גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דירות ארבעה חדרים הן השקעה משתלמת?

דירות שלושה חדרים היו במשך שנים היעד המבוקש למשקיעים, משום שהציעו תשואה גבוהה יחסית על ההשקעה ● אבל הפערים בתשואות מצטמצמים, וטעמי הקהל משתנים: "רמת הדיור עלתה, והמוצר שמכונה 'דירה' ב־2024 הוא לא אותו מוצר שהיה ב־2010"

באר שבע. תשואה של 3% על דירות ארבעה חדרים / צילום: Shutterstock
באר שבע. תשואה של 3% על דירות ארבעה חדרים / צילום: Shutterstock

ב־15 השנים האחרונות עלו מחירי הדירות פי שלושה מאשר מחירי השכירות: בשנים 2024־2008 מדד שכר הדירה של הלמ"ס עלה בכ־61%, בעוד שמדד מחירי דירות עלה בכ־195%. שניהם זינקו הרבה מעבר למדד המחירים לצרכן שעלה בתקופה הזו ב־28% בלבד.

למה אי אפשר לקנות אפילו קפה בתחנות הרכבת הקלה
ניתוח | "הכול עובד לטובתם": רווחי הבנקים זינקו, וגם היקף ההלוואות לרכישת דירה

כשקשה יותר למשקי בית לקנות דירה, אנו עדים לעלייה במשקל משקי הבית שגרים בשכירות: מ־24.3% בשנת 2013 ל־28.6% בשנת 2023.

במשך שנים השכונות המובילות במספר השוכרים היו שכונות ישנות עם דירות קטנות: פלורנטין, נחלת בנימין, וחלק מרובע 3 (אזור העירייה) בתל אביב; שכונה ד' בבאר שבע ואזור בית החולים רמב"ם שהוא המושכר ביותר בחיפה.

ההערכה היא כי בעוד הביקושים לדירות קטנות של עד שלושה חדרים עולים בשיעור מסוים כמעט קבוע, הביקושים לדירות ארבעה חדרים עולים בשנים האחרונות בשיעור גבוה יותר, עקב הצטרפות משקי בית שכוללים מספר נפשות לשוק השכירות.

האם זה כדאי למשקיעים?

1ההיצע: עלייה בסטנדרט, מחסור בדירות קטנות

"השכונות הסטודנטיאליות והצעירות, כמו פלורנטין בתל אביב ונחלאות בירושלים וכל השכונות צמודות האוניברסיטאות, הן שכונות שבהן הביקושים הם לדירות קטנות", אומר נחי פינקלשטיין, מלווה משקיעי נדל"ן. "ואולם בהרבה מקומות, הביקושים לדירות ארבעה חדרים מצד משקיעים נמצאים בעלייה".

לדעתו, יש לכך כמה סיבות: האחת, היא עלייה בסטנדרט הבנייה ובמה שאנשים מבקשים. "רמת הדיור עלתה, והמוצר שמכונה 'דירה' ב־2024, הוא לא אותו מוצר שהיה ב־2010. אנשים מחפשים לובי עם גובה תקרה כפול, תריסים חשמליים בדירה ומרפסות גדולות יותר.

"גם פערי השטחים מצטמצמים. אם דירת שלושה חדרים פעם הייתה בשטח של 55־65 מ"ר, היום היא מגיעה ל־75־85 מ"ר, מה שבעבר היה נחשב לדירת 3.5 חדרים", הוא מוסיף.

"לעומת זאת, דירות ארבעה חדרים קטנו בשנים האחרונות. אם פעם דירת 4 חדרים הייתה בסביבות 110 מ"ר, היום אתה יכול לראות בפרויקטים רבים דירות של 90־100 מ"ר. זה צמצם מאוד את הפערים הן מבחינת שטחים וכפועל יוצא - גם מבחינת מחירים".

סיבה אחרת היא שיזמים מקטינים דירות ארבעה חדרים כדי לאפשר לחלקים רחבים יותר בציבור לרכוש דירות גם כשהמחירים גבוהים במיוחד. יש פרויקטים שבהם נמכרו אפילו דירות ארבעה חדרים משני סוגים - קטנות וגדולות.

פינקלשטיין וצחי קווטינסקי, משקיע ועורך קורסים בנושא השקעות נדל"ן, המלווה בעיקר משקיעים קטנים, מציינים סיבה שלישית: המציאות שבה אין כמעט דירות שלושה חדרים חדשות, ולפיכך למשקיע שמגיע לפרויקט לרכוש לעצמו דירה - אין כמעט אפשרויות בחירה. "יש פרויקטים שבהם אין אפילו דירות ארבעה חדרים, אלא רק 5 ו־6", הוא אומר.

נחי פינקלשטיין / צילום: תמונה פרטית

2הביקוש: מחפשים דירות עם ממ"ד

"יש לנתח כל מקום ומקום לפי צורכי המגורים המיוחדים שלו", אומר צחי קווטינסקי, משקיע ועורך קורסים בנושא השקעות נדל"ן, המלווה בעיקר משקיעים קטנים. "יש מקומות שבהם מרוכזות משפחות ברמה סוציו אקונומית בינונית ונמוכה, ומשקי בית מרובי נפשות, שדווקא מעוניינים בדירות שלושה חדרים. הם מסתכלים על דמי השכירות, הארנונה, ואחזקת הבית ורוצים לחסוך. אתה יכול למצוא לפעמים שני דורות של משפחות שמתגוררים בדירת שלושה חדרים, ואחד מבני הבית ישן במרפסת סגורה או בסלון.

"במקומות כאלה למשקיע אין טעם לקנות דירה של 4 חדרים, כי הוא יתקשה להשכיר אותה".

עניין נוסף בדירות להשקעה שמיועדות למשפחות הוא הימצאו של מרחב מוגן או ממ"ד. רוכשי דירות למגורים עצמיים מחפשים היום כמעט רק דירות עם ממ"דים, ועל כן הם מחפשים רק דירות חדשות יחסית, או דירות חדשות מקבלן. גם כשמשפחות מחפשות דירות בשכירות הן מעדיפות ממ"ד, ולכן "משקיעים שמחזיקים בדירות ללא ממ"ד מרגישים בזה טוב מאוד, ולכן גם בגלל זה ההעדפות שלהם עוברות לדירות חדשות יותר, וגדולות יותר", אומר קווטינסקי.

צחי קווטינסקי / צילום: כדיה לוי

משקיעים אחרים ממשיכים לחפש דירות קטנות ללא ממ"ד, אך באזורים שעומדים לעבור התחדשות עירונית - במטרה לקבל בעתיד דירות גדולות עם ממ"דים.

"אני מעודד משקיעים לעשות את זה", אומר קווטינסקי. "הם רוכשים דירות קטנות ב־2 מיליון שקל בחולון ובפתח תקווה, למשל, אבל בונים על תוספת החדר שיקבלו במסגרת הפרויקט של התחדשות העירונית, ואז לפתע הדירות שלהן יגיעו לשווי של 3 מיליון שקל".

פינקלשטיין: "משקיעים צעירים נוטים לרכוש דירות 2 חדרים והם בונים על כך שתהיה להם בעתיד דירת 3 חדרים. משקיעים בוגרים יותר מעדיפים לקנות דירות גדולות יותר, ואז תהיה להם אפשרות להשכיר אותן גם למשפחות".

3התשואה: הפערים בין הדירות קטנים

התשואה הממוצעת על דירות להשכרה ברבעון השלישי של 2024 הגיעה ל־2.5%, בעוד שלפני 10 שנים היא עמדה על 3.5%.

במקביל לתשואה הנמוכה, המיסוי הגבוה שהוטל על משקיעים, שמתבטא במס רכישה של 8% לפחות, פוגע כמובן בכדאיות ההשקעה, שכן גובה המס משתווה לכמעט ארבע שנות תשואה.

התוצאה, לפיכך, שבמקביל לגידול ביקושים למגורים בשכירות, קטנו הביקושים לרכישת דירות להשכרה, שכן רבים מוצאים בהן מסלול השקעה לא אטרקטיבי.

ואולם, היתרון הגדול של רכישת דירה כזו היה לא התשואה השוטפת על הנכס, אלא עליית שוויו. ואם בתוך ארבע שנים מחירי הדירות עלו ב־38%, זה שקול לתשואה חודשית של כמעט 10 שנים.

הנה המחשה מהשנה האחרונה: מי שרכש דירה לפני שנה, נהנה מעליית ערך ממוצעת של 6.6% ומתשואה שנתית של 2.6%, כלומר תשואה כוללת ממוצעת של 9.2%, שנחשבת נאה גם בימים אלה, אך רובה המכריע נגרם מעליית מחירי הדירות.

למרות עליית הערך, על פי הכלכלן הראשי באוצר בשמונה השנים האחרונות המשקיעים החלו להפחית את מלאי הדירות שבידיהם, ויותר משהם רוכשים דירות - הן מוכרים אותן, כדי לממש את עליות השווי. לפי הנתונים, בשלוש השנים האחרונות מלאי הדירות שבידי המשקיעים ירד בכ־11 אלף דירות. כלומר עוד הביקוש עולה - ההיצע יורד.

עניין נוסף שעשוי לעניין חלק מהמשקיעים הפוטנציאלים, הוא הקטנת פערי התשואות בין הדירות הקטנות לבין הדירות הגדולות יותר.

לפי נתוני הלמ"ס, אם לפני 10 שנים התשואה הממוצעת בישראל על דירות קטנות הגיעה ל־4% בשנה וזו של 4 חדרים הגיעה לכ־3.5%, כיום היא עומדת על 2.9% בממוצע לדירות קטנות ו־2.8% לדירות 4 חדרים.

נתוני הלמ"ס מלמדים כי בתל אביב, ברמת גן ובערי השרון הגדולות (נתניה, כפר סבא והרצליה), שיעור התשואה על דירות 4 חדרים מגיע ל־2.1%־2.3%. יוצאות דופן מבחינה זו הן פתח תקווה וחולון, שבהן שיעורי התשואה גבוהים יותר.

בירושלים שיעור התשואה השנתי על דירות ארבעה חדרים נמוך אף הוא ומגיע ל־2.3%, ואילו בחיפה ובאשדוד הוא עומד על 2.5%, באשקלון על 2.8% ובבאר שבע - על 3%.

4"המשקיעים הצעירים": זוכי ההגרלות המוזלות

בעוד המצב של שוק השכירות וכדאיות ההשקעות מעורפל גם כך, בשנים האחרונות נוסף לו גורם מבלבל נוסף, והוא תוכניות ההגרלות המסובסדות. במסגרת תוכניות אלה התרחבה מאוד תופעת "המשקיעים הצעירים", שרוכשים לעצמם דירה יחידה אך משכירים אותה וממשיכים לשכור בעצמם דירה במקום אחר. לדברי מתווכים, מדובר בעשרות אחוזים מהזוכים בפריפריה.

משקיעים אלה, אליהם מצטרפים גם משקיעי "חבר" בפרויקטים מוזלים במקומות כמו אור עקיבא, חריש, אשקלון, קריית גת ועוד, רכשו בעיקר דירות ארבעה חדרים חדשות, מה שהגדיל במידה מסוימת את היצע דירות אלה, אם כי בעיקר בערי הפריפריה.

5המיקום: עלייה בביקוש בצפון בגלל המפונים

בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" פונו תושבים מיישובי קו העימות והדבר הוביל לעלייה נוספת בביקושים לדירות בשכירות. מתווכים דיווחו לגלובס כי בערי צפון מסויימות, כמו עפולה ונהריה, מחירי השכירות עלו, כתוצאה מעלייה בביקושים אלה.

מהנתונים הרבעוניים של הלמ"ס על מחירי השכירות, ניכר כי מחירי שכירות במחוז הצפון עלו בכ־5.4% בשנה האחרונה, ובמחוז חיפה - ב־5.2%. אלה שיעורים גבוהים משמעותית מיתר המחוזות, שעלו בשיעורים של עד 4.6%. אין אמנם ודאות לכך שזה אירע עקב הגדלת הביקושים ע"י אוכלוסיית המפונים, אבל זה בהחלט הסבר אפשרי.

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו