גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בנייקי: המנכ"לים שהעזיבה שלהם הייתה כל מה שהמשקיעים חיכו לו

עזיבה של מנכ"ל היא לרוב בשורה קשה לחברה וכרוכה בירידת המניה ● אבל במקרה של נייקי ההפך קרה: אחרי משבר מתמשך, ההודעה על העזיבה של המנכ"ל הביאה לאופטימיות בקרב המשקיעים וזינוק במניה ● והוא לא לבד: מצעד המנכ"לים שבוול סטריט חיכו שיעזבו

ג'ון דונהיו, לקסמן נרסימהאן, מיגל פרננדז ומרטין ווטרס / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, reuters
ג'ון דונהיו, לקסמן נרסימהאן, מיגל פרננדז ומרטין ווטרס / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, reuters

במקרים רבים בשוק ההון, כשחברה מודיעה על עזיבתו הצפויה של המנכ"ל, תגובת המניה היא ירידה, לעתים אפילו צניחה. בין אם בשל ההפתעה בעזיבה, בין אם בשל חוסר הוודאות הכרוך בתהליך ההחלפה ובין אם בגלל הערכה למנכ"ל העוזב. כמובן שלנסיבות העזיבה יש משמעות: האם המנכ"ל הודיע על פרישה מיידית או שהוא ימשיך עד למציאת מחליף, האם ההודעה כוללת כבר את שמו של המחליף, האם הפרישה מגיעה על רקע אי הסכמות עם הדירקטוריון וכדומה.

האם רשות שוק ההון תעצור את ההתייקרות בביטוחי הרכב?
חובות של 465 מיליון שקל: צו עיכוב הליכים לחברת הנדל"ן של אלכס ספיר

כך למשל, הדיווח לפני מספר חודשים על עזיבתו הצפויה של המנכ"ל של חברת הטכנולוגיה הדואלית נייס ברק עילם אחרי עשור בתפקיד, הובילה בחודש מאי האחרון לנפילה יומית של 13% במניית נייס. למעשה, נראה כי מניית נייס לא הצליחה להתאושש מההודעה על פרישת המנכ"ל, ומאז היא ירדה בכ־25%. נייס היא האבטיפוס של עזיבת מנכ"ל. תרחיש דומה קרה כשג'ף בזוס עזב את אמזון, וגם כשסטיב ג'ובס עזב את אפל (במיוחד בפעם הראשונה).

אבל יש גם מנכ"לים שדווקא העזיבה שלהם היא הבשורה לה המשקיעים מחכים. השבוע זה קרה בחברת אופנת הספורט נייקי (Nike), שהודיעה על עזיבתו של המנכ"ל ג'ון דונהיו והחלפתו באליוט היל, מינהל עסקים בכיר לשעבר בחברה. הדיווח על פרישת המנכ"ל הוביל לזינוק של 6.8% במניית נייקי, במחזור מסחר גבוה מהממוצע.

האם המשקיעים ניצלו מומנטום ויתוגמלו בטווח הארוך? התשובה מורכבת. מחקר של בית הספר למינהל עסקים בהרווארד, שפורסם לפני מספר שנים, בחן את התגובות לטווח קצר ולטווח ארוך של מניות של 314 חברות שהחליפו מנכ"לים בין השנים 2004-2009. בכמחצית מהחברות המניה ירדה ביום הדיווח, ובמחצית השנייה היא עלתה. המגמה החיובית או השלילית נמשכה ברוב החברות גם בטווח הארוך, בהתאם לתגובה הראשונית.

יחד עם זאת, במפתיע, בין המניות שבהן תגובת המניה ביום הדיווח הייתה "דרמטית", התופעה הייתה הפוכה: בחברות בהן המניה זינקה ב־5% ומעלה ביום הדיווח, רק 40% הצליחו לשמר את התשואה החיובית לאורך זמן, ובין אלה שבהן המניה נפלה ב־5% ויותר, 79% דווקא הציגו עליות לאורך זמן.

ג'יימס סיטרין מהרווארד ניסה להבין את התוצאות והעריך כי הדבר משקף בין היתר את ההבנה הלא־מושלמת של המשקיעים בנוגע לאתגרים הספציפיים העומדים בפני חברות, כמו גם את הציפיות הלא־ריאליסטיות של משקיעים שמנהיגים חדשים יהפכו ל"מושיעים" של החברה.

כך או כך, נראה כי מנכ"לים צבעוניים ימשיכו לטלטל את וול סטריט. הנה סיפורם של 4 מנכ"לים שעזבו בשנים האחרונות והובילו לקפיצה במניה.

צילומים: רויטרס, Anthony Behar/Sipa USA,JONAS ROOSENS/Belga/Sipa USA, Guerin Charles/ABACA

נייקי: האסטרטגיה שהובילה למשבר

ג'ון דונהיו יעזוב את תפקיד מנכ"ל נייקי אחרי כמעט 5 שנים, ולפחות כרגע - עם תשואה שלילית של כ־10% במניה. הוא נכנס לתפקיד בינואר 2020, רגע לפני פרוץ מגפת הקורונה, כשמחיר המניה היה כ־96 דולר, ואילו כיום המחיר הוא כ־86.5 דולר. לפני כשנתיים, תחת כהונתו, המניה הגיעה לשיא, אך מאז היא נחלשה ב־49%.

בשוק מסבירים את ההיחלשות במניית נייקי בטעות אסטרטגית שביצע דונהיו בתקופת המגפה. דונהיו קידם מודל עסקי שמתמקד בחנויות מותג מרשימות וגדולות, וויתר כמעט לחלוטין על מכירה דרך מתווכים מתוך הנחה שהלקוחות עברו לרכוש בעיקר באונליין ויצאו לחנויות רק עבור חוויית קנייה.

אלא שהתחזית של דונהיו לא התממשה, ובינתיים נייקי איבדה את מקומה על המדפים למתחרות חדשות שהלכו והתחזקו על חשבונה וצברה מלאים. ברבעון האחרון, הכנסות החברה לא צמחו כלל, והיא אף פרסמה תחזית לירידה של 10% בהכנסות ברבעון הבא. נייקי אף הורידה תחזיות ל־2025, מה שהוביל בחודש יוני למחיקת 27 מיליארד דולר משווי החברה ביום אחד וליום הגרוע בתולדותיה.

אם לשפוט לפי תגובת המניה, שזינקה כאמור כמעט ב־7% ביום הדיווח, המשקיעים מצפים מאליוט היל שיפתור את הבעיות הללו. אנליסט אופנהיימר, בריאן נייגל, אמר ל־CNN כי מינויו של היל מאותת על מחויבות גדולה יותר של דירקטוריון החברה לבצע תוכנית turnaround (תפנית בעסקים וברדך־כלל ייעול) בחברה.

סטארבקס: המחליף האטרקטיבי

המקרה הבולט ביותר השנה בו המניה בירכה על עזיבת המנכ"ל היה לפני פחות מחודש, באמצע אוגוסט, אז הודיעה רשת בתי הקפה סטארבקס על החלפת המנכ"ל לקסמן נרסימהאן אחרי כשנה וחצי בתפקיד, ועל מינויו של בריאן ניקול לתפקיד. סטארבקס "חטפה" את ניקול מחברת צ'יפוטלה, רשת מסעדות בסגנון מקסיקני.

בתגובה לדיווח, לא רק שמניית סטארבקס זינקה ב־24.5% (היום הטוב ביותר של המניה אי־פעם), אלא גם מניית צ'יפוטלה נפלה ב־7.5%, כך שלפי "וול סטריט ג'ורנל", תוספת השווי בראשונה וירידת השווי בשנייה הסתכמו ב־27 מיליארד דולר - "שוויו" של ניקול בעיני המשקיעים.

האם ניקול יצליח לממש את ציפיות המשקיעים? בדרך עליו להאריץ את החדשנות בסטארבקס, לקדם הזמנות דרך האפליקציה ולהתמודד עם ארגון עובדים לוחמני (עם ניחוח פרו־פלסטיני).

בשיחה עם CNBC אמר דובר סטארבקס כי ניקול מבין במותגים, תפעול וחדשנות, וכי בחברה מצפים לרעיונות חדשים שלו. לניקול יש ניסיון בהובלת מהפך בצ'יפוטלה, ובשש השנים שלו בחברה המניה עלתה ביותר מ־770%. ב"וול סטריט ג'ורנל" כתבו לאחר מינויו לסטארבקס כי "הוא היה המועמד המתבקש לתפקיד, גם לו סבל מאלרגיה מסכנת חיים לקפה".

ויקטוריה'ס סיקרט: מודל היופי התנקם

מרטין ווטרס, שניהל את חברת אופנת ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט מאז שנת 2021, עזב באופן מיידי בחודש שעבר והוחלף על־ידי הילרי סופר, מי שניהלה את המותג Savage X Fenty של ריהאנה. בשוק מצפים מסופר לעשות "ריפרש" לחברה ולמותג.

לצד הדיווח על החלפת המנכ"ל, החברה סיפקה גם תוצאות ראשוניות מדוחות הרבעון השני, שהצביעו על ירידה של 3.4% בהכנסות.

ב"פורבס" ציינו שהחברה נתקלת באתגרים כבר תקופה ארוכה, ובין היתר ספגה ביקורות על כך שהיא מקדמת רק סטנדרטים מסורתיים של יופי (ולא סוגים שונים של יופי ומבני גוף).

נתח השוק של החברה צנח מ־31.7% ל־24% בשנים שעברו, והמותג התקשה להתמודד עם התחרות הגוברת.

טאפרוור: התקווה הפכה לאכזבה

יצרנית כלי האחסון למטבח טאפרוור הודיעה באוקטובר שעבר על החלפתו המיידית של המנכ"ל הקודם מיגל פרננדז שכיהן בתפקיד 3.5 שנים, ועל מינויה של לורי אן גולדמן, שהגיעה מניהול של חברות הפונות לצרכן אך מכיוונים אחרים - קוסמטיקה, אסתטיקה ואופנה. השוק קיבל בברכה את ההחלפה, והמניה זינקה באותו יום.

טאפרוור, בעלת המותג הוותיק והמוכר, נקלעה עוד קודם לכן לקשיי נזילות גדולים ונאלצה לבצע רה־ארגון של החוב שלה, ומכירות החברה צנחו בעשרות אחוזים תוך שנים ספורות. הדיווח על מינויה של גולדמן דיבר על "המשך אסטרטגיית ה־Turnaround" ועל כך שהיא מביאה איתה ניסיון במותגים, בתפעול ובפיננסים.

אבל ציפיות המשקיעים לא התממשו. בשבוע שעבר טאפרוור הודיעה על פתיחה בהליכי חדלות פירעון בבית המשפט במחוז דלאוור.

עוד כתבות

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין ההריסות במטולה לצמיחה של כרמיאל: מפת העסקאות החדשה של הנדל"ן בצפון

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל