גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרים שבדקו במיוחד בשבילנו אילו הבדלים הם רואים בין נשואים לרווקים

אינסוף מאמרים נכתבו על השפעת ההתאהבות על המוח, אבל מעט מאוד ידע נצבר על ההשפעה של נישואים ● בשנים האחרונות, כמה חוקרים מנסים לשנות זאת ויש להם כמה תובנות מפתיעות ● וגם: החוקרים שבונים מאגר סריקות מוח ענק באוניברסיטת ת"א בדקו במיוחד בשבילנו אילו הבדלים הם רואים בין נשואים לרווקים

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

דמיינו זוג שנשוי הרבה שנים. ההורים שלכם, חברים או שכנים שאתם מכירים היטב. חישבו על הדרך האגבית שבה הם נוגעים זה בזה, על העקיצות הקטנות הקבועות, על האופן שבו הם משלימים משפטים זה של זה או על הבעת הבלבול כשאתם שואלים אחד מהם שאלה שאינה "בתחום סמכותו", כמו מה עושים בשבת או כמה עלתה החרסינה בשירותים. מה עושה כל הדבר הזה למוח שלהם?

חזית המדע | אלפי חוקרים מכל העולם מיפו 62 מיליון תאים: האם האטלס שהם בונים ישנה את עולם הרפואה?
חזית המדע | החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם
חזית המדע | החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר

מדהים שאינסוף מחקרים נעשו על האופן שבו אהבה חדשה משפיעה על המוח, אבל מעט מאוד על ההשפעה של נישואים. בכל זאת יש כמה חוקרים שפועלים כדי לפצח את החידה.

הטיה בשאלונים

החוקרת הפורייה ביותר בתחום הזה היא פרופ' ביאנקה אסוודו (Bianca Acevedo) מאוניברסיטת סטוני ברוק שבניו יורק. היא בדקה מה קורה לתת־סוג של אנשים נשואים - כאלה שעדיין אוהבים. היא יצאה לחפש אותם, אף שאמרו לה שהם אינם קיימים.

"המטרה שלי הייתה לנסות להבין אם האהבה אכן חייבת לדעוך או שאנשים יכולים להישאר מאוהבים לאורך זמן", היא אומרת לגלובס. "המחקרים נטו לטעון שהאהבה הרומנטית דועכת. כשהיא מסיימת את תפקידה האבולוציוני, לגרום לאנשים להתרבות, היא מוחלפת בסוג אחר של רגש. במקרה הטוב זה רגש חברי יותר, אירוטי פחות.

"התחלתי את הקריירה שלי במטה־אנליזה של כל המחקרים בתחום ובחינה שלהם אל מול ראיונות שעשיתי בקהילה. כך מצאתי שיש בשאלונים הניתנים למשתתפים במחקרים הטיה שיכולה להשפיע על התוצאות: ה־Passionate Love Scale, שהוא המדד לאהבה עם תשוקה, כולל שאלות הקשורות לחוסר ביטחון במערכת היחסים ולקנאה.

"חוסר ביטחון וקנאה אכן מאפיינים מערכות יחסים אוהבות בתחילת דרכן, אך האם זו הדרך הנכונה להסתכל על הדברים גם בטווח הרחוק? הראיונות שערכתי גרמו לי לחשוב שלא. בין המרואיינים שלי מצאתי כאלה שדיווחו על תחושת ביטחון לצד אינטימיות והתרגשות להיות יחד, גם אחרי שנים רבות. ההתרשמות שלי הייתה שאלמנטים רבים מתחילת הקשר עדיין נמצאים שם. ראיתי זוגות שאחרי שהילדים גדלו עדיין מטפלים זה בזה, נהנים מהפנאי המשותף שלהם, נהנים לחקור את העולם יחד ולחלוק חוויות".

אז הגדרת מחדש את השאלון?
"אפילו כשרק הסרנו את השאלות שנגעו לחוסר ביטחון, התוצאות היו שונות".

ואז ערכתם את מחקרי סריקת המוח.
"הזמנו עשר נשים ושבעה גברים שדיווחו שהם במערכות יחסים ארוכות טווח (21.4 שנה בממוצע) המאופיינות באהבה עזה. המטרה לא הייתה לבחון מה קורה בממוצע בנישואים, אלא את האפשרות של אהבה רומנטית ממושכת, ואיך היא נראית.

"בחנו את תגובתה הנבדקים לתמונות של בני זוגם, בהשוואה לשלוש תמונות ביקורת: של חבר קרוב, של אדם מוכר מאוד שאינו חבר ושל אדם לא מוכר.

"התגובה המוחית לתמונות של אדם אהוב הייתה שונה בכמה אופנים. ראינו פעילות רבה באזורים במוח העשירים בדופמין ומזוהים עם תגמול. אלה האזורים שפעילים מאוד גם במערכת יחסים רומנטית בתחילת דרכה, וכן בסוגים שונים של התמכרויות ובתגובה הטבעית של בני אדם לגירויים חיוביים כמו אוכל, מין והצלחה".

פרופ' ביאנקה אסוודו / צילום: תמונה פרטית

האזור ההורי במוח נדלק

"ראינו אצל הזוגות הנשואים האוהבים גם כמה אזורים שבדרך כלל נדלקים באהבה הורית", מוסיפה אסוודו ומאזכרת בכך את תיאוריית ההיקשרות של ג'ון בולבי, הטוענת שאהבה זוגית בוגרת היא וריאציה על החיבורים שיוצרים ילדים עם הוריהם.

"זיהינו את הפעילות באזור שנחשב גם אצל בני אדם וגם אצל בעלי חיים כאזור 'הורי'. זה גם האזור במוח הקשור לחיפוש קרבתו של אדם אחר כשנמצאים בלחץ. כילדים, האחר הזה הוא הורה, וכמבוגרים זה יכול להיות בן זוג תומך", אומרת אסוודו. ואולי לא נעים להגיד, בגלל ההקשר ההורי, אבל הפעילות באזור הזה במוח נמצאת בקורלציה עם חיי מין מספקים.

"בנוסף, ראינו פעילות באזורים שקושרו בעבר להכלת העצמי בתוך האחר ולהיפך", היא אומרת. התיאוריה שמדברת על התרחבות העצמי כדי לכלול את האחר כחלק מאהבה ארוכת טווח הוצעה על ידי המנחה של אסוודו בדוקטורט, פרופ' ארת'ור אארון, שאולי מוכר לציבור ב"שאלון 36 השאלות ליצירת אינטימיות" שחיבר.

אארון טען כי ההתאהבות מובילה בהדרגה למצב שבו אנחנו לא רואים היכן העצמי נגמר והאחר מתחיל, שהאינטרסים של האחר הופכים לשלנו ואנחנו כמעט יודעים לצפות את תגובותיו. על פי אארון, זהו חלק בלתי נפרד מאהבה רומנטית ארוכת טווח, והגישה הזאת אוששה במחקר.

אסוודו מציינת שבהשוואה לנשואים טריים, אצל הנשואים לאורך שנים ניכרה פעילות נרחבת יותר במוח בתגובה לתמונת בן הזוג. נראה שהאהבה הטרייה ממוקדת באזורי האובססיה, התגמול והעונג, ואילו בנישואים אוהבים, כל המוח מגיב, האדם כבר בלתי נפרד מכל חייך.

מחקרים נוספים תומכים בגישה הזאת. לדוגמה, מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד ב־2022, הראה שאצל זוגות נשואים היה סנכרון רב יותר בפעילות המוחית בתגובה לסוגיות רגשיות וחברתיות שהועלו על ידי חוקרים במעבדה. החוקרים גייסו למחקר לאו דווקא זוגות שהצהירו על עצמם כמאוהבים עדיין, אבל עלה ממנו שככל שהסנכרון רב יותר, כך שביעות הרצון מהנישואים גבוהה יותר.

"בסופו של דבר", אומרת אסוודו, "כשאנשים שנשואים שנים רבות מצהירים שהם עדיין אוהבים, נראה מסריקות המוח שהם אכן מרגישים כמו בתחילת הדרך מבחינת התגמול והעונג שמערכת היחסים נותנת להם, אבל עם תחושת חיבור חברית והורית והתמזגות עוצמתית יותר".

המוח מוריד מגננות

פרופ' ג'ים קואן (Jim Coan), מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת וירג'יניה, בחן השפעה אחרת של הנישואים על המוח. "מחקר שהובלתי הראה שכאשר אנשים יכולים להיתמך בבני הזוג שלהם לטווח ארוך, המוח שלהם הופך להיות פחות דרוך, פחות קשוב לגירויים מהסביבה".

וזה הגיוני, אומר קואן. "כשסיפרתי על התוצאות הללו לאמא שלי, היא אמרה לי, בשביל זה ראיינו אותך ב'ניו יורק טיימס'? זה מובן מאליו", אבל מה שפחות ידוע, אומר קואן, הוא התועלת של הפחתת הדריכות הזאת. "המוח צורך אנרגיה ברמה קבועה. הוא תמיד דלוק, אף פעם לא כבוי. המשמעות היא שאם הדריכות התמידית לוקחת מאיתנו משאבים, הם לא זמינים במקום אחר שבו אולי היינו זקוקים להם", הוא מסביר. כשאנחנו סומכים על אחרים, למשל על בני זוג לטווח ארוך, אנחנו יכולים להוריד חלק מהמגננות, להפחית את הדריכות, לשחרר משאבים למחשבות אחרות וגם לתפקודים אחרים של המוח. "יש לכך גם השלכות על הבריאות הפיזית", אומר קואן.

האם זוגיות ארוכת טווח היא זו שמביאה את התועלת הזאת, או דווקא אהבה טרייה?
קואן: "מערכות יחסים אינן משתפרות ומשתפרות עד שאנחנו מתפרצים כענן אורגזמתי של אושר. הן יותר כמו הבורסה. יש עליות וירידות, אבל המגמה ארוכת הטווח היא למעלה. יש תקופות בנישואים שבהן אנחנו עלולים לחוות עוררות שלילית ודריכות יותר מכפי שחווינו כרווקים. אבל כשאנחנו מחזיקים מעמד בנישואים, בדרך כלל בטווח הרחוק הכיוון הוא למעלה, כלומר למקום שבו בני הזוג משפרים את ההרגשה שלנו. אני חושב שזה מסר מרגיע. יהיו מהמורות בדרך, אבל הכיוון הוא למעלה, בתנאי שממשיכים להשקיע. גם כן, כמו בבורסה".

זאת בהנחה שהנישואים הם טובים, אבל לא כולם כאלה.
"כשהנישואים גרועים, אנחנו רואים את התופעה ההפוכה - דריכות גבוהה יותר ככל שבני הזוג קרובים יותר. בחנו זוגות נשואים כאלה, שאפקט התמיכה לא עבד להם והצהירו שיש להם מה לשפר. הצענו להם 20 פגישות של ייעוץ זוגי, וכשבחנו אותם שוב בסוף התקופה, התוצאה השתפרה".

פרופ' ג'ים קואן / צילום: Stephanie Gross

יש אפקט ספציפי לנישואים, או שכל תמיכה חברתית תשפיע?
"עבור רוב האנשים, נישואים הם מקור התמיכה המשפיע ביותר. עם זאת, ראינו לא מעט אנשים, בעיקר נשים, שעבורן אפקט התמיכה מחברה טובה היה לא פחות חזק מאשר מבן זוג. הורדת המגננות קשורה גם לשאלה עד כמה אנחנו באמת יכולים לסמוך על האדם השני, וחברים הם בדרך כלל מקור תמיכה מאוד אמין. לפעמים הם לא, ואז זה מאוד כואב".

קואן מציין שהוא ראה אפקט ספציפי לנישואים, בהשוואה לזוגות המתגוררים יחד ואינם נשואים. "לפעמים לא נעים לי, כאדם ליברל, לדבר על החשיבות של מוסד הנישואים, כאילו שאני מייחס משמעות לחותמת של המדינה או חושב ש'החיים בחטא' מרעילים את הנישואים. זה לא זה.

"כאשר המוח מחפש להוריד את המגננות, שזה בעצם האפקט שאני ממוקד בו, כנראה יש משהו בהכרזה הפומבית ובחתימה על חוזה שמקלים על כך. במחקרים שלנו, נישואים יצרו את האפקט החזק ביותר, אחר כך חברים, ורק אחר כך זוגות בקוהביטציה שאינם נשואים.

"נראה שכאשר אנשים בתרבות שלנו בוחרים להתגורר יחד ולא להתחתן, בחלק מהמקרים יש לזה סיבה, שקשורה ברצון להתחייב פחות. הסבר אחר קשור בכך שאנשים שנוטים לנוירוטיות מלכתחילה מעדיפים קוהביטציה על פני נישואים. זה לא אומר שכל האנשים בקוהביטציה הם נוירוטים, אבל יש כנראה מתאם מספיק גבוה כדי להתוות את התוצאה".

כל זה נכון בתנאי שהבחירה לא להתחתן באופן רשמי היא אכן בחירה. "כשבודקים זוגות גאים שעברו לגור יחד בתקופה שבה נישואים בין גאים היו אסורים, האפקט הזה נעלם. כנראה הם מצאו את הדרך שלהם להרגיש את המחויבות".

תפיסת ערך שונה

פרופ' יניב אסף, מהפקולטה למדעי החיים ובית ספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, לא עסק עד היום בחקר השפעת הנישואים על המוח, אבל באוניברסיטת תל אביב הוא מחזיק מאגר יוצא דופן של סריקות מוח (ראו מסגרת) עם מידע על בעלי המוחות הללו, למשל אם הם נשואים. במיוחד לכתבה זו, ביצעו עבורנו אסף והדוקטורנט גל קפלר ניתוח של ההבדלים בין מוחות של זוגות נשואים ללא נשואים. הממצאים שלהם אמנם לא עובדו לכדי מאמר מחקרי, אבל הבדיקות שהם יכולים לעשות במאגר שהם בונים בהחלט מחכות לחוקרים אחרים שאולי ירימו את הכפפה.

"מדדנו את הצפיפות של המוח ב־1,200 נבדקים בזוגיות ולא בזוגיות", מסביר אסף. "בחנו את המתאם בין הצפיפות באזורים שונים למספר שנות הנישואים, תוך ניקוי אפקט המין והגיל, ומצאנו הבדלים".

 

מדד צפיפות המוח שונה מהמדד שאסוודו השתמשה בו (פעילות במוח בתגובה לגירוי מסוים) ולדברי אסף קשה מאוד לפרש את ההבדלים שנמצאו כי מדובר במדד חדש יחסית, אך מעניין להצביע על עצם העובדה שיש הבדלים. "ראינו עלייה בצפיפות באזור שקשור בראייה, בשמיעה ובתנועה", הוא אומר. "בעיקרון, עם הגיל הצפיפות באזורים הללו יורדת, אבל אם מנטרלים גיל, הצפיפות נמצאת במתאם חיובי עם מספר שנות נישואים". האם מדובר במודעות רבה יותר של נשואים לחושים ולתנועה שלהם? אסף מזהיר מפרשנות פשטנית מדי, אבל בכל מקרה מעניין שהנישואים משפיעים על האזורים הללו באופן הפוך מהשפעת הגיל.

באזור אחר במוח, ה־Medial prefrontal Cortex, דווקא נצפתה ירידה בצפיפות בקרב נשואים. "זה אזור שנותן ערך לכל מה שאנחנו עושים בחיים", אומר קפלר, אבל שוב, יש להיזהר מפרשנויות קלות. אסף מוכן רק לומר שתפיסת הערך אצל אנשים נשואים כנראה שונה. "אגב, לא בהכרח הנישואים השפיעו על תפיסת הערך, ייתכן שתפיסת ערך שונה היא שמובילה אנשים להתחתן או לא".

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח