תמר יסעור, יו''ר קבוצת ישראכרט / צילום: רמי זרנגר
בנק סטרלינג בולט לטובה בתוך הסגמנט של בנקים דיגיטליים, אותן חברות טכנולוגיה פיננסיות ששמו להן למטרה להגדיר מחדש את תחום הבנקאות. סטרלינג נוסד ב־2014 על ידי בנקאית בריטית בכירה, אן בודין. לאחר שנים ארוכות במוסדות כמו בנק לוידס, Standard Chartered Bank ו־UBS, הגיעה בודין למסקנה שהבנקים המסורתיים לא מסוגלים להעניק שירות ראוי לצרכן הדיגיטלי החדש. בודין האמינה ביכולת שלה לבנות בנק מודרני, שיצליח לגשר בין מה שהבנקים מציעים לבין מה שהצרכנים רוצים. במקום למכור מוצרים, בודין החליטה להתמקד בפתרון בעיות.
בגיל 50 הקימה בודין את בנק סטרלינג ומאז היא מנהלת אותו. כמו בנקים דיגיטליים רבים, סטרלינג החל את דרכו כחברת טכנולוגיה שמציעה ללקוחות שירותי בנקאות דרך ממשק מודרני, יעיל ונוח. טכנולוגיה מתקדמת ומערכות חדישות, הובילו עשרות מיליוני לקוחות להשתמש בשירותי הבנקים הדיגיטליים. סטרלינג עצמו משרת היום כמעט 5 מיליון לקוחות בבריטניה.

הקושי לפצח את המודל העסקי
יש רק בעיה אחת מהותית - בנקים דיגיטליים כמו סטרלינג ואחרים מתקשים להרוויח כסף. בפועל, מרבית הבנקים הדיגיטליים בעולם טרם הגיעו לרווחיות - וחלקם נקלעו לקשיים. בדומה לתעשיית אפליקציות התוכן, הניאו־בנקים (Neo-banks) מתמקדים בגיוס לקוחות, אבל מתקשים לייצר הכנסות שיפצו על העלויות.
בנקים דיגיטליים בעולם עדיין מנסים לפצח את סוגיית המודל העסקי ולהתחיל לייצר רווחים. הבנקים הדיגיטליים ניסו לעקוף את בעיית המודל העסקי על ידי צמיחה מהירה וגיוס לקוחות בקצב אקספוננציאלי, אבל הבורסות בעולם נסוגו בעקבות פקיעת הבועה וכיום המשקיעים מצפים לראות רווחים בשורה התחתונה.
בנקודה הזאת בא לידי ביטוי הניסיון של אן בודין כבנקאית ונקודת המבט הייחודית שלה. סטרלינג יצא לדרך עם מגוון מצומצם יחסית של שירותים אך בודין, בניגוד לרוב השחקנים, התעקשה והצליחה להגדיל במהירות רבה את כמות המוצרים והצעות הערך, בזכות מבנה יעיל וארכיטקטורה טכנולוגית מוצלחת.
בנוסף, בודין סימנה כבר בשלב מוקדם את העולם הפיננסי ואת תחום האשראי בתור מנוף ההכנסות העתידי של הבנק. זאת הייתה החלטה אסטרטגית מכריעה שקיבלה בודין - היא העדיפה לחזק את ה-Fin בתוך משוואת ה-Fin-tech, גם הפעם בניגוד לרוב המתחרים שלה. בנוסף החליטה בודין להתמקד בלקוחות העסקיים, סגמנט מורכב ומסוכן, שמתוסכל מהשירות בבנקים ומאידך יש לו פוטנציאל רווחיות משמעותי.
קמפיין מוצלח ומשפיע במיוחד
בשנת 2022 השיק סטרלינג קמפיין מוצלח ומשפיע במיוחד שקורא לעסקים הקטנים לשחרר את עצמם לחופשי (Set your business free). סטרלינג הציג את עצמו כבנק שממוקד בהצלחת העסקים, בעזרת הרעיון הגדול יותר של חופש, שחרור מכבלים ועצמאות, שמתאפשרים כאשר הבנק עומד לצד בעל העסק. הפרסום העביר את המסר הזה באמצעות סרטונים שבהם עצמים שונים ובסוף גם בעל העסק - משתחררים מכוח הכבידה בעקבות sms מבנק סטרלינג.
הקמפיין הזה תרם לביזנס ו־2022 הייתה השנה הראשונה שבה הבנק הציג רווחיות והגדיל את נתח השוק שלו בקרב העסקים הקטנים והבינוניים, אשר היום עומד על 8.9% - הישג עצום לבנק חדש שמתחרה מול תאגידי ענק בנקאיים.