גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשק שמיוצר בקיבוץ יגור וכבר נמכר לעשר מדינות בעולם

צבאות באירופה ובאמריקה הלטינית מביעים התעניינות במערכת "סמאש" (פגיון) מתוצרת חברת סמארטשוטר מקיבוץ יגור ● ארמניה מתעניינת במערכת ישראלית ● וגם: מל"ט מעקב ותקיפה חדש של אירונאוטיקס ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל מתמרנים ברצועת עזה. כוונות סמאש מסייעים ללוחמים שמפעילים אותן לזהות מטרות באופן עצמאי ולפגוע בהן בצורה מדוייקת / צילום: דובר צה''ל
כוחות צה''ל מתמרנים ברצועת עזה. כוונות סמאש מסייעים ללוחמים שמפעילים אותן לזהות מטרות באופן עצמאי ולפגוע בהן בצורה מדוייקת / צילום: דובר צה''ל

מלחמת "חרבות ברזל" מגבירה את הביקוש לטכנולוגיות ביטחוניות מסוגים שונים. בה בעת, במלחמת רוסיה־אוקראינה אומנם אין שינויים משמעותיים במיקומי שדות הקרב, אבל איומים יש בשפע, וכן סין מגבירה את נוכחותה בתחום ברחבי העולם. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

● בלעדי | לפי שווי של כ־30 מיליארד שקל: ינקי קוינט מנסה להתניע את הנפקת תע"א
יותר טילים, פחות מל"טים: איזה נשק מכרו בתעשיות הביטחוניות בשנה החולפת?
הפרויקט הגרמני־ישראלי שישגר 126 מל"טים מתאבדים במקביל

הכוונות מקיבוץ יגור שכובשות את השוק העולמי

אחד המפתחות לקטלניות של הכוחות המתמרנים של צה"ל הוא היישום הנרחב של כוונות סדרת "סמאש" (פגיון) מתוצרת חברת סמארטשוטר מקיבוץ יגור. כעת, באתר ZM מדווחים כי צבאות ביבשת אירופה ובאמריקה הלטינית מביעים התעניינות במערכת, שכבר נמכרה ליותר מעשר מדינות שחברות בברית נאט"ו ביניהן, בריטניה, גרמניה והולנד.

כוונות סמאש מיועדות לפגיעה במטרות קרקעיות ואוויריות, כדוגמת כטב"מים, ומסייעים ללוחמים שמפעילים אותן לזהות מטרות באופן עצמאי ולפגוע בהן בצורה מדויקת. בעזרת בינה מלאכותית ואלגוריתמים, הכוונת עוקבת אחרי המטרה ומתאימה את קצב הירי לטובת פגיעה מהירה ומדויקת.

המוצר החדש שחשפה לאחרונה סמארטשוטר במסגרת סדרת סמאש היא "הופר", מערכת נשק לשליטה מרחוק. זו מערכת שלדברי החברה, מאפשרת פריסה מהירה - וכזו שמספיקה לה ירייה אחת עבור פגיעה. מערכת זו שמשקלה כ־15 ק"ג, מיועדת להטמעה בכלי רכב מאוישים ובלתי מאוישים, וכן פלטפורמות אוויריות וימיות.

הסיפור שלא ייאמן על התעניינות ארמנית במערכת ישראלית

ארמניה, שהולכת ומתרחקת מרוסיה ובוחנת מקורות חדשים לרכישת מערכות ביטחוניות מתקדמות, בוחנת רכישת מערכת הגנה אווירית ישראלית מדגם ברק 8 (MR-SAM) של התעשייה האווירית. כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי. MR-SAM הוא תוצר של פרויקט ישראלי־הודי.

החברה שאמונה על מערכת ההגנה האווירית הזו היא ASI, חברת הבת ההודית של התעשייה האווירית שהושקה במרץ האחרון. החברה מבצעת עסקאות במטבע ההודי, הרופי, והיא היחידה שעוסקת ב־MR-SAM, מערכת מתקדמת וחדשנית להגנה אווירית לטווח הבינוני המספקת הגנה נגד מגוון איומים אוויריים ונמצאת בשימוש הצבא ההודי, חיל האוויר וחיל הים של המדינה. המערכת כוללת מכ"ם מדגם Phased Array, מערכת פיקוד ושליטה, משגרים ניידים ומיירטים המצוידים בחיישן תדר רדיו מתקדם. את המערכת פיתחו בשיתוף פעולה בין תע"א ו־DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו (המקביל של מפא"ת וסיב"ט), לשימוש מערכת הביטחון ההודית.

כיום, ארמניה מעוניינת ברכישת מערכות הגנה אווירית מודרניות יותר. ירבאן מפעילה מערך הגנה שמתבסס על S-300 הרוסי, שנחשב לאחד מהמקבילים של MR-SAM. המערכת הרוסית מיועדת להגן מפני מטוסים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. מולו, עומדת המערכת הישראלית־הודית שהטיל שלה באורך 4.5 מטרים וקוטרו כ־0.225 מטרים. היתרון שלו טמון במשקלו הקל יחסית, 275 ק"ג, שמאפשר את פריסתו בכמה פלטפורמות בים ובקרקע.

ההתעניינות של ירבאן היא אירוע חריג מאין כמותו, משום שישראל היא ספקית אמל"ח משמעותית מאוד של אזרבייג'ן. יתרה מכך, אמצעים התקפיים מתוצרת תע"א, כדוגמת החימוש המשוטט הארופ וטילי לורה, היו מהגורמים לניצחון של באקו במלחמת קרבאך השנייה ב־2020. כמו כן, בחודשים האחרונים המשיכו להיחתם הסכמים משמעותיים, כשאחד מהם הוא מכירת מערכת ההגנה האווירית ברק MX תמורת כ־1.2 מיליארד דולר. מנגד, הסבר אפשרי להתעניינות הארמנית ב־MR-SAM היא שלירבאן יש מערכת יחסים מצויינת עם ניו דלהי, ומנסה למקסם אותו. אם ההתעניינות הזו תתממש בסוף, ישראל עלולה למצוא את עצמה בין הפטיש (הודו) לסדן (אזרבייג'ן).

אירונאוטיקס השיקה מל"ט תקיפה חדש

אירונאוטיקס השיקה גרסה חדשה למל"ט המעקב והתקיפה אורביטר 2 - אורביטר 2 LM. הגרסה החדשה מיועדת לתקוף יעדים, תוך שילוב מל"טי מודיעין ואיסוף בסביבתו. שיתוף הפעולה של המל"טים השונים מאפשר לוודא פגיעות לאחר התקיפות.

לפי אירונאוטיקס, חברה בת של רפאל, גרסת LM מאפשרת יכולת תקיפה מדויקת עם נזק נלווה מינימלי. המל"ט החדש מסוגל לזהות מטרות על בסיס בינה מלאכותית, בעל יכולות תקשורת מתקדמות והגנה מפני חסימות. מעבר לכך, יש לו יכולות התמודדות עם "ג'אמינג": מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS.

המסר הגרעיני הרוסי לנאט"ו באמצעות בלארוס

מטוס סוחוי 25 של חיל האוויר הבלארוסי נצפה נושא מה שמגדירים ברוסיה בתור "חימושים גרעיניים לאימונים", במה שנראה כניסיון של מוסקבה לאיים על חברות ברית נאט"ו בגין הסיוע לאוקראינה. כך מדווח באתר TWZ. יתרה מכך, המטוס מוצב בבסיס חיל האוויר לידה, שסמוך לגבול עם ליטא ולא רחוק במיוחד מפולין.

"משרד ההגנה הרוסי ביצע אספקת תחמושת גרעינית לאימונים עבור שדה תעופה מבצעי", סיפר הקצין הרוסי, לוטננט גנרל איגור קולסניקוב. "עם עמיתינו הבלארוסים התבצעה הכנה ומשלוח של הטילים והצבת החימושים האוויריים במטוסים".

בה בעת, ראש המודיעין האוקראיני, קירילו בודאנוב, סיפר בשבוע שעבר כי רוסיה הציבה סוללת הגנה אווירית מדגם S-500 באזור קרץ' שבחצי האי קרים. "רוסיה מעוניינת להגן על גשר קרץ'", ציין בודאנוב. "זה יהיה שימוש ניסויי". מערכת S-500 שבפי הרוסים נקראת פרומיטיי היא בעלת טווח של כ־600 ק"מ. את הניסוי הראשון של המערכת ביצעו הרוסים בשנת 2018, ולפי הצהרות קודמות - המבצוע שלו צפוי להתחיל בשנה הבאה.

החברה שמשפרת את התקשורת עם הרובוטים באמצעות סטארלינק

חברת מילרם האסטונית הודיעה כי בכוונתה להטמיע ברכבים הבלתי מאוישים המפורסמים שלה מדגם ת'מיס (THeMIS) תקשורת עם מערכת הלווינים סטארלינק של אילון מאסק. כבר כיום, זהו אחד מהאמצעים הבלתי מאוישים המוצלחים ביותר של אוקראינה מול הפלישה הרוסית - מה שהוביל לרכישת מניות רוב בחברה האסטונית על ידי אדג' האמירותית.

הרכב הבלתי מאוייש מצויד במנוע היברידי חשמל־סולר, משקלו כ־1,630 ק"ג, הוא בעל יכולת נשיאה של כ־750 ק"ג ומהירות מקסימלית של 20 קמ"ש. ככלל, כ־16 מדינות מפעילות כיום אמצעים מתוצרת מילרם רובוטיקס, מחציתן מנאט"ו, כולל ארה"ב, גרמניה, צרפת ובריטניה.

דריסת רגל סינית נוספת באפריקה

סין מביטה על אפריקה כיעד אסטרטגי, תוך שהשקעותיה ביבשת זינקו מ־75 מיליון דולר ב־2003 ל־5 מיליארד דולר ב־2021. אחד מבין התחומים הללו הוא ענף הביטחון, שבו לאחרונה סיפקה סין למאוריטניה מערכת הגנה אווירית מדגם TY-90, שמיועדת להתמודדות עם כטב"מים, מסוקים וטילי שיוט.

משקל הטיל המיירט של המערכת, שיושבת על רכב 4X4 מתוצרת דונגפנג, עומד על 20 ק"ג בלבד. זה מועיל במיוחד כשרוצים להתמודד עם איומים אוויריים רבים, כפי ששדה הקרב המודרני מייצר עם הכטב"מים. טווח הפעולה של המערכת נע בין 15 מטרים ל־6 ק"מ.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות