גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכירות שיא": נתוני חברות הבנייה נחשפים - מי מכרה הכי הרבה?

חברות הבנייה הציבוריות יותר מהכפילו את קצב מכירת הדירות מתחילת השנה, הודות לפרויקטי מחיר למשתכן ומבצעי הקבלנים ● בעל השליטה באאורה: "השוק הכי חזק הוא לדירות בטווח מחירים של 2-3 מיליון שקל, מאופקים ועד חדרה" ● מנכ"ל חברת עמרם אברהם: "לאחר המלחמה הנדל"ן יהיה הקטר שיניע את הכלכלה" ● ישראל קנדה מכרה דירה במחיר הגבוה בשוק: 6.2 מיליון שקל בממוצע

אתר בנייה למגורים באשקלון / צילום: Shutterstock
אתר בנייה למגורים באשקלון / צילום: Shutterstock

מדד ת"א בנייה הוביל בתחילת השבוע הנוכחי את העליות בבורסת תל אביב, והשלים זינוק של 40% מתחילת השנה, הרבה מעבר לעליית מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35 (כ-23%). העלייה החדה במדד הענפי משקפת את האופטימיות הגוברת של משקיעים, באשר לביצועים העתידיים של חברות הבנייה למגורים המובילות שנסחרות בבורסה בת"א, אופטימיות שניתן לשאוב גם מהדוחות החזקים שפרסמו לרבעון השלישי של השנה.

ראיון | מנהל העסקים של בעלי ערוץ 14: "על כל אחד שלא ירצה לעשות איתנו עסקה בגלל פוליטיקה יבואו שניים" 
"לא יקר": הבנקים הזרים אופטימיים לגבי הכלכלה, וזו התחזית שלהם לגבי השקל 

מהדוחות הכספיים של 8 חברות בנייה מהבולטות במשק, עולה כי הללו מכרו 1,378 דירות ברבעון, זינוק של 56% ביחס למקבילו אשתקד. השיפור במכירות ניכר בנתוני החודשים ינואר-ספטמבר שבהם מכרו אותן חברות 4,212 דירות, עלייה של כ-120% ביחס לתקופה המקבילה. באותה תקופה, נזכיר, נרשם קיפאון בענף בשל המאבק סביב הרפורמה המשפטית טרם פרוץ המלחמה.

מבדיקת גלובס עולה כי ברבעון השלישי, מי שהובילה במספר הדירות שמכרה היתה עמרם אברהם (345 דירות), שרשמה עלייה של 21% בתוך שנה. נושפת בעורפה י.ח דמרי, שהיא גם החברה הגדולה במונחי שווי שוק בענף (7.5 מיליארד שקל), שמכרה 312 דירות.

דלק לצמיחה במכירות הדירות שימשו פרויקטי התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן, שבהם חווים הקבלנים לדבריהם התנפלות מצד זכאי התכנית. אך גם בדירות שהם מוכרים בשוק החופשי יש ביקושים מרשימים, שנתמכים על ידי מבצעי המימון הנדיבים של 80\20, 90\10 ודומיהם, באמצעותם מושכים הקבלנים את רוכשי הדירות (המשלמים רק חלק קטן מתמורת הדירה במועד הרכישה, והיתרה בעת המסירה).

2.62 מיליון שקל לדירה

מדוחות החברות עולה כי המחיר הממוצע לדירה חדשה שמכרו טיפס ברבעון השלישי ב-5% ביחס לרבעון המקביל ל-2.74 מיליון שקל, ממחיר ממוצע של 2.62 מיליון שקל.

מאידך, בדיקה מצרפית של תשעת החודשים הראשונים מלמדת דווקא על שחיקה של 5% במחיר הממוצע - ל-2.7 מיליון שקל. הסיבה היא ככל הנראה ריבוי מכירת דירות בפרויקטי מחיר למשתכן השנה, במחירים הנמוכים מהמחיר שבו נמכרות דירות חדשות בשוק החופשי.

את הדירות היקרות ביותר מכרה ברבעון חברת ישראל קנדה - במחיר ממוצע של 5.1 מיליון שקל, שחיקה קלה של 4% ביחס לרבעון השלישי אשתקד. לצד זאת רשמה החברה שמובילים ברק רוזן ואסי טוכמאייר זינוק של 34% בהיקף הדירות שמכרה, ל-114 ברבעון. יש לציין עוד כי למרות ההיקף המספרי הגדול של הדירות שמכרו חלק מהמתחרים, במונחים של היקף כספי ישראל קנדה שמוכרת דירות יוקרה בתל אביב, עקפה את המתחרים. מחיר הדירה הממוצע שמכרה בתשעת החודשים הראשונים עמד על 6.4 מיליון שקל. יש לציין כי מתחילת השנה ועד לפרסום הדוחות מכרה 369 דירות ב-2.35 מיליארד שקל.

ברק רוזן, מנכ''ל קנדה ישראל / צילום: איל יצהר

מי שרשמה את הזינוק החד ביותר היא אזורים, שבשליטת הרשי פרידמן, שמחירה הממוצע של דירה שמכרה עלה ב-72% ל-3.2 מיליון שקל, על אף זינוק של 43% במספר הדירות שנמכרו ל-162 ברבעון השלישי.

חברות הבנייה מקפידות לציין שתמהיל הדירות הנמכרות משפיע מאוד על המחיר הממוצע, וזה המקרה של קבוצת אקרו שבשליטת צחי ארבוב, שמכרה ברבעון 237 דירות - זינוק של 812% בתוך שנה, שנבע ממכירה מסיבית של 151 דירות בפרויקט שלה ביפו, במסגרת מחיר למשתכן. אקרו מתמחה בפרויקטי דירות יוקרה בת"א, והמכירות בפרויקט מחיר למשתכן הובילו לירידה של 53% במחיר הממוצע של דירה שמכרה ברבעון, ל-3.1 שקל "בלבד" מול 6.5 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד.

"כל הקבלנים משתתפים"

"אנחנו במכירות שיא", אומר יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת הבנייה למגורים אאורה, המתמחה בפרויקטי התחדשות עירונית. "מכרנו עד כה (סוף נובמבר) כ-800 דירות, ובקצב הזה נגיע לכ-900 דירות שנמכור ב-2024 כולה, כשמדובר עדיין בשנת מלחמה. אני גם צופה שב-2025 השיא יישבר". אאורה הכפילה את מכירת הדירות שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה (656 יחידות לעומת 335 בתקופה המקבילה).

עו"ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

לדברי אטרקצ'י המכירות מתפרסות על פני כל המדינה, בדגש על הפריפריה, כאשר הביקוש החזק הוא לדירות למעמד הביניים ופחות דירות יוקרה: "מאופקים עד חדרה, זה לא משהו נקודתי. השוק הכי חזק הוא לדירות בטווח מחירים של 2-3 מיליון שקל. ככל שעולים במחיר, השוק חזק פחות. עם זאת, אנחנו עדיין מוכרים יפה בפרויקטים במרכז בקריית אונו, רמת גן וגבעתיים. בתל אביב, בסוף השוק יותר סלקטיבי, זה שוק של אנשים בעלי יכולות".

אטרקצ'י מציין כי הוא אינו שותף לדאגת בנק ישראל ממבצעי המכירות של הקבלנים: "אני נותן את מבצעי 20/80 ללקוחות שלי זה כעשור. הם מאפשרים עוד זמן ונוחיות למי שצריך למכור קודם דירה (משפרי דיור, ח"ש). מי שצריך לקחת משכנתא, לא משלם פעמיים באותה תקופה שקודמת לאכלוס (שכר דירה ומשכנתא).

"אתן לך דוגמה. אנחנו בהליכי מסירה של דירות בפרויקטים שלנו ברמת השרון, בבן שמן ובחולון (שניתנו בעבר במבצעים כאלה, ח"ש), ולא רואה ביטולים מצד הלקוחות. אנשים משלימים את העסקאות, הם רוצים את הדירות האלה".

לגבי המחסור בפועלים שמכביד על ענף הבנייה מתחילת המלחמה (עקב מניעת הגעתם של פועלים פלסטינים), טוען אטרקצ'י כי הוא אינו מורגש כיום באתרי החברה: "המלחמה הקטינה את היקף הפעילות בשל אותו מחסור בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה, אבל מאז האתרים שלנו עובדים במלוא הקצב. הקבלנים הגדולים (שבונים עבור אאורה את הדירות) מצליחים לעבוד בקצב טוב. הבעיה הייתה אצל הקבלנים הקטנים שהתבססו על פועלים פלסטינים, ויותר קשה להם כיום".
הוא מודה כי "עדיין חסרים במדינה פועלים, אבל אנחנו בינתיים מסתדרים. במכרזים שהוצאנו לבניית דירות ב-2025, כל הקבלנים הגדולים משתתפים ורוצים לעבוד. ברמת המדינה יש עדיין מחסור של עשרות אלפי פועלים ואני חושב שהבנו שלהסתמך על פלסטינים זה לא דבר טוב. צריך להביא מכל העולם, אני גם לא מפחד מזה שאומרים שחלקם לא מיומנים, אמרו את זה בעבר גם על הפועלים הסינים".

"ביקוש קשיח בפריפריה"

שיאנית המכירות מבין חברות הבנייה בת"א היא כאמור עמרם אברהם, שמאז הונפקו מניותיה במאי השנה בבורסה הן הניבו למשקיעים תשואה של 38%, והחברה נסחרת בשווי של 2.1 מיליארד שקל.

החברה בשליטת האחים אלון ויורם עמרם מכרה מתחילת השנה 1,483 דירות, כמעט פי 4 מבתקופה המקבילה, כשהמחיר הממוצע לדירה נשחק ב-7% ל-1.7 מיליון שקל.
"החברה מתמחה אמנם במחיר למשתכן, אך רוב הסחורה שמכרנו השנה הייתה בשוק החופשי", אומר המנכ"ל נועם גרייף. "הביקושים שאנחנו רואים הם קשיחים מאוד, בעיקר בפריפריה בערים כמו עכו וטירת כרמל. אבל גם בנתניה ובראשון לציון במתחם ה-1000. אנחנו בפריסה מאוד רחבה ומדייקים את המוצר לפי הלקוח". חלק ממה שמסביר את תנופת המכירות של עמרם אברהם, היו מבצעי המכירות שהדאיגו את בנק ישראל.
בשנה שחלפה, לדברי גרייף, "הענקנו מבצעים אגרסיביים של 5/95, ו-10/90. אחרי שינוי המגמה מצד בנק לאומי (שהקשיח את התנאים לקבלנים לאחרונה, ח"ש) עברנו ל-20/80, מבצעים שהיינו נותנים קודם".

אתם מרגישים את המחסור בפועלים לענף?
גרייף: "אנחנו גם יזם וגם קבלן ועובדים רק עם פועלים סינים. המלחמה השפיעה עלינו לתקופה קצרה וגם עלויות השילוח הימי אתגרו. בהתחלה היו אלה החות'ים שהקשו על הסחר הימי, אחר כך הגיעו הקשיים מול טורקיה. אבל מצאנו פתרונות (יבוא עקיף מיוון, במקרה של טורקיה). עם זאת, היו פרויקטים מסוימים שנאלצנו להעלות את המחיר בשל התייקרות התשומות".

גרייף מוסיף כי החברה קיבלה רישיון יבוא עובדים זרים ו"אנו בוחנים את השימוש באפשרות הזאת. יש לנו רישיון להביא כ-250 פועלים מהודו או סרי לנקה בצורה ישירה".

המלחמה משפיעה על טעמי רוכשי הדירות?
"לפני המלחמה אנשים 'התמרכזו' ורכשו דירות יותר במרכז המדינה. מי שהרגיש מצוקה באספקט הביטחוני, עבר מהצפון למקומות כמו פרדס חנה או עכו, כשבמקביל היה מעבר ברכישת דירות בדרום מאשקלון לאשדוד".

היום, לדברי גרייף, המגמה מתחילה להשתנות, כאשר פני החברה קדימה לסיום מיוחל של המלחמה: "לרוב יש שגשוג אחרי המלחמה, וצריך לתקן את הנזקים לתשתיות ולדירות שנפגעו. התיקונים האלה יהוו מנוע צמיחה, והנדל"ן יהיה הקטר שיניע את הכלכלה. התרגום הוא במחירי הדירות ובביקושים להן. להבדיל וכמו אחרי הקורונה, צפוי להערכתי שגשוג מטורף בענף".

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?