גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר מקרן אפולו שממליץ: זו יכולה להיות חלופה משתלמת לקרנות הכספיות

ג'ונתן אור, מנהל בכיר בצוות ניהול תיקי לקוחות פרטיים מקרן אפולו, הסביר בכנס ההשקעות האלטרנטיביות של גלובס את יתרונות הצמיחה של שוק החוב הפרטי ● לדבריו, אין מה להתרגש מהפחתות הריבית על ידי הפד: "התשואה הכוללת עדיין מאוד אטרטקטיבית בשוק החוב הפרטי"

ג'ונתן אור / צילום: יח''צ Apollo
ג'ונתן אור / צילום: יח''צ Apollo

בעידן של ריביות גבוהות, רושמים הבנקים בארץ רווחים חלומיים. משקיעים רבים רוצים לנגוס בנתח של מתן האשראי, שלא באמצעות רכישת מניות או אגרות חוב בשוק הציבורי. לשם כך בנו קרנות ההשקעות הגדולות כדוגמת אפולו ואחרות, מנגנוני השקעות פרטיים שמתחרים בחלופות האחרים.

ג'ונתן אור, מנהל בכיר בצוות ניהול תיקי לקוחות פרטיים מקרן אפולו, אחד מגופי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם, הסביר בכנס השקעות אלטרנטיביות של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו כי הצמיחה של השוק הזה טובה לכל השווקים, שכן היא מייצרת חלופות. הוא גם מציין כי הפחתות הריבית על ידי הבנק הפדרלי, לא שינו את העובדה שקרנות החוב הפרטיות של פירמות כדוגמת אפולו ישארו מקור אטרקטיבי לתשואה, ביחס לחלופות הכנסה אלטרנטיביות.

"משקיעים רבים החליטו לעזוב את ניהול ההון הציבורי לטובת הפרטי" 
מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "ההזדמנויות בעולם הפרטי עצומות" 

שוק ההשקעות באשראי הפרטי מוערך (estimated) כיום ב-1.5 טריליון דולר", אומר אור, אך מוסיף כי "קשה לדעת בדיוק מה המספר משום שאין מידע זמין. בפועל השוק הזה כולל חוב לתשתיות (Infrastructure debt), חוב יזמות (venture debt) ועוד מגוון של דברים. כשאנשים מדברים על שוק האשראי הפרטי הם מדברים בדרך כלל על שוק מתן הלוואות באופן ישיר (direct lending) והיקפו מוערך בכ-750 מיליארד דולר. אני חושב שהדבר הנכון הוא להשוות אותו לסוגי שוקי אשראי אחרים. כך למשל שוק החוב הציבורי הממונף (בתשואה גבוהה, public high yield), שהיקפו 1.5 טריליון דולר, מתן הלוואות בסינדיקציה (ע"י מספר מלווים) שגם הן בהיקפי כספי דומה. הם צמחו בקצב איטי יותר בשנים האחרונות, ושוק האשראי הפרטי צמח יותר".

"עוד משקיעים מקבלים גישה לתשואה עודפת"

"שוק האשראי הפרטי צמח, והוא לקח במידה מסוימת נתח משוק החוב הממונף (הציבורי, ח"ש). אני לא רואה בכך דבר שלילי, לדעתי המשמעות היא שעוד משקיעים מקבלים גישה לתשואה עודפת (additional yield). זה גם אפיק אלטרנטיבי ללווים, וזה דבר טוב לשווקים בצורה רחבה יותר. זה נותן יותר מאופציה אחת ללווים", מוסיף אור.

אור מסביר כי הגישה שלפיה נותנים בשוקי החוב הפרטיים, שבהם פועלים גופים כמו אפולו קרדיט (Apollo Credit) ואחרים, אשראי ללווים, היא חשובה. משום שלדבריו "האופציות הללו נוטות להתייבש לפעמים." הוא מתייחס למצב שנוצר בשנת 2022, שנה שבה האינפלציה בעולם הרימה לפתע ראש, ואז הבנק המרכזי בארה"ב ובהמשך בנקים מרכזיים בכל העולם, הרימו בחדות את הריבית. אור מציין כי שוק החוב הפרטי מייצר עוד אלטרנטיבות בכך לחברות ולגופים הפועלים בכלכלה.

מה היה הגורם לצמיחת שוק החוב הפרטי?
אור: "במשך הרבה שנים הצמיחה בשוק האשראי הפרטי הונעה על ידי גופים מוסדיים בלבד. באמצעות קרנות נעולות (locked-up funds) ל-6-7 שנים, אשר להשקעה בהן נדרשו סכומי מינימום גבוהים מאוד. היום השוק הזה הוא הרבה יותר גדול, הודות לשילוב של גישה רחבה יותר ומשקיעים שמודעים לתשואה העודפת שהם יכולים להשיג. חינוך לגבי סוג ההשקעות האלה (asset class) הוא הכרחי, אבל נקודת הגישה היא גם חשובה: קרנות חוב על בסיס התחייבות (drawdown funds, שבהן המשקיעים מתחייבים להשקיע סכום במועד שבו יידרש), ממשיכות להתקיים אבך אנחנו רואים מודל חדש, מודלים של השקעה חצי-נזילים, שמשקיעים פרטיים אמידים יכולים להשקיע בהם, כמו למשל לקוחות של בנקאות פרטית, פאמילי אופיס וגופים מוסדיים קטנים".

המנהל מאפולו מתאר נוף חדש שבו נוצרו מקורות מימון אלטרנטיביים לחברות. מנהלי נכסים מציעים לחברות את האפשרות להשיג הלוואות שלא ניתנות על ידי בנק. לדבריו, הקרנות שמציעות גישה להלוואות האלה, מציעות נזילות מסוימת למשקיעים, בדרך כלל על בסיס רבעונים או על לאחוז מירבי מהשווי הנכסי הנקי (NAV) של הקרן. ההלוואות האלה עדיין נחשבות לנזילות, כך שזה שיש מידה מסוימת של נזילות זה חשוב אבל אין להסתמך על נזילות מלאה כדי להגן על הקרנות ושאר המשקיעים. אבל לפי אור, סכומי מינימום נמוכים יותר, אפשרויות במגוון מטבעות, גרמו לכך שיש יותר אפשרויות עבור המשקיעים להשקיע בתחום השקעות (asset class) שמציעי תשואה עודפת לכל יחידת סיכון, מה שמוביל לתשואה עודפת משמעותית ביחס לשוק הציבורי ומייצר גישה קלה יותר בפלטפורמות הפצה מגוונות. הוא מוסיף כי "חנוך" הפך לפקטור חשוב. מנהלי השקעות רבים מבזבזים הרבה זמן בהסברים למשקיעים על השווקים הפרטיים, "מפרידים את המיתוס מהמציאות", הוא אומר.

"כל התשואות במובן המוחלט והיחסי עדיין אטרקטיביות בחוב הפרטי"

הנגיד האמריקאי ג'רום פאוול הפחית את הריבית על הדולר ב-0.5% בהחלטתו בספטמבר לרמה של 5%. כיצד הצעד הזה משפיע על שוק החוב הפרטי?
אור מציין בחיוך שאפשר לדבר על הנושא הזה כל היום. משום שלהפחתת הריבית יכולות להיות השלכות רבות על שוק שעוסק בסופו של דבר בהעמדת חוב. לדבריו, "התשובה הפשוטה לשאלה הזאת, שהתשואה הכוללת (all-in yield), במובן האבסולוטי ובמובן היחסי, עדיין מאוד אטרקטיבית בשוק החוב הפרטי. אם הבנק הפדרלי יחתוך את הריבית בעוד 0.5% עד לסוף השנה, נסיים את 2024 עם ריביות צפוניות ל-4%. זה לא קרה, מחוץ לשנתיים האחרונות, מאז שנת 2007. זאת אומרת שאפילו היום, לאחר קיצוץ הריבית, אנחנו עדיין בריבית גבוהה מאוד ממה שיכולת לקבל בשנים האחרונות בהשקעות בתחום האשראי. אם תוסיף את המרווח (spread) בשוק האשראי הפרטי, של כ-5%-5.5%, ואת ההנחה הראשונית בהעמדת החוב, המשמעות היא ששוק החוב הפרטי מעניק תשואה כוללת לא ממונפת (all-in unlevered yield) של מעל ל-10% למשקיעים. זה מאוד אטרקטיבי על בסיס אבסולטי".

לדברי אור, זה עדיין אטרקטיבי על בסיס יחסי, אם משווים זאת לשוק הרחב יותר של הלוואות בסינדיקציה (תשואה של 2% מעל ריבית הפד) או שוק החוב הציבורי בתשואה גבוהה (3% מעל ריבית הפד). הוא מוסיף כי "הריביות (rates) בקרנות הכספיות (money market funds) יורדות במהירות, אני חושב שהאפשרויות להשגת תשואות בשוק הפרטי ממשיכה מאוד לקרוץ. דרך נוספת לחשוב על הפחתות ריבית היא בצד הסיכון. ריביות נמוכות יותר אלה עלויות מימון נמוכות יותר. זה טוב להשקעות שבתוך הקרן (מפחית את הסיכון שהחברות יפשטו רגל). אני חושב שבאופן כללי זה תומך בטרקטיביות של שוק החוב הפרטי".

שיעורי חדלות הפירעון עולים, איך זה משפיע עליכם?
אור מציין כי מאז סוף שנה שעברה מבחינים ניתן לראות עליה בחובות בעייתיים (שמשמעותם שהחוב לא משלם יותר מזומן ולא ניתן להכליל אותו בשווי הנכסי הנקי של הקרן, Non-Accrual). "זה לא מפתיע, אנחנו מדברים לרוב על חשיבות ההתיישנות (vintage). אני מחלק את השוק לשני חלקים, זה שקדם לשנת 2022 ואת השוק מאז ועד היום. איך נראה השוק של לפני שנת 2022? ריביות אפסיות ועליה באינפלציה שחשבו שתעלם במהירות. לפני 2022, היו מודלים עסקיים ממונפים יתר על המידה. נ הלוואות ניתנו לעסקים שיכלו להצדיק את עצמם בסביבת ריבית אפסית, אבל לא כשהריבית גבוהה הרבה יותר".

הריביות אכן טיפסו באותה שנה. מה שהוביל לעלייה במינוף ובלחץ על חברות רבות שהגיעו ממונפות לאותה תקופה. "מאז 2022 הסביבה מאוד השתנתה. ניתנו מאז הלוואות עם אופק לאן הריבית הולכת (כלפי מעלה). ניתנו הלוואות באופן שמרני הרבה יותר, בקונטקסט של צפי לשיעורי ריבית גבוהים יותר".

איך כדאי למשקיע לבחור את הקרן הנכונה בתחום שלך?
אור מציין כי עם כניסתם של שחקנים חדשים גדל מאוד מההיצע של הקרנות, לצד גידול בביקוש מצד המשקיעים. "צריך למצוא מנהלי השקעות שעשו זאת הרבה שנים וזה בליבת העסקים שלהם. לנו יש חצי טריליון דולר, במתן אשראי פרטי, אנחנו מנהל הנכסים הגדול בעולם בחוב הפרטי. הייתי בודק את הביצועים ההיסטוריים. בנוסף, הייתי בודק את שיעורי הדיפולט (חדלות הפירעון). לנו יש היסטוריה מאז שנת 2008, ואנחנו נוקטים בגישה דפנסיבית. אתה גם צריך להחליט איפה תרצה להיות מבחינת גודל החברה. אנחנו מתמקדים במתן הלוואות לחברות גדולות (large cap), בזמן שרוב מנהלי החוב הפרטי מעמידים הלוואות לחברות קטנות עד בינוניות. אנחנו מתמקדים על ישויות עם רווח לפני פחת מיסים והפחתות (EBITDA) של מעל ל-100 מיליון דולר ומכוונים להמנעות מחדלות פירעון".

*** גילוי מלא: הכנס נערך בשיתוף הפניקס וקרן אפולו

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?