גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערה בדיון לתיקון חוק התעופה: החברות הזרות לא יחזרו גם בקיץ?

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, פוצץ את הדיון על תיקון חוק שירותי תעופה, מחשש שמדובר בתיקון שיפגע בצרכנים ● בישראייר תכננו להפעיל טיסות לניו יורק לאחר שתיקון החוק יעבור; המנכ"ל אורי סירקיס: "ההחלטה הנוכחית שומטת את הקרקע מתחת לתוכנית העסקית להפעלת הטיסות לארה"ב"

דוד ביטן. יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
דוד ביטן. יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הבוקר (ב'') התכנסה ועדת הכלכלה של הכנסת לדון פעם נוספת בתיקון לחוק שירותי תעופה, המגן על זכויות נוסעים במקרה של עיכוב או ביטול טיסה, בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. תיקון החוק ישהה חלק מהזכויות הצרכניות של הטסים במקרה של ביטול טיסה, ובכלל זה תשלום הפיצוי בשל הביטול, במטרה לקדם את חזרתן של חברות התעופה הזרות לישראל.

הסוכריה שחברות התעופה הזרות דורשות כדי לחזור לארץ והמחיר שישלם הצרכן
חברת התעופה החיפאית מגיעה לעיר. אלה הקווים החדשים שתפעיל
מנכ"לית אל על: "האינטרס של המדינה הוא חברות תעופה ישראליות חזקות ויציבות"

במהלך הדיון בוועדה, הודה היו"ר דוד ביטן כי עיכב את הדיונים בהצעת החוק במשך חודשים ארוכים, מחשש שמדובר בתיקון שיפגע בצרכנים, ולאחר דיון סוער, הודיע כי לא יעלה את ההצעה להצבעה. 

במהלך הדיון הקודם בנושא, יו"ר הוועדה ביטן הודיע כי ההצעה תחול רק על חברות תעופה שיחזרו לפעול בישראל, וביקש לחשוף מי החברות שדוחפות לשינוי החוק. עד היום, בריטיש איירווייז וריינאייר היו החברות הזרות היחידות שתמכו בחוק בגלוי.

בדיון היום נחשפו גם אייר פראנס, טורקיש איירליינס, פגסוס, פיס אייר, דיוס אס וקלאסיק אייר, המיוצגות על-ידי עו"ד שירלי קציר, שותפה וראש מחלקת תעופה, תיירות ומלונאות בפישר (FBC). במהלך הדיון ציינה עו"ד קציר כי החברות שהיא מייצגת הביעו נכונות לשוב לישראל. "לא שמנו איום או ביקשנו סוכריה. אמרנו מה יעזור", אמרה.

כמו כן, היא הזהירה כי אם החוק לא יתוקן עכשיו, היצע הטיסות מישראל יישאר נמוך גם בעונת הקיץ הבאה, היות שחברות התעופה מתכננות את לוחות הזמנים זמן רב מראש. "עד מרץ איבדנו אותן, ואם נאשר (את התיקון), יש סיכוי להחזיר אותם באפריל. חייבים לשנות את זה כבר עכשיו כדי שהן יתארגנו", אמרה.

בין החברות שמייצגת קציר נמנות גם כאלה שלא נחשפו ועדיין פועלות בישראל, ולדבריה הן חשופות לכ-30 תביעות מדי יום.

החברות רוצות סבסוד למסי הנמל בטרמינל 3

אייל דורון ממשרד ש. הורוביץ, המייצג את חברת הלואו קוסט האירית ריינאייר, הזכיר כי לטובת חזרה עתידית של חברות הלואו קוסט, מלבד תיקון החוק יש גם לפתוח את טרמינל 1 בנתב"ג. "אם טרמינל 1 יהיה פתוח, נדע להחזיר 10 אלף מושבים בשבוע ל-10 יעדים מרכזיים ב-60 ימים", אמר.

טרמינל 1 נסגר זמן קצר לאחר שהפסקת האש בצפון נכנסה לתוקף, והביא להעברת הטיסות לטרמינל 3 עד סוף מרץ 2025. המשמעות עבור חברות התעופה הזרות כמו ריינאייר היא תשלום של מסי נמל גבוהים יותר, כאשר ההפרש ביניהם עומד על כ-20 דולר לנוסע בכל אחד מהטרמינלים.

מנכ"ל רשות שדות התעופה, שרון קדמי, ציין כי לרשות יש תזרים שלילי של 1.2 מיליארד שקל והפסד תפעולי של 150 מיליון שקל בשנת 2024, ולכן אין הצדקה להשאיר שני טרמינלים פתוחים, כאשר היקף הפעילות לא מצדיק פעילות בשני טרמינלים שונים.

בתיקון שנידון היום בוועדה, הוצע כי חברות שפעלו מטרמינל 1 ונאלצו להעביר את פעילותן לטרמינל 3, יחויבו באגרות מופחתות כאילו פעלו מטרמינל 1; וכי האוצר יממן את ההפרש מרשות שדות התעופה, כדי לתמרץ חברות תעופה לחדש או להתחיל לפעול בישראל ולהקל על רשות שדות התעופה בהתמודדות עם הירידה בהכנסות.

חברות התעופה הישראליות לא אהבו את ההצעה, ודרשו לקבל תנאים שווים לחברות שיחזרו, בטענה כי תיקון כזה מציע להפלות לרעה חברות תעופה שפעלו פה כל המלחמה, כולל חברות זרות, על חשבון חברות שלא פעלו פה. "זאת אפליה לא חוקית ומנוגדת להסכמי התעופה שהמדינה חתומה עליהם", אמר נציג רשות התעופה האזרחית במהלך הדיון.

אם זאת, גורמי הממשלה סירבו לממן הפחתת אגרות לחברות התעופה הזרות, בניגוד לעמדתו של יו"ר הוועדה ביטן. "זה לא צריך לחול על רש"ת", אמר. "כשהאוצר רצה, הוא לקח לרש"ת 4 מיליארד שקל וקרא לאוצר ולמשרד התחבורה לממן את הפחתת האגרות לחברות הזרות. לקחתם לרש"ת 4 מיליארד שקל, אז אתם לא יכולים להחזיר להם 200-300 מיליון? תקחו את זה בחזרה כשהן ירוויחו".

לסיכום הישיבה, היו"ר ביטן ציין כי הוועדה תדון בסעיפי ההצעה, אך לא תאשר את הצעת החוק. "תבואו עם תוכנית אמיתית שמחזירה את החברות, ושהחברות יגידו את האמת האם הן רוצות לחזור או רק לקבל הקלות. עד אז לא אאשר שום דבר. מצד אחד הממשלה לא עושה מה שצריך להפחית מחירים ולהחזיר את החברות; מצד שני החברות כל מה שהן רוצות זה רק פיצוי, ולכן לא נצביע על זה".

ישראייר תטוס לניו יורק? כנראה שלא בקרוב

נזכיר כי יו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הודיע לאחרונה על קיום משא-ומתן עם חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעלת מטוסים חכורים לצפון אמריקה. מהלך מסוג זה עשוי להגביר משמעותית את התחרות ולהביא להורדת מחירים בטיסות לארה"ב, כאשר כיום אל על היא החברה היחידה שמפעילה טיסות בקו זה.

החברה המרכזית על הפרק הייתה ישראייר, שהתנתה את הפעלת הטיסות בתיקון חוק שירותי תעופה. בדיון הקודם שנערך, מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, הסביר כי הסיבה לכך היא שאם החברה רוצה לטוס לארה"ב, הסיכון בתשלום הפיצויים במקרה של ביטול טיסה הוא גדול מדי. "אנחנו מרוויחים 18-20 דולר לנוסע ולא יכולים להיות חשופים ל-12 מיליון דולר פיצויים כי הצוות לא בא בגלל שהייתה אזעקה בנתב"ג. בגלל החוק הציבור משלם מחירים יותר גבוהים".

עם תום הדיון ציין סירקיס בפני גלובס כי "ביטן החליט מטעמים פוליטיים שלא להעביר את החוק בטענה שהוא שומר על הצרכנים. האמת היא שהוא פוגע בצרכנים, כי גרירת הרגלים שלו שנמשכת כבר שבעה חודשים פוגעת בהיצע הטיסות למדינת ישראל. המחירים עולים, ומיליון אנשים מדי חודש משלמים יותר כסף על כרטיסי הטיסה. 

"ישראייר תכננה לטוס לארה"ב ולהוסיף 15 אלף מושבים מדי חודש לניו יורק, אך ההחלטה הנוכחית שומטת את הקרקע מתחת לתוכנית העסקית של ישראייר. זה לא ירד לגמרי מהפרק, אבל זה מגדיל משמעותית את הסיכונים כשמדובר באירועי קיצון. היו פניות מצד משרד התחבורה להתאים את לוח הטיסות ולייצר כמה שיותר טיסות לאתונה וללרנקה. ביטן מתעלם מהבקשה ואמר במפורש שהיא לא מעניינת אותו".

כמו כן, במהלך הדיון, ציין יו"ר הוועדה ביטן כי "החברות הישראליות לא יכולות גם ליהנות מהרווחים מהמלחמה ועכשיו גם לבקש שוויון. זה לא מקובל עליי". לכך צמשיב סירקיס כי "זאת טענה פופוליסטית ולא מבוססת על מידע אמפירי. תוצאות ישראייר בתשעת החודשים הראשונים של השנה מראות שהרווח פר נוסע נותר כפי שהיה בתקופה המקבילה בשנה שעברה. שיפור התוצאות נובע מהעובדה שהטסנו יותר נוסעים, לא בגלל היעדר תחרות, אלא בגלל שקלטנו עוד ציוד תעופתי. גידול של 76 אלף נוסעים בחודש מגדיל את ההכנסות".

עוד כתבות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל