גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפסדים נערמים, התחרות בלתי אפשרית, אבל תחום אחד בפייבוקס מושך את בנק דיסקונט

למרות שהן משמשות מיליוני לקוחות, הפסידו אפליקציות התשלומים מאות מיליוני שקלים מאז החלו לפעול ● לאחר ששופרסל "נשברה" ומכרה את חלקה בפייבוקס לדיסקונט, ינסה הבנק להתמקד בתחום חשבונות העו"ש נושאי הריבית, ולהכניס שותף שיוציא אותה לחו"ל

בתחילת השבוע השלים בנק דיסקונט את ההשתלטות שלו על אפליקציית התשלומים פייבוקס, לאחר שרכש את חלקה של השותפה שופרסל (49.9%) במניות המיזם, שהסב לצדדים הפסד של מעל ל־200 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות. בבנק דיסקונט עוברים כעת לאתגר הבא: הובלת פייבוקס לאיזון עד סוף השנה הבאה ורווחיות בשנת 2026.

ניתוח | אנבידיה בפסגה של וול סטריט. אז למה ג'נסן הואנג מודאג?
שאלות ותשובות | בעוד שבועיים זה קורה: הכירו את המגבלות החדשות על ההשקעות שלכם

דיסקונט שילם על מניות שופרסל בפייבוקס 77 מיליון שקל, סכום המגלם לאפליקציה שווי של כ־150 מיליון שקל. כעת יחתרו בדיסקונט לשפר את ביצועי פייבוקס, ובהמשך להביא שותף חדש במקום שופרסל - ייתכן ששחקן בינלאומי עם יכולות להקפיץ את האפליקציה מדרגה ולצאת לחו"ל.

אותו שותף אמור יהיה לרכוש בין 20%-30% מפייבוקס, ומעבר לסוגייה הפיננסית לתת ערך אסטרטגי, כלומר להשלים את היכולות הטכנולוגיות שמעמיד הבנק לפייבוקס או לפתוח עבור האפליקצייה דלתות לשווקים נוספים בעולם.

בדיסקונט אמרו השבוע לגלובס כי "מדובר בזרוע אסטרטגית משמעותית לבנק. פייבוקס רשמה עד היום 4 מיליון הורדות בחנות האפליקציה ויש לה 2 מיליון לקוחות, מתוכם כ־1.5 מיליון פעילים ומשתמשים באפליקציה. מדובר במספר שגבוה פי 2 ממספר הלקוחות של הבנק עצמו, כשל־85% מלקוחות פייבוקס אין חשבון בדיסקונט. פייבוקס מציעה לבנק גישה לקהלים שהם לא לקוחותיו כיום".

מודל פעילות חינמי המסבסד את המשתמשים

פייבוקס נרכשה על ידי דיסקונט בשנת 2017 כשהייתה עדיין סטארט־אפ טכנולוגי. החברה, כמו גם המתחרה ביט (שנוסדה שנה קודם לכן על ידי בנק הפועלים), קמה על רקע חשש במערכת הבנקאית מפני כניסת שירותי התשלום הדיגיטליים של אפל וגוגל, שינגסו בהכנסותיהם.

אלא שלמרות המספרים המרשימים של מספר הלקוחות והערך האסטרטגי שלהם מבחינת דיסקונט, פייבוקס, כמו גם אחותה הגדולה ביט (החולשת על כ־90% משוק העברות הכספים בין אנשים בישראל), הן חברות המפסידות עשרות מיליוני שקלים בשנה. זאת בשל מודל הפעילות החינמי שלהן, שבו הן מסבסדות את פעילות המשתמשים באפליקציות - קרי אינן גובות עמלות מהלקוחות.

נכון להיום מרכזת פייבוקס העברות כספים בהיקף של 7 מיליארד שקל בשנה. בדיסקונט סבורים שהאסטרטגיה של פייבוקס מתמקדת דווקא באפליקציה המאפשרת לבנות "חשבון עובר ושב" דיגיטלי ומהיר. "בשנה האחרונה ראינו שפייבוקס שונה מאוד מביט. בעוד שבביט הכסף ישר עובר לצד השני, פייבוקס עובדת לפי ארכיטקטורה של חשבון בנק. לכן היא אמורה להפוך לשחקן שמציע למשתמשים חשבון חוץ־בנקאי ותהיה הראשונה להנגיש זאת לציבור", אמרו בבנק.

כאמור הניסיון לפתות את הציבור לפתוח מעין חשבונות שכאלה, נעשה בין היתר דרך כלי הריבית. פייבוקס בעצם מנהלת ללקוחותיה עו"ש שמשלם ריבית (3% בשנה), גבוהה מבפיקדונות הבנקאים המסורתיים בטווחי הזמן הקצרים. כשיש לציין שהריבית ניתנת בכפוף להנפקת כרטיס אשראי של פייבוקס (ללא דמי כרטיס). ומנגד היא עדיין יכולה להרוויח בגין הכספים שמופקדים את הפערים ביחס לריבית בנק ישראל (4.5%).

הפיקדונות שמרוכזים בפייבוקס חצו את רף ה־800 מיליון שקל, ולכן קיימות הערכות שהמשך הצמיחה בתחום זה תוביל בסופו של דבר את החברה להגיע לאיזון בסוף השנה הבאה ולרווחיות בשנת 2026. יש לציין כי ההוצאות של האפליקציה, שמעסיקה צוות של כ־80 עובדים, הן די קבועות.

בפייבוקס פרסמו מוקדם יותר החודש פיצ'ר המאפשר לפתוח מעין חשבון בנק בין חברים. כך שותפים ששוכרים דירה יוכלו לפתוח חשבון משותף בפייבוקס ולהעביר אליו כספים לצורך ביצוע תשלומים שוטפים, וזוגות גרושים יוכלו לייצר חשבון כזה להוצאות בגין הילדים.

שופרסל תחזור להתמקד בקמעונות

אם העתיד כה מבטיח, מדוע מכרה שופרסל את חלקה בפייבוקס במחיר נמוך לכאורה? נזכיר כי כניסת רשת המזון לשותפות באפליקציה התרחשה בינואר 2021, כשהמניות (כ־50%) ניתנו לה אז ללא תמורה. זאת שכן שופרסל הביאה עמה כנדוניה את מועדון הלקוחות העצום שלה, המונה מיליוני קונים ברשת.

הימים היו ימי שלהי הקורונה, ושופרסל כמו רשתות מזון אחרות נהנו מרווחים חלומיים - שלא חזרו מאז - בעקבות התנפלות הציבור על המדפים בתקופת הסגרים. ההשקעה בחברת טכנולוגיה פיננסית כפייבוקס קרצה באותה עת על רקע ההייפ במניות הטכנולוגיה שלא פסח על תחום הפינטק.

אלא שמיזמים טכנולוגיים הם עסק יקר לממן, בעוד שעולם הקמעונות בישראל הפך בשנים האחרונות לתחרותי יותר ורווחי פחות. האינפלציה זינקה ואת שנת 2022 סיימה שופרסל עם רווח נקי אפסי. לפתע השקעה בטכנולוגיה חדשנית שמצריכה הזרמות כספים רבות שלא בטוח מתי יתורגמו לרווחים, הפכה למקור דאגה ברשת. ברבעון השלישי של 2023 ציינה שופרסל, אז בראשות איציק אברכהן כיו"ר ובניהולו של אורי וטרמן, כי החליטה להכניס שותף או משקיע לפעילות הפיננסים שלה, בד בבד עם בחינת עסקה למכירת החזקותיה בפייבוקס.

גורם במערכת הבנקאית אומר כי "כששופרסל בשנת 2021 רצו להיכנס לתחום הפיננסי, הם חשבו על מודל קוסטקו (בארה"ב) שעובד על בסיס הרעיון של מועדון לקוחות שהקים לעצמו זרוע פיננסית. כיום ברור שבעלי הבית החדשים ברשת, האחים שלומי ויוסי אמיר, רוצים להתמקד בתחום הקמעונות.

שופרסל הפסידה מההרפתקה, בין היתר בשל הזרמות של מעל ל־120 מיליון שקל. אולם עתידה לרשום רווח הון (לפני מס) של 46 מיליון שקל ממכירת המניות שקיבלה ללא תמורה.

עוד כתבות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק