גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נייקי מחקה 27 מיליארד דולר ביום אחד, והמשבר מגיע גם לאימפריה של הראל ויזל

מניית קמעונאית הספורט הגדולה בעולם צנחה ב־20% ביום שישי בעקבות תחזית מאכזבת ורשמה את אחד הימים הגרועים בתולדותיה ● הירידות החדות הגיעו גם למניות פוקס והחברה־הבת ריטיילורס, זכיינית נייקי בישראל ובמדינות נוספות ● בזמן שנייקי מכירה בחולשתן של חנויות המותג, הראל ויזל מתכנן עשרות סניפים חדשים

סניף של נייקי / צילום: Reuters, JONATHAN CHERRY
סניף של נייקי / צילום: Reuters, JONATHAN CHERRY

סוף השבוע האחרון היה אחד הגרועים בתולדותיה של נייקי. קמעונאית הספורט הגדולה בעולם דיווחה ביום שישי על ירידה צפויה של כ־10% בהכנסותיה ברבעון הראשון של שנת 2025 לעומת השנה הנוכחית, והורידה את תחזית המכירות לשנת 2025 כולה.

מי שהשקיע במניה הישראלית הזו שילש את כספו מתחילת השנה 
האם טורניר היורו והאולימפיאדה יובילו להתאוששות במניות מותגי הספורט?

התגובה של המשקיעים הייתה מיידית - מניית נייקי  צללה ב־20% ביום אחד, מה שמגלם מחיקת שווי של 27 מיליארד דולר בתוך שעות. מדובר ביום הגרוע ביותר של נייקי מאז 2001, והוא גרר אחריו גם מגמה שלילית בקרב קמעונאיות אחרות בתחום, בהן פוט לוקר ולולולמון.

הירידות האלה לא מגיעות בהפתעה מוחלטת. למעשה כבר חודשים ארוכים שנייקי סובלת מחולשה במכירות. כבר ברבעון הראשון של השנה ציינו בנייקי כי החברה צופה ירידה חד־ספרתית בהכנסות במחצית הראשונה של 2025.

בניסיון להתאושש, נייקי הכריזה בדצמבר 2023 על תוכנית רה־ארגון במטרה להפחית עלויות בכ־2 מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות, ובהמשך הודיעה גם על פיטורים של אלפי עובדים. אבל נראה שזה לא עזר לרכוש מחדש את אמון המשקיעים, ומתחילת השנה מניית נייקי משלימה ירידה של כמעט 30%.

מה גורם לצניחה במניית נייקי, מה הסיכוי שלה להתאושש, ואיך היא משפיעה על ענקית האופנה מישראל, קבוצת פוקס של הראל ויזל? 

האנליסטים לא מאמינים להנהלה?

לפני שנים בודדות, נייקי הכריזה על שינוי אסטרטגי. במקום לשווק את המוצרים שלה בנקודות מכירה, היא תתמקד בחנויות בלעדיות של המותג. את המהלך הוביל ג'ון דונהיו, שמונה למנכ"ל נייקי ב־2020. כעת, משהתברר כי המכירות בחנויות המותג ירדו משמעותית, בנייקי מסמנים שינוי כיוון וחזרה למודל של שיווק ומכירה דרך חנויות תיווך.

ה"זיגזג" באסטרטגיה העסקית של נייקי ערער את האמון של אנליסטים רבים במניה. כך, האנליסטים של מורגן סטנלי וסטיפל הורידו את מחיר היעד שלהם למניית נייקי וביקרו את הנהלת החברה. ג'ים דאפי, אנליסט סטיפל, אמר כי "אנחנו רואים אתגר באמינות ההנהלה".

ניל סונדרס מ־GlobalData Retail אמר ל־BBC במהלך סוף השבוע כי "ישנה תחושה שנייקי פשוט לא מספיק חדשנית. היא לא השקיעה מספיק בשיווק ולא סיפרה מספיק סיפורים סביב המוצרים שלה". הוא הוסיף כי האסטרטגיה שהתמקדה במכירת המוצרים בחנויות הייעודיות של נייקי ובאתר ובמקביל לצמצם את המכירות באמצעות זכיינים וסיטונאים, פגעה קשות במכירות. לכל הגורמים האלה אפשר להוסיף את החולשה במכירות בסין ואת הסביבה המאקרו־כלכלית, האינפלציה והעלאות הריבית, שפגעו בהכנסה הפנויה של רבים ברחבי העולם ובצריכת המותרות.

לפי אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, "התחרות מאוד קשה, ונייקי אינה מצליחה להביא חדשנות גם בתחום האופנה וגם בתחום הספורט. השינוי האסטרטגי שעליו הודיעה נייקי לפני כמה שנים, במסגרתו התמקדה בהפצה הישירה לצרכנים, לא הוכיח את עצמו, וכעת החליטו להחזיר חלק מהפוקוס למפיצים".

אלון וינפרס, מנכ"ל ובעלים של חברת המיתוג והשיווק Weinpress Marketing, מעריך כי אחת הסיבות לירידה בהכנסות של נייקי ולתחזיות השליליות היא שהחברה מפסידה נתחי שוק לשחקניות נישה קטנות מסין, כמו Hoka ו־On שמתמקדות בקטגוריית נעלי הריצה והלייף סטייל. "זה קרב שהרבה חברות גדולות מכירות. כשמגיע מותג נישה שמזנב בהם כי הוא מתמחה במשהו אחד, הוא יותר ממוקד שיווקית, ולכן קל לו מיתוגית למצב את עצמו כהכי טוב בקטגוריה שלו".

להערכתו, "אני מבין שנייקי מתייחסת לתקופה הקרובה כתקופת מעבר שבמהלכה היא עושה את ההתאמות הנדרשות. היא מורידה מהמדף דגמים מיושנים והחלה לעסוק בהשקה של ליין חדש של נעלי ריצה עם סוליות מיוחדות, וכמו שאנחנו מכירים את נייקי, בטח גם תחל בשיווק ופרסום מאוד ממוקדים לקהילה זאת, כדי לשכנע את העוסקות והעוסקים בריצה שהיא הכי טובה גם בקטגוריה הזאת. ובואו לא נשכח שבסופו של יום זאת נייקי, ויש לה יכולות להביא חדשנות שלמותגים קטנים קשה להתחרות בה".

המשבר מחלחל לקבוצת פוקס

הצניחה במניית נייקי מחלחלת גם לישראל - דרך קבוצת האופנה פוקס ובעיקר החברה־הבת שלה ריטיילורס. הקבוצה שמוביל הראל ויזל מפעילה עשרות חנויות של מותג הספורט נייקי בארץ ובחו"ל, והיא חייבת לו חלק מרכזי משווייה ומרווחיה בשנים האחרונות. יתרה מכך: ויזל הימר בגדול על המודל הישן של נייקי, המתבסס על חנויות המותג, וחברה בבעלותו נמצאת בעיצומו של מסע להרחבת הפעילות בעשרות סניפים מעבר לים.

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

לדיווח של נייקי על ירידה במכירות והפחתת תחזית ההכנסות לשנת 2025 הגיבה מניית פוקס  בירידה יומית (א') של כ־8%. כעת, שווי השוק של הקבוצה עומד על 3.3 מיליארד שקל. מניית החברה־הבת ריטיילורס  (58%), זכיינית חנויות נייקי, צנחה בלא פחות מ־12% ביום ראשון, למחיר שמגלם לחברה שווי שוק של 2.8 מיליארד שקל - מחיקה יומית של כמעט 380 מיליון שקל משווי החברה (בסך־הכול ברבעון השני צנחה המניה ב־37%). 

ההחזקה בריטיילורס מהווה כמחצית משווי השוק של קבוצת פוקס כולה, ומכאן שפעילות נייקי היא דרמטית עבור הקבוצה. החברה מפעילה חנויות "חד־מותג" כדבריה לממכר פריטי ההנעלה והאופנה של נייקי בישראל, בקנדה ובאירופה (לרבות פולין, הולנד, בלגיה, גרמניה ומדינות רבות נוספות). למעשה, פעילות נייקי לבדה מהווה יותר מ־63% מסך ההכנסות של ריטיילורס. בנוסף, ריטיילורס נמצאת בעיצומו של מסע התרחבות ופתיחת חנויות נוספות באירופה, באוסטרליה ובניו זילנד.

נכון לסוף חודש מרץ האחרון הפעילה ריטיילורס 96 חנויות (לעומת 66 ברבעון המקביל אשתקד), 26 מתוכן בישראל והיתרה בחו"ל, בעיקר באירופה. החברה גם ציינה כי בכוונתה להמשיך ולפתוח מספר משמעותי של חנויות נייקי באירופה בשנים הקרובות.

ריטיילורס רוצה להתרחב גם לחצי הכדור הדרומי. בפברואר האחרון היא רכשה 92.5% מקבוצת אר.פי.ג'י האוסטרלית תמורת 50 מיליון דולר. מדובר בזכיינית שמפעילה 40 חנויות ספורט של נייקי באוסטרליה ובניו זילנד וכן 11 חנויות של מותג האלקטרוניקה הקוריאני סמסונג באותן חנויות. לריטיילורס יש גם פעילות קמעונאית של רשת חנויות פוט לוקר בישראל, שמוכרת, מעבר לנעלי נייקי, גם מותגי ספורט והנעלה כמו אדידס, ואנס וניו באלאנס.

קבוצת פוקס למעשה משקיעה בחודשים האחרונים סכומים לא מבוטלים - כולם בדיוק בכיוון ההפוך מזה שהכריזו עליו כעת בנייקי העולמית, חנויות מותג במקום תיווך למפיצים.

חנויות המותג נייקי תרמו לריטיילורס הכנסות של 288 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2024, כ־64% ממחזור ההכנסות ריטיילורס. עם זאת, כבר ברבעון הראשון של 2024 נרשמו סימני שחיקה. המכירות בחנויות הזהות שלה ירדו ב-16% בתוך שנה, ובזמן שמספר הסניפים גדל, המכירות למטר רבוע מצטמצמות. ברבעון הראשון של 2023 הן עמדו על כ־2,500 שקל למ"ר, וברבעון הראשון של 2024 מדובר על כ־2,000 שקל למ"ר.

ויזל לא מתכוון להוריד את הרגל מהגז

האם ריטיילורס מתכננת להוריד את הרגל מהגז בעקבות ההאטה בנייקי? ההערכות בשוק הן שלא. בקבוצת פוקס ככלל רואים במותג האמריקאי מנוע צמיחה עתידי, למרות הנתונים הקודרים לשנה הקרובה. שם סבורים כי ב־50 שנות פעילותה של נייקי היו "סייקלים" (מחזורים) שליליים גם בעבר. בקבוצה שמוביל ויזל בונים על ענקית הספורט האמריקאית להמשך התרחבותה בעולם, והיא מתעתדת להפוך לשחקנית קמעונאית גלובלית באמצעותה.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות