גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסין יש מטוס חדש עם יכולות שלא נראו קודם לכן

צבא ארה"ב מחדש מלאים לאחר הסיוע לאוקראינה ורוכש טילי נ"ט מסוג ג'אבלין תמורת 1.3 מיליארד דולר ● הודו משיקה צוללת טילים בליסטיים חדשה ● וגם: סין מתרגלת את המטוס המתקדם החדש שלה שמשבש מכ"מים של האויב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס תובלה סיני מדגם Y-9. על בסיס מטוס זה נבנה הדגם המתקדם של סין / צילום: ויקיפדיה, Alecsandr Martynov
מטוס תובלה סיני מדגם Y-9. על בסיס מטוס זה נבנה הדגם המתקדם של סין / צילום: ויקיפדיה, Alecsandr Martynov

סיוע הענק של ארה"ב לאוקראינה דורש מוושינגטון לבצע רכש רחב־היקף, במטרה להשלים חוסרים שנוצרו במחסנים האמריקאים. בד־בבד, באסיה, הודו משיקה צוללת חדשה, בזמן שסין דואגת למפגן כוח נוסף בתרגיל צבאי, ובאירופה, מדינה בלטית משקיעה הון לטובת שדרוג הלוחמים שלה. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

בדיקת גלובס | חודש לוהט לחברות הביטחוניות הישראליות: חוזים במיליארד דולר לאספקת פצצות, טילים ורכיבים צבאיים
השבוע בתעשיות הביטחוניות | זה אחד מפרויקטי הנשק החשובים ביותר לרוסים. האם הוא יצליח לעצור את הכטב"מים של אוקראינה?
כולם דיברו על איזה נשק בריטניה לא תספק יותר לישראל. ההפתעה חיכתה במקום אחר

ארה"ב רוכשת טילי נ"ט תמורת 1.3 מיליארד דולר

צבא ארה"ב העניק למיזם המשותף ג'אבלין של ריית'און ולוקהיד מרטין הזמנת המשך לשנה הפיסקלית 2024, לטילי ג'אבלין, ציוד נלווה ושירותים, בסך כולל של 1.3 מיליארד דולר. החוזה כולל בתוכו מעל 4,000 טילי נ"ט, שמיועדים להתווסף לכוחות האמריקאים, במקום אלו שהועברו לאוקראינה. זהו שלב נוסף בהשפעות מלחמת רוסיה־אוקראינה על טילי ג'אבלין, כאשר בעקבות הביקושים, נדרש המיזם להגדיל את קצב הייצור ל־3,960 יחידות עד סוף 2026.

חייל אמריקאי משגר טיל ג'אבלין בסוריה / צילום: Reuters, ABACA

באתר ארמי רקוגנישן מדווחים כי לפי עדכונים אחרונים, ארה"ב העבירה לאוקראינה מאז פרוץ המלחמה בפברואר 2022 יותר מ־10 אלף טילי ג'אבלין ומאות משגרים. טילי ג'אבלין פופולריים משום שהם פוגעים במטרה מלמעלה, שם לרוב השריון יותר חלש. לג'אבלין טווח של כ־4.75 ק"מ, אך לרוב משתמשים בהם לטווח של כ־2.5 ק"מ, משיקולי דיוק.

בשנתיים האחרונות, טילים אלו לאימת השריון הרוסי. טנקים כדוגמת T-80 ו־T-90 לא נחשבים כמוגנים במיוחד, ולכן, כשפוגעים בהם, מדובר בפגיעות קטלניות. מעבר לכך, את ג'אבלין אפשר לשגר בשיטת "שגר ושכח", וכך מתקשים הרוסים לזהות את הלוחמים האוקראיניים שמשגרים אותם. לפי הערכות, טילי ג'אבלין הובילו במהלך המלחמה להשמדת מאות טנקים רוסיים.

המטוס הסיני שיכול "לעוור" את אויביה

סין ניצלה את תרגיל "פלקון סטרייק" המשותף עם תאילנד, כדי לשלב את מטוס הלוחמה האלקטרונית Y-9LG, באופן שכמותו לא נראה קודם לכן. המטוס, לפי דיווחים, בעל יכולות ארוכות טווח של "ג'אמינג": מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. המטוס בעל האמצעים המתקדמים נבנה על בסיס מטוסי התובלה מדגם Y-9, שמייצר תאגיד התעופה Shaanxi.

באתר TWZ מציינים כי המטוס נושא אנטנת רדאר בעלת יכולת התקפית, אשר שואבת אלומות מכ"ם ומשבשת אותן. בדרך זו, המטוס מנטרל את יכולות הזיהוי של האויב ומאפשר התקפות רחבות במרחקים ארוכים. ההערכה היא שהמטוס נועד למשימה של יצירת עיוורון מוחלט בקרב אויביה של סין. כלומר, השבתה מוחלטת של אמצעי התקשורת, המכ"מים ומערכות הניווט.

בה בעת, ניתוח צילומי לווין שביצעו במרכז למדעים מתקדמים וטכנולוגיות של אוניברסיטת טוקיו, הצביעו כי לראשונה אי פעם, רוסיה התירה לכוח צבאי זר להשתמש בבסיס חיל האוויר הסודי "אנאדיר", שבמחוז האוטונומי צ'וקוטקה במזרח הרחוק הרוסי. אלו היו מטוסי קרב סיניים. "זה חסר תקדים", הסביר הפרשן הרוסי, סרגיי אישצ'נקו. "נמל התעופה אנאדיר ממלא תפקיד משמעותי בכוחות הגרעיניים האסטרטגיים של רוסיה".

הודו השיקה צוללת חדשה

הודו השיקה את צוללת הטילים הבליסטיים שמונעת גרעינית, INS אריגהט, שייצר מרכז המספנות של הצי ההודי (SBC). בטקס ההשקה נכח שר ההגנה ההודי רג'נאת סינג, שאמר כי זהו צעד גדול בהפיכת הודו למדינה מפותחת. "זה חיוני שנתפתח במהרה בכל התחומים, כולל ההגנה - במיוחד במצב הגאו־פוליטי הנוכחי".

אורכה של הצוללת 111.6 מטרים, רוחבה כ־11 מטרים, ומהירותה 10 קשר על פני הים, ו־24 קשר בצלילה. "ההתקדמות הטכנולוגית שהתבצעה באריגהט הופכת אותה למתקדמת יותר מקודמתה, אריהנט. נוכחותן תשפר את יכולתה של הודו להרתיע אויבים פוטנציאליים ולשמור על האינטרסים הלאומיים שלנו", אמר שר ההגנה. ההודים אמנם שבעי רצון, אבל בהשוואה לצוללות של הסכנה הגדולה, סין, אריגהט נראית פחות מאיימת. בזמן שלצוללת הסינית מדגם 094 יש שמונה משגרי טילים, לצוללת ההודית החדשה יש רק מחצית.

אזרבייג'ן רוכשת מוצרים נוספים מטורקיה

חיל האוויר של אזרבייג'ן יחזק את יכולותיו עם טילי בוזדואן וגוקדואן מתוצרת טוביטק הטורקית, שישולבו במטוסי JF-17, שפיתחו במשותף סין ופקיסטן. מטוסי JF-17, שנקראים בסין FC-1 שיאולונוג, נועדו עבור מדינות שמעוניינות במטוס קרב בעלויות נמוכות יחסית לאחרות. כיום, זהו המטוס העיקרי, למשל, בחיל האוויר הפקיסטני.

למטוס הקרב יש כושר נשיאה של כ־3,600 ק"ג. כעת ישולבו בו טילים משני דגמים: בוזדואן, טיל קצר שטווח, בעל הנחיית אינפרא אדום, שיעיל לטווח של עד 25 ק"מ; וגוקדואן, שמיועד לטווח בינוני, משלב יכולות הנחיה מגוונות, ויעיל לטווח של עד 65 ק"מ. הוא נושא ראש קרב במשקל 25-20 ק"ג. לצד טורקיה, ספקית אמל"ח משמעותית נוספת של אזרבייג'ן היא ישראל, כולל, למשל, מכירת מערכת ההגנה האווירית "ברק MX" מהתעשייה האווירית בחודש נובמבר תמורת 1.2 מיליארד דולר.

ליטא תשקיע מיליארדים בשדרוג הלוחמים

ממשלת ליטא מתכוונת להשקיע עד 1.2 מיליארד אירו בשדרוג הלוחמים שלה, עם אמל"ח וציוד מתקדם כבר בעשור הקרוב - כך מדווח באתר דיפנס פוסט. שר ההנגה, לאורינס קסצ'יונס, סיפר: "אנו נשקיע קרוב ל־30 מיליון אירו בציוד מגוון, ביגוד וחימושים לאורך השנים 2027-2025". הצעד החדש מתווסף להחלטה אחרונה של הממשל בליטא להסיט 130 מיליון אירו מהתקציב לתחום הביטחון, כולל 20 מיליון אירו לפרויקט.

הליטאים מתכוונים, בין השאר, לרכוש מקלעי מינימי 7.62 MK3 מחברת הרסטל הבלגית, ואמצעי ראיית לילה. עד 2025, צפויה להסתיים הצטיידות ל־30 אלף לוחמים, ל־70 אלף עד 2027, ול־77 אלף ב־2030. רכישה שכבר התבצעה לפני כחודש וחצי היא של כוונות לייזר מדגם ברוליס LP5X, תמורת כ־22 מיליון אירו - כשמסירתן מיועדת להתבצע עד לשנת 2026.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות