גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסין יש מטוס חדש עם יכולות שלא נראו קודם לכן

צבא ארה"ב מחדש מלאים לאחר הסיוע לאוקראינה ורוכש טילי נ"ט מסוג ג'אבלין תמורת 1.3 מיליארד דולר ● הודו משיקה צוללת טילים בליסטיים חדשה ● וגם: סין מתרגלת את המטוס המתקדם החדש שלה שמשבש מכ"מים של האויב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס תובלה סיני מדגם Y-9. על בסיס מטוס זה נבנה הדגם המתקדם של סין / צילום: ויקיפדיה, Alecsandr Martynov
מטוס תובלה סיני מדגם Y-9. על בסיס מטוס זה נבנה הדגם המתקדם של סין / צילום: ויקיפדיה, Alecsandr Martynov

סיוע הענק של ארה"ב לאוקראינה דורש מוושינגטון לבצע רכש רחב־היקף, במטרה להשלים חוסרים שנוצרו במחסנים האמריקאים. בד־בבד, באסיה, הודו משיקה צוללת חדשה, בזמן שסין דואגת למפגן כוח נוסף בתרגיל צבאי, ובאירופה, מדינה בלטית משקיעה הון לטובת שדרוג הלוחמים שלה. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

בדיקת גלובס | חודש לוהט לחברות הביטחוניות הישראליות: חוזים במיליארד דולר לאספקת פצצות, טילים ורכיבים צבאיים
השבוע בתעשיות הביטחוניות | זה אחד מפרויקטי הנשק החשובים ביותר לרוסים. האם הוא יצליח לעצור את הכטב"מים של אוקראינה?
כולם דיברו על איזה נשק בריטניה לא תספק יותר לישראל. ההפתעה חיכתה במקום אחר

ארה"ב רוכשת טילי נ"ט תמורת 1.3 מיליארד דולר

צבא ארה"ב העניק למיזם המשותף ג'אבלין של ריית'און ולוקהיד מרטין הזמנת המשך לשנה הפיסקלית 2024, לטילי ג'אבלין, ציוד נלווה ושירותים, בסך כולל של 1.3 מיליארד דולר. החוזה כולל בתוכו מעל 4,000 טילי נ"ט, שמיועדים להתווסף לכוחות האמריקאים, במקום אלו שהועברו לאוקראינה. זהו שלב נוסף בהשפעות מלחמת רוסיה־אוקראינה על טילי ג'אבלין, כאשר בעקבות הביקושים, נדרש המיזם להגדיל את קצב הייצור ל־3,960 יחידות עד סוף 2026.

חייל אמריקאי משגר טיל ג'אבלין בסוריה / צילום: Reuters, ABACA

באתר ארמי רקוגנישן מדווחים כי לפי עדכונים אחרונים, ארה"ב העבירה לאוקראינה מאז פרוץ המלחמה בפברואר 2022 יותר מ־10 אלף טילי ג'אבלין ומאות משגרים. טילי ג'אבלין פופולריים משום שהם פוגעים במטרה מלמעלה, שם לרוב השריון יותר חלש. לג'אבלין טווח של כ־4.75 ק"מ, אך לרוב משתמשים בהם לטווח של כ־2.5 ק"מ, משיקולי דיוק.

בשנתיים האחרונות, טילים אלו לאימת השריון הרוסי. טנקים כדוגמת T-80 ו־T-90 לא נחשבים כמוגנים במיוחד, ולכן, כשפוגעים בהם, מדובר בפגיעות קטלניות. מעבר לכך, את ג'אבלין אפשר לשגר בשיטת "שגר ושכח", וכך מתקשים הרוסים לזהות את הלוחמים האוקראיניים שמשגרים אותם. לפי הערכות, טילי ג'אבלין הובילו במהלך המלחמה להשמדת מאות טנקים רוסיים.

המטוס הסיני שיכול "לעוור" את אויביה

סין ניצלה את תרגיל "פלקון סטרייק" המשותף עם תאילנד, כדי לשלב את מטוס הלוחמה האלקטרונית Y-9LG, באופן שכמותו לא נראה קודם לכן. המטוס, לפי דיווחים, בעל יכולות ארוכות טווח של "ג'אמינג": מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. המטוס בעל האמצעים המתקדמים נבנה על בסיס מטוסי התובלה מדגם Y-9, שמייצר תאגיד התעופה Shaanxi.

באתר TWZ מציינים כי המטוס נושא אנטנת רדאר בעלת יכולת התקפית, אשר שואבת אלומות מכ"ם ומשבשת אותן. בדרך זו, המטוס מנטרל את יכולות הזיהוי של האויב ומאפשר התקפות רחבות במרחקים ארוכים. ההערכה היא שהמטוס נועד למשימה של יצירת עיוורון מוחלט בקרב אויביה של סין. כלומר, השבתה מוחלטת של אמצעי התקשורת, המכ"מים ומערכות הניווט.

בה בעת, ניתוח צילומי לווין שביצעו במרכז למדעים מתקדמים וטכנולוגיות של אוניברסיטת טוקיו, הצביעו כי לראשונה אי פעם, רוסיה התירה לכוח צבאי זר להשתמש בבסיס חיל האוויר הסודי "אנאדיר", שבמחוז האוטונומי צ'וקוטקה במזרח הרחוק הרוסי. אלו היו מטוסי קרב סיניים. "זה חסר תקדים", הסביר הפרשן הרוסי, סרגיי אישצ'נקו. "נמל התעופה אנאדיר ממלא תפקיד משמעותי בכוחות הגרעיניים האסטרטגיים של רוסיה".

הודו השיקה צוללת חדשה

הודו השיקה את צוללת הטילים הבליסטיים שמונעת גרעינית, INS אריגהט, שייצר מרכז המספנות של הצי ההודי (SBC). בטקס ההשקה נכח שר ההגנה ההודי רג'נאת סינג, שאמר כי זהו צעד גדול בהפיכת הודו למדינה מפותחת. "זה חיוני שנתפתח במהרה בכל התחומים, כולל ההגנה - במיוחד במצב הגאו־פוליטי הנוכחי".

אורכה של הצוללת 111.6 מטרים, רוחבה כ־11 מטרים, ומהירותה 10 קשר על פני הים, ו־24 קשר בצלילה. "ההתקדמות הטכנולוגית שהתבצעה באריגהט הופכת אותה למתקדמת יותר מקודמתה, אריהנט. נוכחותן תשפר את יכולתה של הודו להרתיע אויבים פוטנציאליים ולשמור על האינטרסים הלאומיים שלנו", אמר שר ההגנה. ההודים אמנם שבעי רצון, אבל בהשוואה לצוללות של הסכנה הגדולה, סין, אריגהט נראית פחות מאיימת. בזמן שלצוללת הסינית מדגם 094 יש שמונה משגרי טילים, לצוללת ההודית החדשה יש רק מחצית.

אזרבייג'ן רוכשת מוצרים נוספים מטורקיה

חיל האוויר של אזרבייג'ן יחזק את יכולותיו עם טילי בוזדואן וגוקדואן מתוצרת טוביטק הטורקית, שישולבו במטוסי JF-17, שפיתחו במשותף סין ופקיסטן. מטוסי JF-17, שנקראים בסין FC-1 שיאולונוג, נועדו עבור מדינות שמעוניינות במטוס קרב בעלויות נמוכות יחסית לאחרות. כיום, זהו המטוס העיקרי, למשל, בחיל האוויר הפקיסטני.

למטוס הקרב יש כושר נשיאה של כ־3,600 ק"ג. כעת ישולבו בו טילים משני דגמים: בוזדואן, טיל קצר שטווח, בעל הנחיית אינפרא אדום, שיעיל לטווח של עד 25 ק"מ; וגוקדואן, שמיועד לטווח בינוני, משלב יכולות הנחיה מגוונות, ויעיל לטווח של עד 65 ק"מ. הוא נושא ראש קרב במשקל 25-20 ק"ג. לצד טורקיה, ספקית אמל"ח משמעותית נוספת של אזרבייג'ן היא ישראל, כולל, למשל, מכירת מערכת ההגנה האווירית "ברק MX" מהתעשייה האווירית בחודש נובמבר תמורת 1.2 מיליארד דולר.

ליטא תשקיע מיליארדים בשדרוג הלוחמים

ממשלת ליטא מתכוונת להשקיע עד 1.2 מיליארד אירו בשדרוג הלוחמים שלה, עם אמל"ח וציוד מתקדם כבר בעשור הקרוב - כך מדווח באתר דיפנס פוסט. שר ההנגה, לאורינס קסצ'יונס, סיפר: "אנו נשקיע קרוב ל־30 מיליון אירו בציוד מגוון, ביגוד וחימושים לאורך השנים 2027-2025". הצעד החדש מתווסף להחלטה אחרונה של הממשל בליטא להסיט 130 מיליון אירו מהתקציב לתחום הביטחון, כולל 20 מיליון אירו לפרויקט.

הליטאים מתכוונים, בין השאר, לרכוש מקלעי מינימי 7.62 MK3 מחברת הרסטל הבלגית, ואמצעי ראיית לילה. עד 2025, צפויה להסתיים הצטיידות ל־30 אלף לוחמים, ל־70 אלף עד 2027, ול־77 אלף ב־2030. רכישה שכבר התבצעה לפני כחודש וחצי היא של כוונות לייזר מדגם ברוליס LP5X, תמורת כ־22 מיליון אירו - כשמסירתן מיועדת להתבצע עד לשנת 2026.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת