גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפרץ הפרוע: עיריית חיפה ירתה במעל 100 חזירי בר. האם זה הפתרון לבעיה?

התוכנית החדשה והאמביציוזית לטיפול בבעיית חזירי הבר של ראש עיריית חיפה יונה יהב יצאה לדרך ומעוררת סערה בעיר ● תושבים מתלוננים שמשאירים את החזירים לגסוס ברחובות ודורשים דרכים הומניות יותר ● יהב הבטיח לפנות את העיר בתוך שלושה חודשים, אך ברשות הטבע והגנים טוענים: "ייקח הרבה יותר זמן"

משפחת חזירים כרמל חיפה / צילום: שלומי יוסף
משפחת חזירים כרמל חיפה / צילום: שלומי יוסף

בשבועות האחרונים תושבי חיפה מתעוררים לעיתים למראה שלוליות דם ליד הפחים. מי שמתעורר ממש מוקדם, או מאחר לישון, עלול לראות בלילה גם חזיר בר נושם את הנשימות האחרונות שלו ליד הפח. עוד מעט יגיע רכב של קבלני המשנה של העירייה לפנות אותו, אבל לפעמים עוברות עשרות דקות ארוכות בין לבין.

חזית המדע | החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין
מגפה עולמית מסכנת את קיפודי הים; חשש לשוניות האלמוגים  

הירי מבוצע מתוך מכוניות, כשהמרחק בינן לבין החזיר יכול להגיע לכמה מטרים. עדת ראייה מספרת: "הייתי בריצה, כ-20 מטר מאחורי הרכב, שנסע במהירות. כשהחזיר היה בערך שלושה מטר לימינו, הוא עצר להרף עין. נשמעה ירייה, והוא המשיך במהירות. עגלת הפינוי הגיעה אחרי עשר דקות".

ראש עיריית חיפה יונה יהב נבחר, בין היתר, על גבי הבטחה לפנות את החזירים מרחובות חיפה בתוך שלושה חודשים. הוא נכנס לתפקיד בסוף מרץ, והכריז כמעט מיד על מינוי הפרויקטור לטיפול בחזירים, תא"ל דוד לוריא, לשעבר ראש מינהל התפעול בעירייה. כמה שבועות אחר כך ההרג החל, ועל פי ההערכות כבר נורו מעל מאה חזירים ברחובות חיפה. במקרה המתואר מספרת העדה כי לוריא ישב ברכבו 50 מטר במעלה הרחוב, והשקיף על הנעשה. כך קורה, כנראה, בכל לילה.

"לא מוודאים שהחזיר מת, ומשאירים אותו לגסוס"

"יוצא דוד לוריא עם הג'יפ שלו, מסייר ברחובות, לא מפנה את הזבל בכוונה, הפחים עולים על גדותיהם, ומתחילים לסייר סביב הפחי זבל. כשרואים חזיר, קוראים לציידים מטעם העירייה והם יורים בהם. בהתחלה הם היו עושים בשעות היום, ואז ילדים ראו את זה ואז עברו לערב. לא מוודאים שהחזיר מת, ומשאירים אותו לגסוס. הציידים יורים מתוך המכוניות. זה יכול להיגמר מאוד רע. אולי מישהו יראה אותם, לא יבין מי מסתובב בשכונה בג'יפים ויורד, ויתקוף אותם חזרה בהם בטעות?", אומרת לגלובס אלה בר דוד, תושבת חיפה ופעילה בקבוצה של תושבים, בעיקר תושבות, המבקשות טיפול הומאני בבעיית החזירים בעיר. "בקדנציה הראשונה של יהב, החלו החזירים לעלות מן הוואדיות בגלל בנייה מאסיבית. זו הייתה ההתחלה של הבעיה. באותה התקופה כל מי שגר מעל הוואדי היה שומע לפעמים יריות, ניסיונות של העירייה לדלל את אוכלוסיית החזירים, אבל לא ראינו את ההרג בעיניים, והציבור די התעלם".

"כשעינת קליש רותם נבחרה לראשות העיר ב-2020, היא גיבשה יחד עם אקולוגית מהתחום, תוכנית שכללה כמה מרכיבים: סניטציה, כלומר שהרחובות לא יהיו אטרקטיביים לחזירים, שהפחים לא יהיו פתוחים וירוקנו לעיתים קרובות, שגני המשחקים יהיו סגורים; חינוך, כלומר להסביר לציבור מדוע לא כדאי להאכיל את החזירים או בכלל להוציא אוכל עבור בעלי חיים ברחוב; גידור של הרחובות, והרכיב הרביעי: לכידה והמתה הומאנית של פרטים סוררים".

כלומר, גם התוכנית של קליש כללה המתה של חזירים, אך הכוונה הייתה לפרטים מסויימים שמהווים כבר סכנה ברורה וממשית לבני האדם. קשה לדעת האם התוכנית הזו הייתה נכונה, משום שהיא לא יושמה בפועל. בר דוד: "לקליש היו מאבקים פנימיים בעירייה, הקואליציה שלה פנתה נגדה ועצרו לה את התקציבים. מ-2022, כלומר כבר שנתיים, לא נעשה דבר. לא היו תקציבים, לא לפינוי של הזבל פעמיים ביום ולא לגידור. מידי פעם המשיכו להמית את הסוררים אבל רק מעטים וכאלה שהוכיחו שאין איך לטפל בהם". התוצאה - חזירים רבים ברחובות, ועם או בלי קשר - אחוזי תמיכה נמוכים ביותר לקליש בבחירות של 2024.

"ברגע שהפרטים לא חוששים מבני אדם, הם סוררים"

התוכנית החדשה והאמביציוזית של יהב לסילוק החזירים מן הרחובות תוך זמן קצר, פותחה בתיאום עם רשות הטבע והגנים. העירייה והרשות חתמו על מסמך הבנות בנושא באמצע אפריל. בשיחה עם גלובס, ד"ר  עמית דולב, אקולוג מחוז הצפון ברט"ג, טוען כי הפעולות בהן נוקטת העירייה כעת עומדות בהסכם בין הצדדים.

דולב: "מדובר באותה התוכנית שהציגה קליש. גם אנחנו מגדרים, מפנים פחים, מחנכים את הציבור ולגבי הפרטים הסוררים, אנחנו מחויבים להוציא אותם מהמערכת, שזה אומר לטפל בהם. כן, זה אומר להמית אותם".

אלא שיש שני הבדלים עיקריים בין הגישות. האחת היא התעדוף. בעוד בתוכנית הקודמת החל היישום של כל האלמנטים במקביל, במקרה הזה נראה כי הירי מקבל קדימות ועדיפות על פני הפעולות האפשריות האחרות. ההבדל השני הוא בהגדרה של פרט סורר. בר דוד: "רשות הטבע והגנים רואה בכל חזיר שלא מפחד מבני אדם פרט סורר, גם אם מעולם לא תקף או איים לתקוף אף אחד".

דולב לא מכחיש זאת. "ברגע שהפרטים לא חוששים מבני אדם, הם סוררים. אם אתה מוחא כף והחיה לא בורחת ממך, היא מסוכנת. מבחינת אופן ההמתה, הייתה דרישה להשתמש בגישה יתר מהירה, להוציא את הפרט מהשטח הכי מהר שאפשר".

מה החשש מהחזיר הסורר?
דולב: "נשים בצד את המחלות. היו מקרים בשנתיים האחרונות שחטפו לילד תיק בית ספר, שגברת יצאה מהסופר עם שקיות ולקחו לה אותן. אלה חיות גדולות ומסוכנות, והתופעות הללו יקרו יותר ויותר, כי החיות הללו רואות בבני האדם את מקור המזון שלהם. ברגע שחיות בר רואות בבני אדם מקור מזון ולא רגילות להשיג אותו לבד - זהו, הרסנו את הטבע".

בר דוד מציינת את מה ששמענו גם מחוקרים בתחום מאוניברסיטת חיפה: החזירים עד היום תקפו פיזית מעט מאוד בני אדם, משמעותית פחות מכלבים בעיר. "ירו בחזיר מהשכונה שלי שאנחנו קראנו לו גוצלי, שמעולם בחמש שנים לא תקף אף אחד".

קבוצת הפעילים חברה ל"תנו לחיות לחיות" בניסיון לתבוע מהעירייה להפסיק את מימוש התוכנית. בר דוד: "אסור לירות בתוך העיר אלא רק 300 מטר מבניינים, ובחיפה אין דבר כזה. לא ראינו מימוש של שום חלק אחר בתוכנית. לא מגדרים, לא מסבירים והמצב של הפחים איום ונורא. הם הורגים אמהות ומשאירים את הגורים שלהן לגסוס. הגור לא מסוגל לחיות בלי האמא שנתיים".

לבית המשפט, היא אומרת, "הגיעו 20 פעילים בערך, וחבורה גדולה של גברים מהעירייה. יהב ישב שם בעצמו, התפרץ לדברים של השופטת ועורכי הדין. על כל אחד הוא צעק 'אתה מחיפה בכלל?'". יהב ולוריא העדיפו לא להתראיין לכתבה.

בעקבות עדותו של דולב מרשות הטבע והגנים, סימן בית המשפט ל'תנו לחיות לחיות' כי עדיף למשוך את התביעה, וכך היה. בר דוד: "כנראה שלרשות הטבע והגנים אין הרבה רעיונות אחרים. להזיז אותם זה לא ישים, ללכוד אותם זה סיפור. עיקור וסירוס אלה אפשרויות שעלו, אבל אולי ישנה בעיה טכנית. אחת הערים שטיפלה בבעיה בצורה המוצלחת ביותר היא טבעון, שם הפעולה העיקרית הייתה להפוך את הרחובות ללא אטרקטיביים".

הירי עשוי דווקא להגיבר את קצב הילודה בחזירים

לפני כמה שבועות סיפר לגלובס פרופ' אורי שייניס מהחוג לביולוגיה וסביבה באוניברסיטת חיפה, מומחה לחקר מינים פולשים, כי כבר נפגש עם לוריא לאחר מינויו, כדי להציע לו לערוך מחקר שרק בעקבותיו תיקבע התוכנית להתמודדות עם החזירים. אך שייניס לא התרשם כי הדברים השפיעו על התוכנית שכבר נחתמה עם רשות הטבע והגנים. יהב הבטיח פעולה מהירה, וזה לא מה שהזואולוגים יודעים לספק.

באותה הזדמנות אמר שייניס כי כאשר יורים בחזירים, הבעיה רק מתגברת כי במצב של מצוקה, אוכלוסיית החזירים מגיבה בהגברת מספר הילודים, והמספר הכולל של החזירים רק עולה. דולב: "זה נכון כשמדובר בהמתה נרחבת של אוכלוסיית חזירים. זו לא המטרה שלנו. אנחנו לא הורגים את החזירים שנמצאים בוואדיות, אלא רק את אלה שברחובות במטרה שיחזרו לוואדיות. אגב, ראינו כי החזירים של חיפה לא נמצאים באינטראקציה רבה עם החזירים של שאר אזורי הכרמל, כלומר מדובר בסוג של אוכלוסיית אי. לכן אנחנו אופטימיים כי נוכל לטפל בבעיה ביעילות ובמהירות".

בתוך שלושה חודשים?
"מי שהבטיח את המספר הזה הוא שצריך לענות על זה", אומר דולב ולבסוף מתרצה לענות כי "זה ייקח יותר זמן, שלא לומר הרבה יותר זמן".

בסופו של דבר, אומר דולב: "אנחנו לא אוהבים לפגוע בחיות. הם בסך הכל פועלים לפי האינטרס שלהם. אנחנו אלה שקלקלנו אותם. אנחנו צריכים לתקן את המצב, על ידי כך שנדבר בשפה שלהם".

מעיריית חיפה נמסר: "הרחקת חזירי הבר מתבצעת במגוון דרכים, ובכלל זה דאגה לניקיון המרחב הציבורי, תוך צמצום מוקדי ההאכלה והאשפה, חסימת נתיבי חדירה לשכונות המגורים והמתת חזירי בר 'סוררים', אשר איבדו את תחושת הפחד מבני האדם ומהווים סכנה מוחשית כלפיהם. פעילות זו יש לציין נעשית בשעות הלילה, הרחק ככל הניתן מהציבור".

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי