נועם זילברשטיין / צילום: תמי בר שי
כולם מדברים על קיימות ולכולנו ברור שעלינו להתנהל באופן שונה, על מנת לשמור על כדור הארץ. אחד מהקמפיינים המעניינים ביותר, שאליו נחשפתי בשנים האחרונות, מדבר בדיוק על זה - על חיבור בין שתי חברות, משני תחומים שונים - חקלאות וטקסטיל, שמצאו דרך מקורית וחדשנית להתמודד עם הזיהום האדיר שגורמת תעשיית האופנה, ליצור פתרון מהפכני שישנה את המלתחות של כולנו בשנים הקרובות, ובכך לתרום ליצירת כלכלה מעגלית.
ענקית המזון הגלובלית ואחת מיצרניות האננס הגדולות בעולם Dole, התמודדה עם בעיה: על כל טון אננס שהחברה קטפה בפיליפינים, נשארו שלוש טונות של עלים שלא היה להם שימוש, ובמקרים רבים הם נשרפו או הושלכו להירקב במטמנות ופלטו גזים רעילים.
עבור חברה שמייצרת כ־2.5 מיליון טון אננס בשנה מדובר באתגר לא פשוט, וגם במשאב מבוזבז. במטרה להתמודד עם הבעיה, Dole החלה לשתף פעולה עם הסטארט־אפ הבריטי Ananas Anam, שמחפש פתרונות ברי קיימא שיהוו תחליף לייצור העור ההמוני שמזיק לסביבה. יחד, יצרו שתי החברות תחליף עור מהפכני בשם Piñatex, שעשוי מסיבים של עלי אננס.
דוגמה לכלכלה מעגלית
הפרויקט הזה הוא דוגמה מעוררת השראה לכלכלה מעגלית, שבה משאבים זורמים באופן רציף, ללא בזבוז. הטכנולוגיה של Ananas Anam מאפשרת לחברות מזון ולחקלאים להפוך פסולת להזדמנות כלכלית. הפתרון הוביל למהפכה טכנולוגית בשוק האופנה, וכיום יותר מ־200 מותגים בכ־80 מדינות, לרבות חברות האופנה המובילות בעולם - נייקי, H&M והוגו בוס - אימצו את Piñatex ופונים כעת לצרכנים עם קולקציות ייחודיות בעלות ערך מוסף ומשמעותי מאוד.
הצגת מוצרים מבוססי Pinatex הובילה לעלייה במכירות, והדגישה את הכדאיות המסחרית של חדשנות בת קיימא. כבר בחודשים הראשונים המוצרים האלה יצרו הכנסות של יותר מ־100 מיליון דולר.
ההצלחה המרשימה של שיתוף הפעולה עוררה השראה בחברות נוספות, שמחפשות אחר פתרונות יצירתיים להפחתת פסולת ולשימוש חוזר בה, וסללה את הדרך לשינוי עמוק בשיטות הייצור והצריכה בעולם, תוך התקדמות משמעותית לקראת עתיד של Zero Waste (אפס פסולת).

שינוי באסטרטגיות השיווק
המהלך המשותף מדגיש את כוחם של שיתופי פעולה וחדשנות לקידום קיימות. המיזוג של מומחיות חקלאית עם חדשנות טקסטיל הביא לשינוי אסטרטגיות השיווק של שתי החברות, ובו בזמן האיץ שינוי חיובי לקראת כלכלה מעגלית.
בעידן שבו קיימות תופסת תאוצה בעולם העסקי, שותפות חלוצית זו משמשת כמגדלור של השראה וממחישה את הפוטנציאל העצום שגלום בשיתוף פעולה בין עסקים, באימוץ חדשנות, תוך קידום ערכים סביבתיים. אני מאמין כי בשנים הקרובות נראה עלייה משמעותית במספר שיתופי הפעולה שיתמכו במעבר לכלכלה מעגלית.