גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נחשף הסוד השמור של תעשיית רואי החשבון

קבוצת סטודנטים ומתמחים יזמה סקר מקיף על השכר והתנאים במחלקות הביקורת של ארבע פירמות רואי החשבון הגדולות בארץ ● למרות ההבדלים בשכר הבסיס, בסופו של חודש המשכורות כמעט זהות ● מי לא מחלקת מענקים לעובדים, איפה תקבלו גם תן ביס, ואיך הגיבו הפירמות לנתונים?

יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר
יובל עבדי ואושר אמסלם, ממייסדי ''פורום רואי החשבון'' / צילום: איל יצהר

בשעה שגיוסי המתמחים לפירמות רואי החשבון בעיצומם, רץ בימים האחרונים פוסט חדש בפייסבוק ובו נחשף השכר ההתחלתי שמשלמות ה"ביג 4" - ארבע פירמות ראיית החשבון הגדולות בארץ - למתמחים במחלקות הביקורת שלהם.

מהפוסט, שפורסם בקבוצת "פורום רואי החשבון", עולה כי בעוד יש הבדלים בשכר הבסיס ובהטבות שהפירמות מעניקות, בסופו של דבר השכר ההתחלתי בפירמות הגדולות כמעט זהה ועומד על כ-9,000 שקל לחודש.

נקלעתם למחלוקת מס עם רשות המסים? יש מה לעשות
בצל המלחמה: מה קרה לשכר המתמחים במשפטים השנה?
בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

מי עומד מאחורי הנתונים? הפוסט פורסם על-ידי "חבר אנונימי בקבוצה", והפירמות מסרבות לאשר או להכחיש את הנתונים. בפוסט נכתב: "לשימוש הקהל הרחב ולמען השקיפות - ריכזנו חבריי ואני את הצעות השכר המעודכנות כרגע בפירמות במחלקות הביקורת למי שמתחיל התמחות בספטמבר-ינואר. הנתונים נעשו תוך השוואה עם מספר אנשים, כך שאנו מאמינים בנכונותם, וייתכנו סטיות כתוצאה מתוספות עקב ניסיון או ממשא-ומתן ספציפי".

אל הפוסט צורפו נתונים על שכר הבסיס בפירמות הגדולות וכן תוספות שמקבלים המתמחים, כמו תן ביס, נסיעות, קרן השתלמות ועוד.

לפי הנתונים, שכר הבסיס בפירמות מתחיל ב-7,700 שקל שמשלמת הפירמה הגדולה בארץ, EY ישראל. השכר ממשיך ל-8,000 שקל שמשלמת KPMG ו-8,350 שקל שמשלמת PwC. בראש הטבלה, עם שכר בסיס של 8,750 שקל, נמצאת Deloitte. עוד עולה כי PwC היא הפירמה היחידה שמעניקה תוספת אש"ל למתמחים, בסך 250 שקל לחודש. כל הפירמות מעניקות תוספת עבור נסיעות (בין 255 שקל ב-Deloitte ל-560 שקל ב-KPMG).

בסך-הכול, עם הטבות ודמי הבראה (אך ללא ימי חופשה, קרן השתלמות ומענקים), השכר ההתחלתי שמשולם למתמחים בארבע הפירמות הגדולות דומה, כאשר ב-PwC מובילים את הטבלה עם שכר של 9,274 שקל, ב-KPMG משלמים 9,150 שקל, ב-EY משלמים 9,070 שקל, וב-Deloitte משלמים 9,005 שקל לחודש.

אחד הבונוסים המקובלים בענף בקרב הפירמות הגדולות הוא המענק הניתן למצטיינים. מהנתונים שפורסמו עולה כי בעוד ב-Deloitte נמנעים ממתן מענקים למצטיינים כמדיניות, בפירמת PwC מעניקים מענק הצטיינות של 18 אלף שקל, בפריסה ל-8 רבעונים, ב-KPMG מעניקים 12 אלף שקל בשלוש פעימות, וב-EY מעניקים 10,000 שקל כבר במשכורת הראשונה.

נלחמים על השכר

הנתונים שנחשפים לא מפתיעים אף אחד. בשנים האחרונות התחוללה מהפכה משמעותית בתחום, כאשר הסטודנטים לחשבונאות, המתמחים ורואי החשבון הצעירים סירבו להמשיך ללכת בעיניים עצומות אל המקצוע והחלו לחשוף את אחורי הקלעים, ובין היתר את השכר ואת התנאים, תוך עריכת השוואות וחשיפת הפירמות שלא שילמו שכר ראוי.

אחד משיאי התופעה אירע לפני כשלוש שנים, אז התחוללה מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ (ה"ביג 4" ופירמת BDO) ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בין היתר, בעקבות חשיפת גלובס על השכר הנמוך המשולם למתמחים, שנע בזמנו בין 5,500 ל-6,500 שקל. את המאבק להעלאות השכר הובילו בשטח יובל עבדי ואושר אמסלם, אז שני סטודנטים לחשבונאות, שהחליטו שהגיע הזמן להילחם לטובת השכר והתנאים בתחום והקימו את "פורום רואי החשבון" בפייסבוק.

כשהוקם הפורום, היו בו כ-1,900 חברים. כיום הוא מונה 7,500 סטודנטים לראיית חשבון, רואי חשבון צעירים וגם ותיקים, שותפים בכירים בפירמות ובעלי משרדים עצמאיים. הם מקבלים הרצאות מקצועיות מבכירים במשק על האפשרויות שיש להם, על מסלולי העבודה ועל מגוון דברים נוספים, וכן מתייעצים בינם לבינם על כל מה שאפשר.

"חזרנו לשכר של 2019" 

"הכול התחיל מפוסט שעלה לפורום לפני כחודש ובו תלונה על כך ש-PwC הורידו את השכר הבסיסי שלהם ל-7,000 שקל", מספר אמסלם, ממייסדי ומנהלי הקבוצה.

"הפורום התעורר בצורה הכי טבעית. הציפו אותנו בפניות ואמרו שהחזירו אותנו ל-2019, לימי השכר הנמוך. התחלתי לשוחח עם סמנכ"ליות משאבי אנוש בפירמות, וניסינו להבין אם אנחנו חוזרים אחורה. גילינו שבכמה פירמות היה רצון להעלות את השכר, אבל הן בוחנות אחת את השנייה ואת החוזים שהן מוציאות כדי להבין איפה הן עומדות. אם פירמה מוציאה שכר התחלתי של 7,000 שקל, אז השותפים בשאר הפירמות לא ממהרים להעלות שכר", מספר אמסלם.

בעקבות החשש שכל הפירמות יישרו קו ויורידו את שכר המתמחים, החלו חברי הפורום לבצע השוואות ובדיקות של חוזים שהם וחבריהם קיבלו מהפירמות. אמסלם מספר: "אנחנו כל השנה נלחמים שיעלו את השכר, ופתאום מגלים שפירמה אחת מורידה אותו. הצעד הזה הוביל לרצון להבין איפה השוק עומד. חברים בפורום הלכו ועשו ביוזמתם סקר שוק וביקשו מידע על אילו חוזים הם מוציאים וכמה הם משלמים, וכך התגבשה הטבלה. הם דיברו עם אנשים בפירמות ועם מגויסים כדי לתת תמונה טובה עבור מועמדים שרוצים להתקבל לפירמות ולשקף להם את המצב האמיתי במשק, ובין היתר להראות להם שהחריג הוא ה-7,000 ולא הכלל. זה הכוח של הקהילה, שיש את הפלטפורמה לגלות, להשוות".

אמסלם מוסיף כי "הצלחנו להרגיע את המתמחים שאף אחד לא מתכוון להוריד שכר, ו-PwC זה החריג, וגם שם לא דובר על הפחתת שכר אלא על שכר התחלתי דיפרנציאלי שנע בין 7,000 ל-8,500 שקל. דיברתי עם כל הפירמות, והן אמרו לנו שאין כוונה להוריד שכר, וזו אמירה חשובה, כי זה היה עלול להיות כדור שלג".

הפירמות מגיבות לנתונים

פירמת סומך-חייקין KPMG: "אנו משקיעים בהון האנושי שלנו רבות".

פירמת PwC Israel: "השיקול הפיננסי חשוב אבל אינו היחידי שעומד בפני מתמחים בבחירת המשרד. אנו נותנים דגש על יצירת סביבה נעימה ועל ההתפתחות האישית והמקצועית של עובדינו, כאשר הצעת הערך שלנו למתמחים היא, בין השאר, באמצעות היכולת שלנו לספק מעטפת ראויה לשלב מגוון של תעשיות וסוגי לקוחות שונים באשכולות הביקורת. יתרה מזאת, אנו פועלים לתגמול נכון וראוי עבור המתמחים ופועלים באפיקי קידום מהירים כהכנה לשלבים הבאים בקריירה".

פירמת Deloitte: "כפי שניתן לראות בטבלה, שכר הבסיס שלנו הוא הגבוה ביותר מבין הפירמות הגדולות בארץ - בפער. עובדה זו לא משתנה גם בהינתן תקופות של עודף או מחסור ברואי חשבון. לצד השכר הגבוה, אנחנו גאים לשלם גם עבור שעות ההפסקה במהלך היום, הטבה שמגיעה לכ-500 שקל בחודש. כמו כן, אנחנו משלמים שעות נוספות על בסיס יומי, ולא על בסיס חודשי".

מ-EY ישראל לא נמסרה התייחסות.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות