גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש נפץ של עשרות ק"ג: כך נערכת איראן לאפשרות שישראל תתקוף

סין מציגה דגם של מטוס קרב מהדור השישי ומל"ט עם יכולות שטרם נראו בשוק ● לאחר המתקפה הישראלית, איראן משדרגת את מערך ההגנה האווירית שלה ● אוקראינה תקבל מאסטוניה מערכת יירוט חדשה נגד כטב"מים ● וגם: חברת איירבאס משיקה - מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X
מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X

עולם הבלתי־מאוישים תופס מקום מרכזי בלוחמה המודרנית, כאשר רחפנים מיועדים ליירוט כטב"מים. בה בעת, התעשייה הצבאית הסינית משיקה מוצרים בתחום שכמותם לא נראה, ואיראן מנסה לייצר פתרונות שיאפשרו לה להתמודד באופן טוב יותר עם יכולות חיל האוויר הישראלי. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

שאלות ותשובות | ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל
בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה 
25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה 

סין מציגה דגם של מטוס הדור השישי - ומל"ט עם יכולות יוצאות־דופן

סין ניצלה את הסלון האווירי בעיר ז'והאי כדי לחשוף את הדגם המתמודד האחרון בתוכנית מטוסי הדור השישי של בייג'ינג, "הקיסר הלבן". ההצגה של הדגם מהווה ביטוי נוסף למקומה המתקדם יחסית של סין בתחרות העולמית לפיתוח מטוסי הקרב מהדור השישי, שצפויים להיות שונים ממה שהכרנו עד היום.

כמה תכונות בולטות שיאפיינו את מטוסי הדור השישי הוא חמקנות מלאה, וכן שילוביות עם כלי טיס בלתי־מאוישים, מערכות הנעה משופרות, קסדות מתקדמות, ארכיטקטורה פתוחה ויכולות תקשורת מתקדמות.

מעבר לכך, המטוסים הללו, שיהיו קטלניים גם בהיבט נשיאת חימושים, יהיו מהירים במיוחד. פיתוח המנועים שמיועדים למטוסים אלו, עשוי להביא אותם למהירות של כ־2.5-2.2 מאך. לצורך ההשוואה, מטוסי F-35, המתקדמים ביותר שיש לישראל, מגיעים למהירות של 1.6 מאך.

המל"ט הענק של סין, ששובר את כל מה שמוכר בשוק

באותו סלון אווירי, חשפה סין מל"ט ענק בשם "ג'יו טיאן" (בעברית: "שמיים גבוהים") ששובר כל מה שמוכר בשוק העולמי - עם משקל המראה של 10 טונות. לצורך ההשוואה, המל"ט התוקף המפורסם של ארה"ב MQ-9 ריפר, הוא בעל משקל המראה של פחות משש טונות "בלבד". את המוצר הציגה התעשייה האווירית של סין.

האמצעי החדש הוא בעל מערכות מתקדמות שונות, אבל התכונה המשמעותית ביותר היא היותו "כוורת": הוא מסוגל לשגר נחילי כטב"מים לעבר מטרות. כך, משתדרגים הטווחים של האמצעים, וכך הכמות גם מגבירה את הקטלניות ואת הקושי של האויב להתמודד. המערכת הזו מעוררת התלהבות בשוק הסיני המקומי, משום שבו ייצרו עד היום לכל היותר את "ווינג לונג 3", מל"ט תוקף בעל משקל המראה של כשש טונות.

איראן מחזקת את מערך ההגנה האווירית

בצל המתיחות עם ישראל, התעשייה הצבאית האיראנית מפתחת את מערכת ההגנה האווירית AD-40, שמיועדת עבור טווחים בינוניים. לאחר המתקפה הישראלית שגרמה למשטר האייתוללות נזקים, המערכת החדשה מיועדת להתמודדות עם איומים שונים, כמו מטוסים, כלי טיס בלתי־מאוישים וחימושים מדויקים. במשך שנים, פעלה טהרן להגברת מערך ההגנה האווירית המקומי, אבל זה נכשל בהתמודדותו עם חיל האוויר הישראלי - ובמשטר מקווים כי בעתיד יוכלו להתמודד בצורה טובה יותר.


סוגיה מעניינת בנוגע למערכת האיראנית החדשה היא מנגנון היירוט. בישראל, מערכת ההגנה האווירית לטווח בינוני היא קלע דוד, שמשתמשת ב־Hit to Kill. כלומר, פגיעת מתכת במתכת. לעומת זאת, המערכת לטווחים קצרים, כיפת ברזל, מתפוצצת בקרבת המטרה כדי לנטרל אותה. במקרה של AD-40, על אף שזו מערכת לטווח בינוני, היא תתפוצץ בקרבת המטרה עם ראש נפץ במשקל כ־74 ק"ג - בניסיון לנטרל את האיום.

אוקראינה תקבל מערכת יירוט נגד כטב"מים

אוקראינה תקבל, עד תום השנה, מערכות ראשונות מתוצרת החברה האסטונית פרנקנבורג, לניסוי. המערכות הללו, שנחשבות לבעלות עלויות נמוכות, משתמשות בטילים קטנים כדי ליירט כטב"מים ואיומים נוספים בגובה נמוך, עד 2 ק"מ. "מטרתנו היא לסייע לאוקראינה במלחמה", סיפר מנכ"ל פרנקנבורג, קוסטי סאלם, לאחר פגישתו עם סגן שר ההגנה האוקראיני, אנטולי קלוצ'קו."הטילים החדשים הן בעלות נמוכה".

זהו שלב נוסף בהידוק מערכת היחסים הביטחונית בין אוקראינה לבין אסטוניה, שמצידה רוצה לנצל את הניסיון שצברה קייב במלחמה מול רוסיה - לטובת רכישת כטב"מים מוכחים בעלויות נמוכות. על אף שהיא לא מעורבת ישירות במלחמה, מרוץ החימושים האזורי נותן את אותותיו על טאלין. שר ההגנה האסטוני, האנו פבקור, סיפר בספטמבר כי מדינתו רכשה בתוך שנתיים חימושים בסך כולל של 750 מיליון אירו (כ־814 מיליון דולר), יותר מהכמות במשך 30 שנה. עד 2028, מתכננת אסטוניה להשקיע 3 מיליארד אירו (כ־3.26 מיליארד דולר) נוספים בתחום.

איירבאס משיקה מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות

החברות הביטחוניות בעולם מנצלות תערוכות יוקרתיות כדי לחשוף את האמצעים החדשים שלהן. בתערוכת יורונאבאל, שעוסקת בעולם הימי, חברת איירבאס חשפה את המסוק הבלתי־מאויש VSR700, שמיועד ללוחמה בצוללות (ASW). האמצעי החדש נועד להשתלב במסגרת מערך כוחות ימיים, ונושא מערכות רדאר ונשק שמאפשרים לו גם להתריע וגם לנטרל כוחות אויב, במידת הצורך.

גודלו של המסוק הבלתי־מאויש כמטר, משקלו כ־30 ק"ג, והוא מושק בתקופה ששדה הקרב המודרני שופע באמצעים בלתי־מאוישים בים: כשב"מ (כלי שיט בלתי־מאויש) וכצב"מ (כלי צולל בלתי־מאויש). מעבר לכך, יש צוללות ננס שנדרשים לזהות, וגם בהקשר זה, צפוי המסוק הבלתי־מאויש לסייע. במטרה להקל על הכוחות הימיים, שבעצמם נדרשים להפעיל מערכות בלתי־מאוישות, יש אפשרות להפעיל את VSR700 באופן אוטונומי, כשבכל מקרה, עומדת האפשרות להפעילו מרחוק.

הסיוע של קוריאה הצפונית לרוסיה לא מסתכם בטילים וחיילים

מלחמת רוסיה־אוקראינה היא חסרת־תקדים בתחומים שונים, החל מהיקף השימוש בכטב"מים, דרך הפעלת חימושים איראניים על אדמת אירופה, ועד ללוחמים צפון־קוריאניים ששולח המנהיג העליון קים ג'ונג־און כצאן לטבח, עבור נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. עם זאת, הסיוע של פיונגיאנג לא מסתכם בחיילים או בטילים, ולאחרונה נפוצות ברשתות החברתיות צילומים רבים של רובים צפון־קוריאניים בשימוש הלוחמים הרוסים, מדגם "סוג 73".


קוריאה הצפונית החלה בעצמה להשתמש בדגם בשנת 1973, משילוב תכונות של המקלע הסובייטי PK ו־Vz הצ'כוסלובקי. במסגרת החתרנות של קים ג'ונג־און ושאיפתו לערער את הסדר העולמי, הרובים הללו כבר התגלו במסגרת כמה זירות לחימה במזרח התיכון - וכעת עשו את דרכם גם לאוקראינה. השימוש ברובים הללו ממחיש כי אף שהתעשייה הצבאית הרוסית פורחת בצל המלחמה, היא מתקשה לעמוד בביקושים.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל