גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום על טלוויזיה ב-69 שקל והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות-גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו
מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות-גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

החשש מדואופול בשוק הטלוויזיה ופגיעה בצרכנים חזר לאחרונה אל השולחן בעקבות שתי עסקאות שנבחנות בימים אלה ברשות התחרות. הראשונה הוכרזה בקיץ, כש-yes ופרטנר הודיעו על הסכם שיתוף־פעולה ביניהן, והשנייה הוכרזה בימים האחרונים - הוט וסלקום מובילות מהלך כמעט דומה

סוף המהדורה: הילה קורח עוזבת את חדשות 13
פירוק תאגיד השידור הציבורי? הצעת החוק החדשה של שר התקשורת
5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש 
משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בתל אביב זינקו בעשרות אחוזים

שתי העסקאות מכוונות לאותה המטרה: פרטנר וסלקום יוכלו להקים פלטפורמת תכנים חדשה, עם תכני Sting של yes ו-Next של הוט בהתאמה. למעשה, מדובר במוצרי לואו קוסט עם תכנים ישראליים מוכרים. במקרה של הוט וסלקום, כבר בימים הקרובים יעלו תכני הוט לפלטפורמה של סלקום, מבלי לחכות לאישור רשות התחרות.

הסיבה למהלכים הללו ברורה: פעילות הטלוויזיה של סלקום ופרטנר היא הפסדית, ושתיהן רוצות לשים לזה סוף. במקרה של פרטנר, שמחזיקה 205 אלף מנויים, מדובר בהפסדים של עשרות מיליוני שקלים; ובמקרה של סלקום, שלה כ-270 אלף מנויים, מדובר בהפסד קטן יותר. בנוסף, ברבעונים האחרונים פרטנר מדממת מנויים, בעוד שסלקום רושמת עלייה יציבה בכל רבעון.

"ההסכמים האלה הם למעשה הודאה שאי־אפשר באמת למכור טלוויזיה ב-69 שקל לחודש ולהרוויח", אומר גורם בשוק אומר לגלובס. "זה מענה לקולות התרועה והחצוצרות מלפני עשור". למה זה לא עבד? בעיקר כי הצעה לצרכן שכוללת רק פלטפורמה עם תכנים עליה, אינה מספיקה. צריך גם תוכן מובדל, תכני ספורט שעולים הרבה כסף וממירים פיזיים, וכל אלה מייצרים עלויות גבוהות.

גורמים רבים מצביעים על ההסכמים האלה כעל מחסלי תחרות. בשל העובדה שגם שוק הסיבים מתחלק כעת בין שלוש שחקניות - בזק, IBC ופרטנר - הם למעשה יוצרים קבוצות שבראשן עומדות השחקניות החזקות.

בחברות מסבירים כי המהלכים דווקא יהפכו סוף-סוף את פרטנר וסלקום לשחקניות בשוק הטלוויזיה. רשות התחרות תצטרך להכריע בסוגיה, ובינתיים יש עוד שחקנית קטנה שנמצאת בבעיה גדולה: freeTV של קשת ו-RGE.

צפירת אזהרה

החשש הגדול ביותר הוא שאם רשות התחרות תאשר את שני המהלכים בין השחקניות הגדולות בשוק התקשורת, שמבוססים על שיתופי־פעולה בתחום התוכן, המצב יוביל לעליית מחירים ולפגיעה בצרכן. אבל צריך להפנות את הזרקור גם למיזם freeTV, ושם נשמעת במסדרונות צפירת אזהרה. בחברה וגם בקרב בעלי המניות נרשמים חששות רבים, לאור העובדה שמדובר בשחקן היחיד שנותר מול שתי הענקיות.

בגדול, אם חברה פועלת בכיוון הנכון ומשיגה את יעדיה, לבעלי המניות אין סיבה לצאת ממנה. אבל בקשת רואים מה קורה בשוק, ומבינים שייתכן כי בממשלה מתכננים להשית עליהם קשיים באמצעות רפורמת השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי; ואילו RGE כבר מתמודדת עם לחצים מהפלטפורמות, בשל העובדה שהחברה גם מחזיקה במספר ערוצים וגם בעלת מניות במיזם.

גורם בשוק מסביר לגלובס כי "זה אירוע משנה שוק, וזה מעמיד את הקיום של freeTV בסיכון. קבוצת בזק וקבוצת הוט חוזרות להיות השחקניות הדומיננטיות בשוק, ומחסלות את התחרות. סלקום ופרטנר יהפכו להיות משווקות על מלא, עם אותם מחירים ובלי אלטרנטיבות אמיתיות בשוק". במילים אחרות, החברות הגדולות יוכלו לפנות תקציבים ולבנות אסטרטגיה נגד השחקנית האחרונה שנותרה במערכה.

בעבר פרסמנו בגלובס כי בשל הלחץ מצד הפלטפורמות האחרות בשוק ובצל מתחים פנימיים, ב-RGE שקלו לעזוב את המיזם ולחדול מלהיות בעלי מניות בחברה. עד כה לא התקבלה הכרעה בסוגיה, אך השבוע נודע לגלובס כי הסוגיה עלתה לשולחן פעם נוספת.

ב-RGE חווים עדיין את הלחצים המשמעותיים מצד הלקוחות - אותן פלטפורמות שעושות עכשיו מהלך משמעותי בשוק. אם המהלך יושלם, RGE עלולה לעמוד במצב בעייתי. גם קשת וגם RGE מכחישות את הפרטים, אבל המקורות ששוחחו עם גלובס מספרים על כך שהסוגיה הפכה יותר רלוונטית בצל העסקאות, ושהמתחים בתוך freeTV וכלפי הספקיות בחוץ עלו מדרגה בשבועות האחרונים.

כמה שחקניות יהיו?

התחרות בשוק נחלקת לשני נדבכים: המחיר והתוכן. לטענת החברות, מה שהוביל לעסקאות הוא העובדה שסלקום ופרטנר לא הצליחו להתחרות מבחינת התוכן, אלא רק ברכיב המחיר. הן לא הביאו תוכן ייחודי או הפקות מקור ששברו את השוק, ולכן לא באמת יצרו תחרות. "זה גרר השקעות נמוכות בתוכן גם מצד yes והוט, כי ההכנסות שלהן ירדו, והיכולת להשקיע בהפקות המקור ירדה", אומר גורם בשוק.

אם הרגולטור יאשר את המהלכים, השחקניות שיישארו בשוק הן הוט, yes ו-freeTV. "במקום חמש אלטרנטיבות, יהיו רק שלוש. מהלך כזה יגדיל את כוח המיקוח של הוט ו-yes מול ספקי התוכן ויהפוך אותן לחזקות יותר", מעריך גורם בשוק המדיה.

מי שמגן על העסקאות האלה מסביר כי סלקום ופרטנר נשארות עצמאיות בניהול הפעילות העסקית והאסטרטגית שלהן. בנוסף, לטלוויזיה של שתיהן אין כיום יתרון תחרותי, ולכן מבחינתן מדובר ב"ניסיון אחרון" לפני שהן פורשות משוק זה. ברגע שיהיה להן מוצר טוב יותר גם בטלוויזיה, גם המעמד התחרותי שלהן יעלה.

גורם בשוק המדיה מסביר כי "אם רשות התחרות תאשר את זה, כל אחד מהם יוכל לחבור גם לפלטפורמות הבינלאומיות ולהציע חבילת תוכן ישראלית, חבילת תוכן בינלאומית, ספורט ועוד - ואלה יהיו חבילות מלאות וטובות". כלומר, אין מחויבות לבלעדיות בין הצדדים.

כמה גורמים שעמם שוחחנו לצורך הכתבה הזכירו איחוד אחר שעליו דובר בעבר - בין פרטנר וסלקום - אך נבלם בשל שיקולים כמו דם רע בין הצדדים ותפיסה ששתי החברות מתחרות ביניהן יותר מאשר מול yes והוט. המהלך של yes ופרטנר היה בבחינת "שובר שוויון", ולכן סלקום נותרה עם מהלך בודד שהיא יכולה לעשות.

לסנדל את המתחרים

גורמים בשוק הטלוויזיה מצביעים על כך שהמהלך של הוט וסלקום נועד קודם כל לבלום את yes ופרטנר. "ההערכות הן שיהיה קשה לרשות התחרות לאשר את שתי העסקאות. אבל גם במקרה כזה, סלקום כבר קיבלה את דמי הרצינות שלה מהוט, והוט עשו כאן מהלך שחסם את yes".

מה שמחזק את התפיסה הזו הוא המהירות שבה סלקום הגישה את הבקשה - רק חודשיים מכניסת המנכ"ל החדש, אלי אדדי, כשאצל המתחרות התהליך לקח יותר זמן. עם זאת, האמת היא שסלקום ניסתה לחתום עסקה עם הוט במשך זמן רב. למה זה לא קרה? לפי אותם גורמים, בהוט התעקשו שהאפליקציה תהיה שלהם, ולא חיצונית של סלקום. מההודעה שיצאה על המהלך עולה כי בהוט התפשרו על כך.

אחת השאלות הראשונות שברשות התחרות יצטרכו לענות עליהן קשורה להגדרת השוק: האם רק השחקנים המקומיים רלוונטיים או שיש לקחת בחשבון גם שחקנים כמו נטפליקס ודיסני. החשש בשוק הוא ש"בעולם החדש שנבנה פה, אם לקוח של yes יגיד שהוא רוצה לעבור לפרטנר, לא בטוח ש-yes תילחם עליו. לחברות הגדולות אין תמריץ להילחם על הצרכן ולשמר אותו. זה מקרה קלאסי של מתחרים שמאבדים מוטיבציה להתחרות אחד בשני. ואז כל המחלקות שהיו צריכות לעשות את זה, יפנו את המשאבים שלהן נגד freeTV".

בעבר איימו סלקום ופרטנר שפעילות הטלוויזיה הפסדית להן, וייתכן שיצטרכו לוותר עליה. גורמים בשוק סקפטיים לגבי האיום הזה, אולם גם אם הוא יתממש, יש מי שמעריכים שזה דווקא יתדלק את התחרות בשוק - כש-470 אלף מנויים יתפזרו בין השחקניות האחרות, ועליהם תהיה מלחמה.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם