גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נחשף הסוד השמור של תעשיית רואי החשבון

קבוצת סטודנטים ומתמחים יזמה סקר מקיף על השכר והתנאים במחלקות הביקורת של ארבע פירמות רואי החשבון הגדולות בארץ ● למרות ההבדלים בשכר הבסיס, בסופו של חודש המשכורות כמעט זהות ● מי לא מחלקת מענקים לעובדים, איפה תקבלו גם תן ביס, ואיך הגיבו הפירמות לנתונים?

יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר
יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר

בשעה שגיוסי המתמחים לפירמות רואי החשבון בעיצומם, רץ בימים האחרונים פוסט חדש בפייסבוק ובו נחשף השכר ההתחלתי שמשלמות ה"ביג 4" - ארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בארץ - למתמחים במחלקות הביקורת שלהם.

מהפוסט, שפורסם בקבוצת "פורום רואי החשבון", עולה כי בעוד יש הבדלים בשכר הבסיס ובהטבות שהפירמות מעניקות, בסופו של דבר השכר ההתחלתי בפירמות הגדולות כמעט זהה ועומד על כ-9,000 שקל לחודש.

נקלעתם למחלוקת מס עם רשות המסים? יש מה לעשות
בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?
בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

מי עומד מאחורי הנתונים? הפוסט פורסם על-ידי "חבר אנונימי בקבוצה", והפירמות מסרבות לאשר או להכחיש את הנתונים. בפוסט נכתב: "לשימוש הקהל הרחב ולמען השקיפות - ריכזנו חבריי ואני את הצעות השכר המעודכנות כרגע בפירמות במחלקות הביקורת למי שמתחיל התמחות בספטמבר-ינואר. הנתונים נעשו תוך השוואה עם מספר אנשים, כך שאנו מאמינים בנכונותם, וייתכנו סטיות כתוצאה מתוספות עקב ניסיון או ממשא-ומתן ספציפי".

אל הפוסט צורפו נתונים על שכר הבסיס בפירמות הגדולות וכן תוספות שמקבלים המתמחים, כמו תן ביס, נסיעות, קרן השתלמות ועוד.

לפי הנתונים, שכר הבסיס בפירמות מתחיל ב-7,700 שקל שמשלמת הפירמה הגדולה בארץ, EY ישראל. השכר ממשיך ל-8,000 שקל שמשלמת KPMG ו-8,350 שקל שמשלמת PwC. בראש הטבלה, עם שכר בסיס של 8,750 שקל, נמצאת Deloitte. עוד עולה כי PwC היא הפירמה היחידה שמעניקה תוספת אש"ל למתמחים, בסך 250 שקל לחודש. כל הפירמות מעניקות תוספת עבור נסיעות (בין 255 שקל ב-Deloitte ל-560 שקל ב-KPMG).

בסך-הכול, עם הטבות ודמי הבראה (אך ללא ימי חופשה, קרן השתלמות ומענקים), השכר ההתחלתי שמשולם למתמחים בארבע הפירמות הגדולות דומה, כאשר ב-PwC מובילים את הטבלה עם שכר של 9,274 שקל, ב-KPMG משלמים 9,150 שקל, ב-EY משלמים 9,070 שקל, וב-Deloitte משלמים 9,005 שקל לחודש.

אחד הבונוסים המקובלים בענף בקרב הפירמות הגדולות הוא המענק הניתן למצטיינים. מהנתונים שפורסמו עולה כי בעוד ב-Deloitte נמנעים ממתן מענקים למצטיינים כמדיניות, בפירמת PwC מעניקים מענק הצטיינות של 18 אלף שקל, בפריסה ל-8 רבעונים, ב-KPMG מעניקים 12 אלף שקל בשלוש פעימות, וב-EY מעניקים 10,000 שקל כבר במשכורת הראשונה.

נלחמים על השכר

הנתונים שנחשפים לא מפתיעים אף אחד. בשנים האחרונות התחוללה מהפכה משמעותית בתחום, כאשר הסטודנטים לחשבונאות, המתמחים ורואי החשבון הצעירים סירבו להמשיך ללכת בעיניים עצומות אל המקצוע והחלו לחשוף את אחורי הקלעים, ובין היתר את השכר ואת התנאים, תוך עריכת השוואות וחשיפת הפירמות שלא שילמו שכר ראוי.

אחד משיאי התופעה אירע לפני כשלוש שנים, אז התחוללה מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ (ה"ביג 4" ופירמת BDO) ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בין היתר, בעקבות חשיפת גלובס על השכר הנמוך המשולם למתמחים, שנע בזמנו בין 5,500 ל-6,500 שקל. את המאבק להעלאות השכר הובילו בשטח יובל עבדי ואושר אמסלם, אז שני סטודנטים לחשבונאות, שהחליטו שהגיע הזמן להילחם לטובת השכר והתנאים בתחום והקימו את "פורום רואי החשבון" בפייסבוק.

כשהוקם הפורום, היו בו כ-1,900 חברים. כיום הוא מונה 7,500 סטודנטים לראיית חשבון, רואי חשבון צעירים וגם ותיקים, שותפים בכירים בפירמות ובעלי משרדים עצמאיים. הם מקבלים הרצאות מקצועיות מבכירים במשק על האפשרויות שיש להם, על מסלולי העבודה ועל מגוון דברים נוספים, וכן מתייעצים בינם לבינם על כל מה שאפשר.

"חזרנו לשכר של 2019"

"הכול התחיל מפוסט שעלה לפורום לפני כחודש ובו תלונה על כך ש-PwC הורידו את השכר הבסיסי שלהם ל-7,000 שקל", מספר אמסלם, ממייסדי ומנהלי הקבוצה.

"הפורום התעורר בצורה הכי טבעית. הציפו אותנו בפניות ואמרו שהחזירו אותנו ל-2019, לימי השכר הנמוך. התחלתי לשוחח עם סמנכ"ליות משאבי אנוש בפירמות, וניסינו להבין אם אנחנו חוזרים אחורה. גילינו שבכמה פירמות היה רצון להעלות את השכר, אבל הן בוחנות אחת את השנייה ואת החוזים שהן מוציאות כדי להבין איפה הן עומדות. אם פירמה מוציאה שכר התחלתי של 7,000 שקל, אז השותפים בשאר הפירמות לא ממהרים להעלות שכר", מספר אמסלם.

בעקבות החשש שכל הפירמות יישרו קו ויורידו את שכר המתמחים, החלו חברי הפורום לבצע השוואות ובדיקות של חוזים שהם וחבריהם קיבלו מהפירמות. אמסלם מספר: "אנחנו כל השנה נלחמים שיעלו את השכר, ופתאום מגלים שפירמה אחת מורידה אותו. הצעד הזה הוביל לרצון להבין איפה השוק עומד. חברים בפורום הלכו ועשו ביוזמתם סקר שוק וביקשו מידע על אילו חוזים הם מוציאים וכמה הם משלמים, וכך התגבשה הטבלה. הם דיברו עם אנשים בפירמות ועם מגויסים כדי לתת תמונה טובה עבור מועמדים שרוצים להתקבל לפירמות ולשקף להם את המצב האמיתי במשק, ובין היתר להראות להם שהחריג הוא ה-7,000 ולא הכלל. זה הכוח של הקהילה, שיש את הפלטפורמה לגלות, להשוות".

אמסלם מוסיף כי "הצלחנו להרגיע את המתמחים שאף אחד לא מתכוון להוריד שכר, ו-PwC זה החריג, וגם שם לא דובר על הפחתת שכר אלא על שכר התחלתי דיפרנציאלי שנע בין 7,000 ל-8,500 שקל. דיברתי עם כל הפירמות, והן אמרו לנו שאין כוונה להוריד שכר, וזו אמירה חשובה, כי זה היה עלול להיות כדור שלג".

הפירמות מגיבות לנתונים

פירמת סומך-חייקין KPMG: "אנו משקיעים בהון האנושי שלנו רבות".

פירמת PwC Israel: "השיקול הפיננסי חשוב אבל אינו היחידי שעומד בפני מתמחים בבחירת המשרד. אנו נותנים דגש על יצירת סביבה נעימה ועל ההתפתחות האישית והמקצועית של עובדינו, כאשר הצעת הערך שלנו למתמחים היא, בין השאר, באמצעות היכולת שלנו לספק מעטפת ראויה לשלב מגוון של תעשיות וסוגי לקוחות שונים באשכולות הביקורת. יתרה מזאת, אנו פועלים לתגמול נכון וראוי עבור המתמחים ופועלים באפיקי קידום מהירים כהכנה לשלבים הבאים בקריירה".

פירמת Deloitte: "כפי שניתן לראות בטבלה, שכר הבסיס שלנו הוא הגבוה ביותר מבין הפירמות הגדולות בארץ - בפער. עובדה זו לא משתנה גם בהינתן תקופות של עודף או מחסור ברואי חשבון. לצד השכר הגבוה, אנחנו גאים לשלם גם עבור שעות ההפסקה במהלך היום, הטבה שמגיעה לכ-500 שקל בחודש. כמו כן, אנחנו משלמים שעות נוספות על בסיס יומי, ולא על בסיס חודשי".

מ-EY ישראל לא נמסרה התייחסות.

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

גר בראש העין, משקיע באינדיאנה

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות