ההשקעה באינטל והטרנדים החמים: הבכירה באפולו שמספקת הצצה לשוק האלטרנטיבי

מאיפה הגיעה הצמיחה של קרן אפולו בתחום האלטרנטיבי, שמנהלת למעלה מ-700 מיליארד דולר, ואיך מתמודדים עם סיכונים גאו-פוליטיים ורגולטוריים? • ורוניק פורנייה, מנהלת בכירה באפולו, דיברה על כל אלה בכנס של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו • כנס השקעות אלטרנטיביות

במה תרמה המגמה של סגירת בנקים להתפתחות שוק ההשקעות האלטרנטיביות, מה כולל השוק מלבד קרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי ומה מציעה חברת ניהול הנכסים אפולו גלובל מנג'מנט ללקוחות בישראל?

ורוניק פורנייה, מנהלת בכירה באפולו, האחראית על צוות ניהול ההון באירופה, המזרח התיכון ואפריקה, במחלקת פתרונות ניהול הון בעולם, שוחחה על כך עם כתב גלובס אסף אוני בכנס השקעות אלטרנטיביות של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו, אחד מגופי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם.

הבכיר מקרן אפולו שממליץ: זו יכולה להיות חלופה משתלמת לקרנות הכספיות
מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "ההזדמנויות בעולם הפרטי עצומות" 

לדברי פורנייה, אפולו הפכה לאחת השחקניות הגדולות בשוק האלטרנטיבי, או הפרטי בתעשייה. "יש לנו שני תחומים עסקיים מרכזיים. האחד הוא שירותי הפרישה. זה תחום שהקמנו לפני כעשר שנים, והוא פועל בעיקר בארה"ב אבל גם באירופה ובמסגרתו אנו מספקים שירותי פרישה לאנשים פרטיים.

"התחום השני שלנו הוא ניהול נכסים, והרבה מכירים אותנו דרך קרנות ההון הפרטי וקרנות האשראי הפרטי שלנו. אנו מנהלים כיום למעלה מ-700 מיליארד דולר". לדבריה, מחצית מהנכסים המנוהלים הם של אפולו או של חברת הביטוח שלה, והיא מציינת כי "בדרך כלל אנחנו המשקיעים הגדולים ביותר בקרנות שלנו".

פורנייה הציגה שלושה עקרונות מפתח באפולו, שלדבריה מגדירים מה שאפולו עושה.

"אחד, אנחנו מאמינים שמחיר הקנייה הוא חשוב, לכן במקרים של הון פרטי נהיה בדרך כלל משקיעי ערך. כשאנחנו חושבים על אשראי נתמקד קודם כול בחוב מובטח, נתמקד בהשקעות מופחתות סיכון. זה מביא אותי לעיקרון השני, והוא שאפולו היא לחלוטין שותפה של המשקיעים שלה. הזכרתי כבר שמחצית הנכסים שאנחנו מנהלים הם נכסים שלנו, לכן כל הרעיון של תשואות עודפות לכל יחידת סיכון הוא קריטי עבורנו כדי שנוכל להבטיח תשואה וגם הפחתת סיכון.

"העיקרון המרכזי השלישי שלנו מגיע מהאמונה שלנו שצריכות להיות תשואות עודפות לכל יחידת סיכון. אז אם אתה מתכוון ללכת על השקעות אלטרנטיבות, אתה צריך לצפות לתשואה עודפת לכל יחידת סיכון. זה האתוס שלנו ולשם אנחנו מכוונים עבור המשקיעים שלנו".

את יכולה להסביר מדוע חברות ניהול נכסים אוהבות את אפולו? רשמתם רווחים מרשימים בשנים האחרונות, מה היו השינויים בשוק? מה הסוד שלכם? או אולי, מה אתם עושים טוב יותר מהבנקים?
"אני חושבת שחלק מהצמיחה בתחום האלטרנטיבי מגיע מכך שאנחנו לא היחידים בתחום. מספר שחקנים גדולים, כמונו, הרוויחו מהלך הרוח בשוק. חלק מזה הגיע אחרי המשבר הפיננסי העולמי (GFC) וכל המגמה של סגירת בנקים שעדיין נמשכת ונותנת רוח גבית משמעותית לכך שמנהלי הון פרטיים, כמו אפולו, יכולים להיכנס למשחק עכשיו במובן של מימון".

פורנייה מוסיפה כי "אנחנו גם יכולים לראות טרנדים משמעותיים בשוק כמו למשל בינה מלאכותית או מעבר לאנרגיה ירוקה. חברות כמו אפולו משחקות תפקיד חשוב בתחום הזה

רוב האנשים אולי מזהים את השוק הפרטי או האלטרנטיבי עם השקעות פרייבט אקוויטי או קרנות הון סיכון. היום השוק הפרטי מציע הזדמנויות השקעה מגוונות - החל מחוב ברמת השקעה ועד השקעה בחברות במצוקה (distress). כך שהצמיחה, וכל הגישה לניהול הון שחברות כמו אפולו מציעות בהחלט תרמה לצמיחת התעשייה הזאת ותרמה לצמיחה של אפולו. אני חושבת שביחס לצמיחה שלנו, מה שתרם היה היצמדות לעקרונות שפירטתי קודם. הנאמנות לעקרונות האלה הייתה חשובה עבורנו לא רק במובן של צמיחה, אלא גם של רווחיות".

תוכלי לחלוק דוגמה של השקעה עדכנית באירופה?
"אני יכולה לדבר על ההתכנסות של אשראי ציבורי ופרטי. והתפקיד שמשחקות חברות הון פרטיות עכשיו, גם בפתרונות מימון גם לחברות גדולות יותר. אולי ראיתם שבתחילת השנה הכרזנו על פתרון מימון של 11 מיליארד עבור אינטל, למימון של אחד ממפעלי הייצור שלהם באירלנד (אינטל מכרה 49% ממפעל שהיא בונה לאפולו תמורת 11 מיליארד דולר, ש.ח.ו). זה היה עניין גדול בשוק. זה מראה את התפקוד של חברות כמו אפולו, מבחינת גודל והיקף, בעסקאות כאלה, שבדרך כלל היסטורית נעשו על ידי בנקים, והיום נעשות על ידי צוותים כמו אלה של אפולו, היום גם הם יכולים לקחת חלק במשחק".

לגבי הפוקוס שלכם בשוק האלטרנטיבי. יש בתחום הזה השפעות של עניינים גאו-פוליטיים או ענייני רגולציה על ההצלחה שלכם? מה היתרונות בתחום ההשקעות הזה ומה הסיכונים, כשמתייחסים לנושאים גאו-פוליטיים ורגולטוריים?
"במסגרת התפקיד שלי אני משוחחת עם משקיעים פרטיים ומשקיעי הון בכל יום, ולמשל בשנת 2022 הם ראו שאין מקום להסתתר, ולא משנה באיזה תחום או מעמד אתה נמצא. זה השפיע על רבים מהם לעזוב במידה מסוימת את ניהול ההון הציבורי ולהעדיף את הפרטי. אני חושבת שהיתרונות של השוק הפרטי ידועים, למשל עניין הגיוון, או ההבנה של הפוטנציאל הגדול במספר החברות שנמצאות בשוק הפרטי. יש סטטיסטיקה מעניינת שאומרת ש-80% מהתעסוקה בארה"ב נמצאת בחברות פרטיות. אני חושבת שבאירופה מעל 90% מהחברות עם מחזור של מעל 100 מיליון הן פרטיות. אז חשיפה להזדמנויות כאלה שעד עכשיו לא היו זמינות למשקיעים היא משהו שמאוד מעניין אותנו, ואנחנו רואים התעניינות דומה מהרבה מהשותפים שלנו".

פורניה מוסיפה גם כי "אני חושבת שהרבה מההתפתחות של השוק, או החדשנות של השוק, שיצרה הזדמנות למשקיעים פרטיים להשקיע בשוק הפרטי בהשקעות ללא מגבלה, שאין להן מועד סיום, עם נזילות חלקית, קירבה את המשקיעים האלה למבחר והמגוון שהיה להם בעבר במסלולי השקעה ציבוריים. גם כל התפיסה שהשקעה בהון ציבורי היא בטוחה והשקעה דרך חברות הון פרטיות היא עם סיכונים - משתנה עכשיו, ויש כבר הכרה שהשקעות ציבוריות ופרטיות יכולות להיות בטוחות ויכולות להיות עם סיכונים. עכשיו יש חשיבות גדולה יותר לנזילות ההחזרים, לשאלה האם אתה צריך את כל הכסף שלך ביום שלישי? האם יש איזו צורה של חוסר נזילות שאתה יכול לקחת בחשבון כדי להשקיע בחברות פרטיות, כאלה שלא היו זמינות להשקעה פרטית עד עכשיו.

"אני חושבת שגם לרגולציה יש השפעה על זה. דיברנו קודם על השקעה לא בנקאית, וזה בהחלט נתן למנהלי הון כמונו רוח גבית. ואני חושבת שהרגולטורים מתחילים להבין שאין סיבה שמשקיעים פרטיים לא יוכלו להשקיע בשוק הפרטי, במיוחד כשמבינים כמה הם חשובים לכלכלה הכללית. אנחנו בהחלט מסכימים עם התובנה הזאת, ושמחים מאוד על ההתפתחויות בתחום הזה".

לסיום, מהי הגישה של אפולו כשהם פונים למשקיעים בישראל?
"אנחנו שמחים מאוד שיש לנו נוכחות בישראל ושאנחנו יכולים להציע למשקיעים מישראל גישה לכל מה שאפולו עושה, אם בתחום הון פרטי, בתחום אשראי פרטי או בנכסים ממשיים. במסלולי השקעה תחומים בזמן, כמו שעשינו בעבר, או במסלולים החדשים שדיברנו עליהם, שהם פחות מוגבלים ונזילים יחסית, ויכולים להוות תחליף להכנסה מרווחי הון פרטי, או הכנסה קבועה בתיקי השקעה של 60:40. זאת הדרך שאנחנו חשבנו להביא את המוצרים של אפולו לשוק.

"בישראל, אנחנו שמחים מאוד לעבוד ביחד עם הפניקס, שהם השותפים שלנו בשטח והם שמציעים ומפיצים את כל מה שאפולו יודעים לעשות, וגם לעשות את זה בצורה שרלוונטית בעינינו לשוק, בשותפות, כמו למשל בגידור מטבע בשקלים וכו'. אנחנו מנסים להיות ידידותיים ככל הניתן למשקיעים, בכך שאנחנו הופכים את ההשקעה לרלוונטית ופשוטה עבורם".

*** גילוי מלא: הכנס נערך בשיתוף הפניקס וקרן אפולו