גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד מהמורה לרני צים בפסגות: מנסה להימנע מפירעון מיידי של חוב האג"ח

מסע המימושים המזורז שהוביל צים בעסקי בית ההשקעות, הקים לכאורה עילה לדרישת פירעון חוב של 90 מיליון שקל ● בפסגות פועלים לשינוי תנאי האג"ח, כולל הקדמת הפירעון והעלאת הריבית ● מעריכה כי תוכל לעמוד בהתחייבויותיה

רני צים / צילום: איל יצהר
רני צים / צילום: איל יצהר

בעלי המניות של בית ההשקעות המתפרק פסגות, בשליטתו של רני צים, שראו את השקעתם בחברה מאבדת כ־40% מערכה מתחילת השנה, לא קיבלו סיבות רבות לאופטימיות מהדוחות הכספיים שפורסמו בשבוע שעבר. לצד המשך רישום ההפסדים של מה שהיה בעבר בית ההשקעות הגדול בישראל, הדוחות מלמדים גם כי מחזיקי האג"ח של פסגות עלולים לדרוש את העמדת החוב כלפיהם לפירעון מיידי.

בעלי המניות בפסגות זעמו, ורני צים לא ימכור לה את חברת הקניונים שלו  
אנומליה? זורקים אג"ח ממשלת ישראל ורצים לקנות חוב של חברות נדל"ן יזמי 

פעילות פסגות בתחום קרנות הנאמנות וניהול התיקים נרכשה על ידי צים באמצעות החברה הציבורית וואליו קפיטל (ששמה שונה לפסגות) לפני כשלוש שנים, מידי אלטשולר שחם בתמורה לכ־405 מיליון שקל. עד לאותה רכישה עשה צים חיל בעסקי קמעונות המזון (הקמת רשת "כמעט חינם" עם אחיו עדי, שנמכרה באקזיט מרשים ליינות ביתן) והנדל"ן המניב (חברת מרכזים מסחריים הנושאת את שמו).

אלא שבפסגות , הנסחרת כיום בשווי של כ־100 מיליון שקל בלבד - ירידה של 80% במניה מאז רכישת פעילות בית ההשקעות - הסיפור היה שונה לגמרי. צים, שמימן את הרכישה בהלוואה גדולה ערב גל העלאות הריבית, נאלץ להודות בכישלון ההשקעה כעבור שנתיים בלבד, והחל אשתקד במהלך למימוש נכסיה הפיננסיים לידי בתי השקעות מתחרים (הפניקס ואי.בי.אי). 

המחזיקים יצביעו השבוע

לפסגות יש סדרת אג"ח בודדה (ג') בהיקף של כ־90 מיליון שקל, לתשלום (קרן וריבית) בשנים 2024 (כשליש) ו־2025. בביאורים לדוחות הכספיים לרבעון הראשון השנה, מציינת החברה כי קיימה שיחות עם מחזיקים מהותיים באג"ח שלה, על רקע טענה ל"אפשרות להתקיימות עילת פירעון מיידי של מכירת רוב נכסי החברה (לפי שטר הנאמנות), אשר לדעת החברה איננה מתקיימת במועד זה".

פסגות מציינת כי בהתאם לשטר הנאמנות של האג"ח, רשאים המחזיקים להעמיד לפירעון מיידי את יתרת החוב במקרה שהתקבלה על כך החלטה באסיפה הכללית, לרבות במקרה שבו החברה מוכרת את רוב נכסיה (נכסים שערכם בדוחות עלה על 35% מכלל נכסיה).

בתום אותן שיחות, מתארת פסגות מעין מתווה ראשוני להסדר חוב שהציעה, כך שבתמורה להחרגת החזקותיה של החברה בעסקים שונים שבבעלותה מהגדרת עילת הפירעון, יבוצעו תיקונים בהוראות שטר הנאמנות שיכללו בין היתר שינויים בלוח הסילוקין אשר יביאו להקדמת הפירעונות למחזיקי איגרות החוב, והעלאת שיעור הריבית שתשולם למחזיקים.

בהתאם, פרסם נאמן האג"ח זימון לאסיפת דיווח והתייעצות של המחזיקים בקשר למתווה המוצע. זו תתכנס השבוע ובהמשך לה תעמוד לבעלי האג"ח האפשרות לאשר את המתווה המוצע, או לחלופין לבקש להעמיד את החוב לפירעון מיידי.

תזרים שלילי ברבעון

הדוחות מלמדים כי בקופת פסגות (מזומנים והשקעות לטווח קצר) נותרו בסוף הרבעון הראשון 6.5 מיליון שקל בלבד, לעומת 82 מיליון שקל בעת המקבילה אשתקד. עם זאת, תזרים המזומנים החזוי שהיא מצרפת לדוחות - הכולל פירעון כלל חוב האג"ח כבר בשנה הנוכחית, בהתאם להצעתה - מלמד כי היא צפויה לסיים את 2024 עם כ־34 מיליון שקל בקופה, בעיקר כתוצאה מהשלמת המכירה של פעילות קרנות הנאמנות לאי.בי.אי והחזר הלוואות. את 2025 צפויה פסגות לסיים, על פי אותו תזרים חזוי, עם כ־88 מיליון שקל בקופת המזומנים.

בביאורים לדוחות מפנים רואי החשבון את תשומת לב המשקיעים למצבה הכספי של פסגות ומציינים כי לחברה גירעון בהון החוזר בסך 71.4 מיליון שקל לאחר הפסד של 6.8 מיליון שקל ברבעון הראשון לצד תזרים שלילי מפעילות שוטפת בהיקף של 1.1 מיליון שקל.

רואי החשבון מוסיפים כי על מנת לעמוד בפירעונות הצפויים השלימה פסגות את מכירת פעילותה בתחום קרנות הנאמנות, והעמידה למכירה מספר פעילויות נוספות (בהן חבר הבורסה שלה). לחברה חלופות מימון נוספות מגופים פיננסיים, ככל שתידרש לכך, ולהערכתה מכלול הפעולות האמורות יאפשרו לה לעמוד בהתחייבויותיה בעתיד הנראה לעין.

השקעת צים נחתכה בחצי

על רקע הליך הפירוק של פסגות מפעילותה הפיננסית, הפתיע בעל השליטה צים בחודש מרץ האחרון כשהודיע על בחינת עסקת בעלי עניין ענקית, שבמסגרתה תרכוש החברה את החזקותיו בחברת רני צים מרכזי קניות, המחזיקה במרכזים מסחריים פתוחים ברחבי הארץ.

העסקה עשויה הייתה לסדר לצים, המחזיק 54% ממניות חברת המרכזים המסחריים, מעין "אקזיט" של כרבע מיליארד שקל (מעל מחיר השוק במועד ההצעה). אלא שכעבור פחות מחודש כתב צים לפסגות כי "פנו אלי מחזיקי ניירות ערך של החברה שהביעו התנגדות עזה לעסקה המוצעת, וגם בתקשורת ביקרו את העסקה". הוא הוסיף שלדעתו העסקה שהוצעה הינה לטובת פסגות, "אך יחד עם זאת, אני קשוב למחזיקי הני"ע ואיני מעוניין ללכת נגד שוק ההון ולהרע לחברה".

עוד קודם לכן, בדצמבר הודיע מנכ"ל פסגות ושותפו של צים לרכישת החברה, יניב בנדר, על פרישתו מהתפקיד. במקומו נכנס לתפקיד דניאל לבנטל שמכהן במקביל כיו"ר וכמנכ"ל פסגות.

יש לציין כי צים עצמו השקיע מהונו האישי קרוב ל־130 מיליון שקל ברכישת פסגות, כולל הנפקת זכויות שביצעה בקיץ שעבר. הוא מחזיק כיום ב־62% מהון המניות של החברה, ששווי השוק שלהן עומד על מחצית מסכום זה.

"החוב הבנקאי כבר נפרע"

יו"ר ומנכ"ל פסגות, לבנטל, מסר עם פרסום הדוחות כי אלה "הושפעו מאירועים שהשליכו לשלילה על השורה התחתונה, בעיקרם רישום חד־פעמי של הוצאות פחת מואץ בגין עסקאות למכירת חברות ופעילויות הקבוצה. בהסתכלות לרבעון השני אנו צפויים להכיר ברווח בגין מכירת חברת קרנות הנאמנות לאי.בי.אי, שהושלמה לאחר תאריך המאזן.

"כפי שהחברה דיווחה, פסגות עוסקת בחודשים האחרונים במימוש רוב נכסיה, ונכון להיום כבר פרעה את החוב הבנקאי שלה במלואו ונמצאת בהליך של הקדמת פירעונות האג"ח למחזיקים".

גורמים בשוק ההון המכירים את פעילות פסגות, ציינו כי באסיפת מחזיקי האג"ח השבוע תוצג ההצעה להקדים את פירעון החוב בתוספת ריבית לנושים. "בין אם קמה עילת פירעון או לא, פסגות בעצם מציעה למחזיקים פירעון מוקדם מהנדרש לפי לוח הסילוקין", אמרו אותם גורמים.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

תיקון והתנצלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה