בעידן של ריביות גבוהות, רושמים הבנקים בארץ רווחים חלומיים. משקיעים רבים רוצים לנגוס בנתח של מתן האשראי, שלא באמצעות רכישת מניות או אגרות חוב בשוק הציבורי. לשם כך בנו קרנות ההשקעות הגדולות כדוגמת אפולו ואחרות, מנגנוני השקעות פרטיים שמתחרים בחלופות האחרים.
ג'ונתן אור, מנהל בכיר בצוות ניהול תיקי לקוחות פרטיים מקרן אפולו, אחד מגופי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם, הסביר בכנס השקעות אלטרנטיביות של גלובס בשיתוף הפניקס וקרן אפולו כי הצמיחה של השוק הזה טובה לשווקים, שכן היא מייצרת חלופות. הוא גם מציין מדוע הוא לא "מתרגש" מהתחלת הפחתות הריבית על ידי הבנק הפדרלי, וסבור שמתן חוב פרטי על ידי קרנות כדוגמת אפולו יישאר אטרקטיבי ביחס לחלופות.
● "משקיעים רבים החליטו לעזוב את ניהול ההון הציבורי לטובת הפרטי"
● מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "ההזדמנויות בעולם הפרטי עצומות"
"שוק ההשקעות הפרטיות מוערך כיום ב-1.5 טריליון דולר", אומר אור, אך מוסיף כי "קשה לדעת בדיוק מה המספר משום שאין מידע זמין. בפועל השוק הזה כולל חוב לתשתיות, חוב למימון יזמות ועוד מגוון של דברים. כשאנשים מדברים על שוק האשראי הפרטי הם מדברים על מתן הלוואות באופן ישיר (direct lending) והיקפו מוערך בכ-750 מיליארד דולר. אני חושב שהדבר הנכון הוא להשוות אותו לסוגי שוקי אשראי אחרים. כך למשל שוק החוב הציבורי הממונף (בתשואה גבוהה, public high yield), שהיקפו 1.5 טריליון דולר, מתן הלוואות בסינדיקציה (ע"י מספר מלווים) שגם הן בהיקפי כספי דומה. הם צמחו בקצב איטי יותר בשנים האחרונות, ושוק האשראי הפרטי צמח יותר".
"עוד משקיעים מקבלים גישה לתשואה עודפת"
"שוק האשראי הפרטי צמח, והוא לקח במידה מסוימת נתח משוק החוב הממונף (הציבורי, ח"ש). אני לא רואה בכך דבר שלילי, לדעתי המשמעות היא שעוד משקיעים מקבלים גישה לתשואה עודפת. זה גם אפיק אלטרנטיבי ללווים, וזה דבר טוב לשווקים בצורה רחבה יותר. זה נותן יותר מאופציה אחת ללווים", מוסיף אור.
אור מסביר כי הגישה שנותנים שוקי החוב הפרטיים, שגופים כמו קרנות השקעה בסגנון אפולו ואחרים, מעמידים בהם אשראי למימון מיזמי תשתיות ופרוייקטים מסוגים אחרים, היא חשובה. משום שלדבריו "האופציות האלה 'מתייבשות'." הוא מתייחס למצב שנוצר בשנת 2022, שנה שבה האינפלציה בעולם הרימה לפתע ראש, ואז הבנק המרכזי בארה"ב ובהמשך בנקים מרכזיים בכל העולם, הרימו בחדות את הריבית. אור מציין כי שוק החוב הפרטי מייצר עוד אלטרנטיבות בכך לחברות ולגופים הפועלים בכלכלה.
מה היה הגורם לצמיחת שוק החוב הפרטי?
אור: "גורם אחד הוא הגישה, 'חינוך' או מודעות. במשך הרבה שנים שוק האשראי הפרטי היה שוק למוסדיים בלבד. ניתן בו אשראי שהיה נעול לתקופות של 6-7 שנים, על ידי קרנות השקעה שהיו להן סכומי מינימום גבוהים מאוד (למתן ההלוואה). השוק הזה צמח במהירות. היום אנחנו רואים שילוב של גישה רחבה יותר, וגם משקיעים שמודעים יותר ליכולת שלהם לקבל תשואה גבוהה יותר. רואים גם כלים חדשים, חצי-נזילים ( semi-liquid) שרלוונטיים ליותר משקיעים. למשל לבנקאי השקעות, פמילי אופיס ואפילו גופים מוסדיים קטנים יותר".
המנהל מאפולו מתאר תמונה חדשה שנוצרה בשנים האחרונות, שבה מעניקים אשראי שנחשב לפרטי, קרי לא כזה שמגויס בבורסה או באמצעות בנקים, אלא דרך גופי השקעה פרטיים, כך שהוא נגיש ונזיל יותר מבעבר. לדבריו, הנזילות יכולה להגיע גם לרמה הרבעונית, כלומר - בעת מתן הוראה ניתן לקבל תוך חודשים ספורים את כספי המלווים בחזרה. אלה עדיין הלוואות שנחשבות ללא נזילות, אך לדברי אור כך שומרים בעצם על המשקיעים בגופים הפרטיים. אבל לדבריו, "כיום סכומי המינימום (להעמדת הלוואה בשוק האשראי הפרטי) נמוכים יותר, וגדלה הנגישות של המשקיעים להגיע לשוק הזה", מה שמסביר את הצמיחה בשוק החוב הפרטי. הוא מוסיף כי גם "חינוך" הפך לגורם חשוב. מנהלי השקעות מרגישים מחויבים כיום להסביר למשקיעים על החלופות בשוק החוב הפרטי. "להפריד בין מיתוס למציאות", לדבריו.
"אנחנו עדיין בריבית גבוהה מאוד בשוק החוב"
הנגיד האמריקני, ג'רום פאוול הפחית את הריבית על הדולר ב-0.5% בהחלטתו בספטמבר לרמה של 5%. כיצד הצעד הזה משפיע על שוק החוב הפרטי?
אור מציין בחיוך שאפשר לדבר על הנושא הזה כל היום. משום שלהפחתת הריבית יכולות להיות השלכות רבות על שוק שעוסק בסופו של דבר בהעמדת חוב. לדבריו, "התשובה הפשוטה לשאלה הזאת, התשואה הכוללת במובן האבסולוטי עדיין מאוד אטרטקטיבית בשוק החוב הפרטי. אם הבנק הפדרלי יחתוך את הריבית בעוד 0.5% עד לסוף השנה, נסיים את 2024 עם ריביות צפוניות ל-4%. זה לא קרה, מחוץ לשנתיים האחרונות, מאז שנת 2007. זאת אומרת שלאחר קיצוץ הריבית, אנחנו עדיין בריבית גבוהה מאוד בשוק החוב. המרווח (spread) בשוק האשראי הפרטי, של כ-5%-6%, המשמעות היא ששוק החוב הפרטי מעניק תשואה של מעל ל-10% למשקיעים. זה מאוד אטרקטיבי".
לדברי אור, כשמשווים את שוק החוב הפרטי, גם לאחר חיתוך הריבית על ידי הבנק הפדרלי, הוא נותר יותר אטרקטיבי מול החלופות האחרות שניצבות בפני המשקיעים כמו מתן אשראי כחלק מסינדיקציה (תשואה של 2% מעל ריבית הפד) או שוק החוב הסחיר בתשואה גבוהה (3% מעל ריבית הפד). הוא מוסיף כי "התשואות בקרנות הכספיות (money market funds) יורדות במהירות, אני חושב שהאפשרות של השוק הפרטי ממשיכה מאוד לקרוץ. דרך נוספת לחשוב על הפחתות ריבית היא בצד הסיכון. ריביות נמוכות יותר אלה עלויות מימון נמוכות יותר. זה טוב להשקעות שבתוך הקרן (מפחית את הסיכון שהחברות יפשטו רגל). אני חושב שזה לא משנה באופן כללי את האטרקטיביות של שוק החוב הפרטי".
שיעורי חדלות הפירעון עולים, איך זה משפיע עליכם?
אור מציין כי מאז סוף שנה שעברה מבחינים בענף שלו בעלייה בחובות מסופקים, כתוצאה מעליית הריבית. שיעור ההלוואות שלא משולמת בגינן הריבית (Non-Accrual) עלה. "זה לא מפתיע, אנחנו מדברים לרוב על חשיבות ההתיישנות (vintage). אני מחלק את השוק לשני חלקים, זה שקדם לשנת 2022 ואת השוק מאז ועד היום. איך נראה השוק של לפני שנת 2022? ריביות אפסיות ועליה באינפלציה שחשבו שתעלם במהירות. בשנת 2022, היו מודלים עסקיים ממונפים. ניתנו הלוואות לעסקים שיכלו להצדיק את עצמם בסביבת ריבית אפסית, אבל לא כשהריבית גבוהה הרבה יותר".
הריביות אכן טיפסו באותה שנה. מה שהוביל לעלייה במינוף ובלחץ על חברות רבות שהגיעו ממונפות לאותה תקופה. "מאז 2022 הסביבה מאוד השתנתה. ניתנו הלוואות עם אופק לאן הריבית הולכת (כלפי מעלה). ניתנו הלוואות באופן שמרני הרבה יותר".
איך כדאי למשקיע לבחור את הקרן הנכונה בתחום שלך?
אור מציין כי ההיצע של מספר הקרנות מאוד גדל, לצד הביקוש מצד המשקיעים. "צריך למצוא מנהלי השקעות שעשו זאת הרבה שנים. לנו יש חצי טריליון דולר, במתן אשראי פרטי, אנחנו הגוף הפרטי הגדול בעולם בתחום. הייתי בודק את הביצועים ההיסטוריים. בנוסף, הייתי בודק את שיעורי הדיפולט (חדלות הפירעון). לנו יש היסטוריה מאז שנת 2008. צריך לבדוק באיזה סוג של שוק אתה רוצה להיות. אנחנו מתמחים בהלוואות גדולות (large cap), רוב השחקנים הם במתן אשראי פרטי לעסקים קטנים עד בינוניים, חברות עם רווח לפני פחת מיסים והפחתות (EBITDA) של 30-60 מיליון דולר בשנה. אנחנו מתמקדים בגופים הגדולים עם EBITDA של מעל ל-100 מיליון דולר".
*** גילוי מלא: הכנס נערך בשיתוף הפניקס וקרן אפולו
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.