גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטח הבלונים של קים ג'ונג און: שקיות של צואה עפות אל הדרום

קוריאה הצפונית שולחת זוהמה מרחפת אל מעבר לגבול, בתגובה כלפי פעילים ששלחו אליה קודם לכן עלונים נגד המשטר וקיי-פופ

בלונים שנושאים אשפה מצפון קוריאה תקועים בין חוטי החשמל במוג'ו, דרום קוריאה / צילום: ap, Jeonbuk Fire Headquarters
בלונים שנושאים אשפה מצפון קוריאה תקועים בין חוטי החשמל במוג'ו, דרום קוריאה / צילום: ap, Jeonbuk Fire Headquarters

ביום רביעי ריחף אל שמי קוריאה הדרומית מחזה משונה: בלונים לבנים גדולים הנושאים שקיות ניילון של אשפה צפון-קוריאנית. חלקם הכילו משהו דוחה אפילו יותר.

המשלוחים האוויריים מקוריאה הצפונית זוהו בערב הקודם, אמר צבא סיאול, והפעילו בסביבות השעה 23:30 אזהרות חירום לתושבי עיירת הגבול, כדי שיימנעו מיציאה מן הבתים בגלל "חפצים חשודים" המרחפים בשמיים.

חמינאי במסר למפגינים הפרו-פלסטינים בארה"ב: "תומך בכם, תתחילו להכיר את הקוראן"
טורקיה מאחרת באספקת מסוקים והרובוט הישראלי שבדרך לארה"ב

בסופו של דבר נמצאו כ-260 בלונים פזורים על פני המדינה, ששטחה בערך כשטחה של מדינת אינדיאנה.

חלקם עפו למרחק של יותר מ-180 מיילים (כ-300 קילומטרים). אחד מהם נחת בעדינות ברחוב - זוג הבלונים ושקית הניילון השקופה נותרו שלמים. אחר התרסק דרך גג החממה של מגדל ענבים מקומי. רבים אחרים התפרקו ושפכו את תוכנם על מדרכות ורחובות: פיסות נייר ורוד, כחול ולבן, שקית ריקה של אבקת כביסה וגושים כהים שנראו כמו צואה.

כשנשאל מה מכילות השקיות, השיב משרד ההגנה של קוריאה הדרומית רק "או-מול" - שפירושו "אשפה" או "צואה" בקוריאנית.

בלונים שעפו למחוז דרום צ'ונגצ'אונג, דרום קוריאה במהלך הלילה מכיוון צפון / צילום: ap, South Korea Presidential Office

"גבעות של פסולת וזוהמה"

לא היה ספק שהשולח היה משטרו של קים ג'ונג און, שימים ספורים קודם לכן נשבע בתקשורת הממלכתית לערום "גבעות של פסולת נייר וזוהמה" על שכניו מדרום. ואז, ביום רביעי בערב, נטלה קוריאה הצפונית אחריות על גרימת הטירוף המטונף בהצהרה שפרסמה קים יו ג'ונג, אחותו הצעירה של הרודן, המשמשת שופר של המשטר.

היא הביעה תמיהה על הטענות של קוריאה הדרומית כי הבלונים הפרו את החוק הבינלאומי, והציעה שהם יתקבלו כמתנות. "אני לא מצליחה להבין למה הם עושים מזה עניין כאילו נפגעו ממטר קליעים", אמרה קים.

בפיונגיאנג, בירת קוריאה הצפונית, קראו לפעולת תגמול בעקבות הגעתו הלא רצויה של נחיל בלונים, שנשלח על-ידי קבוצת פעילים דרום-קוריאנית, ונשא 300 אלף עלונים נגד המשטר ואלפי החסני USB (מכשירי דיסק און קי) המכילים מוזיקת ​​ קיי-פופ, כמו של להקת הבנים BTS.

קים ג'ונג און, הרודן בן ה-40, מבקש לדכא את צריכת התקשורת הזרה משום שהצצות אל העולם החיצון מאיימות להראות לעמו כמה עלובים החיים בתוך צפון קוריאה - וכך מהוות איום על הלגיטימיות של מנהיגותו. ונושאים מעטים מעוררים את הזעם של פיונגיאנג יותר מאשר הבלונים נושאי העלונים, שהמשטר מגנה אותם כלוחמה פסיכולוגית ומדי פעם מנסה להפילם. בשנת 2022 האשימה קוריאה הצפונית את הבלונים בהתפרצות הראשונה של מגפת הקורונה, בטענה כי אנשים נדבקו לאחר שנגעו ב"דברים זרים".

עלונים נגד הרודן

פארק סאנג האק, עריק צפון-קוריאני שעומד בראש הקבוצה האקטיביסטית ששלחה את הבלונים נגד המשטר, אמר שהשיגורים שלו יכולים להגיע עד לערים שנמצאות יותר מ-250 מיילים מעבר לגבול שבין הקוריאות. העלונים, בין השאר, קוראים לעם הצפון-קוריאני להתקומם נגד קים ג'ונג און.

"אנחנו שולחים תרופות, ועלונים הנושאים את האמת", אמר פארק, מקבוצת "לוחמים למען קוריאה הצפונית החופשית" שבסיסה בסיאול. "עד כמה לא אנושי מצידם לשלוח זוהמה בתגובה?"

פיונגיאנג וסיאול מסוכסכות כבר שנים, אם כי יחסי היריבות החמירו לאחרונה לאחר שקים הכריז בינואר על קוריאה הדרומית כ'אויבת מספר אחת' של מדינתו. מאז המשיכה קוריאה הצפונית לערוך ניסויי נשק - לרבות שיגור כושל של לוויין ביום שני האחרון - אך לא בחרה בעימות צבאי ישיר.

במקום זאת בחר משטר קים, המבקש לעקור כל קשר עם הדרום, בביטויים סמליים יותר של חוסר שביעות-רצון. לדוגמה, פירוק פנסי רחוב שעמדו בעבר לאורך כבישים בין-קוריאניים, או אימוץ לוגו חדש לחברת התעופה הלאומית של המדינה, שפעם השתמשה בתמונה של חצי האי הקוריאני כולו.

יתרון פסיכולוגי

שתי הקוריאות הנחיתו כבר מזמן הודעות אסטרטגיות מהשמיים כדי להשיג יתרון פסיכולוגי. לפי הערכות צבא ארה"ב, במהלך מלחמת קוריאה בשנים 1950-1953 הפיצו שתי המדינות ביחד יותר מ-2 מיליארד עלוני תעמולה, שהופלו לעתים קרובות ממטוסי קרב. אלה של הצפון פרסמו את היתרונות של הסוציאליזם; העלונים של הדרום הבטיחו הגנה לחיילים שייכנעו.

עלוני תעמולה וזבל מצפון קוריאה, שנשפכו מתוך בלון ענק שהתפוצץ בגבולות של דרום קוריאה / צילום: ap, South Korea Presidential Office

מערכות ההסברה התפתחו במשך העשורים. בשנות ה-80 הטילה קוריאה הדרומית מן אוויר בעיקר עלונים המציגים נשים צעירות לבושות בגדי ים - ניסיון לגרום לצפון-קוריאנים לקנא בשכנתם הקפיטליסטית. אבל כיום, המידע שקוריאה הדרומית נוטה להדגיש הוא הזוועות שמעולל משטר קים בכל הנוגע לזכויות אדם.

קוריאה הצפונית, שעד שנות ה-70 הייתה משגשגת יותר מבחינה כלכלית מן הדרומית, הפסיקה להציג את עצמה כגן עדן סוציאליסטי. במקום זאת, העלונים שלה ביקשו להעליב את מנהיגי קוריאה הדרומית, ושינו את האיות בשפה הקוריאנית למילה "נשיא" כך שיכלול את המילה "קקי". כיום חומר מודפס מהווה איום משמעותי פחות מאשר החסני USB מלאים מוזיקת K-Pop של פעילים דרום-קוריאנים.

בלון ענק שנושא אשפה נצפה בשדה אורז במחוז צ'ורוון בדרום קוריאה / צילום: Reuters, YONHAP NEWS AGENCY

האיום העיקרי

הפעם האחרונה שבה שלח משטר קים אשפה וצואה בבלונים הייתה בשנת 2016. באותה עת נפלה אחת השקיות ונכנסה דרך גג מכונית בדרום קוריאה. קומפקט דיסק צפון-קוריאני שנפל מהשמיים הציג תמונה של הטילים שברשות המדינה וסיסמה שבה נכתב: "עימות איתנו פירושו הרס!"

המשטר הצפון-קוריאני מרגיש מאוים מתמיד בשל הניסיונות הגוברים של תושביו לצפות בתוכן דרום-קוריאני מוברח. המשטר חושש כי תוכן זה עלול לעורר שינוי באידאולוגיה ולהפחית את הנאמנות כלפי המשטר, אמר קאנג דונג-וואן, פרופסור באוניברסיטת Dong-A בקוריאה הדרומית, שראיין מספר רב של נמלטים צפון-קוריאנים.

"תוכן זר מקוריאה דרומית הפך לאיום העיקרי על משטר קים", אמר קאנג.

עוד כתבות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-5% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות -  אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים