גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שהשקיע במניה הישראלית הזו שילש את כספו מתחילת השנה

המחצית הראשונה של 2024 האירה פנים למדדי הדגל בוול סטריט, בעוד שבבורסה המקומית התמונה פחות זוהרת ● אילו מניות ישראליות כיכבו בוול סטריט, איזו מניה אכזבה במדד ת"א 125, ומה היה התחום הלוהט בשוק המניות?

סיכום מחצית בשוק המניות / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter
סיכום מחצית בשוק המניות / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המחצית הראשונה של השנה, שמסתיימת היום (א'), הייתה מצוינת למשקיעים במניות בוול סטריט. המדדים המובילים המשיכו את המגמה החיובית של השנה שעברה ושברו שיאים - חלקם מספר פעמים. מתחילת השנה מדד נאסד"ק טיפס ב-17%, מדד S&P 500 עלה בכ-15% ומדד דאו ג'ונס הסתפק בעלייה צנועה יותר, של 3.7%.

עופר גלבוע הודח מקורס טיס. היום הוא בעלי חברת תעופה שמוערכת בכמיליארד דולר
המיליארדר דן לואב מצא דרך ליהנות מהעליות בבינה המלאכותית בלי להשקיע באנבידיה
חגיגה בחברה הביטחונית: חמישה בכירים התחלקו ב-350 מיליון שקל
הם פרשו מהרווארד וגייסו 120 מיליון דולר כדי להתחרות באנבידיה

ומה לגבי הבורסה בת"א? שם התמונה פחות זוהרת בהשוואה למדדי הדגל של וול סטריט. נכון לסיום המסחר ביום חמישי האחרון (27 ליוני), מדד ת"א 35 עלה מתחילת השנה בכ-6% בעוד ת"א 90 השיל מערכו כ-3.6%. מדד ת"א 125 עלה ב-3.2%. בקרב המדדים הענפיים מדד ת"א רשתות שיווק הציג תשואה מרשימה של כ-15% מתחילת השנה, לצד מדד הטכנולוגיה שטיפס בכ-10%. מנגד, ת"א נדלן איבד מערכו כ-10%. במקביל, מדד הבנקים הישראלי הוסיף לערכו כ-4% מתחילת השנה.

רגע לפני סיום המחצית הראשונה של שנת 2024, אלה סיפורי ההצלחה הבולטים והאכזבות הגדולות של המחצית הראשונה.

הישראלית המובילה בוול סטריט

משקיע שרכש בסוף 2023 מניה של חברת הטכנולוגיה בימר אימג'ינג יותר משילש את השווי של החזקתו במחצית הראשונה - מחיר המניה זינק ב-260% מ-1.45 דולר ל-5.22 דולר. עם זאת, המניה כבר נגעה במחירים גבוהים משמעותית במהלך התקופה.

בימר מהרצליה, בניהולו של המייסד שרון כרמל, מספקת פתרונות לשידור ווידאו באיכות ויעילות גבוהות. בפברואר היא עלתה לכותרות כשדיווחה על שיתוף פעולה עם ענקית השבבים אנבידיה , במסגרתו השתיים יסייעו במעבר לפורמט וידאו חדש. תוך ימים ספורים המניה זינקה פי 8 במחזורי מסחר עצומים. החברה ניצלה את הגאות לביצוע גיוס הון בהיקף של 12 מיליון דולר, לפי מחיר של 7 דולר למניה. מאז, המניה נחלשה כאמור, אך היא עדיין נסחרת במחיר גבוה ממחיר ההנפקה הראשונית שלה בנאסד"ק ב-2023. שווי החברה עומד כיום כל כ-73 מיליון דולר, לעומת 48 מיליון דולר בהנפקה ומעל 200 מיליון דולר בשיא של פברואר.

עוד מניה מישראל שבלטה לטובה ברבעון היא חברת התובלה הימית צים , שהתאוששה מהשפל של סוף 2023 ועלתה מתחילת השנה ב-124%, על רקע עלייה במחירי התובלה הימית וחזרה לרווח ולחלוקת דיבידנד.

הישראלית המאכזבת בוול סטריט

אחרי ירידה של כ-63% ב-2023, נראה שמניית לייבפרסון עוד לא הגיעה לתחתית, ומתחילת השנה היא נפלה בעוד 83.1%, ושווי החברה צלל לשפל של שני עשורים. לייבפרסון היא חברת תוכנה אמריקאית שנסחרת בנאסד"ק ובת"א ופועלת גם בישראל. היא מספקת פתרונות SaaS לארגונים, לניהול שירות הלקוחות שלהם. בשנה שעברה הועזב המנכ"ל-המייסד רוברט לוקאסיו ובמקומו מונה ג'ון סבינו. החברה צופה השנה ירידה של מעל 20% בהכנסות ושל עד 42% ב-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות).

עוד מניות מאכזבות מתחילת השנה הן חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, סולאראדג' , שמתקשה לחזור לצמיחה, וחברת האדטק פריון נטוורק שנפגעה משינויי מדיניות של מיקרוסופט - שתיהן איבדו מעל 70%. אך את הירידה החדה ביותר בין הישראליות בוול סטריט רשמה החברה הזעירה Jeff's Brands מתחום המסחר המקוון, שמחקה מעל 90% משוויה לשווי נוכחי של 2.6 מיליון דולר.

המניה המובילה במדד 125

מניית אלקטריאון רושמת את התשואה הגבוהה ביותר במדד ת"א 125 מתחילת השנה, 91.5%, וזאת למרות שנסחרה בירידה בשבועות האחרונים. חברת החלום, שרוצה להטעין כלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה שלהם על הכביש, נכנסה למדד בעדכון האחרון לאחר שמנייתה עלתה בחדות. כיום שווי השוק שלה מגיע לכ-1.9 מיליארד שקל. דיווחים אחרים של אלקטריאון היו בנוגע לבחירתה כ"ספק יחיד" של חוצה ישראל לפרויקט טעינה אלחוטית במטרונית, ומנגד על הגשת תובענה ייצוגית נגדה בטענה לעיכוב בדיווח על הקמת פארק תעשייה בסין.

עוד כוכבת בבורסה היא החברה הביטחונית נקסט ויז'ן , שעלתה מתחילת השנה ב-83.1% ובכיריה ניצלו את העליות למכירת מניות.

המניה המאכזבת במדד 125

המניה המאכזבת של המדד הוזכרה גם כאחת הישראליות המאכזבות בוול סטריט - מדובר בחברת האדטק הדואלית פריון נטוורק , שנפלה בת"א ב-72.2%. מיקרוסופט, לקוחה בולטת בשנים האחרונות, הודיעה על שני שינויים שפגעו בתוצאות פריון - הראשון נוגע לתמחור הפרסום במנוע החיפוש בינג והשני להסרת פבלישרים מרשת ההפצה שלה. כתוצאה, פריון הפחיתה את התחזית שלה וצפויה לסיים את 2024 עם ירידה בהכנסות וב-EBITDA. בשל הירידה בפעילות, פריון מפטרת מעל 5% מעובדיה - כ-35 עובדים, רובם בישראל.

עוד תשואה שלילית בולטת במדד היא של מיטרוניקס , יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחייה. המניה נפלה 65% מתחילת השנה.

המניות שהדהימו את העולם

מדד S&P 500 שבר שיאים השנה, ואת העליות במדד מובילה חברת סופר מיקרו קומפיוטר שמציגה תשואה של מעל 188% מתחילת השנה. החברה מסן חוזה מפתחת שרתים ייחודיים ליישומי AI והיא נסחרת בשווי נוכחי של 45.9 מיליארד דולר. העליות במניה מגיעות על רקע העובדה שהחברה מספקת תשתיות חומרה שנדרשות לטכנולוגיות AI, כך שהיא אחת מהנהנות מההייפ סביב הנושא.

המייצגת המרכזית של ה-AI היא ענקית השבבים אנבידיה, שגם היא בלטה עם זינוק של 149% מתחילת 2024 על רקע העלייה בתוצאות. לאחרונה הפכה לזמן מה לחברה הגדולה ביותר בוול סטריט, כשעקפה את מיקרוסופט ואפל ועלתה מעל שווי של 3 טריליון דולר. עם זאת בשוק עולים כיום סימני שאלה עד כמה תוכל אנבידיה להצדיק את העלייה בשווי לאורך זמן.

התחום לוהט, המניה צוללת

תעשיית השבבים היא אחת החזקות בשוק ההון השנה, אך דווקא מי שהייתה ענקית התחום בעבר - אינטל - מציגה את אחת התשואות החלשות במדד S&P 500. מניית אינטל נחלשה מתחילת 2024 ב-38.8% ושווי השוק של אינטל עומד כיום על 131 מיליארד דולר. החברה פועלת בשנים האחרונות באסטרטגיה של ייצור גם לצדדים שלישיים ומבצעת שינויים ארגוניים שמכבידים על התוצאות הפיננסיות שלה. אינטל היא המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי, אך לאחרונה נודע על עיכוב של אינטל בהקמת מפעל הייצור החדש שלה בקריית גת.

מלבד אינטל בלטו לרעה עוד שתי מניות במדד האמריקאי: רשת בתי המרקחת Walgreens שנפלה ב-53.7% וחברת האופנה לולומון עם ירידה של 41.6%.

הסקטור הכי חם בוול סטריט

בזמן שמדד S&P 500 עלה בכ-15% במחצית הראשונה של השנה, מדד נאסד"ק המזוהה עם מניות הטכנולוגיה עלה בשיעור גבוה יותר. תמונה דומה עולה גם מהסתכלות על המדדים הסקטוריאליים של S&P (כפי שמתפרסמים על-ידי פידליטי) - הסקטור שהניב את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת 2024 הוא הטכנולוגיה, עם עלייה של 28.4% (עלייה של מעל 200% בחמש השנים האחרונות).

בכל סקטור יש תעשיות/תתי סקטורים והבולט בין כולם היה השבבים וציוד השבבים - עם עלייה של 72.3% מתחילת השנה (וכ-494% בחמש השנים האחרונות). תעשיית השבבים נהנית מעליית ה-AI, והצורך הגובר בשבבים שיתמכו ביישומי ה-AI השונים מגדילים את הביקוש בה.

מהכיוון השני בלט לרעה המדד הסקטוריאלי של ענף הנדל"ן בארה"ב, שהיה היחיד שהציג תשואה שלילית בתקופה זו עם ירידה של 5.6%.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר