גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הסתבך ראש עיריית ניו יורק בצרות משפטיות בגלל האנדרטה של ארדואן לכבוד "הכוח הטורקי"

לפי כתב האישום, אריק אדמס סייע לפתיחת גורד השחקים, למרות שמכבי האש איתרו בו ליקויים

מגדל ''הבית הטורקי'' בניו יורק. בעיגול: ראש עיריית ניו יורק, אריק אדמס / צילומים: AP-Richard Drew, reuters-Michael Brochstein
מגדל ''הבית הטורקי'' בניו יורק. בעיגול: ראש עיריית ניו יורק, אריק אדמס / צילומים: AP-Richard Drew, reuters-Michael Brochstein

ממשלת טורקיה הייתה כבר באיחור של שנים בלוח הזמנים של הקמת מגדל בן 35 קומות במנהטן, כאשר היא נתקלה במחסום של מחלקת הכבאות של העיר ניו יורק. גורמים רשמיים בטורקיה גילו ב־2018 שדרישות מכבי האש השתנו, ושהם יצטרכו לעדכן את תוכניות הבנייה, דבר שיעלה להם יותר זמן ויותר כסף. 

● בעלות 2.5 מיליארד דולר, לאורך מאות ק"מ: המיזם שיחבר בין האמירויות לעומאן
OpenAI פותחת משרדים חדשים בבניין היסטורי בניו יורק

"כנראה שהאנשים במשרד הממשלתי (הטורקי) נדהמים מכך שאי־אפשר פשוט לתת למכבי האש של ניו יורק כמה לירות ולגרום לבעיה הזו להיעלם", כתב פיליפ אינפליס, מנהל פרויקט, באימייל לקולגה. האימייל צץ בתביעה שהגישה טורקיה ב־2021 נגד אדריכל המגדל.

אבל הכללים בטורקיה אינם זהים לאלה של אמריקה, הסביר אינפליס, לפי תצהיר שנתן בשנה שעברה. "והיינו צריכים להודיע ​​להם שזו לא הדרך שבה עושים עסקים בניו יורק למיטב ידיעתנו", אמר.

לא בדיוק. תובעים פדרליים אומרים כעת כי גורמים טורקים מצאו בסופו של דבר מישהו אחר שיגרום לבעיות של טורקיה עם מכבי האש להיעלם: ראש העיר הנכנס.

"סיוע אינו פשע פדרלי"

בסוף החודש שעבר, האשים חבר מושבעים גדול את ראש העיר אריק אדמס בשורה של אישומי שחיתות הקשורים למתנות שקיבל לכאורה מגורם רשמי ואנשי עסקים טורקים, לרבות טיסות חינם בחברת תעופה טורקית ושהות בבתי מלון יוקרתיים. התובעים טוענים כי בין היתר, בתמורה לכל ההטבות, לחץ אדמס על גורמים במכבי האש לאשר את בטיחות הבניין למרות חששותיהם.

כעת עלול ה'בית הטורקי' ששוויו קרוב ל־300 מיליון דולר ושנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, התכוון שיהווה אנדרטה להשפעה העולמית של מדינתו, להתפרסם אף יותר בשל דרמה משפטית - כזו שעשויה לעלות לראש עיריית ניו יורק במשרתו ואולי אף בקריירה הפוליטית שלו. 

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

אדמס כפר באשמה. לפני שבוע, ביקשו עורכי דינו משופט פדרלי לבטל כתב אישום על שוחד. "סיוע אינו פשע פדרלי. התנהגות אדיבה לפוליטיקאים אינה פשע פדרלי", אמר עורך דינו, אלכס ספירו, במסיבת עיתונאים באותו יום.

משרד החוץ הטורקי אמר כי עובדיו מצייתים לחוק הבינלאומי ולאמנות הדיפלומטיות. "אנחנו לא נתערב בענייניה הפנימיים של מדינה אחרת בשום אופן", אמר הדובר לסוכנות הידיעות הטורקית הממלכתית אנאדולו.

התובעים טענו כי בספטמבר 2021 ביקש הקונסול הכללי של טורקיה בניו יורק, רייחאן אוזגור, מאדמס ומאחד מעובדיו, בשיחות טלפון ובהודעות אלקטרוניות, לאפשר את פתיחת הבית הטורקי כך שטקס הפתיחה שלו יהיה סמוך למועד נאומו של ארדואן באומות המאוחדות. אדמס עוד לא היה אז ראש העיר, אבל הוא זכה בפריימריז הדמוקרטיים, וניצחונו בבחירות הכלליות היה מובטח כמעט.

למרות זאת, סירב מפקח מחלקת הכבאות לחתום, וציין יותר מ־60 ליקויים בנוגע למוכנות הבניין לשריפה. אוזגור התקשר לאחת מעובדיו של אדמס ואמר שעכשיו "תורו" לתמוך בטורקיה, לפי כתב האישום. היא העבירה את המסר לאדמס.

"אני יודע", הגיב אדמס, לפי כתב האישום. הוא לחץ על מכבי האש לחרוג מן הנהלים, אמרו התובעים, וימים לאחר מכן קיבלו פקידים טורקים את מבוקשם: המגדל נפתח לקראת הגעתו של ארדואן. בטקס גזירת הסרט אמר ארדואן כי המגדל משקף את "הגדולה, המורשת והכוח הגדל" של האומה שלו.

הפגנת כוח בניו יורק

פרויקטי הבנייה של ארדואן, לרבות המסגד הגדול ביותר במדינתו, החלו לשנות את פניה של איסטנבול באמצע שנות ה־2000. גורמים טורקים לשעבר אמרו שאין מקומות רבים מחוץ לטורקיה שבהם רצה המנהיג הטורקי להקרין כוח יותר מאשר בניו יורק, מרכז פיננסי ומרכז דיפלומטיה בינלאומית.

מאז סוף שנות ה־70, שימש ה-Turkish Center, בניין משרדים חסר ייחוד בן 11 קומות בשדרה הראשונה מול האו"ם, כקונסוליה של טורקיה בעיר ניו יורק ומקום נציגותה באו"ם. הבניין, שנרכש מ־IBM, שרד פיצוץ מטען טרור בשנת 1980. עם זאת, בשנות ה־2000, הרגישו מנהיגי האומה המשגשגת והולכת שהוא נעשה קטן עבורם.

"השטיחים היו מעט קרועים, והרהיטים לא היו במצב טוב במיוחד", נזכר פארוק לוגולו, דיפלומט טורקי לשעבר וחבר הפרלמנט הטורקי לשעבר.

תוכנית שאפתנית נהגתה: להרוס את המרכז הטורקי הישן ואת הבניין השכן, ולהחליפם במגדל זכוכית גבוה פי שלושה המשקיף על האו"ם - דבר שראש הממשלה והנשיא העתידי ארדואן האמין שיוכל להציג את כוחה ההולך וגדל של המדינה על הבמה העולמית.

הבנייה אמורה הייתה לארוך שלוש שנים. היא הפכה למסע ייסורים רצוף בעיות שנמשך כעשור.

תאריך יעד נשיאותי

בשנת 2012 שכרה טורקיה חברה לניהול הפרויקט, Cresa משיקגו, כדי לפקח על הריסת הבניינים הקיימים ובניית הבניין החדש. משרד האדריכלים הניו יורקי פרקינס איסטמן חתם על התכנון.

מודלים בהדמיה ממוחשבת שהוכנו על־ידי פרקינס איסטמן הראו חזית מקומרת בהשראת הסהר שבמרכז הדגל הטורקי. העיצוב שילב את סוגי הדוגמאות המעוטרות שנראו בחאנים, הפונדקים מימי הביניים שאירחו סוחרים שנסעו בדרך המשי. את המגדל התעתדו לאכלס משרדים של הקונסוליה ושל עסקים טורקיים, יחד עם 20 יחידות דיור לצוות דיפלומטי, מרכז כושר, מרפסות חיצוניות, אודיטוריום וחדר תפילה.

הפרויקט שקע במהרה בעיכובים, והעלויות האמירו במהירות. הקונסוליה הטורקית הקיימת התפנתה עד 2013 כדי לפנות מקום לפרויקט החדש, והדיפלומטים של טורקיה נאלצו לעבוד מחלל שכור במרכז מנהטן. הדבר עלה למדינה הטורקית 5 מיליון דולר בשנה. ועדיין, עבודות ההריסה אפילו לא החלו.

"אי־הוודאות המתמשכת בנוגע לפרויקט הבית הטורקי מגדילה את עלויות הפרויקט, וכן פוגעת במוניטין של טורקיה בארה"ב", כתב לוגולו, הדיפלומט לשעבר שהפך לפוליטיקאי באופוזיציה, בהצעה פרלמנטרית ב־2015.

בשנת 2016, איימה Cresa, החברה שניהלה את הפרויקט בארה"ב, לעזוב את הפרויקט לאחר תום החוזה שלו, על־פי תביעה שהגישה אז טורקיה נגד החברה. אבל Cresa וטורקיה יישרו את ההדורים, ועבודות ההריסה החלו בשנה שלאחר מכן.

ההתקדמות הייתה איטית בהרבה ממה שהעלה מישהו בדעתו. עד תחילת 2021, קיבל צוות הבנייה מועד אחרון: יש להשלים את העבודות עד לישיבת העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר של אותה שנה. אינפליס, עובד Cresa שעבד על הפרויקט במשך שנים, אמר בהצהרה משנת 2023 כי ההזמנה הגיעה מארדואן עצמו. משרדו של ארדואן לא השיב לבקשת תגובה.

אינפליס אמר כי הבונים העריכו בתחילה כי עמידה בתאריך היעד עשויה לעלות רק כמה מיליוני דולרים יותר. אבל עלייה בעלויות הגיעה גם מחברת IC Ictas הטורקית, שטיפלה בבנייה בשיתוף עם חברת Aecom Tishman האמריקאית, על־פי הצהרותיהם של אינפליס ושל עובד נוסף של Cresa.

IC Ictas, שבבעלות איש העסקים הטורקי איברהים סצ'ן, פיקחה על כמה מהפרויקטים הממשלתיים הבולטים של טורקיה, לרבות תחנת כוח גרעינית ואחד הגשרים האדירים על פני הבוספורוס, המפריד בין אירופה לאסיה.

התכנון המקורי שונה, בין היתר כדי ליצור מקום רב יותר עבור אחסון ציוד ומעלית לרכבים, בין השאר. אינפליס והעובד הנוסף של Cresa אמרו בהצהרותיהם כי הם הביעו דאגה בפני גורמים רשמיים בטורקיה מכך ש־IC Ictas ו־Aecom גובות תוספת תמורה גבוהה במיוחד עבור שינויים בתוכנית הבנייה.

Aecom Tishman סירבה להגיב, ו-IC Ictas לא השיבה לבקשות להגיב.

גורמים רשמיים בטורקיה לא דחו את השינויים ואת החיובים הנוספים, אמרו שני עובדי Cresa בהצהרותיהם. מאוחר יותר, האשימה טורקיה את האדריכל, פרקינס איסטמן, בחלק מהעלויות הנוספות, ותבעה אותו לאחר השלמת הבניין. פרקינס איסטמן הכחיש את טענותיה של טורקיה.

גורמים מטורקיה פנו לראשונה לראש העיר לעתיד ב־2015, שנה לאחר שנבחר לנשיא רובע ברוקלין. התובעים טענו כי אדמס נסע לטורקיה פעמיים באותה שנה, אחת מהן בתשלום של הקונסוליה הטורקית בניו יורק ושל קונגלומרט בתחום החינוך שבסיסו באיסטנבול. אדמס פגש את המנכ"ל היושב בניו יורק של חברת טורקיש איירליינס, הנמצאת בבעלות ממשלתית חלקית, ושממנו הוא עתיד לקבל הטבות נסיעה יוקרתיות במשך שנים, נכתב בכתב האישום.

"טורקיש איירליינס היא הדרך שלי לטוס", אמר אדמס מאוחר יותר בראיון לאתר חדשות טורקי.

זו הייתה תחילתה של מערכת יחסים בת כמעט עשור, שבמהלכה קיבל לכאורה אדמס מתנות בשווי של יותר מ־100 אלף דולר, לרבות שהות בסוויטות יוקרתיות במלונות ובאתר נופש על שפת הים, נסיעות במחלקת עסקים, סיור ביאכטה ורכב אישי עם נהג בזמן שהותו בטורקיה.

בקיץ 2017 יצא אדמס לסיורים בצרפת, סין וטורקיה, לרבות שהות ב"סוויטת בנטלי" במלון סנט רג'יס באיסטנבול. התובעים העריכו את שווי הנסיעות לבדן ביותר מ-41 אלף דולר. הם גם טענו כי אדמס קיבל תרומות לא חוקיות לקמפיין מאנשי עסקים טורקים, שביקשו ליהנות מהכוח הפוליטי הגדל של אדמס.

"חבר אמיתי של טורקיה"

עד 2021, נפתרו כל הבעיות של הקמת הבית הטורקי, מלבד אחת: מכבי האש לא הסכימו לאשר את הבניין החדש.

עד אותו ספטמבר, זיהו הפקחים יותר מ־60 ליקויים במוכנות האש של המגדל, לרבות מערכות המתריעות לגורמי חירום על סיכוני אש ומכבות מאווררים אם פורצת שריפה. עשרות שנים קודם לכן, גרמה שריפה במלון וקזינו MGM למותם של 87 בני אדם, בעיקר בגלל מאווררים לא תקינים שפיזרו אדים רעילים אל קומות גבוהות יותר.

"אני לא רואה שום דרך שבה נהיה מוכנים לקבל את זה", כתב עובד מחלקת הכבאות של העיר ניו יורק, המופקד על בדיקת מערכת אזעקת האש, למפקד מניעת השריפות בעיר ב־9 בספטמבר. היה זה פחות משבועיים לפני המועד האחרון שקבע ארדואן לפתיחת הבניין.

למחרת, על־פי כתב האישום, שלח אדמס הודעה לנציב מכבי האש בנוגע לבעיותיה של טורקיה לקבל אישור סופי.

מאוחר יותר באותו יום, אמר ראש המחלקה לבכיר אחר, ראש מניעת השריפות, שאם לא יעזרו לממשלת טורקיה, יאבדו שניהם את עבודתם, לפי כתב האישום.

מחלקת הכבאות ערכה את המסמכים הדרושים ואדמס העביר את החדשות הטובות לקונסול הכללי הטורקי: הבניין היה רשאי להיפתח.

"אתה חבר אמיתי של טורקיה", השיב אוזגור, הקונסול הכללי של טורקיה, בטקסט שכלל שני אימוג'ים בשילוב ידיים, לפי כתב האישום.

למרות זאת, הייתה טורקיה רחוקה מלהיות שבעת רצון מעלות הפרויקט, שהסתכמה ב־300 מיליון דולר כמעט. טורקיה תבעה את פרקינס איסטמן בטענה שעבודת התכנון הגרועה שלהם עלתה להם בעיכובים וב־13 מיליון דולר לפחות.

משרד האדריכלים חלק על הטענה. כשפרקינס איסטמן ביקש מממשלת טורקיה להמציא מסמכים התומכים בטענותיה, היא סירבה, תוך ציון "זכויות יתר וחסינות קונסולריות". היא אמרה של-Cresa, מנהלת הפרויקט שלה בארה"ב, יש את כל המסמכים הרלוונטיים.

בהצהרותיהם לאחר מכן, אמרו עובדי Cresa שכמה החלטות בנושא סקירת בנייה התקבלו בפגישות בין פקידים טורקים באנקרה.

טורקיה ביטלה את התביעה שלה מוקדם יותר השנה.

כמה ימים לפני הפתיחה החגיגית של הבית הטורקי ב-20 בספטמבר, ביקש ראש העיר מאחד מעוזריו לארגן טיסה לפקיסטן.

"הוא ישלם את המחיר במחלקת התיירים", אמר העוזר למנהל טורקיש איירליינס, על־פי התובעים. "נוכל לשדרג מאוחר יותר?"

"כמובן," ענה מנהל חברת התעופה.

אלבן קיווילצ'ים, ליסה שוורץ, רוב בארי, קורין ראמי וג'יימס פאנלי תרמו למאמר זה.

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות במסחר בבורסת ת"א; השקל נסחר ביציבות

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד