דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי
בלילה של יום שבת, 13 באפריל 2024, איראן יצאה למתקפה חריגה נגד ישראל. תוך זמן קצר שוגרו לעברנו כ־110 טילים בליסטיים, 185 כטב"מים ו־36 טילי שיוט על ידי האיראנים, המיליציות בעיראק והמורדים החות'ים. את התוצאה מכירים: כ־99% מבין הטילים ששוגרו, יורטו בטרם הגיעו ליעדם. זהו הישג אדיר שאין לו אח ורע בעולם.
במלאכת היירוט הסבוכה השתתפו כוחות מארה"ב, בריטניה וצרפת, וכן כוחות ירדניים. אולם, החלק המשמעותי ביותר של היירוטים התבצע באמצעות מערך ההגנה האווירי הרב־שכבתי של ישראל. אותו מערך כולל את חץ 3 ליירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה, חץ 2 ליירוט טילים בליסטיים בתוך האטמוספירה, קלע דוד ליירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני, וכיפת ברזל לאיומים קצרי טווח. מערך ההגנה לא היה זוכה להצלחה מרשימה בלי התרומה של התעשיות הביטחוניות בישראל.
התוצאה הלא צפויה של ההתקפה
מבלי להתכוון, הלילה ההוא סיפק לתעשיות הביטחוניות הזדמנות יוצאת דופן להוכיח שהמותג מסוגל לעמוד מאחורי ההבטחה שלו. האיראנים ניסו לגרום לנזק אבל המהלך שלהם הניב תוצאה לא צפויה: הזדמנות חסרת תקדים ל־Proof Of Concept - הוכחת היתכנות של מערכות ההגנה האווירית. אלה הרכיבים שעזרו לייצר סיפור שיווקי אפקטיבי.

המרכיב הראשון - המוצר עובד! ההצלחה המבצעית שהחזירה לנו לרגע קטן את הגאווה הלאומית, הדהדה בעולם. ישראל תמיד נחשבה מובילה טכנולוגית ובעלת יכולות גבוהות. המתקפה בה ירו לעברנו למעלה מ־300 טילים עם כמעט אפס חדירה, הוכיחה שההגנה הרב־השכבתית מסוגלת להתמודד עם אתגרים שעד לאותה נקודה נחשבו מדע בדיוני.
המרכיב השני - התדמית של התעשיות הביטחוניות. כל מותג שואף תמיד להרחיב את האדוות התדמיתיות של אחד המוצרים שלו למוצרים נוספים. במקרה של הלילה האיראני, מערכות ההגנה האוויריות הציגו יכולות חסרות תקדים. מדינה שלמה הייתה מרותקת למסך. חצי בחרדה, חצי בגאווה, כדי לראות את העוצמה הישראלית במיטבה. לדעתי הלילה הזה יתרום לכל קווי המוצרים של התעשיות הביטחוניות, ולא רק לאלה שקשורים לעולמות ההגנה האווירית.
המרכיב השלישי - מכירות. הסיפור שלפנינו הוא סיפור קלאסי שבו התדמית וניסוי הכלים יביאו למכירות. ללא ספק הדרישה למוצרי התעשיות הביטחוניות של ישראל תעלה בכל התחומים. עם פרוץ המלחמה באוקראינה, העולם נכנס למרוץ הצטיידות צבאי ולכן הוכחת היכולת של מערכת ההגנה האווירית של ישראל מגיעה בעיתוי נכון.
זינוק של 200% בהגשת קורות חיים
ההצלחה של מערכות ההגנה האווירית שיפרה בצורה דרמטית את התדמית של התעשיות הביטחוניות גם כאן, בבית. בעקבות המתקפה נרשם זינוק של 200% במספר ההגשות של קורות חיים לתעשיות הביטחוניות ומדובר בתחרות אמיתית לתחום ההייטק הישראלי. אין שום ספק שלא היינו רוצים להעמיד למבחן את עוצמתה של מערכת ההגנה האווירית של ישראל, אבל אם כבר נאלצנו לעמוד במבחן הזה, טוב שמערכות ההגנה הצליחו לעמוד בו ובענק. המערכות הביטחוניות שלנו פעלו על הקרקע, בשמיים ובאטמוספרה, מוכנות לכל תרחיש. ההישג הפנומנלי שלהן באותו לילה יצר אצל כל ישראלי תחושה גאווה.