גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מליאורה עופר ועד יצחק תשובה: כולם רוצים לקנות נדל"ן למגורים ויש להם סיבה טובה

בזמן שבנק ישראל מודאג מהסיכונים בענף הנדל"ן והחברות בתחום מתמודדות עם עלויות מימון כבדות ומצוקת כוח אדם - חברות הענק נוהרות לתחום ● בשבועיים האחרונים היו אלה עזריאלי ומליסרון שנכנסו בגדול לשוק הדיור, אבל כבר חודשים שהמוסדיים מגדילים החזקות בעקביות ובעיקר מנצלים מומנטום של אי ודאות, בציפייה להתאוששות

ליאורה עופר ויצחק תשובה / צילום: ורדי כהנא, תמר מצפי
ליאורה עופר ויצחק תשובה / צילום: ורדי כהנא, תמר מצפי

זו כבר הפכה כמעט לשגרה. מדי שבוע נסגרת עסקה חדשה להשקעה או רכישה של חברת בנייה למגורים. מגופים מוסדיים, ועד ענקיות קניונים ונדל"ן מניב - כולם רצים לשוק הדיור.

הפער בין דוד לדנה עזריאלי הוא שיעור במומחיות, פיזור סיכונים ונדל"ן 
עסקה בשבוע | כ־60 מיליון שקל: ארבע דירות יוקרה בירושלים יהפכו לשתיים 
בלעדי | מידרוג: "עומס תזרימי כבד על יזמי דירות. היחלשות משמעותית בביקוש למשרדים" 

השבוע היה זה בית ההשקעות מור, שרכש נתח של כ־13% ממניות חברת הבנייה הוותיקה מצלאוי תמורת 35 מיליון שקל. מצלאוי בראשות סמי מצלאוי, נחשבת לחברה ותיקה ומנוסה שבונה ומתכננת בימים אלו מעל ל־4,000 דירות. על הדרך, אגב, מור פתרה סכסוך מתמשך עם אחד המשקיעים בחברה.

אבל מור לא לבד. ביום חמישי חברת הביטוח מגדל וקרן ברקת (שנוסדה על ידי רוני בירם וד"ר גיל דויטש ומנוהלת על ידי עדי גזית), נכנסו בהסכם ליווי לקבוצת בעלי קרקעות שבונים שני מגדלי מגורים (156 דירות) בבת ים, בהיקף של 640 מיליון שקל. ברקת ומגדל החליפו את חברת ההלוואות החברתיות טריא , והעמידו הלוואה של 340 מיליון שקל לבעלים.

ממוסדיים ועד ענקיות נדל"ן מניב

במקביל, שתי ענקיות הקניונים והנדל"ן המניב, עזריאלי ומליסרון, הודיעו על "הצטיידות" בחברות קבלניות. קבוצת עזריאלי , שבבעלות דנה עזריאלי, הודיעה רק השבוע כי היא בדרך לרכוש את השליטה בחברת צמח המרמן לפי שווי של 635 מיליון שקל. נכון למחצית הראשונה של השנה, לצמח המרמן יש פרויקטים בשלבי תכנון, פיתוח, הקמה ושיווק שונים שכוללים 4,780 דירות (יח"ד), מתוכן מוצעות למכירה 1,970 יחידות דיור. בנוסף, היא מקימה שטחי מסחר ויש לה מיזמי התחדשות עירונית בתכנון (שלבים יותר בוסריים).

שבוע קודם לכן, מליסרון  שבבעלות משפחת עופר השלימה את רכישת אביב יזום של האחים דורון אביב ודפנה הרלב, עוד חברה מוערכת שהייתה חלק מקבוצת אביב והוקמה על ידי הקבלן המנוח משה אביב (על שמה מגדל אביב ברמת גן). גם ענקית המשרדים גב ים  שפרסמה השבוע את הדוחות שלה לרבעון השלישי, הודיעה על המשך התרחבות בבניית דירות, רכשה מהחברה האם נכסים ובניין את החברה קבלנית נווה־גד ומקדמת באמצעותה הקמה של אלפי דירות ברחבי הארץ.

ליאורה עופר / צילום: ורדי כהנא

ולא מדובר רק בחברות נדל"ן מניב. גם בקרב המוסדיים מתרחשת נהירה לשוק המגורים. אחד הגופים המוסדיים הראשונים לזהות את המגמה היה כלל ביטוח . החברה השקיעה בשנה שעברה בעסקה בהיקף של כמעט 770 מיליון שקל באפריקה מגורים  ובהזרמה פוטנציאלית לפעילות ההתחדשות העירונית שלה. במקביל באוגוסט ביצעה השקעה של עד 76 מיליון שקל (כולל אופציה) בחברת ההתחדשות העירונית אאורה של יעקב אטרקצ'י, וגם השקיעה בדיור להשכרה של חברת הנדל"ן אקרו  שבונה בעיקר פרויקטי יוקרה בתל אביב. לקינוח, היא נכנסה בעסקת ענק לשותפות בחברה בת של ישראל קנדה בשם ICR. שרק השבוע התבשרנו שבכירת בנק הפועלים לשעבר, דלית רביב, נבחרה לנהל אותה.

"מאז 2023 כלל ביטוח השקיעה בתחום הבנייה למגורים מעל ל־2 מיליארד שקל", אומר ניר עובדיה, סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף השקעות עמיתים בכלל ביטוח. הוא מסביר כי ב־2023, "התחלנו בחשיבה ששאלה: איפה יכולות להיווצר הזדמנויות בגלל היבטי הריבית? זיהינו את תחום המגורים וההתחדשות העירונית כסגמנטים משמעותיים שניתן לעשות בהם השקעות משמעותיות שיזיזו את המחט. חיפשנו שחקנים מובילים כדי לקשור את עתידם איתנו. בחודשים האחרונים אנחנו רואים יותר חברות גם מהמגזר העסקי ולא רק המוסדי, שמנסות גם כן לייצר דריסת רגל בתחום".

ברק בנסקי, משנה למנכ"ל, מנהל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח ופיננסים מוסיף כי: "סימנו את ההתחדשות העירונית כמנוע צמיחה של החברות, בטח בתקופה של ריביות גבוהות והשקענו מאמצים להיכנס לחברות שהן מובילות שוק בתחום.

"לאחרונה אנחנו רואים התעוררות של גופים שמבצעים רכישות של חברות בתחום, צריך לזכור שמחירי הכניסה כעת הינם אחרי שהמניות עלו בצורה משמעותית, ועדיין אנו מאמינים כי קיים פוטנציאל רב בתחום זה לתשואה עודפת".

גם יצחק תשובה נכנס להשקעות בסדרה של חברות בתחום: השקעה של 55 מיליון שקל עם דודו זבידה בחברת צילו בלו (חנן מור לשעבר), לפני אופציה להשקעה נוספת בסכום דומה; השקעה של 30 מיליון שקל בחברת הבנייה בתל אביב וויי בוקס . כל זאת לאחר עסקה גדולה בה השתלט תשובה על חברת מהדרין , חברה חקלאית עם עתודות קרקע עצומות, אותן מקווה תשובה להפוך בין היתר לפרויקטי דיור בעתיד.

בינתיים בבנק ישראל מודאגים מהסיכונים בענף

העיתוי של הנהירה לנדל"ן עשוי להיראות מדאיג. בשנה האחרונה מציפות חברות הבניה למגורים את ציבור רוכשי הדירות במבצעי 20/80, שבהם הוא נדרש לשלם 20% מערך הדירה ואת היתרה כמה שנים אחר כך כשיקבל אותה. המבצעים הפכו להצלחה גדולה והם התניעו גל מכירות גדול מתחילת השנה. אך הם גם הדליקו נורות אזהרה אצל הרגולטורים. בבנק ישראל חוששים שהסיכון בקרב הקבלנים זינק, ושבעתיד הלא רחוק, כשהרוכשים יצטרכו להשיג את ה־80%, באמצעות משכנתה, הם עלולים להתקשות ולדרדר חלק מהקבלנים בהשגת הכסף הדרוש להשלמת הפרויקט.

המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, כינס אליו את ראשי החטיבות העסקיות של הבנקים לפגישה שעסקה בין היתר בסיכון שנצבר בענף הנדל"ן. גלובס למד משיחות עם הבנקאים כי מה שנדון בפגישה היו אותם מבצעי מימון. המפקח שלח את הבכירים לעשות "שיעורי בית", שכל בנק יבדוק מה סיכוני האשראי הרלוונטיים אצלו. לא צפויה כרגע הוראה להפרשה גורפת בדוחות הכספיים, אבל המסר היה ברור.

מה שבכירי הרגולציה מנסים להבין הוא עד כמה המבצעים האלה הפכו לסיכון של ממש. שכן שיעור הריבית של בנק ישראל עדיין גבוה (4.5%) ולא נראה שצפוי לרדת בקרוב. זאת, למרות מגמה הפוכה בארה"ב, שם כבר ירדה הריבית פעם אחת על הדולר, והיא צפויה לרדת עוד פעמיים עד סוף השנה. בנוסף, יש מחסור קשה בפועלי בניין בשל המלחמה וחומרי הגלם מתייקרים. כל זה מאריך את משך הבנייה ומוביל להתייקרות מחירי הדירות מחד, וצורך בנטילת משכנתאות גדולות בעתיד. עם זאת,מבצעי 20/80, למעשה מנטרלים את ההצמדה למדד, ולכן מאפשרים לרוכשים לקבע את מחיר הדירה. אבל זה אחד היתרונות המרכזיים.

בכיר באחת מחברות הבנייה המכיר את הנושא אמר לגלובס "אני לא חושב שמבצעי המכירות של 20/80 מייצרים סיכון עודף. אנשים קונים כך סוג של אופציה על מחיר הדירה שמקובע ל־3 שנים (עד למסירה שלה). אני מעריך שמצב הציבור ישתפר בשלוש השנים הקרובות. כלומר שהשכר יעלה ותנאי המשק ישתפרו. לכן מי שקנה ככה דירה עלה על הגלגל".

ומה אם לא? "הביקושים לדירות נותרו קשיחים. תמיד יהיו כאלה בשוליים שבעוד שלוש שנים מצבם יורע והם לא יוכלו לקנות את הדירה. אז בדרך כלל יש להם דמי ביטול בחוזה, והם יפסידו משהו כמו 10% ממחיר הדירה. זה כמובן סכום גדול ומכאיב מבחינתם. אבל לקבלן תהיה אפשרות לנסות למכור בדיסקאונט את הדירה וסביר שהיא תחטף".

המוסדיים רואים אחרת לגמרי את רכישות הקבלנים. שם מציירים תמונה הפוכה. הם מקפידים לרכוש את חברות הבנייה האיכותיות יותר, ולרוב משקיעים ורוכשים נתח ממניות החברות היציבות בשוק, כאלה שהדוחות הכספיים שלהן גלויים ויש להן נגישות טובה לגיוסי חוב בבורסה במידת הצורך. ניר עובדיה מסביר כי חברות הנדל"ן שבכלל ביטוח החליטו להשקיע בהן הן כאלה עם צבר קרקעות משמעותי לפיתוח עתידי. "השתדלנו מאוד להיכנס לחברות עם צבר קרקעות כזה, אבל כאלה שלא רכשו קרקעות במחירים גבוהים בשנים 2021־2022 (תקופת הגאות, ח"ש). מי שרכשו אז קרקעות חייבות כיום לממן את מחירי הרכישה הגבוהים תוך מתן מבצעים 20/80. אנחנו פחות רגישים למבצעים האלה מבחינת ההשקעות שביצענו. אנחנו שמים מגבלה בליווי הבנייה על היקף המבצעים שאפשר לשווק באמצעותם.

"גם אם נתבדה ובטווח הקצר־בינוני עלולות להיות ירידות מחירים כתוצאה מהתפוצצות של בועת המבצעים הזאת, המהלכים שעשינו הם לא מהלכים של 'קנית חברה בשלה וגמרנו'. בחלק מהעסקאות, כמו למשל עם אפריקה מגורים, יש שם כסף שהוזרם ויושב בצד ומחכה להזדמנויות שתיווצרנה אם יקרה משהו שיגרום לקבלנים אחרים חס וחלילה לתקלות. מצבים שבהם הם יצטרכו למכור קרקעות במיקומים טובים. אנחנו נרצה להיות עם כסף שיחפש את הקרקעות האלה".

בינתיים בבורסה, מדד ת"א בנייה, שכולל את חברות הקבלנות הגדולות, זינק בכ־42% בשנה החולפת - אחד משיאני התשואות בתל אביב. לשם השוואה, מדד הדגל המקומי ת"א 35 עלה בכ־29%. זוהי אינדקציה מסוימת לכך שגם המשקיעים סבורים שחברות הבנייה הגדולות בדרך להתאוששות. למרות התנאים המאתגרים בבניית הדירות, הריבית הגבוהה כאמור, ומצב הכלכלה של ישראל שעדיין במלחמה מרה ומתמשכת.

בדוח מיוחד של חברת מידרוג על כושר פירעונות החוב של החברות שגייסו אג"ח בבורסה, שפורסם השבוע בגלובס, כלכלני מידרוג מתריעים מפני הסיכונים בענף. "מחירי הדירות הגבוהים מהווים איום מתמשך על הביקוש בענף ועל חוסנו. המשך עליית המחירים מקשה על היכולת לרכוש דירה בייחוד ברקע החשש מגזירות כלכליות והאטה כלכלית בעקבות המלחמה".

עוד מתריעים במידרוג כי הימשכות המלחמה מעלה את סיכון האינפלציה ובתרחיש שלילי שבו האינפלציה מוסיפה להאמיר, "יעלה החשש לעלייה בריבית, מה שיעלול להוביל לזעזוע בענף הנדל"ן למגורים". מנגד, הם מציינים לחיוב את יציבות המערכת הבנקאית ונכונותה לתמוך בענף הבנייה, כמו גם יציבות יחסית לענף הדיור.

השוק מתמחר את סיום המלחמה

טריגר נוסף לעסקאות האלה הן שהשוק מתחיל להיערך לתרחיש שבו המלחמה עשויה להסתיים. "זו הערכה כללית, שניתן להניח שבשנה הקרובה דברים יתחילו להסתדר", סבור אלון סנובסקי, מנהל מניות ישראל בחטיבת ההשקעות של מגדל ביטוח ופיננסים. "בהיבט של חברות הנדל"ן למגורים, יש פה גם ציפייה שאנשים שעדיין יושבים על הגדר ירדו ויקנו דירות. זאת לצד תקווה שהפועלים יחזרו ויאפשרו לקבלנים שחסרים להם ידיים עובדות להמשיך ולבנות את הדירות. שכן בסוף אם מוכרים דירו ת צריך גם לבנות אותן, אחרת מדובר ב'מכירות באוויר'. אבל בראש ובראשונה יש פה ציפייה שמחירי הדירות לא ירדו ויתכן אף שימשיכו לעלות".

עוד כתבות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"