גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לפתרון המשבר? הסוכרייה שיקבלו חברות הביטוח הסיעודי מהמדינה

הביטוח הסיעודי של קופ"ח כללית על סף קריסה, ורשות שוק ההון הודיעה הבוקר כי תציע להגביל את תקופת החיסול העצמי (Run Off) של הביטוח הסיעודי לשנתיים בלבד ● אם לא יימצא פתרון עד סוף דצמבר, צפויה פגיעה ברבבות מבוטחים ● בג"ץ העדיף עד לאחרונה לשבת על הגדר, אך לקראת הדיון ביום חמישי הקרוב רמז כי סבלנותו פוקעת ● גלובס עושה סדר

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי
שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

בג"ץ ידון ביום חמישי במשבר החריף שאליו נקלע הביטוח הסיעודי בישראל. הדיון כאמור נדחה מיום ראשון, לבקשת רשות שוק ההון (הרגולטור של חברות הביטוח) שביקשה זמן נוסף על-מנת לגבש את עמדתה. השעון מתקתק, ולא תהיה זו הגזמה לומר שמשבר הביטוח הסיעודי מתקרב לרגע ההכרעה שבין להיות או לחדול. הנה מה שצריך לדעת לקראת הדיון בבג"ץ.

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח
הביטוח הסיעודי של יותר מ-2 מיליון לקוחות כללית עלול להיגמר בקרוב. אלה הסיבות

מהו ביטוח סיעודי?

חולה סיעודי הוא אדם שזקוק לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות באופן קבוע. בישראל קיימים שני רבדים מרכזיים של ביטוח שנועדו לכיסוי מימון העלויות העצומות למי שנזקקים לטיפול סיעודי: הראשון - גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, שנקבעת לפי רמת התפקוד, משולמת בין היתר בכפוף למבחני הכנסה ועשויה להגיע עד לכ-6,700 שקל בחודש; והשני - ביטוח סיעודי בקופות החולים, המתופעל על-ידי חברות ביטוח פרטיות. ביטוח זה הוא אחיד, התנאים והכיסוי זהים בין הקופות, והמבוטחים יכולים לקבל עד 5,000 שקל בחודש אם הם שוהים בבית ועד 10,000 שקל אם הם במוסד סיעודי. עד לפני מספר שנים חברות הביטוח הציעו גם פוליסת סיעוד שנרכשה דרכן, אך הן יוצאות מהתחום שהפך לבלתי כדאי עבורן.

איך הגענו למשבר?

בשנים האחרונות חל זינוק דרמטי במימוש הזכאות לביטוח סיעודי. שיעור הזכאים לגמלה מהביטוח הלאומי הכפיל את עצמו תוך שש שנים: מ-172 אלף בני אדם ב-2017 לכ-346 אלף ב-2023. היקף הגמלאות זינק בהתאם, מכ-6.5 מיליארד שקל לצפי של למעלה מ-18 מיליארד שקל השנה.

במקביל, מספר הזכאים לכיסוי סיעודי מקופות החולים זינק בין 2012 ל-2022 ב-150%, לפי מרכז טאוב. קבלת קצבה מהמדינה מקלה מאוד על קבלת זכאות לכיסוי מהביטוח של הקופה. בחישוב שני הרבדים, מעריכים החוקרים במרכז טאוב, ההוצאה הלאומית על סיעוד הוכפלה מ-14 מיליארד שקל ב-2018 לצפי של 28 מיליארד שקל ב-2024.

הזינוק נובע, בין היתר, ממדיניות מקלה מבעבר שנקט ביטוח לאומי בשנים האחרונות באישור זכאות. מ-2018 מבוטחים אף יכולים בתנאים מסוימים לקבל את הגמלה בכסף, ולא בטיפול. רפורמה זו עודדה רבים לתבוע, ולקבל, תשלום. לכך יש להוסיף עלייה בתוחלת החיים וזמינות גדולה מאי-פעם של טיפול בבית על-ידי עובד זר.

מה קרה בכללית?

בשירותי בריאות כללית מבוטחים בביטוח סיעודי לא פחות מ-2.6 מיליון ישראלים, המספר הגדול ביותר. כ-2 מיליון נוספים מבוטחים בשאר הקופות. כללית גם הייתה ידועה לאורך השנים במדיניותה לאשר באופן רחב יותר לעומת מתחרותיה תביעות לביטוח סיעודי.

כך, קרן הביטוח הסיעודי של כללית נקלעה למצוקה, והיא הולכת ומתרוקנת. הצפי הוא כי הכסף יאזל תוך מספר שנים. ואם אין די בכך, הרי שההערכה היא כי קריסת הביטוח של כללית תיצור אפקט דומינו שיוביל בהדרגה לקריסת הביטוח הסיעודי בקופות החולים האחרות.

ב-2023 הודיעה חברת הביטוח הראל, המתפעלת את הביטוח הסיעודי של כללית, כי לנוכח המשבר לא תאריך את ההתקשרות עם הקופה. הביטוח הסיעודי המרכזי בישראל צפוי להיקלע לחיסול עצמי (Run Off) - הראל תמשיך לתפעל אותו לטובת המבוטחים הקיימים, עד שהכסף ייגמר, אך לא תצרף חדשים. גם התשלומים למבוטחים הקיימים עלולים לפחות ככל שהקרן תתרוקן. כללית יצאה במכרז חדש לתפעול הביטוח הסיעודי שלה - אך אף חברת ביטוח לא ניגשה אליו.

איך התגלגל המשבר לבג"ץ?

ברקע הדברים פרץ גם עימות בין יו"ר רשות שוק ההון, עמית גל, המפקח על חברות הביטוח, לבין מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, המפקח על קופות החולים. בר סימן טוב התנגד בתוקף להוראה של גל להקשיח את תנאי הפוליסות, ואסר על הקופות ליישמה. רשות שוק ההון גם חתרה לכך שכללית תייקר את הפרמיות, מהלך שהקופה התנגדה לו מחשש לאובדן מבוטחים למתחרות.

כללית עתרה לבג"ץ בנובמבר 2023 בדרישה שהמדינה תתערב ותציל את הביטוח מקריסה. העתירה ביקשה בראש ובראשונה לחייב את הרגולטורים להגיע להסכמות.

במסגרת הדיונים בעתירה ניאותה הראל להאריך בשנה את ההתקשרות עם כללית, אך זו אמורה להסתיים בסוף החודש. מנורה, המתפעלת את הביטוח של יתר הקופות, דווקא התעניינה במכרז שפרסמה כללית - אך רשות שוק ההון סירבה לאשר זאת לנוכח חשש מהפיכתה למונופול בתחום. בנובמבר הודיעה מנורה כי היא נסוגה מהמשא-ומתן עם כללית.

מהי גישת השופטים?

בתחילה לא היה נראה כי בג"ץ נלהב. העתירה העלתה בעיקר שאלות מדיניות כלכלית ורגולטורית, שבהן נוטה בית המשפט שלא להתערב. באחד הדיונים השופטים - ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית והשופטים עופר גרוסקופף ואלכס שטיין - רמזו אומנם כי על רשות שוק ההון לשקול התגמשות בנושא השתתפות מנורה בתפעול הביטוח, אך הם בעיקר יצאו מגדרם להבהיר כי אינם נוקטים עמדה לגופה של המחלוקת. וממילא, סוגית מנורה התייתרה עם נסיגתה מהמכרז.

האמירות המרכזיות שהשמיעו שופטי בג"ץ נגעו לצורך להגיע להסכמות. בשלב מסוים אף קרא בית המשפט לצדדים לקיים ביניהם "שולחן עגול" לפתרון המשבר.

שינוי הסתמן בדיון האחרון בנובמבר. בג"ץ דחה בקשות לדחיות נוספות, והשופטים דרשו מהממונה על שוק ההון לפרט כיצד בכוונתו לאפשר לחברות הביטוח לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית. ייתכן כי אפילו לשופטים אוזלת הסבלנות.

היכן עומדים הדברים?

בעמדה שהגישה לבג"ץ בחודש שעבר, רשות שוק ההון הודיעה כי תנאי הזכאות לביטוח הסיעודי של קופות החולים יוקשחו באופן ניכר. יהיה צורך להראות קושי בביצוע ארבע מתוך שש פעולות בסיסיות, במקום שלוש עד היום: להתלבש, לקום ולשכב, להתקלח, לאכול ולשתות, ללכת ולשלוט בסוגרים. בנוסף, ילדים עד גיל 18 לא ייהנו עוד מפטור מתשלום, והמטופל יידרש להוכיח אחת לשנה כי הוא מעסיק מטפל סיעודי כדי למנוע הונאות.

הצעדים הדרמטיים נועדו להאט את קצב התרוקנות הכספים של כללית, ואף להזרים כספים חדשים לקרן. אך לא ברור האם יהיה בהם די - כלל ביטוח, לדוגמה, נסוגה מהמשא-ומתן שקיימה עם כללית אחרי שכבר פורסמה מדיניות הרשות. ככל הידוע, נמשכים המגעים עם חברות הביטוח, שלפי פרסומים מבקשות לקבל את הגנת הרגולטור אם ייקלעו ל-Run Off בביטוח הסיעודי.

לבקשת רשות שוק ההון הדיון נדחה כדי לאפשר "לסיים את בחינת ההערות" שקיבלה ו"להשלים את פרסום התיקון להוראות". הדחייה, לפי הרשות, נועדה לספק ודאות לגבי "התמונה הרגולטורית העדכנית".

ייתכן כי המאמצים האינטנסיביים מהימים האחרונים להגיע להסכמות, לצד חוסר הסבלנות המסתמן מצד בג"ץ, יובילו סוף-סוף לפתרון. אז יישאר רק לראות האם מי מחברות הביטוח ירימו את הכפפה ויסכימו לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית החל מינואר 2025.

אילו שינויים מציעה רשות שוק ההון ערב הדיון בבג"ץ?

כדי לעודד את חברות הביטוח לקחת על עצמן את הביטוח הסיעודי הקורס של כללית, רשות שוק ההון מציעה לקראת הדיון הצפוי בבג"ץ ביום חמישי להגביל את תקופת החיסול העצמי (Run Off) של הביטוח הסיעודי לשנתיים בלבד. המשמעות: חברת ביטוח שתסכים לתפעל את הביטוח הסיעודי, תוכל לדעת כי הסיכון שהיא חשופה אליו מצומצם משמעותית מכפי שהיה עד כה.

כך, גם אם הקרן המשלמת את תגמולי הביטוח למבוטחי הקופה תמשיך להתרוקן, והביטוח יגיע למצב של קריסה בפועל, חברת הביטוח לא תהיה כבולה להמשך התפעול של הביטוח הסיעודי מעבר לשנתיים.

זהו שינוי דרמטי, שכן בלעדיו החברות חוששות כי הן עלולות למצוא את עצמן "כלואות" במצב שבו נאסר עליהן לצרף מבוטחים חדשים לביטוח שהופעל בו חיסול עצמי, ועליהן לפגוע באופן הדרגתי בתנאים של המבוטחים הקיימים - פשוט כי הכסף בקופה הולך ואוזל. מצב כזה עשוי להיות לא פחות מאסון עבור חברות המתחרות על לקוחות ועל תדמית חיובית בשוק הביטוח, והשינוי שמציעה כעת רשות שוק ההון עשוי לנטרל את החשש - או לפחות חלק ניכר ממנו. הדבר אומנם דוחה את הקץ בשנתיים - והמצוקה הקיומית של הביטוח הסיעודי לא תיעלם עד אז - אבל כידוע במקומותינו, שנתיים הן לא פחות מנצח.

בנוסף, רשות שוק ההון מציעה להקל במעט את ההקשחה שיזמה בחודש שעבר בתנאי הזכאות למימוש הביטוח הסיעודי. לפי ההצעה החדשה, הדרישה לכך שהמבוטח יוכיח כי אינו מסוגל לבצע ארבע פעולות בסיסיות, במקום שלוש כפי שהיה נהוג עד כה, אומנם תישאר על כנה - אך כעת מציעה הרשות כי אם אחת מאותן פעולות היא היעדר שליטה בסוגרים, די יהיה בשלוש פעולות כדי להקים זכאות לכיסוי ביטוחי. מהלך זה נועד להבטיח כי הביטוח הסיעודי לא יהפוך לאות מתה עבור רבבות מבוטחים, וכי חרף המשבר החריף שאליו נקלע, הוא יוכל עדיין להבטיח חיים בכבוד עבור מטופלים.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם