי בעליית מניות החברה ב-28% ל-152% מרגע מתן המענקים.

מענק חד-פעמי של 30 מיליון דולר לשימור ומנהיגות, שחולק על פני חמש שנים, סייע להזניק את השכר הכולל של ויל לנסינג מחברת Fair Isaac ל-66 מיליון דולר. החברה אמרה כי תשואות בעלי המניות שלה מדורגות באחוז העליון של החברות המובילות ב-S&P 500 בעשור האחרון.

השכר החציוני במזומן למנכ"לים נותר על כ-3.8 מיליון דולר

מענקי הון המשיכו להוות את עיקר השכר של רוב המנהלים. ברבות מהחברות מתכננים להוסיף מענקי הון בצורה של מניות או אופציות אם החברה תעמוד בביצועים פיננסיים או במחירי מניות במשך מספר שנים. זאת אומרת שהשכר יכול לאבד חלק ניכר מערכו אם מחיר המניה של החברה יורד או אם יעדי הפעילות אינם מושגים - או לזנק בערכו בזכות הצלחה בשוק ובפעילות.

שוויין של מניות חסומות שהוענקו בתחילת מרץ אשתקד לג'נסן הואנג, מנכ"ל יצרנית השבבים, אנבידיה, גדל פי ארבעה עד סוף ינואר, ל-107.5 מיליון דולר. שכרו של הואנג, שדווח במקור כ- 34.2 מיליון דולר, כלל 26.7 מיליון דולר ב-מניות חסומות לפי השווי במועד ההענקה.

על פי תנאי המענק, הואנג יכול לקבל 50% עד 100% יותר מניות מאלה שקיבל במקור, אם החברה תעמוד בקריטריונים של ביצועים, לדברי מיופה כוח של אנבידיה.

בפברואר 2023, כחלק מחבילת שכר של 22.5 מיליון דולר, בריאן ניקול, מנכ"ל רשת המסעדות צ'יפוטלה מקסיקן גריל, קיבל מניות ואופציות שהיו שוות 15.5 מיליון דולר. עד סוף השנה, גדל ההון הזה יותר מפי שלושה, ל-52.2 מיליון דולר, אמרה החברה. התשואה על מניית צ'יפוטלה הייתה כ-65% במהלך 2023, ו-18% בשנה במשך שלוש שנים.

דוברת צ'יפוטלה אמרה כי הגידול בערך המניות של ניקול משקף את הביצועים החזקים של החברה במהלך השנה. החברה אמרה שהערך שניקול יממש בסופו של דבר תלוי בהמשך הביצועים הפיננסיים, התפעוליים והבורסאיים של החברה.

גם ערכם של מענקי ההון שקיבל מנכ"ל אינטל, פטריק גלסינגר, בשנה שעברה גדל פי יותר משלושה עד סוף השנה, ל-39.3 מיליון דולר. החברה אמרה ברישום למסחר של ניירות הערך שלה כי מהלכי ההתייעלות שנקטה בשנה שעברה הפחיתו את שכרו של גלסינגר בכ-15% ל-1.1 מיליון דולר, וכתוצאה מכך הפחיתו גם את יעד הבונוס במזומן שלו בכ-15%, ל-2.9 מיליון דולר.

בסך הכול, השכר החציוני במזומן למנכ"לים, לרבות משכורות ובונוסים שנתיים, נותר קבוע על כ-3.8 מיליון דולר.

כולם מרוויחים

לפי ניתוח הוול סטריט ג'ורנל, שכרם של המנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים והגרועים ביותר לא היה שונה באופן דרמטי. השכר הכולל החציוני היה 14.6 מיליון דולר ל-20% מהמנכ"לים שחברותיהם רשמו את התשואות הגרועות ביותר בהשוואה לחברות אחרות באותו מגזר, לעומת שכר של כ-15.7 מיליון דולר למנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים ביותר.

יצרניות שבבים וחומרה היוו 6 מתוך 25 החברות עם הביצועים הטובים ביותר - כולל אנבידיה, החברה בעלת הביצועים הטובים ביותר. 4 מהחברות המובילות היו בתחום הנסיעות או התחבורה. כמה מן המובילות ברשימה חזרו לאחר שנה או יותר של תשואות גרועות, שהיו קשורות במקרים רבים למגיפת הקורונה.

קבוצת רויאל קריביאן דיווחה ששילמה למנכ"ל ג'ייסון ליברטי 17.2 מיליון דולר ורשמה תשואה כוללת של 162% בשנה שעברה, לאחר שירדה ב-36% ב-2022 וב-43% ב-2020, כאשר תעשיית השייט ספגה מהלומה בשל חולי ואיסורים על נסיעות. (החברה רשמה תשואה של 3% ב-2021). ענקית שיתוף הנסיעות אובר טכנולוגיות רשמה תשואה של 149% לאחר שהציגה תשואות חסר של 41% ב-2022 ותשואת חסר של 18% ב-2021.

כמה קיבלה האישה בעלת השכר הגבוה ביותר?

בראשה של יצרנית השבבים (AMD (Advanced Micro Devices, המדורגת במקום השביעי לפי ביצועים של שנה, עמדה ליסה סו, האישה ששכרה הוא השני הגבוה ביותר בניתוח, מעט מעל ל-30 מיליון דולר, והכולל כמעט 28 מיליון דולר במניות ואופציות חסומות. האישה עם השכר הגבוה ביותר, של 31.55 מיליון דולר, הייתה ג'ולי סוויט מחברת הייעוץ אקסנצ'ר, שהציגה תשואה כוללת לשנה של כ-14%.

שלושים ואחת נשים ניהלו חברות S&P 500 במשך השנה המלאה של 2023, עלייה ביחס לכשני תריסרים בתחילת העשור. אף אחת מהן אינה מדורגת בין 25 המובילים לפי שכר. אישה אחת נוספת ניהלה את אחת מ-25 המובילות בביצועים: ג'יישרי אולל מחברת הענן Arista Networks, שהציגה תשואה של 94%. שכרה של אולל הסתכם ב-15.56 מיליון דולר.

מבין 25 החברות עם הביצועים הגרועים ביותר בניתוח של הג'ורנל, כמעט שליש פעלו במגזר הבריאות, לרבות שש חברות תרופות או ביוטכנולוגיה. אליהן הצטרפו ארבע חברות שירותים.

חברת פייזר אמרה שלא שילמה בונוסים למנהלים בכירים בשנה שעברה לאחר שביקוש חלש למוצרים הקשורים למגפת הקורונה גרם לכך שהחברה לא השיגה את יעדיה הפיננסיים. מענק ההון בסך 17.5 מיליון דולר, שהיווה את רוב השכר הכולל של המנכ"ל אלברט בורלא בשנה שעברה, נועד להכיר במנהיגותו ולהוות תמריץ עבורו להתמקד באסטרטגיה ארוכת טווח, אמרה החברה.

ביצועים גרועים יכולים להפחית את הערך של מענקי הון למנכ"ל. חברת מודרנה, יצרנית החיסונים נגד קורונה, דיווחה על שכר כולל של 17.1 מיליון דולר למנכ"ל סטפן בנסל בשנה שעברה, לרבות 12.5 מיליון דולר במענקי מניות ואופציות.

שווי המענקים הללו ירד ב-42% ל-7.3 מיליון דולר בסוף השנה, כך עולה מהפרוקסי של החברה, משום שמחיר המניה של מודרנה צנח בערך באותו הסכום בשנה זו. בנוסף, מענקי הון שהוענקו לבנסל בשנים קודמות ירדו בערכם בכ-167 מיליון דולר במהלך 2023.

הפסדים אלה קיזזו נטו של 945 מיליון דולר במענקי הון חדשים ועליות ערך שדווחו עבור בנסל במהלך שלוש השנים הקודמות.

מודרנה סירבה להגיב.

המתודולוגיה

הוול סטריט ג'ורנל השתמש בנתונים מדוחות פרוקסי של החברות שהוגשו עד ה-16 במאי על ידי חברות במדד S&P 500 בנוגע לשנות הכספים שהסתיימו לאחר ה-30 ביוני 2023. הנתונים נאספו על ידי MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות.

נתוני השכר המצרפיים ונתוני התשואה לבעלי מניות אינם כוללים חברות שהחליפו מנכ"לים או את תאריכי סיום שנת הכספים במהלך השנה.

שכר משקף את הערך של מענקי הון בעת ההענקה, כפי שדווחו על ידי חברות. התשואות הכוללות משקפות שינוי במחיר המניה והדיבידנדים, שברוב המקרים מחושב מסוף החודש הקרוב ביותר לסוף שנת הכספים של החברה.

מקורות: MyLogIQ (תגמולים); Institutional Shareholder Services, FactSet (תשואה לבעלי מניות); Standard & Poor's (קבוצות תעשייה); בקשות לרישום חברה (שכר עבור חברות נבחרות)

עוד כתבות

המפכ''ל יעקב שבתאי והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המפכ"ל ליועמ"שית: בן גביר ניסה למנוע מהמשטרה לאבטח את שיירות הסיוע ההומניטרי

המפכ"ל קובי שבתאי שלח ליועמש"ית לממשלה מכתב בו הוא מתאר את התנגדותו להנחיית בן גביר שלא לאבטח את משאיות הסיוע לעזה ע"י המשטרה, ושבתגובה איים עליו בן גביר כי "יהיו לכך השלכות" ● ביום שלישי בג"ץ יקיים דיון בתיקון לפקודת המשטרה, המאפשר, לפי הטענה לבן גביר להתערב בפעילותה

שרקוטרי בהופמן / צילום: גיל אבירם

ראשון לציון מקבלת דחיפה משני מקומות נהדרים בהובלה נשית

רתם לב־ארי פתחה את הופמן בעיר היין, שדווקא בה "אין מקום שווה לקנות או לשתות יין", והמעדנייה של עדי בלכר עושה חשק לטעום הכל

נעמי גיסר, מנכ''לית ברוקר הביטוח Marsh McLennan ישראל / צילום: סמדר כפרי

"גם אם הייתי זוכה בלוטו, הייתי ממשיכה לעשות אותו דבר"

כמעט כל המשפחה של נעמי גיסר עסקה בביטוח, ואת הקריירה שלה בתחום היא התחילה יום אחרי השחרור מהצבא ● 25 שנה אחרי היא כבר מבטחת את רכוש המדינה ומנסה לשמור על אופטימיות: "מאז 7 באוקטובר אנחנו מזהים ירידה בתיאבון של מבטחים גלובליים, אבל אחרי המלחמה נראה הרבה יותר השקעות"

האינפלציה במאי הפתיעה לחיוב / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מפתיעה לטובה: קצב שנתי של 2.8% במאי; מחירי הדירות ממשיכים לזנק

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.2%, מתחת לתחזיות האנליסטים שציפו לעלייה של כ-0.5% ● גם בקצב שנתי המדד הפתיע לחיוב את צפי הכלכלנים שציפו כי יעבור את הרף העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל ● למרות הנתונים המעודדים, מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מדגיש: "להערכתנו, הסיכונים לתחזית האינפלציה מוטים כלפי מעלה"

מכונית כיבוי אש / צילום: בן יוסטר

אחרי עשרות שיגורים: שרפה גדולה בגליל העליון

אחרי השיגורים מלבנון: שרפה גדולה פרצה סמוך לקיבוץ יראון, חשש שתתפשט ליישובים סמוכים • אחרי המטח הכבד לקריית שמונה, חיל האוויר פתח בגל תקיפות בדרום לבנון • עדכונים בולטים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

בדרך לקו האדום: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל היום?

התחזיות למדד המחירים לצרכן בישראל לא ממש אופטימיות ● ההערכות הן שהמדד יעלה לקצב שנתי של 3.1%-3.2%, ובפעם הראשונה יעקוף את טווח היעד של בנק ישראל

חיילי צה''ל בגבול הצפון משתמשים בטרבושה להצתת אש מעבר למכשול בגבול לבנון / צילום: צילום מסך מהרשתות החברתיות

המומחה שמסביר למה צה"ל משתמש בכלי מצור מימי הביניים

"לפעמים צריך לצאת מהקופסה, ושווה לזכור שיש צרכים מבצעיים ועקרונות לחימה שלא השתנו לאורך השנים" אומר ד"ר גיא שטיבל מאוני' ת"א על שימוש צה"ל בטרבושה בגבול לבנון ● למה שימש כלי המלחמה בעבר, ומה ההבדל בינו לבין בליסטה?

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות ● במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד ● מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

עוד 110 אלף שקל לדירה: האזור המפתיע שהוביל בעליות המחירים

בהיעדר פעילות ממשלתית בתחום, הציבור לא מאמין שמחירי הדירות ירדו - וגם הריבית הגבוהה לא עוצרת אותו מלחזור לקנות דירות ● התוצאה - מחירי הדירות חזרו לעלות לאחר שב-2023 רשמו ירידה ● זהו המחוז שהוביל את עליית המחירים

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Sutturstock, AP- Geert Vanden Wijngaert, Ludovic Marin

הימין הקיצוני חוגג את ״אירופה החדשה״ והדנים מוזהרים מפני ראמן

הימין הקיצוני מנצח בגדול באירופה ● רישי סונאק מנסה טריק ישן: הורדת מסים ● רוסיה מעצבנת את ארה"ב בחופי קובה ● יתושי דנגי מתאזרחים באירופה, ודנמרק אוסרת יבוא ראמן קוריאני בטענה להרעלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שמונה לוחמי הנדסה נפלו בפיצוץ כלי רכב משוריין בדרום הרצועה

שמונת החיילים נספו לאחר שהכלי ההנדסי בו שהו נפגע ממטען חבלה והתלקח ● אחד החיילים שנפלו הוא סרן ווסים מחמוד, סמ"פ בחטיבה 401 ● הפגנות ברחבי הארץ למען השבת החטופים ולהקדמת הבחירות, איילון נחסם לתנועה ● דיווח: ארה"ב ממתינה לסיום הפעילות הישראלית ברפיח, כדי לקדם עסקת חטופים ● עדכונים בולטים

הקשיים של זוגות ידועים בציבור בדרך להכרה / איור: גיל ג'יבלי

הקשיים המשפטיים של זוגות ידועים בציבור נערמים

פסיקות שניתנו לאחרונה מערערות על מצבם של הידועים בציבור, ולכל הפחות מציבות את זכויותיהם בסימן שאלה ● זוגות רבים נדרשים להוכיח את הסטטוס שלהם בפני רשויות כדי לקבל זכויות שנשואים מקבלים אוטומטית, כמו הנחה בארנונה, וכדי למצות אותן נתקלים בחומת ביורוקרטיה: "הכל תלוי בפקיד שנופלים עליו"

יוליה שמאלוב ברקוביץ / צילום: שלומי יוסף

עובדי חדשות 13 לדירקטוריון: "תדהמה ושאט נפש ממינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ'"

עיתונאיות ועיתונאי חדשות 13 שיגרו מכתב חריף לדירקטוריון, בו הביעו התנגדות למינוי יו"ר הרשות השנייה לשעבר ליו"ר החברה ● לפי המכתב, "המינוי כה פסול ומופרך, עד כי מתעוררת תהייה שמא דירקטוריון החברה פעל במודע בניגוד לטובתה העסקית והציבורית" ● רשת 13: "ועדת האיתור פעלה במקצועיות ובתהליך סדור"

אהוד ברק / צילום: איל יצהר

חברת הסייבר של מפקד 8200 לשעבר ואהוד ברק בדרך לאקזיט. ממה מוטרדת הרוכשת?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לגלובס נודע כי פאראגון, חברת הסייבר ההתקפי הישראלית, מנהלת משא ומתן למכירת השליטה בה בתמורה לסכום שנע בין 700 מיליון דולר ל-1.1 מיליארד דולר ● העסקה מהדהדת את רכישת NSO על־ידי פרנסיסקו פרטנרס. מדוע הרוכשת חוששת מרגע אישור העסקה?

בניין בית הדין הארצי לעבודה / צילום: רפי קוץ

15 שופטים חדשים מונו לבתי הדין לעבודה. הרשימה המלאה

הוועדה טרם מינתה שופטים לבתי המשפט בירושלים - למחוזי ולשלום, וזאת עקב מחלוקת והיעדר הסכמה על זהות השופטים שימונו

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באיזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; למרות הירידה - S&P 500 קרוב עדיין לשיא

הניקיי ננעל בעלייה של 0.2% ● הדאקס איבד 1.4% ● מחירי הנפט יורדים קלות ● בעלי המניות של טסלה אישרו מחדש את הטבת הענק למנכ"ל החברה אלון מאסק

צילום: Shutterstock

הקרימינולוג שעשה מהפכה בעבודת השיטור בעולם יודע מה הטעות של בן גביר בטיפול במפגינים

פרופ' דוד וייסבורד גילה ששיטור אפקטיבי מתבסס על מיפוי גיאוגרפי של "נקודות חמות" בערים ● מחקריו כבר זיכו אותו בהכרה בינלאומית ובפרס ישראל, ובימים אלה הוא מצטרף כחבר באקדמיה הלאומית למדעים ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מה צריך לעשות כדי להגביר את האמון בין תושבים באזורי פשיעה לשוטרים ואיזו טעות עושה השר לביטחון פנים בטיפול בהפגנות

נמל דבאו בפיליפינים / צילום: Shutterstock

המטוס העתידני של יפן, בריטניה ואיטליה, והעסקה המסתורית של תע"א

התעשייה האווירית השלימה את פריסתה של מערכת הגנת נמלים בנמל באסיה ● הסוכנות האמריקאית הממשלתית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים מפתחת חומרים ממריצים נטולי תופעות לוואי, שיוטמעו בגוף באמצעות פולטי אור לבישים ● יפן, בריטניה ואיטליה משלבות ידיים לטובת פיתוח מטוס קרב עתידני ● ומדינות אירופה ממשיכות להתחמש בשל השפעות האיום הרוסי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הקנצלר שולץ (משמאל) ליד מל''ט הרון TP של התעשייה האווירית. הראשון מהסדרה שגרמניה חוכרת / צילום: Reuters, IMAGO/Thomas Bartilla

טילים, מל"טים ומערכות הגנה "מייד אין איזראל": ביקור בסלון האווירי של ברלין

הסדר מתערער והעולם מתחמש, ולתעשיות הביטחוניות הישראליות יש היצע מגוון שהוכיח את עצמו בשדה הקרב ● בסלון האווירי של ברלין נראה כי למרות ההפגנות נגד המלחמה בעזה, והשחיקה במעמדה של ישראל כשותפה לגיטימית, ניסיון מבצעי הוא עדיין מילת קסם בנוגע למכירת נשק