יוסי לובטון / צילום: איל יצהר
ב7 באוקטובר 2023 התרחש האירוע הטראומטי ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל - טבח המוני של 1,200 אזרחים וחיילים, גברים, נשים וילדים, שכלל התעללות סדיסטית, מעשי אונס והשחתת גופות. העולם הגיב בתדהמה לזוועות שביצעו מחבלי חמאס ונראה היה שהנרטיב הפלסטיני הופך ללא לגיטימי. אולם, עברו מאז חודשים ארוכים והמותג הפלסטיני התאושש, וכעת הוא אפילו צובר תאוצה וזוכה לתמיכה חסרת תקדים בעולם המערבי. בזכות קמפיין מתוחכם ומתוכנן היטב, הפלסטינים הצליחו להפוך את האירוע האכזרי הזה למנוף שמעצים את הנרטיב שלהם ומציג את ישראל כמדינה קיצונית ומנודה.
הפלסטינים ניצלו בצורה מבריקה את כוחן של הפלטפורמות החברתיות ויכולתן לעצב מציאות ועשו שימוש בתמונות קשות של פגיעה באוכלוסייה, שנגרמה במסגרת הלחימה של ישראל בחמאס. אחת הדוגמאות לכך היא הקמפיין הוויראלי PalestinePersevered#, שהציג תמונות מחרידות של פלסטינים פצועים על רקע הריסות. באמצעות תקציבי עתק ותוך הישענות על הקהילות המוסלמיות הגדולות בעולם, הם הציגו מציאות שהדגישה את הסבל הפלסטיני וגרמה לעולם לשכוח מה אילץ את ישראל לצאת למלחמה.
שימוש מושכל במדיה החברתית איפשר לפלסטינים להגיע לקהל נרחב. הפרזנטורים של הקמפיין הפלסטיני היו ילדי עזה החרבה, נשים וזקנים ולא, כמובן, מחבלי חמאס. במקביל השכילו הפלסטינים לרתום למאבק שלהם את תנועת ה־Woke. הם יצרו זהות בין המאבק הפלסטיני, למודעות החברתית של התנועה ולחלוקה השטחית שלה את העולם למדכאים ומדוכאים. כך בין לילה חברו למאבק קהלים רחבים, שמתוך רצון מדומיין לצדק חברתי, הפכו את ישראל לצד המדכא ואת הפלסטינים לחלשים.
התוכן שנוצר, תוך הבנה עמוקה של דור ה־Z והדרך שבה הוא מגבש עמדות, איפשר ליצור גל שנאה לישראל. סרטון ויראלי שהציג נערה רוקדת "דֶבְּקָה" בין הריסות ביתה, חיזק את הנרטיב של "חלשים מול חזקים". קמפיין אחר, Palestine_Unlocked, הציג תמונות של פלסטינים כלואים וקרא לשחרורם. כמו בכל קמפיין, גם לקמפיין הפלסטיני יש מרצ'נדייז ונראה כי הכאפייה הפכה לסימבול חזק במערב.
הנרטיב הזה חלחל למוסדות האקדמיים המובילים בעולם. המחאה, שגובלת באנטישמיות, מתפשטת בארה"ב. היא מתחילה בקריאות להשעות את היחסים בין האוניברסיטאות בעולם לבין מוסדות אקדמיים בישראל, עוברת דרך ביטול השקעה במיזמים ישראליים ומסלימה לכדי פגיעה פיזית בסטודנטים ובמרצים יהודים. לא מדובר בתנועה ספונטנית, אלא במערך משומן וממומן היטב על ידי גורמים כמו קטאר.

נדרשת התארגנות לאומית כוללת
הקמפיין שמנהלים הפלסטינים מציב סכנה ממשית לישראל. באמצעות ניצול מניפולטיבי של רגשות הציבור, הם הצליחו לייצר נרטיב שתוקף את עצם הלגיטימיות של קיום מדינת ישראל. הסולידריות הגוברת עם הפלסטינים והקמפיינים שמתנגדים לישראל מהווים איום ממשי על מעמדה הבינלאומי.
המציאות החדשה מחייבת את ישראל להבין שהיא נלחמת על דעת הקהל העולמית. כדי להתמודד עם האתגר, נדרשת התארגנות לאומית כוללת ומקיפה - הן בזירה הדיגיטלית והן במישור הדיפלומטי והתרבותי. על ישראל לגייס את כל המשאבים והיכולות השיווקיות והתקשורתיות על מנת להשיב אש ולהילחם בנרטיב השלילי המתגבש נגדה.