גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפקעה של חצר במרכז תל אביב הולידה פיצוי של מאות שקלים בלבד

במסגרת העבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה, הפקיעה נת"ע חצר ושטחי מדרכה שהיו שייכים לבניין ברחוב אבן גבירול ● הפיצוי שהציעה לבעלי הנכסים: 330־1,900 שקל בלבד ● הדיירים ערערו אך הפיצוי נשאר על כנו

הבניין ברחוב אבן גבירול 17 ת''א. הוועדה דחתה את החישוב של שני הצדדים / צילום: נוי מאיה
הבניין ברחוב אבן גבירול 17 ת''א. הוועדה דחתה את החישוב של שני הצדדים / צילום: נוי מאיה

כמה שווה חצר מופקעת באחד מהמקומות המרכזיים ביותר בתל אביב? כנראה שלא הרבה. הוועדה להשגות על שומות מקרקעין בתל אביב קבעה פיצויי הפקעה של 330־1,900 שקל לבעלי חנויות בשדרות אבן גבירול, בגין הפקעות שבוצעו בחצר הבית ובמדרכה הסמוכה, לטובת תוואי הרכבת הקלה.

10,000 הודעות ישלחו: החל שלב הפקעות הקרקע בקו המטרו M2 
שאלות ותשובות | תושבי תל אביב? תגידו ביי לחניה חינם בכחול לבן
גזירות מכל הכיוונים: מה מתייקר ב-2025 ובכמה

המבנה המדובר הוא מבנה ישן בן 4 קומות מעל קומת חנויות וקולונדה (שדרת עמודים), שנמצא בשדרות אבן גבירול 17 פינת טוסקניני 8, מול מגדל יכין, ובסמיכות לצומת עם רחוב קפלן. במאי 2017 פורסמה לתוקף תוכנית המתאר לרכבת הקלה בתל אביב (תת"ל 71/ב), שהקו הירוק נכלל בה. כחצי שנה מאוחר יותר פורסמה הודעה לפי פקודת הקרקעות המנדטורית על כוונה להפקיע קרקעות, בהן 186 מ"ר מקרקע ששימשה חצר בבית. נת"ע קבעה כי פיצויי ההפקעה לבעלי הנכסים יגיעו לכ־46 אלף שקל בסך הכל.

בעלי הנכסים שסברו שמדובר בפיצויים נמוכים, הגישו השגה על הפיצויים שנקבעו לוועדה להשגות על שומות מקרקעין לפי פקודת הקרקעות, וטענו כי נת"ע צריכה לשלם להם סכום של 1.14 מיליון שקל, .

הוועדה הזו אינה קשורה לוועדות הערר המחוזיות: תפקידה המרכזי להכריע במחלוקות לגבי גובה פיצויים בעת שמתבצעות הפקעות לצרכי ציבור שמבוצעות לפי פקודת הקרקעות המנדטורית. הוועדה מונה שלושה חברים: יו"ר הוועדה שהוא עובד מדינה שכשיר להיות שופט בית משפט שלום, נציג מטעם השמאי הממשלתי הראשי שהוא עובד מדינה, ושמאי מכריע. מטבע הדברים, המחלוקות שבאות לעיונה הן שמאיות בעיקרן, וזה גם מה שקרה בסיפור שלנו.

המחלוקת: כמה שוות המדרכות הסמוכות והחצר?

נת"ע, שיוצגה ע"י עוה"ד טלי ענבר־גולן וברק כהן ממשרד בלטר, גוט אלוני ושות' ושמאי המקרקעין אוהד דנוס וירון להט, הסבירה כי מתוך השטח המופקע, שהגיע לסך של 186 מ"ר, 175 מ"ר מהווים זה שנים רבות מדרכה ושביל אופניים לכלל הציבור, ועל כן הפיצוי בשומה שלהם מתייחס ליתרת ה־11 מ"ר, שכן שווי המדרכות הוא אפסי.

לאור זאת, חישבו את שווי הפיצויים כשווי מ"ר לחצר. שווי זה, קבעו שמאי נת"ע, שווה 15% משווי מ"ר קרקע שמיועד לבנייה (או בשמו המקצועי - שטח מבונה), שהגיע לטענתם לכ־21 אלף שקל למ"ר ב־2017, ובתוספת מע"מ - לכ־25 אלף שקל למ"ר. בסך הכל עלה, על פי החישוב הזה, כי שווי כלל הפיצויים עבור ההפקעה, יגיע לכ־41 אלף שקל, אליהם נוספו 5,000 שקל עלות ממוצעת להשקעות ופיתוח.

בעלי הנכסים, שיוצגו ע"י עו"ד מרדכי רז ושמאי המקרקעין אריה קמיל ויעל רוזנברג־צ'צ'יק, לא חלקו על עלויות הפיתוח. אולם לטענתם, גם למדרכה המופקעת יש שווי כלכלי, ואף ניכר, כי לחנויות בקומת הקרקע קיים פוטנציאל לשימוש בחזית לצורך בית קפה/מסעדה. לטענתם, לאחר הפקעה של שטח החצר ההיקפית נמנעת האפשרות להקים באזור הקולונדה מקומות ישיבה כפי שהעירייה מאפשרת לאורך כל רחוב אבן גבירול. נוסף לכך, לטענתם מדובר בנכס פינתי ובנכסים כאלה עיריית תל אביב מאפשרת הושבה גם בשטח המדרכות הפונה לרח' טוסקניני ולא רק לאורך אבן גבירול.

לפיכך, הם טענו כי יש לפצות על ההפקעה לפי שווי של 7,800 שקל למ"ר, כשווי קרקע לשימוש מסחרי, וכי אם הקרקע אינה משמשת בפועל למסחר, כמו במקרה הזה, יש להפחית ממנו 20%. עוד השיגו בעלי הנכסים על שווי הקרקע של החצר, שנת"ע הגיעה למסקנה כי נגזרת משווי של 21 אלף שקל למ"ר מבונה. להערכת המשיגים הערך האמיתי הוא 25 אלף שקל למ"ר, ובסך הכל גובה הפיצוי המגיע להם הוא 1.14 מיליון שקל.

ההחלטה: 90% מאובדן הערך משינוי הייעוד

לגבי מתודת החישובים הסבירה הוועדה כי פיצויי הפקעה בישראל מבוצעים בהליך דו שלבי: הראשון - ירידת הערך בגלל שינוי ייעוד הקרקע התכנוני, והשני - בגלל תפיסת החזקה בה ע"י הרשויות. הוועדה דנה בשלב זה רק בחלק השני של ההפקעה, ששוויו הכלכלי הוא 10% מכלל הפיצויים שמגיעים למשיגים. זאת, בעוד שהיבטי התכנון צריכים להידון בערכאות אחרות, והם הוערכו על ידה ב־90% מפיצויים.

ועדת ההשגות דחתה את עמדת נת"ע לגבי השטח שעליו יש לשלם פיצויי הפקעה, שכן בסמכותה לדון בפיצויי הפקעה, אך סכסוך בענייני טובות הנאה או זכויות כמו שטענה נת"ע על המדרכה - אינם בסמכותה, אלא צריכים להיות מיושבים בבית משפט. לפיכך יש לחשב את הפיצויים על פי היקף השטח המופקע שהוא 186 מ"ר.

הוועדה דחתה גם את החישוב של שני הצדדים שקבע כי שווי שטח חצר מהווה 15% משטח שמיועד למגורים, וקבעה כי יש לחשבו לפי 10%. ואולם, הדבר הכי חשוב בקביעה של הוועדה היה, שהיא מתייחסת לשווי הקודם של הקרקע כאל חצר מגורים, ואינה כוללת בה את הפוטנציאל הכלכלי, שעליו ביססו המשיגים את השגתם.

הוועדה חילקה את שטחי המדרכות לשניים: שטחי המדרכות לאורך רחוב אבן גבירול, שהעירייה לא הציבה בהם ספסלים, וספק אם יכלה, שכן רצועה זו מהווה ציר תנועה יחידי להולכי הרגל, ושטחי המדרכות לאורך רחוב טוסקניני שבו אין פוטנציאל מסחרי. לפיכך, גם כאן יש לבסס קביעת פיצוי על מחיר מ"ר של חצר משותפת.

הוועדה קיבלה את עמדת המשיגים לגבי שווי הקרקע, וקבעה, כי שווי מ"ר של קרקע מבונה ב־2017 באזור הגיע ל־25 אלף שקל למ"ר ולא ל־21 אלף שקל למ"ר.

ולבסוף: מכיוון שמדובר בחישוב השלב השני של ההפקעה, שהוא הקטן יותר מבחינת הפגיעה הכלכלית לבעלי הנכסים (90% מהפגיעה נעשו בעת שינוי הייעוד שנקבע לקרקע במסגרת תוכנית הרכבת הקלה), הפיצוי צומצם כדי 2,500 שקל למ"ר ובסופו של דבר הוועדה קבעה כי סך שווי הקרקע הגיע ל־46.5 אלף שקל וחלקם היחסי של המשיגים בפיצוי יגיע ל־330־1,900 שקל.

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"