מנהל העסקים של בעלי ערוץ 14: "על כל אחד שלא ירצה לעשות איתנו עסקה בגלל פוליטיקה יבואו שניים"

לאחר שהכניס את עסקי התשתיות של המיליארדר בעלי ערוץ 14 לבורסה בת"א, מספר סעדיה עוזרי על העבודה המשותפת: "יצחק הוא באלפיון העליון של הכישרון ולא רק של הממון" • על הזיהוי הפוליטי של הבעלים: "על כל אחד שלא ירצה לעשות איתנו עסקה בגלל זה, יש שניים שכן ירצו לעשות אותה דווקא בשל כך"

סעדיה עוזרי / צילום: יח''צ
סעדיה עוזרי / צילום: יח''צ

בתחילת חודש נובמבר, בד בבד עם ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, שונה שמה של החברה הבורסאית קבסיר ל"עלמא יסודות" - לאחר שהושלמה יציקת פעילות עסקית חדשה לתוכה. מיזוג פעילות עסקית חדשה לשלד בורסאי הוא אירוע שכיח שלרוב לא מושך תשומת לב רבה בשוק המניות, אך זהותו של בעל השליטה החדש בעלמא יסודות, הפועלת בתחום התשתיות, המיליארדר יצחק מירילשוילי, מעוררת עניין.

הביטקוין קרוב ל-100 אלף דולר והחלטה אחת של ממשלת ארה"ב יכולה לסחרר אותו 
התחזיות השחורות התנפצו: ענף ההלוואות המושמץ שהניב למשקיעים תשואה חלומית 
בגיל 94 וורן באפט עמל על הצוואה, ויש לו טיפ דרמטי להורים עשירים 

מירילשוילי, 40, עשה את הונו הראשוני מהקמת רשת חברתית ברוסיה בשם "וי־קונטקטה" (VK). בהמשך עלה לארץ, ואת מניותיו ב"פייסבוק הרוסית" מכר לפני כעשר שנים תמורת סכום שהוערך ביותר ממיליארד דולר. בשנים שחלפו מאז הקים מירילשוילי מספר זרועות פעילות מקומיות בתחומי הנדל"ן, התשתיות, הייטק וקמעונאות, אך הוא מוכר לציבור בעיקר כבעלי ערוץ 14 הימני בטלוויזיה.

עלמא יסודות, בה מחזיק מירילשוילי 75% מהמניות, היא חברת החזקות בתחום התשתיות המנוהלת על ידי סעדיה עוזרי (55), שבעבר הרחוק שימש כסמנכ"ל הכספים של חברת הביומד קמהדע, ומנהל חלק מעסקיו הפרטיים של מירילשוילי זה למעלה מעשור. עוזרי גם מכהן כיו"ר חברת הבנייה הבורסאית רוטשטיין, שבה שולט מירילשוילי, הנסחרת בשווי של כמעט מיליארד שקל לאחר שיותר מהכפילה את שווייה בשנה האחרונה.

מחצי סופרמרקט לרשת

עלמא יסודות הגיעה לבורסה עם שלוש החזקות, שהמרכזית בהן היא נתח של 15% (בעקיפין) בתחנת הכוח IPM בבאר טוביה. מדובר בתחנת כוח עם כושר ייצור של כ־450 מגוואט שמספקת 3.5% מצריכת החשמל בארץ. בנוסף רכשה לאחרונה עלמא את מניות השליטה (60%) בחברת גרין קואט, בעלים של מפעל לציפוי, גימור וצבע מתכות ופלסטיק בשיטות מגוונות, הממוקם בקיבוץ אלונים. כן היא מחזיקה שליש ממניות חברת היי ליפט, העוסקת בהשכרה, תפעול ומכירה של ציוד לשינוע ורטיקלי (בעיקר מעליות משא ופיגומי תורן) עבור ענף הבנייה.

קבסיר, החברה שקלטה את פעילות עלמא, הייתה עוד סיפור עגום מגל הנפקות ההייטק בבורסת ת"א. החברה שהתמקדה בתחום הלימוד המקוון, ובין משקיעיה נמנה איש העסקים והאסטרונאוט איתן סטיבה, הונפקה בבורסה לפני כשלוש וחצי שנים והחלה להיסחר בשווי של מעל 200 מיליון שקל. אלא שבהמשך התקשתה לרשום הכנסות משמעותיות, צברה הפסדים כבדים ואיבדה כ־80% מערכה.

מה רציונל ההשקעות בקבוצת העסקים של מירילשוילי?
עוזרי: "אנחנו מיישמים בקבוצה את הכלל 'תחשוב בגדול ותפעל בקטן'. כמובן שיותר בהשקעות בהייטק אבל גם בתעשיות המסורתיות. אנחנו לא לוקחים ביסים גדולים משום דבר. כך בחברת רוטשטיין התקדמנו לאט. גם בסופרמרקטים התחלנו מהחזקה בחצי סופרמרקט, וכיום (רשת תלם מרקט, ח"ש) אנו עם שמונה סניפים. וגם כאן בעלמא. אנחנו בודקים בעת ביצוע בדיקת הנאותות בהתחלה שיש לחברה פוטנציאל צמיחה - אם אין לה פוטנציאל היא פחות מעניינת, והיא יותר דומה לחברת אג"ח".

יצחק מירילשוילי / צילום: רונן גולדמן
 יצחק מירילשוילי / צילום: רונן גולדמן

"נהנים מהייעוץ שלו"

עד כמה בעל הבית מעורב בניהול השוטף של עלמא?
"מירילשוילי לא מעורב בניהול השוטף, אלא משמש כיועץ אסטרטגי לחברה בהחלטה על השקעות. הוא מעורב באסטרטגיה ואומר לנו מה דעתו. יצחק הוא באלפיון העליון של הכישרון ולא רק של הממון. יש לנו הזכות ליהנות מזווית הראייה שלו".

סעדיה עוזרי 

אישי: בן 55, נשוי ואב ל־3 ומתגורר ברחובות

מקצועי: מנכ"ל עלמא יסודות ויו"ר רוטשטיין נדל"ן. בהשכלתו רואה חשבון ובעל תואר במנהל עסקים מהמכללה למנהל

עוד משהו: חובב שפות ומשקיע בסטארט־אפים

השליטה שלו בערוץ 14 משפיעה על ההתנהלות בעסקים?
עוזרי מבהיר שאין קשר בין התחומים: "היומיום שלי הוא עסקי לחלוטין, מתחילתו ועד סופו. אנחנו משתדלים שזה לא ישפיע. אנשים חיים בעולם הזה ושואלים שאלות, אבל אנחנו נשארים ברמה העסקית.

"יש לנו מזל גדול שאנחנו עובדים עם אנשים מעולים. אנחנו בוחרים את ההשקעות שלנו, וכשעושים זאת גם מחפשים את המנהל עם הברק בעיניים והדרייב. כך היה בהשקעות שביצענו בהיי ליפט ובגרין קואט, יש שם מנהלים עם אש בעיניים. זה מה שמשפיע בסופו של דבר על התוצאות והעסקים שלנו".

ועדיין, הזיהוי הפוליטי גרם לפספוס הזדמנות?
"לא שידוע לי. זה לא שאנחנו לא מתמודדים עם שאלות, אבל שם זה נשאר. אנשים עושים לעצמם את השיקול עם מי הם רוצים לעבוד וזה שיש לנו אנשים טובים, זה הרבה בזכות האופי של יצחק שהוא אדם מאוד מיוחד. אני לא יודע אם מישהו לא דיבר איתנו בגלל זה, אבל במדינה שלנו יש אנשים מכל הדעות. על כל אחד שלא ירצה לעשות איתנו עסקה בגלל הדברים האלה, יש שניים שכן ירצו לעשות אותה דווקא בשל כך".

העסקים של יצחק מירילשוילי

ערוץ 14 (החזקת שליטה) - תחום התקשורת

רוטשטיין נדל"ן (48% בשרשור) - בנייה למגורים

עלמא יסודות (75%) - אנרגיה ותשתיות

תלם מרקט (קמעונאות, 8 סניפים)

"עדיף להיות ציבוריים"

עוזרי, איש נעים הליכות, המתבטא בשקט, קיבל כחלק מהפיכתה של עלמא לחברה ציבורית אופציות (מחוץ לכסף) שמימושן יקנה לו קרוב ל־7.5% ממניות עלמא, הנסחרת כעת בשווי של כ־155 מיליון שקל. עלות העסקתו בחברה בשנת 2023 הסתכמה בכ־1.4 מיליון שקל (דמי ניהול של 1.3 מיליון שקל והיתרה תגמול בגין רכב), וכעת הפיכת החברה לציבורית לא תוביל להקפצת שכרו, כמקובל במקרים רבים.

מדוע בחרתם לפעול כחברה ולא כקרן השקעה בתשתיות, כמקובל?
"משום שאנחנו מאמינים יותר במודל של בעלות. במקרה כזה יש איחוד אינטרסים בין בעל השליטה שמנהל את הנכסים, לבין המשקיעים. כשהמניה עולה, גם אנחנו עולים, ולהיפך. אנחנו באותה סירה.

"גם מודל התגמול שלנו הוא רגיל: משכורות למנהלים (בקרן תשתיות יש דמי ניהול, בין היתר לפי שווי הנכסים, ח"ש). באספקט העסקי, ראינו במודלים של קרנות תשתיות שבגלל שהן מגייסות סכומים גדולים, הן חייבות להשתמש בכסף. וכך הלחץ מוביל למצב שלאו דווקא מבצעים עסקאות מיטביות. אנחנו פועלים בצורה הרבה יותר רגועה, בלי לחץ".

ההשקעה המרכזית של עלמא היא כאמור מניות המיעוט בתחנת הכוח בבאר טוביה, שהשותפה המרכזית בה היא קרן התשתיות קיסטון. החזקה זו הוערכה לאחרונה בשווי של 182 מיליון שקל.

עוזרי מזכיר כי מלבד הפעילות הקיימת, "יש לתחנה קרקע צמודה של 30 דונם שאינה מנוצלת, והיא בעלת פוטנציאל השבחה. הקרקע יכולה לשמש להקמה של תחנה נוספת, חוות שרתים, אגירה, כל מה שמצריך חיבור לחשמל ברמה גבוהה".

מה הציפיות שלכם מהכניסה לבורסה?
"אנחנו מאמינים שהיכולת שלנו להתפתח מצריכה הון, ומהניסיון שלנו הבורסה היא פלטפורמה מצוינת למימון חברות. כשיש חברה טובה, עם דרך ברורה, נוח וקל לגייס כסף ולהצמיח את הפעילות באמצעותו. במדינת ישראל, אפילו אם אתה ממומן רק על ידי אשראי מבנקים, עדיף להיות חברה ציבורית".