גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור של פייזר והאכזבה של מרק: סיכום דוחות חברות הפארמה

פייזר הצליחה להתאושש מירידת הביקושים למוצרי הקורונה ורשמה עלייה בהכנסות, ואילו מרק גילתה שאפילו חיסון מוצלח נגד סרטן יכול לטלטל את המניה שלה ● ומי בונות על התחומים הלוהטים של תרופות אנטי־דלקתיות ונגד השמנה? סיכום עונת הדוחות בענף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

עונת הדוחות של חברות הפארמה הגדולות בנאסד"ק הסתיימה ברובה, וזו הזדמנות לצלול לעומק של כמה מדיווחי החברות הגדולות והמשפיעות ביותר, כדי להבין את המגמות העיקריות בשוק. בחרנו שלא לנתח הפעם את שתי החברות המובילות בשווי השוק שלהן, אלי לילי ונובו נורדיסק, שנסקו על בסיס התרופות החדשות להרזיה בהן הרבינו לעסוק בעבר.

השבוע בביומד | מה עומד מאחורי מיזוג קדימהסטם לחברה שנסחרת בנאסד"ק 
מתחת לרדאר: חברת ה-AI מישראל שכבר חתמה על עסקאות עם ענקיות פארמה 

המגמות שניתן לזהות מלבד מגמת־העל של שוק ההשמנה, הן ביזור פעילות מתחום הסרטן (אם כי עדיין יש עניין רב בתחום ה־ADC, צימודי נוגדן־תרופה, הלוהט), נוכחות מפתיעה של תחום העיניים, ועניין רב בתחום האנטי־דלקתי. מדדי המניות המובילים של תחומי הפארמה והביוטק יורדים בימים האחרונים עם כלל השוק, אבל הסקטורים הללו מוצעים למשקיעים כגידור מפני אפשרות של מיתון.

מרק: ירידת ביקושים מפתיעה

חברת מרק  עמדה בראש טבלאות השווי של חברות הפארמה במשך שנים, בעיקר בזכות התרופה רבת המכר שלה לסרטן, קיטרודה. מתחילת השנה הייתה מניית מרק במגמת עלייה, אך הדוחות הרבעוניים שפרסמה בסוף השבוע שעבר הובילו לצלילה פתאומית של 11% בערך מניותיה.

על פי האנליסטים, הדוח של החברה היה בסך הכל חזק, למעט ירידה מפתיעה בביקוש לחיסון הפפילומה גרדסיל בסין. ההכנסות העולמיות מגרדסיל עמדו על 2.5 מיליארד דולר ברבעון השני, צמיחה של 1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אבל החברה ציפתה ליותר, ותיאלץ לחתוך את תחזיות ההכנסות והרווח שלה לשנה כולה. השינוי מראה כי גם עבור חברות הפועלות בהצלחה בתחום אטרקטיבי כמו סרטן, חיסונים יכולים להיות חלק משמעותי ומשפיע מהביזנס.

החברה הסבירה שאינה יודעת מדוע השותפה הסינית שלה לשיווק המוצר לא הצליחה למכור את החיסונים. מכירה של חיסונים תלויה בדרך כלל בקמפיינים של גופים ממשלתיים או מבטחי בריאות, ופחות ברופאים, כך שהיא יכולה להיות תנודתית מאוד.

החברה דיווחה גם על שינוי בתחזית הרווחיות, לאחר רכישת חברת EyeBio ב־1.3 מיליארד דולר. תחום העיניים לא היה במוקד של מרק, והרכישה הזו היא חלק מניסיון כולל שלה לבזר את פעילותה מחוץ לתחום הסרטן שהביא לה את הצלחתה הגדולה, אך נעשה תחרותי ביותר. היא רכשה לאחרונה גם חברות בתחום מחלות המעי הדלקתיות ואפילו חברה בתחום הווטרינרי, המפתחת חיסונים לדגים.

באשר לקיטרודה, היא עדיין התרופה הנמכרת ביותר בעולם וההכנסות ממנה עדיין עולות (7.3 מיליארד דולר ברבעון האחרון), אך הפטנטים המגינים על התרופה צפויים להיכנס תחת מתקפה החל מ־2028.

מנוע צמיחה עליו סומכת מרק הוא Winrevair, מוצר לטיפול בלחץ דם ריאתי (PAH), שקיבל אישור במרץ. ברבעון הראשון להשקתו כבר רשם הכנסות של 70 מיליון דולר, סכום שהחברה טענה שהוא מעל לציפיותיה, אך אכזב חלק מן האנליסטים בשוק. אלה צופים לו הכנסות שנתיות של 6 מיליארד דולר עד 2029.

Abbvie: נכנסה לתחומים חמים

מניית חברת Abbvie  עלתה ב־25% בשנה האחרונה וב־188% בחמש השנים האחרונות, למרות תחרות ביו־סימילר למוצר המוביל שלה יומירה, והיא כעת חברת הפארמה הרביעית בשווי השוק שלה בעולם, אחרי אלי לילי, נובו נורדיסק וג'ונסון אנד ג'ונסון, ולפני מרק.

הגידול הוא בזכות שני "אווזי זהב" חדשים, כפי שכינה אותם אתר Investors.com, התרופות Skyrizi ו־Rinvoq, שכמו יומירה, מיועדות למחלות דלקתיות. זה תחום חם מאוד מנקודת המבט של המשקיעים, שכן מדובר בשוקי ענק, ותרופה אחת יכולה לכסות כמה מחלות דלקתיות. על פי הערכות חברת השירותים הפיננסיים מורנינגסטאר, שתי התרופות הללו יגיעו להכנסות של 27 מיליארד דולר יחד עד 2029. לאחרונה השיקה שתי תרופות בתחום המיגרנה, שגם צומחות יפה.

אבווי רשמה גידול של 6.4% גם בשוק האסתטיקה, בו היא פועלת דרך חברת אלרגן בעלת המותג בוטוקס, אך בתחום זה הגידול היה נמוך מציפיות החברה.

האנליסטים של מורנינגסטאר מסרו כי היו רוצים לראות יותר מוצרים בשלבי פיתוח מתקדמים בצנרת החברה, אבל הצלחת התרופות האנטי־דלקתיות קנתה לה עוד כמה שנים.

צילומים: Shutterstock

רוש: רבעון מפתיע לטובה

תוצאות חברת רוש ברבעון השני הפתיעו לעומת הרבעון הראשון, אז דיווחה על המשך ירידה בהכנסות בשל הירידה בצריכה של בדיקות קורונה. ברבעון הראשון, דיווחה החברה גם על קיצוץ במספר תוכניות פיתוח. היא דיווחה אז גם על השקת מוצר עיניים מבטיח חדש, Vabysmo, לטיפול בניוון ראייה, אך האנליסטים צפו לו תחרות קשה ממוצר מתחרה של חברת ריג'נרון.

ואז, ברבעון השני, החברה השיגה תוצאות טובות מן הצפוי, והציגה גידול של 9% בהכנסות, כך הוסבר בשיחת הוועידה של החברה. היא דיווחה כי הירידה הקשורה בקורונה הגיעה למיצוי, ואילו התחרות למוצר העיניים החדש הייתה נמוכה מהחזוי. בנוסף, מוצרים חדשים תרמו להכנסות: זריקה להמופיליה בשם Hemlibra, תרופה חדשה לטרשת נפוצה בשם Ocrevus והתרופה לסרטן Tecentriq. הגידול בהכנסות המוצרים הללו היה גבוה מן הירידות במוצרים Actemra לדלקת מפרקים ו־Lucentis בתחום העיניים, שירדו מפטנט.

אחרי פרסום הדוחות דיווחה רוש גם על הצלחה בניסוי במוצר חדש ומבטיח בתחום ההשמנה, במוצר שמקורו בחברת Carmot Therapeutics אותה רכשה ב־3.1 מיליארד דולר. בניסוי ראשוני שערכה החברה, ירדו המשתמשים בתרופה כ־6% ממשקלם תוך ארבעה שבועות, תוצאות תחרותיות לפרק זמן זה מול התרופות הקיימות בשוק. רוש אמרה שתתעדף את המוצר הזה, וכי הוא עשוי להגיע לשוק כבר ב־2028.

מניית החברה משלימה עלייה של 15% בחודש האחרון, ומתמקמת במקום השישי ברשימת החברות הגדולות, תוך עקיפת המתחרה השוויצרית שלה, נוברטיס.

פייזר: סוף סוף מתאוששת

החברה שהביאה לנו את החיסון לקורונה והתמקמה בדרך כלל בין חברות הפארמה הגדולות בעולם, נמצאת היום רק במקום ה־10 בענף מבחינת השווי שלה, אחרי שמנייתה ירדה ב־14% בשנה האחרונה וב־50% מהשיא ב־2021. הסיבה היא כמובן הכנסות הקורונה שצללו כמעט באותה המהירות בה נסקו. בעקבות הדעיכה, פייזר  רושמת ברבעונים האחרונים ירידה קבועה בהכנסות, ולא הצליחה לבנות צנרת מוצרים חלופיים שילהיבו את השוק.

אך דווקא דוחות הרבעון השני מציגים התפתחויות חיוביות. פייזר דיווחה על הכנסות של 13.2 מיליארד דולר, עלייה של 2% לעומת הרבעון המקביל, שגם הוא היה, סוף סוף, רבעון מתקופת הפוסט־קורונה. נציין שעסקי הקורונה של החברה, למרות ירידתם, עדיין מהווים חלק נכבד מפעילותה (ואף צמחו ברבעון), והחברה צופה כעת הכנסות שנתיות של 8.5 מיליארד דולר מחיסון הקורונה ומהתרופה פקסלוביד (כ־14% מההכנסות הצפויות). בנטרול עסקי הקורונה צמחה פעילות החברה ב־14%.

פייזר הימרה על חברת Seagen, שרכשה ב־43 מיליארד דולר, באופן שפגע משמעותית בשורה התחתונה שלה, אך את הפגיעה הזו היא צפויה לאזן בצעדי קיצוץ הוצאות שכבר החלה לנקוט. בינתיים, צמחה חטיבת האונקולוגיה של פייזר בעיקר הודות למוצרים שמקורם ב־Seagen. החברה העלתה את התחזיות השנתיות הן להכנסות והן לרווחים.

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים