גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עו"ד באלף דולר לשעה": מה קורה כששני חדי קרן נאבקים בבית משפט בארה"ב

בית המשפט בארה"ב הודיע השבוע כי הוא דוחה את בקשתה של ענקית הסייבר וויז למחוק את תביעת הפרת הפטנטים שהגישה נגדה המתחרה אורקה סקיוריטי ● כשהוגשה התביעה לפני פחות משנה היו מי שאמרו כי היא חסרת שיניים, וכעת אומרים בשוק: "זו לא תביעת סרק"

גיל גרון, מנכ''ל Orca, ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר
גיל גרון, מנכ''ל Orca, ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

בית המשפט האמריקאי הודיע השבוע כי הוא דוחה את בקשת ענקית הסייבר וויז למחוק את התביעה שהגישה נגדה חברת סייבר ישראלית אחרת - אורקה סקיוריטי.

ניתוח | האקזיט של קרן ארקין בחברת ביומד אמריקאית והמגמה שמטרידה את השוק המקומי
המשקיע ביל אקמן על חשיפת גלובס: "מבין את בחירת אמזון שלא לדבר על העובד החטוף"

התביעה עצמה הוגשה בדלאוור, ארה"ב, ביולי אשתקד. במסגרת התביעה ביקשה אורקה בין היתר לעצור את המכירות של מוצרי וויז, המפירים לכאורה את הפטנטים שלה. טענתה של אורקה היא שוויז בנתה את העסק שלה על בסיס תשתית ידע שאורקה פיתחה לראשונה, ובכך התקיימה הפרה מכוונת של הקניין הרוחני של אורקה. עוד במסגרת התביעה נדרש פיצוי כספי על הרווחים של וויז בגין השימוש באותם פטנטים.

בסוף השנה שעברה ביקשה וויז מבית המשפט לדחות תביעה זו על הסף, בטענה כי במסגרת התביעה לא הוכח שהיא ידעה על קיום הפטנטים של אורקה טרם נתבעה, ועל כן לא ניתן לטעון כי וויז הפרה את הקניין הרוחני של אורקה.

כעת, בית המשפט דחה את הבקשה של וויז, בין היתר מכיוון שוויז לא סיפקה סימוכין לטענתה בבקשת מחיקת התביעה.

מיד לאחר שהתפרסם דבר התביעה של אורקה, טענו גורמים רבים בשוק כי מדובר בתביעה ש"אין לה שיניים", וכי "נראה שאורקה במצב פחות טוב (מוויז, מ', ו'), והסיפור עם התביעה מעמיק את החשש".

לכן, אי-קבלת בקשת מחיקת התביעה של וויז בבית המשפט האמריקאי מעידה על כך ש"אורקה כנראה לא הגישה תביעת סרק, אחרת היא באמת הייתה נדחית", כך לפי גורם בשוק.

שתי החברות פועלות בתחום אבטחת הענן, ושתיהן מפתחות תוכנות הניתנות להטמעה במערכת הארגונית בקלות, ללא צורך בתהליך התקנה ממושך.

אורקה סקיוריטי הוקמה ב-2019 והפכה לחד קרן ב-2021. וויז הוקמה ב-2020 והפכה לחד קרן כבר כשנה לאחר הקמתה. לאחרונה אף השלימה החברה את סבב הגיוס הגדול ביותר לחברה ישראלית אי-פעם.

היכן מתנהל התהליך

שתי החברות הישראליות מנהלות את המאבק המשפטי בארה"ב, מדינה שמהווה גם את שוק הפעילות העיקרי שלהן. "פטנט זאת זכות מקומית, וכדי לאכוף אי-שימוש בפטנט, התהליך מתרחש במדינה שבה אפשר להחיל את הזכות הזאת", אומר לגלובס עורך הדין ועורך הפטנטים יואב אלקלעי, שותף וראש קבוצת STEM-Israel במשרד פרל כהן.

לדבריו, "בדרך-כלל מפעילים מספר שיקולים כשמחליטים באילו מדינות רוצים להגיש את הפטנט, וביניהם גודל שוק והיכן המתחרים פועלים. בשוק התוכנה והסייבר בפרט, השוק האמריקאי הוא הגדול והמשמעותי ביותר". הוא מוסיף כי "רוב החברות דואגות שהפטנטים שלהן יהיו מוגנים בארה"ב".

אלקלעי מסביר כי ייתכן שלחברה יש פטנט שרשום במקביל במספר מדינות, ועל כן ביכולתה לבחור באיזו מדינה היא רוצה לתבוע.

כאמור, מרבית תביעות הפטנטים מתרחשות בארה"ב, מה שמקנה למערכת המשפטית המקומית ניסיון רב וצבירת מומחיות בטיפול בתיקי פטנטים, גם המורכבים יותר. כמו כן, הגשת התביעה בארה"ב מאפשרת לחברות ישראליות לאכוף את הפטנטים ברחבי העולם, שכן לבתי המשפט האמריקאים ישנה סמכות שיפוט על סכסוכים בינלאומיים, וביכולתם להוציא צווי מניעה ופסקי פיצויים החלים ברחבי העולם.

עו"ד גיל ברנדס, מראשי משרד עורכי הדין נשיץ ברנדס, מוסיף כי "ישראל דווקא מתאימה לגישור מוסדר וניסיון לפשרה, ואילו בשאלה היכן עדיף לעשות את המשפט - זה תלוי באופן שכל צד אומד את סיכויי הצלחתו ואת היכולת לקבל פיצוי גדול יותר במקום אחד על פני האחר, זאת בעוד שכאן אפשר לקבל כפל נזק, ואילו בארה"ב לעתים הסכום הוא פי שלושה".

מהי העלות ומי המייצגים

"שעת עורך דין ושותף במשרדים אמריקאים טובים יכולה לעבור את ה-1,000 דולר. זאת בעוד שכאן, אצלנו, הממוצע השעתי לא יעבור את ה-500 דולר בווליום גבוה של שעות", אומר לגלובס עו"ד ברנדס. "מצד שני, בגלל העומס, חברה תובעת הסבורה כי יש לה סיכויי תביעה טובים, תהיה אולי מוכנה לשלם יותר כדי להגיע לפסק דין בתוך שנתיים פלוס, מאשר לפעמים ארבע שנים ויותר כאן".

את חברת אורקה מייצג עו"ד דאגלס אי. לומיש ממשרד עורכי הדין Latham & Watkins. הוא מטפל בתיקי פטנטים, סודות מסחריים, סימנים מסחריים וזכויות יוצרים בבתי משפט מחוזיים ופדרליים ברחבי ארה"ב ולפני ועדת הסחר הבינלאומית (ITC) ורגולטורים של המכס. ברזומה של לומיש יש ייצוג חברות כמו פייסבוק (וואטסאפ), גוגל, יוטיוב, מיקרוסופט וסקייפ.

את וויז מייצג ג'ורדן אר. יפה (Jordan R. Jaffe), שותף בשלוחה בסן פרנסיסקו של משרד עורכי הדין Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. יפה מתמחה בסכסוכי קניין רוחני, כולל פטנטים, בסודות מסחריים, בזכויות יוצרים ובמשפטים מסחריים. לפי הרזומה שלו, הוא בעל התמחות במגזר הטכנולוגיות המתפתחות, במיוחד בינה מלאכותית ורכבים אוטונומיים. ברזומה שלו יש ייצוג חברות כמו Waymo, גוגל, פורטינט, סמסונג, מארוול סמיקונדקטור, HTC, סוני ו-IBM.

לפי גורם בשוק, העלויות המשוערות סביב תביעה שכזאת נעות בין 5-15 מיליון דולר.

נדרשים מסמכים נוספים

נכון לשלב הנוכחי של המשפט, לאחר שבית המשפט דחה את הבקשה של וויז למחוק את התביעה נגדה, נדרשים שני הצדדים, למרות שאין תביעה שכנגד, לספק מסמכים נוספים. עם זאת, כך מסבירים גורמים מהשוק, תהליך חשיפת המסמכים דינמי מאוד ומשתנה תוך כדי תנועה.

נכון להיום, בית המשפט מבקש מוויז לספק "מסמכים טכניים פנימיים רלוונטיים" שמתארים את עיצוב המוצר. עם זאת, הוא דחה את בקשתה של אורקה שוויז תגיש מסמכים טכניים אחרים, בין היתר את קוד המקור לכל פלטפורמת הענן של וויז.

במבט קדימה, השוק האמריקאי יעיל יותר בשקיפות שלו במהלך ההליך המשפטי עבור החברות, מה שמשפיע על הצעדים שהן בוחרות לנקוט, כך מסביר עו"ד אלקלעי. הוא מסביר כי "כשהצדדים במהלך הדרך מבינים מה מצבם, לפחות לאחד מהם יש אינטרס לגמור את זה בפשרה".

שיטת המשפט האמריקאית עוזרת למרבית תביעות הפנטים להסתיים בפשרה. אלקלעי מפרט כי "מרבית תיקי הפטנטים נפתרים מחוץ לבית המשפט". גורם בשוק מוסיף כי "אומנם התביעה הזאת היא לא אירוע שכיח, אבל העובדה שבית המשפט דחה את הבקשה של וויז למחוק את התביעה של אורקה נגדה, עדיין לא מרעה את התנאים של וויז בצורה קיצונית".

עוד כתבות

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?