גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל ב"משק סגור". אלה החברות שמרוויחות מהמצב

דוחות חברות האופנה הגדולות לרבעון השני מגלים: המלחמה עשתה טוב לעסקים ● על רקע ביטולי הטיסות והמשק הסגור שנוצר בישראל, החברות מכרו יותר ובחרו לא לערוך מבצעי עומק כדי להיפטר ממלאים, כך שההכנסות והרווחים נסקו בעשרות אחוזים ● מי הרשת שרשמה את הרווח הגדול ביותר?

המלחמה עשתה טוב לחברות האופנה הגדולות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
המלחמה עשתה טוב לחברות האופנה הגדולות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תוצאות הרבעון השני של הרוב הגורף של הקמעונאיות חשפו - המלחמה טובה לעסקים. מיעוט הטיסות והמשק הסגור הובילו לכך שהכסף נשאר בארץ, ומי שנהנו מכך היו בין היתר מרכזי הקניות ורשתות האופנה והמזון שהציבור נהר אליהם. לצד זאת, ראינו תופעות נלוות כמו ירידה בהיקף ההנחות והמבצעים.

אבל האם המלחמה היא באמת האחראית הבלעדית לדוחות הטובים? למה דווקא בשבועיים האחרונים אנחנו רואים יותר מבצעים? והאם הרבעונים הקרובים צפויים להסתיים בתוצאות דומות?

מה הקפיץ את רווחי חברות האופנה ואת מניותיהן מתחילת השנה
לציבור נמאס להיות בבית: רוב ענפי הצריכה רושמים עלייה בביצועים

תוכניות התייעלות

אצל רוב החברות הציבוריות הגדולות בענף, הרבעון השני מציג קפיצה דו־ספרתית בהכנסות וברווחים. כך, מכירות קסטרו צמחו בכ־17% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, והסתכמו בכ־537 מיליון שקל. הרווח הנקי (בניכוי כלל ההוצאות) קפץ בכ־69% ועמד על 56.7 מיליון שקל, והרווח התפעולי זינק בכ־62%.

קסטרו היא דוגמה מצוינת לחברה שביצעה תהליכי התייעלות במגוון מותגיה בשנתיים האחרונות. הקבוצה מפעילה את המותגים קסטרו, הודיס, אורבניקה, קרולינה למקה, איב רושה, קיקו מילאנו וטופ טן, ובשנים האחרונות הגדילה את מספר החנויות, שינתה מותגים וצמצמה שטחי מסחר, והתוצאות משתקפות בדוחות האחרונים.

גם קבוצת גולף יצאה בתוכנית התייעלות, עם סגירת הפעילות ההפסדית של עדיקה - מותג אופנת האונליין שרכשה ב־2015. כך, הרווח הנקי של גולף ברבעון הסתכם ב־26 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון שקל ברבעון המקביל - והמניה מזנקת.

גם פוקס , הקמעונאית הגדולה בענף, רשמה הכנסות שיא ברבעון האחרון, שעמדו על כ־1.5 מיליארד שקל. הרווח הנקי הסתכם בכ־124 מיליון שקל, עלייה חדה בהשוואה לכמעט 89 מיליון שקל ב־2023. הרווח התפעולי עמד על 198 מיליון שקל (כ־12.5% מהמכירות), מול רווח תפעולי בסך כ־117 מיליון שקל ברבעון המקביל (כ־8.9% מהמכירות).

רשת המשביר לצרכן חתמה את הרבעון עם שיפור של 89% ברווח הנקי לסך של כ־5.3 מיליון שקל; ההכנסות עלו לכ־238.3 מיליון שקל, לעומת כ־229 מיליון שקל ברבעון השני של 2023, כשבדוחות צוין כי הגידול נבע בין היתר בהשפעת צמצום הטיסות לחו"ל.

גם דלתא מותגים הציגה זינוק של 36% בהכנסות הרבעון השני, שהסתכמו בכ־262 מיליון שקל, לעומת כ־193 ברבעון המקביל של 2023. הרווח הנקי ברבעון קפץ בכ־71% ועמד על 34.4 מיליון שקל.

הקניונים גדושים

"מנובמבר 2023, חודש לאחר שפרצה המלחמה, מדינת ישראל נמצאת במעין 'משק סגור'", אומר עומר אוגולניק, סמנכ"ל סחר ומנכ"ל פעילות קניוני עופר. "המשמעות היא שכמות חברות התעופה שמגיעות לארץ וכמות הטיסות והיוצאים לחו"ל קטנה משמעותית".

צריך לזכור שלא מדובר רק בכסף המיועד לקניות בחו"ל שהתפנה, אלא סכומים גבוהים יותר שבימי שגרה כוללים עלויות לא מבוטלות על טיסות ומלונות. אותו כסף נשאר בחודשי המלחמה בארץ ומתנקז לעסקים המקומיים. בנוסף, חג הפסח חל השנה במהלך הרבעון השני, ובאופן מסורתי הוא מתאפיין במכירות מוגברות, בעוד ב־2023 הוא צוין בתקופת הרבעון הראשון.

עם זאת, עדיין היו תקופות של ירידות חדות, ב"פיקים" של הסלמות ביטחוניות, כמו בימים שקדמו למתקפת הטילים והכטב"מים האיראנית באפריל האחרון. אוגולניק מציין כי גם לאחר החיסולים בביירות ובטהרן בחודש יולי נרשמו ארבעה ימים של דשדוש, וגם בשל העובדה שהייתה זו תקופת בין המצרים, וייתכן שגם בימים הקרובים נראה דוגמה למגמה הזו.

"למרות הדוחות המצוינים, עדיין היו מספר ימים של ירידות בעיקר בצל איומי איראן וחיזבאללה, אך במכלול של כל חודש אנחנו ממשיכים לראות עליות בפדיונות. חשוב לזכור שתקופת בין המצרים היא תמיד תקופה שבה יש פיחות בקניות. בשבוע האחרון, לעומת זאת, הקניונים מלאים", מסכם אוגולניק.

"כשאנשים רוצים להתאוורר ולא יכולים לטוס לחו"ל, הם בוחרים לצאת לקניון, לאכול ולעשות קניות. מלבד השבועיים האחרונים בהם אנשים העדיפו בשעות הערב להיות קרובים למרחב המוגן הביתי", מסביר שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר בריל. "כולנו היינו דרוכים ומיעטנו לצאת. משהו מהדריכות פחת בשבוע האחרון".

ואולם שגרת המלחמה לא השפיעה רק על הרצון - או האילוץ - של הציבור לקנות כחול־לבן, אלא גם על המחירים והיעדר או מיעוט המבצעים וההנחות - דבר שחלק מהחברות הצהירו עליו בדוחות.

בענף מציינים כי בשל הביקושים והמלאי שהוזמן מראש על בסיס הנחת עבודה של שנה "רגילה", הסחורה נמכרה עוד לפני חלונות המבצעים השגרתיים. עם זאת, המצב השתנה בשבועיים האחרונים, וכעת ניתן לראות בקניונים ובאתרים שלטים המבשרים על הגעת "סוף העונה", כשבתמנון למשל נמכרות חולצות חלקות לילדים ב־10 שקלים, באורבניקה יש מבצע של עד 70%, דלתא מציעה פריטים מ־29.90 שקל, וגולף עם עד 60% הנחה על קולקציית הקיץ.

"כשחברה הזמינה סחורה, היא לא ידעה שתהיה מלחמה", מסביר תורג'מן. "אם פחות אנשים טסו ויותר רכשו בארץ, אין סיבה לעשות מבצעים, מכיוון שלא נשאר מלאי. לא הייתה פה כוונה נבזית, אלא בזמן שיש סחורה לשנה רגילה, השנה הזו לא הייתה רגילה. כל הסחורה נמכרה במחירים גבוהים מהממוצע, מכיוון שלא היה צורך לערוך מבצעים בעקבות היקפי הקנייה. אף אחת מהרשתות לא ניצלה את המצב".

בניגוד לרשתות אחרות, בריל היא דוגמה לחברה שיצאה בחודשים האחרונים במבצעי עומק. "נכנסנו עם רמות מלאי גבוהות שנגררו מהשנה הקודמת, ולכן התנהלנו אחרת מהשוק", מציין תורג'מן. "כל רשת שנקלעה לעודפי מלאי, עשתה מבצעי עומק. ולסוף השנה נגיע עם מלאי בריא, על־מנת שנגיע לשנה הבאה עם מלאי מאוזן".

מכירות בריל צמחו בכ־9% והסתכמו בכ־154 מיליון שקל, בהשוואה לכ־141 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד. הרווח הנקי עמד על 7.8 מיליון שקל, לעומת 165 אלף שקל ברבעון השני של 2023. במחצית הראשונה שיעור הרווח הגולמי ירד כתוצאה מהנחות עומק של הקבוצה. ברבעון השני כבר נרשמה עלייה משיעור של 54.3% ל־55.4%.

תורג'מן מסביר כי העובדה שבשבוע האחרון המבצעים בשוק העמיקו, מקורה בין היתר בירידות החדות במכירות בימים שלאחר ההסלמה מכיוון איראן וחיזבאללה. "מכיוון שהמצב הביטחוני לאחר החיסולים היה מתוח, והיקפי המכירות היו נמוכים, הרשתות הקדימו את מבצעי סוף העונה שהיו אמורים להתחיל בעוד שבועיים".

גידול בתפוסה

הקניונים גם משקיעים מאות מיליוני שקלים בשיפוץ ושדרוג המרכזים ומשנים את תמהיל החנויות. מליסרון למשל נהנת מגידול בתפוסה ובחידושי חוזים. היא משדרגת את קניון עופר הגדול בפתח תקווה, כאשר נפתחו ושופצו סניפים של מותגים בינלאומיים ומקומיים בהשקעה של כ־53 מיליון שקל, הבולט בהם הוא של זארה. בקניון נפתחה גם החנות הראשונה של ויקטוריה'ס סיקרט בישראל בהשקעה של כ־5 מיליון שקל, זאת לאחר שבשנה שעברה החברה השקיעה 120 מיליון שקל בהרחבת קניון רמת אביב.

"בסוף, המשחק בריטייל אלה הפדיונות", מציין אוגולניק. "ובדוחות האלה, לא מדובר רק על הפיחות בטיסות. זה משקף גם תהליכי התייעלות ועבודה קשה של הרשתות שעושות הכול כדי להיות ייחודיות ויעילות, וזה לא פשוט. שוק העבודה מאוד קשה, התובלה הימית הקפיצה את ההוצאות. אבל בכל הדוחות רואים עלייה ברווח התפעולי, ולחברות נדל"ן מניב זה מראה שהפדיונות טובים. השוכרים מחפשים מיקומים נוספים, וזה מייצר צמיחה. זה לא נוגע רק באופנה - כל עולם הבילוי של המסעדות ובתי קפה בקניונים, נמצא בתקופה טובה".

קולקציית החורף תכריע

כאמור, הרבעונים הקרובים צפויים להיות טובים לא פחות מהמחצית הראשונה של השנה, אבל זה תלוי במספר גורמים, ולא רק בהימשכות המלחמה ועצימותה.

"המשך השנה יכול להיות או צל"ש או טר"ש", אומר תורג'מן. "יש את השאלה כיצד ייראה החורף. אם יהיה קר, תהיה לרשתות האופנה שנה טובה. אם החורף לא יגיע - והיו לנו כמה חורפים כאלה בשנים האחרונות - המחצית השנייה של השנה תהיה טובה פחות עבור הרשתות. אבל צריך להבין שזה שהיו שני רבעונים טובים, לא מסב לנו עונג. אלה תוצאות טובות באווירת נכאים. כולנו מייחלים לשנה טובה, אבל בלי קורונה, מהפכה משטרית או מלחמה".

לפי גורם בכיר בענף, "אם עד סוף השנה לא תהיה דרמה נוספת, 2024 תהיה השנה הכי טובה עבור הקמעונאות בישראל".

עוד כתבות

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הוזלת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון - החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

צה"ל תקף מחבלים מהג'יהאד האיסלאמי בכביש ביירות-דמשק

שר החוץ של איראן נחת בג'נווה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● באיראן עונים לטראמפ לקראת חידוש המשא ומתן: "אם תבחר בעימות - יהיה לקח מרתיע" ● נתניהו: טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת, אמרתי לו: האיראנים משקרים ● עדכונים שוטפים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?