גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפקעה של חצר במרכז תל אביב הולידה פיצוי של מאות שקלים בלבד

במסגרת העבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה, הפקיעה נת"ע חצר ושטחי מדרכה שהיו שייכים לבניין ברחוב אבן גבירול ● הפיצוי שהציעה לבעלי הנכסים: 330־1,900 שקל בלבד ● הדיירים ערערו אך הפיצוי נשאר על כנו

הבניין ברחוב אבן גבירול 17 ת''א. הוועדה דחתה את החישוב של שני הצדדים / צילום: נוי מאיה
הבניין ברחוב אבן גבירול 17 ת''א. הוועדה דחתה את החישוב של שני הצדדים / צילום: נוי מאיה

כמה שווה חצר מופקעת באחד מהמקומות המרכזיים ביותר בתל אביב? כנראה שלא הרבה. הוועדה להשגות על שומות מקרקעין בתל אביב קבעה פיצויי הפקעה של 330־1,900 שקל לבעלי חנויות בשדרות אבן גבירול, בגין הפקעות שבוצעו בחצר הבית ובמדרכה הסמוכה, לטובת תוואי הרכבת הקלה.

10,000 הודעות ישלחו: החל שלב הפקעות הקרקע בקו המטרו M2 
שאלות ותשובות | תושבי תל אביב? תגידו ביי לחניה חינם בכחול לבן
גזירות מכל הכיוונים: מה מתייקר ב-2025 ובכמה

המבנה המדובר הוא מבנה ישן בן 4 קומות מעל קומת חנויות וקולונדה (שדרת עמודים), שנמצא בשדרות אבן גבירול 17 פינת טוסקניני 8, מול מגדל יכין, ובסמיכות לצומת עם רחוב קפלן. במאי 2017 פורסמה לתוקף תוכנית המתאר לרכבת הקלה בתל אביב (תת"ל 71/ב), שהקו הירוק נכלל בה. כחצי שנה מאוחר יותר פורסמה הודעה לפי פקודת הקרקעות המנדטורית על כוונה להפקיע קרקעות, בהן 186 מ"ר מקרקע ששימשה חצר בבית. נת"ע קבעה כי פיצויי ההפקעה לבעלי הנכסים יגיעו לכ־46 אלף שקל בסך הכל.

בעלי הנכסים שסברו שמדובר בפיצויים נמוכים, הגישו השגה על הפיצויים שנקבעו לוועדה להשגות על שומות מקרקעין לפי פקודת הקרקעות, וטענו כי נת"ע צריכה לשלם להם סכום של 1.14 מיליון שקל, .

הוועדה הזו אינה קשורה לוועדות הערר המחוזיות: תפקידה המרכזי להכריע במחלוקות לגבי גובה פיצויים בעת שמתבצעות הפקעות לצרכי ציבור שמבוצעות לפי פקודת הקרקעות המנדטורית. הוועדה מונה שלושה חברים: יו"ר הוועדה שהוא עובד מדינה שכשיר להיות שופט בית משפט שלום, נציג מטעם השמאי הממשלתי הראשי שהוא עובד מדינה, ושמאי מכריע. מטבע הדברים, המחלוקות שבאות לעיונה הן שמאיות בעיקרן, וזה גם מה שקרה בסיפור שלנו.

המחלוקת: כמה שוות המדרכות הסמוכות והחצר?

נת"ע, שיוצגה ע"י עוה"ד טלי ענבר־גולן וברק כהן ממשרד בלטר, גוט אלוני ושות' ושמאי המקרקעין אוהד דנוס וירון להט, הסבירה כי מתוך השטח המופקע, שהגיע לסך של 186 מ"ר, 175 מ"ר מהווים זה שנים רבות מדרכה ושביל אופניים לכלל הציבור, ועל כן הפיצוי בשומה שלהם מתייחס ליתרת ה־11 מ"ר, שכן שווי המדרכות הוא אפסי.

לאור זאת, חישבו את שווי הפיצויים כשווי מ"ר לחצר. שווי זה, קבעו שמאי נת"ע, שווה 15% משווי מ"ר קרקע שמיועד לבנייה (או בשמו המקצועי - שטח מבונה), שהגיע לטענתם לכ־21 אלף שקל למ"ר ב־2017, ובתוספת מע"מ - לכ־25 אלף שקל למ"ר. בסך הכל עלה, על פי החישוב הזה, כי שווי כלל הפיצויים עבור ההפקעה, יגיע לכ־41 אלף שקל, אליהם נוספו 5,000 שקל עלות ממוצעת להשקעות ופיתוח.

בעלי הנכסים, שיוצגו ע"י עו"ד מרדכי רז ושמאי המקרקעין אריה קמיל ויעל רוזנברג־צ'צ'יק, לא חלקו על עלויות הפיתוח. אולם לטענתם, גם למדרכה המופקעת יש שווי כלכלי, ואף ניכר, כי לחנויות בקומת הקרקע קיים פוטנציאל לשימוש בחזית לצורך בית קפה/מסעדה. לטענתם, לאחר הפקעה של שטח החצר ההיקפית נמנעת האפשרות להקים באזור הקולונדה מקומות ישיבה כפי שהעירייה מאפשרת לאורך כל רחוב אבן גבירול. נוסף לכך, לטענתם מדובר בנכס פינתי ובנכסים כאלה עיריית תל אביב מאפשרת הושבה גם בשטח המדרכות הפונה לרח' טוסקניני ולא רק לאורך אבן גבירול.

לפיכך, הם טענו כי יש לפצות על ההפקעה לפי שווי של 7,800 שקל למ"ר, כשווי קרקע לשימוש מסחרי, וכי אם הקרקע אינה משמשת בפועל למסחר, כמו במקרה הזה, יש להפחית ממנו 20%. עוד השיגו בעלי הנכסים על שווי הקרקע של החצר, שנת"ע הגיעה למסקנה כי נגזרת משווי של 21 אלף שקל למ"ר מבונה. להערכת המשיגים הערך האמיתי הוא 25 אלף שקל למ"ר, ובסך הכל גובה הפיצוי המגיע להם הוא 1.14 מיליון שקל.

ההחלטה: 90% מאובדן הערך משינוי הייעוד

לגבי מתודת החישובים הסבירה הוועדה כי פיצויי הפקעה בישראל מבוצעים בהליך דו שלבי: הראשון - ירידת הערך בגלל שינוי ייעוד הקרקע התכנוני, והשני - בגלל תפיסת החזקה בה ע"י הרשויות. הוועדה דנה בשלב זה רק בחלק השני של ההפקעה, ששוויו הכלכלי הוא 10% מכלל הפיצויים שמגיעים למשיגים. זאת, בעוד שהיבטי התכנון צריכים להידון בערכאות אחרות, והם הוערכו על ידה ב־90% מפיצויים.

ועדת ההשגות דחתה את עמדת נת"ע לגבי השטח שעליו יש לשלם פיצויי הפקעה, שכן בסמכותה לדון בפיצויי הפקעה, אך סכסוך בענייני טובות הנאה או זכויות כמו שטענה נת"ע על המדרכה - אינם בסמכותה, אלא צריכים להיות מיושבים בבית משפט. לפיכך יש לחשב את הפיצויים על פי היקף השטח המופקע שהוא 186 מ"ר.

הוועדה דחתה גם את החישוב של שני הצדדים שקבע כי שווי שטח חצר מהווה 15% משטח שמיועד למגורים, וקבעה כי יש לחשבו לפי 10%. ואולם, הדבר הכי חשוב בקביעה של הוועדה היה, שהיא מתייחסת לשווי הקודם של הקרקע כאל חצר מגורים, ואינה כוללת בה את הפוטנציאל הכלכלי, שעליו ביססו המשיגים את השגתם.

הוועדה חילקה את שטחי המדרכות לשניים: שטחי המדרכות לאורך רחוב אבן גבירול, שהעירייה לא הציבה בהם ספסלים, וספק אם יכלה, שכן רצועה זו מהווה ציר תנועה יחידי להולכי הרגל, ושטחי המדרכות לאורך רחוב טוסקניני שבו אין פוטנציאל מסחרי. לפיכך, גם כאן יש לבסס קביעת פיצוי על מחיר מ"ר של חצר משותפת.

הוועדה קיבלה את עמדת המשיגים לגבי שווי הקרקע, וקבעה, כי שווי מ"ר של קרקע מבונה ב־2017 באזור הגיע ל־25 אלף שקל למ"ר ולא ל־21 אלף שקל למ"ר.

ולבסוף: מכיוון שמדובר בחישוב השלב השני של ההפקעה, שהוא הקטן יותר מבחינת הפגיעה הכלכלית לבעלי הנכסים (90% מהפגיעה נעשו בעת שינוי הייעוד שנקבע לקרקע במסגרת תוכנית הרכבת הקלה), הפיצוי צומצם כדי 2,500 שקל למ"ר ובסופו של דבר הוועדה קבעה כי סך שווי הקרקע הגיע ל־46.5 אלף שקל וחלקם היחסי של המשיגים בפיצוי יגיע ל־330־1,900 שקל.

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%