גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן
מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

חברי קיבוץ יזרעאל בוודאי מרטו את שערותיהם לנוכח ירידה יומית של קרוב ל־30% במניות יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מיטרוניקס , בעקבות דוחות מאכזבים שפרסמה החברה לרבעון הראשון. קריסת המניה מחקה כמיליארד שקל משווי השוק של החברה, מחיקה שאת רובה הגדול סופג הקיבוץ הצפוני המחזיק ב־56% ממניות החברה.

הרווח של מיטרוניקס צנח ב-55%, והחברה מחקה שווי של מיליארד שקל בשעה
מכירות הדירות זינקו: הרווח הנקי של אאורה עלה ל-83 מיליון שקל
מוורן באפט ועד ביל אקמן: השינויים בתיקי ההשקעה של השחקנים הגדולים בוול סטריט

כל חבר קיבוץ איבד כ־13 מיליון שקל

רק לפני כשנתיים וחצי עמד שווי המניות הללו שמחזיקים כ־300 חברי יזרעאל על יותר מ־5 מיליארד שקל. אלא שמאז הידרדר מחירה של מניית מיטרוניקס ב־74% ושווי החזקות הקיבוץ שעומד כעת על 1.3 מיליארד שקל "בלבד", נחתך בלא פחות מ־3.8 מיליארד שקל מהשיא. מדובר באובדן מוערך של כ־13 מיליון שקל "על הנייר" לכל חבר בקיבוץ יזרעאל.

ועדיין, מדובר בחברה שייצרה לחברי הקיבוץ ערך מרשים ביחס להצעת רכישה שדחו בשנת 2012 מהמתחרה האמריקאית של מיטרוניקס, הייוורד (Hayward), שנקבה בתמורה של 180 מיליון שקל על החזקותיהם. גם כעת, לאחר התרסקות המניה, היא הניבה תשואה של מאות אחוזים מאז אותם ימים, כשבדרך אף מכר הקיבוץ למשקיעים מוסדיים מקצת מהחזקותיו תמורת כ־230 מיליון שקל (בשנים 2017 ו־2020).

אותם מימושי מניות של קיבוץ יזרעאל קדמו לזינוק מרשים שרשמה מניית מיטרוניקס בשנים 2020־2021 בעקבות מגפת הקורונה, שהובילה לעלייה חדה בביקושים למוצרי ניקוי הבריכות ובתוצאותיה העסקיות. אלא שלאורך השנתיים האחרונות תוצאות החברה נמצאות במגמת נסיגה חדה המתבטאת בנפילת המניה מהשיא שאליו הגיעה בנובמבר 2021 וחזרה 4 שנים אחורה.

הדוחות שהביאו לנפילת המניה

לאורך התקופה האחרונה בכירי החברה הקיבוצית מנסים לשדר אופטימיות ולטעון שעוד רגע הבעיות מסתיימות ומיטרוניקס חוזרת לצמוח. כך למשל היה גם בדוחות השנתיים שפורסמו לפני חודשיים, כאשר החברה סיפקה תחזית לצמיחה בהכנסות של 4%־8% בשנת 2024 - וטענה שאחרי הצטברות המלאים הגדולה אצל מפיציה שגרמה לפגיעה בתוצאות 2023 "הירידה ברמת המלאי... בכניסה לשנת 2024 תומכים בחזרה לצמיחה כמותית במכירות הרובוטים לניקוי בריכות פרטיות".

אלא שביום שלישי פרסמה מיטרוניקס, בניהולו של שרון גולדנברג, את דוחותיה לרבעון הראשון של 2024 ובהם הופתעו המשקיעים לגלות שלא דובים ולא יער. החברה הציגה ירידה חדה בהכנסות וברווחים לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובעיקר חתכה בחדות את התחזית קדימה. כעת, היא צופה ירידה של 2% עד עלייה של 4% בהכנסות לשנה הנוכחית ביחס ל־2023 (אז רשמה מכירות של 1.9 מיליארד שקל).

ברבעון הראשון דיווחה מיטרוניקס על ירידה של 13% בהכנסות ל־456 מיליון שקל - נפילה של 26% ברווח הגולמי ל־177 מיליון שקל ופגיעה גם בשיעור הרווחיות הגולמית (מתוך ההכנסות) ל־38% לעומת 46% ברבעון המקביל אשתקד. הללו השתרשרו להתרסקות של 48% ברווח התפעולי, שעמד על 60 מיליון שקל ונפילה של 55% ברווח הנקי ל־39.7 מיליון שקל. לעומת הרבעון המקביל ב־2022 מדובר בירידה דרמטית אף יותר של 65%. וגם צבר ההזמנות של החברה צלל ב־48% ביחס לרבעון המקביל אשתקד והסתכם ב־192 מיליון שקל בלבד.

המנכ"ל שפרש רגע לפני ההידרדרות

המשקיעים ההמומים מיהרו להיפטר מהמניה וזו צללה כאמור בקרוב לכ־30% בצהרי יום רביעי, מה שמביא את שווייה של מיטרוניקס לכ־2.3 מיליארד שקל בלבד, לעומת 9.1 מיליארד שקל בשיא - השמדת ערך של 6.8 מיליארד שקל. אגב מי שעזב את החברה בזמן, רגע לפני ההרעה בתוצאות וההתרסקות, הוא המנכ"ל הקודם אייל טריבר, שהוביל אותה לשיאים של רווח ושווי. שרון גולדנברג, סמנכ"ל הכספים שהפך למנכ"ל, נאלץ להיות זה שמתמודד עם ההרעה בשתי החזיתות הללו.

פעילותה של מיטרוניקס מתרכזת בפיתוח ושיווק רובוטים לניקוי בריכות שחייה פרטיות וציבוריות, וכן מוצרים נלווים (כיסויים לבריכות, אמצעים להגנה מטביעה ועוד). את עיקר ההכנסות והרווח שלה צוברת מיטרוניקס במחצית הראשונה של השנה, לקראת פתיחתן של הבריכות הפרטיות בחודשי הקיץ. כך תקופת ההצטיידות של לקוחות החברה (מפיצים ברובם) נעשית בחודשי ינואר־יולי. מכאן שהרבעון הראשון של מיטרוניקס, נחשב מסורתית לחזק ביותר שלה במהלך השנה, כאשר בעלי הבריכות הפרטיות בשווקים העיקריים שלה (צפון אמריקה, אירופה ואוקיאנה) מצטיידים ברובוטים מתוצרתה.

הפגיעה בתוצאות החברה היא בעצם שילוב של העובדה שמדובר במוצר מותרות, שהופך פופולרי פחות בתקופות בהן לחצי אינפלציה וריבית גבוהה מכות בצרכנים. התוצאה מכל אלו וכן מהירידה הטבעית במכירות לאחר ימי הקורונה שבהם היו הצרכנים מסוגרים בבתיהם, היא הצטברות מלאים גבוהה אצל החברות שמפיצות את הרובוטים של מיטרוניקס והאטה חריפה במכירות החברה.

מיטרוניקס אמנם ציינה בדוחות את מלחמת חרבות ברזל כגורם סיכון, אבל גם הודתה שההשפעה שלה חלשה עד לא קיימת, שכן כמעט כל הכנסותיה מקורן בחו"ל. 98% מהכנסותיה נובעות ממכירות ושירותים בחו"ל. בתור יצואנית היא אף נהנתה קלות מהיחלשות השקל בשיעור של 3.1% מול הדולר והאירו, מה שהוסיף להכנסות שלה כ־12 מיליון שקל.

עוד מוקדם להספיד את החברה

גם אחרי הנפילה הגדולה לא בטוח שצריך להספיד את מיטרוניקס. החברה היא כאמור היצרנית הגדולה ביותר ומחזיקה להערכתה בכחצי מהשוק שלה, כאשר שתי המתחרות הבאות מחזיקות כל אחת בכ־20%. בתרגום של התחזית של מיטרוניקס למספרים, היא צופה כעת הכנסה שנתית של 1.85־1.96 מיליארד שקל בשנה הנוכחית.

בדוחות השנתיים מיטרוניקס אף ניסתה להמשיך ולהציג תחזית אופטימית להמשך וציינה כי היא שואפת להגיע להכנסות של 3.2 עד 3.6 מיליארד שקל בשנת 2028 ורווחיות תפעולית של 14% עד 18%. אז כנראה שהיא לא תצמח השנה יותר מדי אבל מי שבכל זאת יבחר להאמין לתחזית שהציגה החברה רק לפני חודשיים, היא אמורה לצמוח בשנים הבאות בקצב של כ־14% לשנה.

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצרכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם