גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדטרוניק רצתה להפוך את ישראל לשוק הניסוי שלה. למה זה לא קרה?

שני מנכ"לים של ענקית המכשור הרפואי ייעדו לישראל תפקיד בחזון העסקי שלה: בחינת הערך של מוצרים חדשים לפני שהם משווקים בשאר העולם ● אלא שמאגרי המידע בארץ וחוסר הבשלות של מודל התשלום לפי ערך שיבשו את התוכנית ● האם עדיין יש סיכוי להחזירה למסלול?

ג'ף מרתה, מנכ''ל מדטרוניק העולמית / צילום: באדיבות חברת מדטרוניק
ג'ף מרתה, מנכ''ל מדטרוניק העולמית / צילום: באדיבות חברת מדטרוניק

לפני שש שנים, בחיים אחרים, ביקר בישראל עומאר ישראק, מי שהיה אז מנכ"ל מדטרוניק האמריקאית. זו הייתה כבר אז אחת מחברות המכשור הרפואי המעורבות ביותר בישראל מבחינת רכישות ותמיכה בחממות ובפרויקטים משותפים, וישראק פרש בראיון לגלובס רעיון מעניין להידוק הקשר.

בין זוכי פרס הנובל לכימיה: חוקר שהצליח ליצור חלבונים חדשים לגמרי
החוקרים שהצליחו למפות לראשונה את כל הקשרים במוח של זבוב פירות

הרעיון היה כזה: במסגרת החזון של מדטרוניק לעבור למודל של תשלום עבור ערך, החברה תנצל את מערכת הבריאות החדשנית של ישראל, שיש לה יכולות איסוף מידע איכותיות, כדי להוכיח שהמוצר שלה חוסך כסף למערכת הבריאות. כלומר, ישראל תהיה מעין "ארגז חול" שבו מדטרוניק תשיק את המוצרים שלה בישראל תחילה.

"יש לכם הזדמנות ייחודית שיושבת ממש כאן", אמר אז ישראק לגלובס. "ההיסטוריה הרפואית של הציבור מתועדת היטב תחת מספר זהות אחד". הוא גם ציין שמערכת הבריאות הישראלית מתעניינת בשיתוף־הפעולה, לפחות בהצהרה. "האם זה באמת יקרה? נצטרך לראות", אמר.

המנכ"ל הבא של מדטרוניק, ג'ף מרתה, אשרר מול גלובס את התוכנית בתחילת 2023, ואפילו פירט אותה. "הכוונה היא אך ורק למוצרים שכבר נוסו בניסויים קליניים וקיבלו את אישורי הבטיחות והיעילות שלהם", הדגיש. "אנחנו רוצים להבין כאן את התפקיד של המוצר בתוך מערכת בריאות קיימת, בעולם האמיתי. נבחן בישראל, לדוגמה, איך המוצר משתלב בתהליך העבודה של הרופאים, איך נכון לדבר עם החולים, וכמה זמן נדרש לבית החולים או למערכת הבריאות להחזיר את ההשקעה עליו".

תוכניות לחוד ומציאות לחוד. גורמים בשוק הישראלי מספרים שעד היום אין ממש סימנים למימוש החזון של מדטרוניק בישראל. החברה אומנם ממשיכה להיות פעילה מאוד בשוק המקומי, למרות הרפורמה המשפטית והמלחמה, אבל החזון להפוך את ישראל למקום שבו היא מוכיחה ערך לפני שווקי העולם לא יצא לפועל.

פערי מידע ותחרות מפינלנד ואסטוניה

"היו שני גורמים עיקריים שבגללם זה לא קרה", אומר גורם המכיר את שוק המכשור הרפואי. "האחד הוא הקושי להשתמש במידע הישראלי, והשני הוא האיטיות שבה התפתח תחום התשלום עבור ערך.

"אפילו קופות החולים לא ידעו שהשימוש במידע הישראלי יהיה כה מורכב. לו היו מבינות, אולי לא היו מבטיחות הבטחות יתר. ישראל וראש ממשלתה נופפו בנכסי מידע, אבל לצערנו מדינות נוספות צמצמו את הפער ומציעות היום מאגרים דומים. אסטוניה ופינלנד, למשל, שמובילות חדשנות דיגיטלית בשירותי המדינה ובין היתר ברפואה, התגלו כפחות הומוגניות ולכן יותר תחרותיות מולנו, בהשוואה למה שחשבנו. גם אוסטרליה ובריטניה הציעו מאגרים מעניינים, ואפילו באנגלית".

התוכנית של מדטרוניק והצהרות המנכ"לים כנראה נתנו לחברת התרופות פייזר את הרעיון להדגים בישראל את הערך של החיסון שלה ברמת האוכלוסייה, פרויקט שנחשב מוצלח מאוד לשני הצדדים. אולם במקביל, בגלל הקורונה, היה קשה להטמיע תהליכי עבודה חדשים בין מערכת הבריאות הישראלית למדטרוניק בשנים 2020-2021.

מנהל תחום החדשנות באחד מבתי החולים שבחנו את העבודה מול מדטרוניק, אומר היום: "אנחנו עובדים עם כמה חברות על תוכניות להוכחת הערך הכלכלי של מוצריהן, אבל זה עדיין קורה במספרים קטנים ולא הגענו למקום שבו היינו רוצים להיות. אחת הסיבות היא כנראה חוסר האינטגרציה במידע בין בית החולים לרפואת הקהילה. לישראל יש מערכת שיתוף מידע מאוד מתקדמת מבחינת מה שרופא יכול לראות כשהוא מגיע לטפל בחולה, אבל אותה מערכת לא זמינה באותה מידה גם למטרות מחקר".

השתלת קוצב לב זעיר , קוצב לב מסוג מיקרה MiCRA של חברת ' מדטרוניק ' , בבי''ח '' וולפסון '' , באמצעות צנתור / צילום: מרק גלברג

חזון רחוק הרגיש קרוב

גם בצד של מדטרוניק לא הכול הלך חלק, אומר הגורם שמכיר את השוק. "ברמת ההנהלה הבכירה הייתה התלהבות רבה, אבל כשדיברת עם הנהלת הביניים ומטה, נוצרה תחושה שלא כל כך פירטו להם את התוכנית לפרטים והם לא כל כך מבינים למה הם צריכים את זה. האם לא יוכלו להוכיח ערך גם ליד הבית?"

מנהל החדשנות מוסיף: "מעומאר ישראק הרגשנו דחיפות בנושא, זה היה מאוד חשוב לו. ג'ף מרתה ממוקד יותר בדברים אחרים".

המודל עצמו של תשלום עבור ערך התפתח בשנים האחרונות לאט יותר מכפי שחלם וחזה ישראק, ואולי זה בכלל התפקיד של מנהלי חברות בסדר הגודל של מדטרוניק: להציע חזון רחוק ולגרום לו להרגיש קרוב, גם אם בפועל אינו כה קרוב באמת.

"הגישה הראשונית ליישום רעיון תשלום מבוסס ערך הייתה נועזת - לאתגר את מערכת הבריאות מרצונה החופשי להוכיח את התרומה שלה בכל שירות ושירות", אומר אודי גורי, מנהל המרכז הישראלי לתחום בריאות דיגיטלית של חברת ביטוח הבריאות האמריקאית Elevance Health.

"התחום של תשלום עבור ערך מתקדם לאט, אבל הוא בהחלט מתקדם באופן משמעותי ואסטרטגי, היות שהוא מאפשר לשפר את איכות שירותי הבריאות שאנחנו מקבלים. היום אפשר להעריך שהרבה מעבר ל־10% משירותי הבריאות מכילים מרכיבי תשלום מבוסס ערך". 

אודי גורי, מנהל המרכז הישראלי של Elevance Health / צילום: יח''צ

רוב ה־10% הללו מיוחסים לחברות תרופות בתחום המכשור הרפואי. "מודלים כאלה נפוצים כשההסכם הוא בין בית החולים לחברת המכשור הרפואי, יותר מאשר בשיפוי שהחברה מקבלת ישירות מחברות הביטוח. אם כי באופן עקיף, חברות הביטוח הן שדוחפות את בתי החולים לעבור למודל הזה, משום שגם הן מתחילות יותר ויותר לשפות את בתי החולים על הצלחה ואיכות רפואית, ואז בתי החולים רוצים לחלוק בסיכון". 

לדברי גורי, עדיין יש אתגר של מידע, לא רק של שינוי גישה ותרבויות ארגוניות. "מודל כזה מחייב הוכחה שאיכות חיי המטופל השתפרה לאורך זמן בעקבות הפרוצדורה. בכל מדינה יש אתגר בגישה מלאה למידע שמקיף את המטופל ב־360 מעלות לאורך זמן ויאפשר לגופי הבריאות לכמת את הערך והאיכות בכל טיפול ושירות".

האתגר הזה גדול בישראל. אפשר להתנחם בכך שבארה"ב הוא גדול יותר.

צעדים קטנים לעבר ארגז החול

אריק קורקוס, מנכ"ל מדטרוניק בישראל, כן רואה התקדמות. "כשעומאר דיבר על הגישה הזאת לפני 6־7 שנים, היא נחשבה עתיד רחוק, והיום אנחנו שומעים עליה יותר ויותר גם בישראל. תשלום עבור ערך מיושם בכמה דרכים. למשל, באירופה הגענו להסכמה עם כמה מערכות בריאות לגבי קוצב לב בשם Micra, שלפיה אם יש סיבוך בעקבות הפרוצדורה, לא משלמים על המוצר.

"דוגמה אחרת היא מוצר בשם Tyrx, מעטפה אנטי בקטריאלית למניעת זיהומים ממכשירים רפואיים. בחלק מההסכמים שלנו, אם המעטפה נרכשה ועדיין היה זיהום, לא משלמים על כל המכשיר".

אלה גרסאות פשוטות של המודל. גרסה יותר מורכבת מתחילה להיות מיושמת ברובוטיקה. "זה עדיין בחיתולים", אומר קורקוס, "אבל אנחנו מתחילים לגבות לפי אלמנטים שקשורים לאיכות חיי המטופל. אם הוא מתאושש מהר יותר, אם הוא מדווח על איכות חיים טובה יותר וחווה פחות סיבוכים, התשלום שנקבל גבוה יותר. אלה מדדים שבתי החולים מתפארים בהם מול המטופלים".

אבל כל זה נמצא בשלבים מוקדמים מאוד של יישום ואף אחד מהמוצרים הללו לא עבר הוכחת ערך בישראל לפני השקתו. "בעולם שבו השיפוי הביטוחי כולו יתבסס על מדדים כאלה, חילוץ משוואת הערך יהיה מורכב, ואז מודל 'ארגז החול' יהיה רלוונטי", אומר קורקוס.

מנהל החדשנות שדיברנו איתו מזכיר שהקשר בין מדטרוניק לישראל עדיין אמיץ. "החברה ממשיכה לרכוש כאן חברות, מחפשת פה בין חולות קצת יהלומים. חשוב להשקיע כדי להגביר את נוכחותה בארץ, בעיקר משום שהיא מספר אחת בעולם
ב־bioconvergence, חיבור בין הנדסה לביולוגיה - תחום שגם ישראל יכולה להוביל, ורשות החדשנות שמה עליו דגש במיוחד".

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק