גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארגנטינה יש 25 מיליון עניים, אך הנשיא מיליי מתעקש על איזון התקציב

הצעדים הרדיקליים של הנשיא חאבייר מיליי במסגרת הניסיון לשקם את כלכלת ארגנטינה ולמנוע היפר־אינפלציה, מביאים עמם הישגים - אך גם השלכות קשות בטווח הקצר ● בעיניי מיליי, על המצב הכלכלי במדינה להידרדר לפני שיוכל להשתפר, אך בינתיים הפופולריות שלו הולכת ונשחקת

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: ap, Natacha Pisarenko
נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: ap, Natacha Pisarenko

על־פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ארגנטינה, שיעור העוני במדינה זינק ל-53% בשנת 2024, מ-42% בשנה שעברה - זאת, על רקע קיצוצים דרמטיים, כולל בתשלומי רווחה, סובסידיות למוצרי צריכה ועבודות ציבוריות. "זו קפיצה מבהילה בממדי העוני. מדובר ב-25 מיליון עניים", אומר פרופ' רענן ריין, היסטוריון של ספרד ואמריקה הלטינית באוניברסיטת ת"א.

WSJ | מכרה ליתיום מעורר מחלוקת מפתיעה בין רוסיה למערב
כותרות העיתונים בעולם | 2,000 דולר לאדם: בלבנון נותר רק נתיב בריחה אחד מהמדינה

המטרה של הנשיא הרדיקלי של ארגנטינה, חבייר מיליי, שנבחר לפני פחות משנה, היא לבצע התכנסות תקציבית ולמנוע היפר־אינפלציה, שהחלה להרים את ראשה שוב לפני כניסתו לתפקיד. המאבק באינפלציה נתקל לאחרונה בקשיים, אך בשוק הדיור, הסרת חסמים הובילה לצניחה במחירי השכירות. בעוד שהפופולריות של מיליי בסקרים נשחקת, היא עדיין נחשבת גבוהה למדי, ורבים עדיין מקווים כי "הטיפול בהלם" יעבוד.

הכלכלן מיליי, שנכנס לבית הוורוד בבואנוס איירס בדצמבר 2023, הוא דמות צבעונית במראהו ובהתבטאויותיו, אבל עוד יותר בגישת השוק חופשי שהוא מביא למדינה שנשלטה על־ידי התנועה הפרוניסטית הלאומנית והסוציאליסטית. הוא עלה לשלטון על רקע משבר כלכלי חריף לקראת סוף כהונת הממשלה הקודמת, שהביאה את ארגנטינה למעל 12% אינפלציה בחודש (ומאות אחוזים בשנה), ולסכנה לפשיטת הרגל העשירית בתולדותיה.

מיליי איחד את רוב משרדי הממשלה, פיטר אלפי עובדים ממשלתיים וביטל סובסידיות לדלק ותחבורה. בטווח הקצר, זה הוביל לעלייה נוספת באינפלציה לרמה של 25% בחודש, אך גם סגר את הגירעון הכרוני, והוביל את ארגנטינה לעודף התקציבי הראשון שלה מזה 16 שנים. בנוסף, האינפלציה מותנה לרמה של 4% בחודש "בלבד", שהייתה נחשבת לאינפלציה משתוללת בכל מדינה אחרת.

אך בזמן האחרון, ניכרים קשיים: האינפלציה הפסיקה לרדת בשלושת החודשים האחרונים, הכלכלה מצטמקת (אם כי פחות מאשר ברבעונים הקודמים) והעוני, כאמור, הגיע גם השנה לשיא חדש. "הקפיצה בעוני היא בהחלט דרמטית, גם ביחס להערכות של מיליי", אומר מתן לב ארי, שכיהן עד לאחרונה בתפקיד נציג ישראל בבנק הבין־אמריקאי לפיתוח. "זאת, כמובן, תוצאה של הקיצוץ האדיר בהוצאות הממשלה, שכיווץ את המשק וגם הביא לסגירה של 136,000 משרות".

המחירים הקשים של "טיפול בהלם" בטווח הקצר

"הקפאת הפנסיות דחקה הרבה קשישים מתחת לקו העוני, כמו גם צמצום הסיוע לתכניות רווחה, והפסקה של עבודות ציבוריות שצמצמה את מספר המשרות שם. יש גם עשרות אלפים שפוטרו מהמגזר הציבורי", מספר פרופ' ריין. "בעבר, ארגנטינה התגאתה במעמד בינוני רחב ויציב, כאשר הצריכה מאפשרת את הקיום של שוק פנימי וייצור שנועד לצרכיו. אבל מאז הקריסה הנוראית של 2001, ארגנטינה לא חזרה לעצמה". עוד ריין מספר כי "הרצון לדולריזציה לא התממש והמחירים עדיין גבוהים מאוד. גם תרופות עולות הרבה מאוד כסף. היו אוכלוסיות שהיו בסכנה ליפול מתחת לקו העוני, וזה קרה להרבה בפועל". לדבריו, "החיסרון של 'טיפול בהלם' נעוץ בכך שהוא מביא איתו מחירים קשים מאוד בטווח הקצר לחלק מהאנשים".

מצד שני, אומר לב ארי, "מיליי הבטיח דם יזע ודמעות. הוא הכין את הציבור לזה שיהיה קשה. כשאתה חותך בהוצאות הממשלה, דבר ראשון המשק מתכווץ. יש לאנשים פחות כסף, יש פחות משרות". לגבי ביטול העבודות הציבוריות, שמטרתן היא יותר יצירת משרות בתשלום ממשלתי מאשר יצירת ערך כלכלי בפועל, אומר לב ארי: "יבוא מיליי ויטען שהאנשים האלה בעיקר עלו כסף. עכשיו, הם יהיו חייבים למצוא עבודה שנותנת פריון וערך".

גם הממשלה הארגנטינאית מודאגת מכך שהאינפלציה הפסיקה לרדת בחודשים האחרונים, ומפחיתה מכסים שהיא עצמה העלתה כדי לאזן את התקציב - זאת, כדי למנוע מהמחירים להמשיך לעלות. עם זאת, ייתכן שהכלכלה תמשיך להאט, על כל ההשלכות של כך על העוני. "ארגנטינה נכנסה למיתון עמוק, ויש גידול בשיעור האבטלה והעוני. אנחנו בדילמה הקלאסית: כשמורידים חזק את האינפלציה, בטווח הקצר זה מלווה בגידול באבטלה", אמר לגלובס כבר בחודש מאי פרופ' ליאו ליידרמן מאוניברסיטת תל אביב, והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים עד השנה שעברה. דילמה זו נשארת רלוונטית כל העת.

השכר הריאלי בארגנטינה, שנחתך עוד ב-2023, הגיע לשפל בפברואר 2024, לאחר הקיצוצים בסובסידיות, שהזניקו את המחירים. אך מאז, עליית השכר משיגה את האינפלציה בכל אחד מהחודשים, ובעוד שהוא עדיין נמוך יותר מאשר ערב כניסת מיליי לשלטון - כעת, המגמה היא כלפי מעלה. בעיני מיליי, ארגנטינה תעבור טלטלה כלכלית "בצורת V". כלומר, המצב יידרדר לפני שישתפר. לאחרונה, הוא הציג את תקציב 2025 לקונגרס הארגנטינאי, בו למפלגתו של מיליי אין רוב והוא נדרש להרכיב קואליציות אד-הוק לכל חוק. במסגרת זו, הוא חזה שארגנטינה תצמח ב-2025 בלא פחות מ-5% - הערכה אופטימית למדי.

בעיה כרונית נוספת של ארגנטינה היא מחסור במטבע חוץ. בשל האינפלציה, ארגנטינאים נוהגים להתנהל בדולרים. אך הסחר במטבע חוץ מוגבל למחירים שנקבעו על־ידי הממשלה, מה שיוצר שער מקביל שנקרא "השוק הכחול". כדי להגיע לסביבת מט"ח סבירה יותר, ארגנטינה יזמה פיחות של הפסו, עידוד יצוא והצעת פטור ממיסוי ומענישה על הפקדת דולרים, שהביאה לעלייה מ-16 מיליארד דולר ל-24 מיליארד במספר ההפקדות הדולריות. גם הפער בין השער הרשמי לשער ה"כחול" הצטמצם ל-25% בלבד, לעומת מעל 100% לפני שנה. ברגע שהפער יצטמצם מספיק, מיליי מקווה להשיג הלוואות בתנאים טובים יותר מקרן המטבע העולמית, ואולי אף לערוך דולריזציה מלאה של הכלכלה.

על אף השחיקה בפופולריות של מיליי - שיעור התמיכה בו יחסית גבוה

הישג ראשוני נרשם בשוק השכירות, שעבר תחת ממשל מיליי ליברליזציה נרחבת. הרגולציה דרשה, למשל, חוזים לשלוש שנים לכל הפחות, שמחירם נקוב בפסו. בזמן היפר־אינפלציה, זה הפך השכרת דירות בתנאים הללו ללא משתלמת, השאיר דירות רבות ריקות (מעל 200 אלף בבואנוס איירס לבדה) ואת מחירי הדיור גבוהים מאוד, כשבעלי דירות ניסו לנחש שלוש שנים מראש מה תהיה האינפלציה. עתה, החוזים קוצרו והותר לנקוב במחירים גם בדולרים, כפי שהיה מקובל גם בישראל, בעקבות תקופות אינפלציה. על־פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, זה הוביל לזינוק של 170% במספר הדירות הזמינות להשכרה בבואנוס איירס, ולירידה במחירי השכירות ב-40% ביחס לאינפלציה.

מאמץ נוסף נוגע למשיכת השקעות לארגנטינה, תחת הבטחות למיסוי נמוך ורגולציה מעטה. זאת, בין השאר, כדי לחזק את היצוא הארגנטינאי, וכך למשוך דולרים, באמצעות סחר בין־לאומי. תעשיית הכרייה, הכוללת מתכות מבוקשות כמו נחושת וליתיום, מושכת בחודשים האחרונים השקעה זרה נרחבת: חברות זרות רבות הכריזו על השקעות בהרחבת כריית הליתיום בארגנטינה, ואף בישראל, חברת Xtralit, היושבת ברחובות, הכריזה על השקעה של 104 מיליון דולר בכך. בעוד שכמות ההשקעות הזרות לא לגמרי עומדת בציפיות, היצוא החקלאי מציג נתונים מעודדים ועשוי להכניס מטבע חוץ למדינה.

אך המצב הכלכלי עבור רוב הארגנטינאים נשאר קשה למדי, ולמרות העליות בשכר הריאלי בחודשים האחרונים - עדיין מצבם גרוע יותר מאשר לפני שנה. האינפלציה מסרבת להגיע למחוזות שנחשבים סבירים במערב, והעוני מרים את ראשו גבוה מאי פעם.

דברים אלו מובילים לשחיקה בפופולריות של מיליי: הפער בין בעלי הדעה החיובית לבעלי הדעה השלילית הצטמצם מ-10% ל-2% במהלך ספטמבר, על־פי חברת הסקרים Poliarquía. עם זאת, עדיין מדובר על עמדה חיובית נטו, ואותה חברת סקרים מעידה שהתמיכה בממשלתו של מיליי (בניגוד אליו, אישית) עדיין עומדת על 53%. "הממשלה מאשימה את הממשלות הקודמות, ומבטיחה שהמצב ישתפר בעתיד - אבל לחלק מהאנשים אין זמן לחכות. זה מביא לירידה בתמיכה הציבורית בנשיא, אבל פחות דרמטית ממה שאני הייתי מצפה", אומר פרופ' ריין.

"זו תקופה מאוד עדינה ורגישה עבור המדיניות שלו", מוסיף לב ארי, "וזה מתקרב לשלב שהוא יצטרך להראות שיפור בפועל. בכל מקרה, עדיין יש רמת תמיכה פוליטית מרשימה יחסית". כך שנראה שארגטינאים רבים ממשיכים להאמין שהכיוון שהוא לוקח אותם הוא הטוב ביותר. או לפחות - הכי פחות גרוע.

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה