גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו
ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

"אחת לעשור מוקם גוף תקשורת חדש בישראל", אמרו לנו בפגישות הראשונות ברלוונט. וכנראה לא במקרה מעטים קופצים למים. קברניטי המיזם, מבכירי ענף התקשורת - מודי פרידמן, טלי בן עובדיה, שילה דה בר וליאור שליין - חברו לניר צוק, ממייסדי פאלו אלטו, כדי להקים גוף שעל-פי הערכות הושקעו בו לפחות 100 מיליון שקל. הוא שרד פחות משנה מאז עלייתו לאוויר.

בימים האחרונים הודיעו במיזם רשמית על הפסקת הפעילות. "ניסינו כמיטב יכולתנו", נכתב בהודעת הסיום. מועד העלייה לאוויר, בזמן המלחמה, עמד למיזם כרועץ, אבל הקשיים והאתגרים שהוא התמודד עמם לא נבעו רק מהמתרחש באקלים הישראלי או בשוק התקשורת. הבעיות היו גם מבית.

שוחחנו עם עובדים לשעבר כדי להבין מהם הכשלים והטעויות הבולטות שהובילו לסגירה. 

המהלך הראשון של מנכ"ל סלקום החדש: שיתוף-פעולה אסטרטגי עם הוט
בלעדי | בממשלה רוצים לקצץ בתקציב התאגיד? יש מי שממהר לשמור על הכסף

1המיתוג

מראשיתו של המיזם לא היה ברור מהו המיתוג שלו, וממה מורכב ה"אני מאמין". עובדים לשעבר מספרים כי בחודשים הראשונים לא היה ברור האם מדובר במיזם אקטואליה או מגזין. מרביתם מתחו ביקורת על קברניטי המיזם. "כל אחד מהם משך את המיזם לכיוון אחר - וכולם היו מבולבלים.

 

"זה היה ברמה שיום אחד נאמר לנו להשתמש בפרשן מסוים, וביום למחרת כבר נאמר שלא להשתמש באותו הפרשן. יום אחד אמרו שרוצים קטעים ארוכים יותר, למחרת קטנים קצרים יותר. החזון היה פגום".

גורם אחר הסביר לגלובס כי "מדובר היה במערכת של שלושה ראשים שלא תמיד הולכים לאותו כיוון, והגדרות התפקיד לא היו ברורות. עבדנו מול מכונה בעייתית, שמשנים בה דברים מהותיים כל הזמן תוך כדי ריצה".

2 קהל היעד

ברלוונט החליטו לפנות לקהל צעיר מתחת לגיל 30, אולם ההחלטות שהתקבלו במערכת לא תאמו את הכיוון הזה. "אם התוכן היה מכוון לצעירים, למה הקברניטים היו מרוצים עד הגג מקמפיין בערוץ 12 ומלייקים בפייסבוק? זה מראה שהם לא מבינים צעירים בכלל", אומר בכיר לשעבר.

נקודה נוספת קשורה לדרכי הצפייה בתכנים. בשביל לצפות ברלוונט, היה צורך במנוי ל-yes או בהורדת אפליקציה לטלוויזיה החכמה. מדובר במודל שלא מתאים להרגלי הצפייה של צעירים, מה שהיקשה על גיוס צופים. "עלתה השאלה מה אנחנו - טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פונים לרשתות החברתיות? אנחנו פעם, אנחנו מחר? או במילים אחרות, מה רוצים מאיתנו?", מסבירים עובדים.

על-פי ההערכות, הצפייה הלינארית לא צלחה כלל - מדובר היה במאות צופים בתוכניות הרגילות ובאלפי צפיות לתוכניות החזקות יותר. בעקבות ההבנה שאין צופים באפיק הלינארי או באפליקציה, הוחלט לחסל את הפעילות הזו - שעליה הייתה אחראית טלי בן עובדיה, ולכן היא עזבה את המיזם.

"היומרה הייתה להקים משהו שלא היה לפני כן. זה דורש שינוי בהרגלי הצריכה, וזה מעצור שלא הצליחו לעבור אותו", מסביר בכיר לשעבר ברלוונט.

לאורך כל תקופת פעילותו של המיזם לא התקיימו קבוצות מיקוד על תוכניות. "מדובר ברכיב סופר-חשוב, כי כך אנחנו למדים מה צריך לעשות ואיך משתפרים", אומר בכיר לשעבר. "אבל במיזם החליטו לא לעשות זאת". בכיר אחר מספר כי כאשר העלו את הסוגיה לדיון, הסתכלו על העובדים בזלזול וטענו כי "יש לנו קליקבייטים".

3המודל העסקי

קברניטי המיזם דיברו על כך שהם מתכוונים להיות ערוץ בוטיק שאינו פונה להמונים, אך לא ברור כיצד ניתן היה לייצר כך עסק שמחזיק את עצמו כלכלית. "היה פה ניסיון לעשות משהו חדשני, אבל בכלים שמרנים", אומר בכיר לשעבר. עובד אחר אומר שהייתה תחושה של "אנחנו סוס ועגלה או עובדים של ניר צוק?".

אותו עובד מוסיף כי "הרבה פעמים הייתה תחושה שההנהלה משחקת ב'נדמה לי' שיש להם כלי תקשורת בידיים". לדברי עובד אחר, "במיזם הזה הבטיחו הרים וגבעות לכולם, אבל בפועל היה פה ניהול מאוד גרוע, בלי חזון, בלי הבנה של הסיטואציה, בלי שום רצון ללמוד מהטעויות. אפשר לכתוב ספר על איך לעשות ניהול גרוע מהשנה האחרונה".

עובדים לשעבר מצביעים על סכומי הכסף שנשפכו על המיזם, ולטענתם, על דברים לא נכונים. כך, למשל, בחודשים הראשונים הוחלט שלא לרכוש פרומפטר, ורק בהמשך ההחלטה שונתה. במקרה אחר נרכשו מצלמות יקרות שאינן מתאימות לפורמט של רשתות חברתיות (מבחינת צילום ורטיקלי). "אלה החלטות כאילו קטנות, אבל שעלו מיליונים. זה היה כישלון מוחלט, ואחר-כך האשימו את התוכן בזה שלא הצליחו למשוך אנשים", אומר עובד לשעבר.

למספר עובדים הובטח שהמיזם יפעל לפחות חמש שנים, ולאחרים הובטחו שנתיים של עבודה. אבל לדברי בכיר לשעבר ברלוונט, "צוק הבין שזה בור ללא תחתית".

4התפקיד של שליין

ליאור שליין היה כאמור בין השותפים למיזם, אך לדברי גורמים שונים, "הוא לא התעסק בשום דבר מעבר לתוכנית שלו. הוא בכלל היה במבנה אחר ועם תקציב גבוה יותר מכל התוכנית האחרות".

בכיר לשעבר ברלוונט אומר כי "הערוץ נבנה סביב תוכנית אחת מרכזית של שליין, ולידו כמה תוכניות עם תקציב נמוך יותר. התוכנית העסקית הייתה ש-60%-70% מתקציב התוכניות הלך לשליין, וכל השאר לתוכניות האחרות".

5לוח התוכניות

לאורך תקופת פעילותו של המיזם, ההנהלה לא הצליחה לשמר את התוכניות המקוריות. מרב בטיטו הייתה אמורה להגיש את "פנדורה", אך עזבה בסערה באופן שעורר סימני שאלה. גם ההצטרפות של עפר שלח, דניאל עמרם ואלדד תמיר בוטלה עוד לפני שעלו למסך.

אחרי שהוחלט לוותר על הצפייה הליניארית והאפליקציה, ברלוונט עברו להשקעה ברשתות החברתיות, באמצעות פורמט של שלושה פידים: אקטואליה, מגזין וכלכלה. לפי גורמים הבקיאים בפרטים, הגידול והצמיחה בצפיות היו מרשימים.

במשך חמישה חודשים נבנה בסיס של 30 אלף עוקבים בפיד האקטואליה ו-8,000 בפיד הכלכלה. חלק מהסרטונים הגיעו למאות אלפי צפיות. "אם צוק היה נותן עוד חצי שנה, הוא היה מקבל מוצר חזק משמעותי ובעל כוח", אומר גורם במיזם. לפי הערכות פנימיות ברלוונט, בעוד שנה הפידים היו מגיעים ל-100-150 אלף עוקבים.

מניר צוק, מודי פרידמן, שילה דה בר, ליאור שליין וטלי בן עובדיה לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"