ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, מחר (ג') בשעה 10:00 יעלה ראש הממשלה בנימין נתניהו לעדות דרמטית והיסטורית במשפט שמטלטל את המדינה כבר מספר שנים. זוהי הפעם הראשונה שראש ממשלה מכהן מעיד במשפטו הפלילי.
הניסיונות של נתניהו לדחות ולצמצם את ימי עדותו בשל המלחמה, נדחו על־ידי השופטים. במקביל, הביקורת והניסיונות של חברי הקואליציה להביא את דחיית העדות, תוך הפעלת לחץ על היועצת המשפטית לממשלה, נמשכים עד הרגע האחרון.
כמעט חמש שנים מאז החל המשפט שמסעיר את מדינת ישראל: איך תתנהל עדות ראש הממשלה, באיזה מצב מגיעה ההגנה במשפט, ומה מנסה להשיג התביעה? גלובס עושה סדר.
● אולם ממוגן עם בידוק ביטחוני: כך נערכים לעדות נתניהו
● בית המשפט דחה את בקשת נתניהו לצמצם את ימי עדותו
● נדחתה בקשת גלובס להעביר את עדות נתניהו בשידור חי
● בג"ץ דחה את העתירה להוצאת נתניהו לנבצרות בזמן העדות
איך העדות תתנהל?
נתניהו יעיד ביום שלישי בין השעות 10:00-16:00, וביום רביעי, באופן חריג, בין השעות 14:30-20:00, בשל ביקור נשיא פרגאווי בבוקר בכנסת. לאחר מכן תימשך עדותו בימים שני, שלישי ורביעי בין השעות 10:00-16:00.
בפתח הדיון יודיע עורך דינו של נתניהו, עמית חדד, אם יישא נאום - זכות הניתנת לו - בפתחה של פרשת ההגנה. לאחר מכן בית המשפט צפוי להבהיר לנתניהו, כמו בכל עדות של נאשם לפי החוק, כי "עליו להעיד את האמת בלבד ואת האמת כולה", וכי הוא "יהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק אם לא יעשה כן".
בשלב הראשון, עו"ד חדד, המייצג את ראש הממשלה יחד עם עורכי הדין נועה מילשטיין וישראל ולנרמן, יחקור את נתניהו בחקירה ראשית, במסגרתה נשאל העד שאלות פתוחות, ללא הנחיה או הדרכה. בשלב זה נתניהו ימסור את גרסתו בצורה חופשית בהתאם לסדר שתחליט ההגנה. לנתניהו יתאפשר לפרוס בפני בית המשפט את טענותיו נגד החקירה ונגד הפרקליטות, לפרט את תרומתו לישראל ולדבר על העוול שהוא חש שנעשה לו.
בשלב השני יצטרכו עורכי דינם של יתר הנאשמים - ז'ק חן של שאול ואיריס אלוביץ' ושרון קלינמן של ארנון (נוני) מוזס - להחליט אם הם חוקרים את נתניהו. הם רשאים לחקור אותו בחקירה ראשית. את ההחלטה הם יקבלו בהתאם לעדות של ראש הממשלה. לפי החוק, אם לבית המשפט יש יסוד להניח כי העד יעיד לרעת אחד מהנאשמים האחרים, סנגוריהם יכולים לבקש לחקור אותו נגדית לפני שהתביעה חוקרת.
בשלב השלישי ייחקר ראש הממשלה בחקירה נגדית על־ידי נציגי הפרקליטות על שלוש הפרשות הכלולות בכתב האישום. מטרת החקירה היא לערער את מהימנותו ולהפריך את העדות הראשית שלו. במסגרת חקירתם מותר לתובעים לשאול שאלות מנחות ומדריכות, בהן שאלות של "כן" ו"לא" האסורות בחקירה ראשית.
העדות, על כל חלקיה, צפויה להימשך מספר חודשים, והיא תלויה בכמות ביטולי הדיונים שיהיו.
באיזה מצב ההגנה מגיעה?
ההגנה מגיעה לעדות במצב טוב ביחס לחלק מהאישומים לאחר סיום פרשת התביעה. כך בתיק 4000, שהוא האישום החמור ביותר מבין השלושה, בו מואשם נתניהו בשוחד ובהפרת אמונים. בפרשה נטען כי ראש הממשלה קידם שינויים רגולטוריים שהיטיבו עם בזק ונאמדים במאות מיליוני שקלים, בתמורה להשפעה על הסיקור בוואלה, שהיה בשליטת שאול אלוביץ'.
כזכור, שופטי ההרכב פנו לצדדים ביוני 2023, הודיעו להם כי הם סבורים שקיימים קשיים בביסוס עבירת השוחד, והציעו למדינה לחזור בה מהעבירה, כאשר המשפט יימשך לגבי עבירת הפרת האמונים. היועמ"שית גלי בהרב־מיארה לא קיבלה את ההמלצה. התביעה הודיעה כי לעמדתה ניתן עדיין להוכיח את עבירת השוחד, וקיים אינטרס ציבורי שכל הראיות יובאו בפני בית המשפט. עמדת בית המשפט מציבה את נתניהו בעמדה נוחה כשהוא מגיע להעיד על יחסיו עם אלוביץ', על היקף בקשות הסיקור ועל השאלה האם התערב בענייני בזק.
בעדותו, נתניהו ינסה לספק מענה לטענות נגדו, כאשר אלה כבר ידועות מחקירות במשטרה ובתגובתו לכתב האישום המונה כ־80 עמודים. אחד האירועים המרכזיים בתיק 4000 הוא "פגישת ההנחיה", בה נטען כי נתניהו הנחה את שלמה פילבר, אותו מינה למנכ"ל משרד התקשורת, להיטיב עם בזק במסגרת יחסי ה"תן וקח" הנטענים עם אלוביץ'.
פילבר מסר מספר גרסאות במשטרה ובעדותו בבית המשפט. בחקירתו הנגדית הצליחה ההגנה להראות כי הפגישה לא יכלה להתקיים בשבוע הראשון לאחר מינויו של פילבר - כפי שהוא טוען.
במסגרת האישום, נתניהו יצטרך להתייחס לעדותו של עד המדינה ניר חפץ, ששימש כיועץ התקשורת שלו. חפץ העיד כי העביר מאלוביץ' בקשות קונקרטיות לנתניהו לסיוע באישור עסקת בזק־yes.
בתיק 2000 מואשם נתניהו בעבירה של הפרת אמונים על בסיס השיחות שהקליט ראש הסגל ארי הרו עם מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס. הוא צפוי לטעון כי לא ביצע כל עבירה. הוא לא היה מחויב לסרב מיד באופן מפורש. גרסתו היא שמדובר בדיבורי סרק, הוא לא התכוון לדברים, וממילא גם התביעה הסכימה שהוא לא התכוון לקיים את הדברים שנאמרו.
התיק הבעייתי ביותר עבור נתניהו, הנחשב לתיק "הקל" להוכחה לתביעה, הוא תיק 1000, בו הוא יידרש לתת תשובה למה קיבל מתנות בשווי נטען של כ־700 אלף שקל מהמיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר. קו ההגנה המרכזי הוא שהשניים היו חבריו הקרובים, מותר לו לקבל מתנות מחברים, ואלה לא ניתנו בזיקה לתפקידו הציבורי. נתניהו יעיד על החברות עם מילצ'ן, שעלתה גם בעדותו של האחרון. הוא יתייחס גם להיקף המתנות המוכחש. כאשר בחקירת חזר על כך שאינו זוכר, הוא לא דרש מתנות, והן לא היו רבות.
מה תנסה להשיג התביעה?
במהלך החקירה הנגדית, נתניהו יעומת עם העדויות ועם הראיות המפלילות נגדו ויתבקש למסור תשובות לטענות העולות בכתב האישום. התובעים ינסו לחשוף סתירות בחקירות המשטרה ולנפץ את טענתו החוזרת שאינו זוכר, תשובה שחזרה על עצמה פעם אחר פעם. בין היתר יעלו יחסיו עם מילצ'ן ופאקר, התערבותו בענייניו של מילצ'ן, הקשר עם אלוביץ' והיחסים הקשים עם מוזס לאורך השנים.
בתיק 4000 התביעה צפויה לעמת את נתניהו עם עדותו של פילבר על "פגישת ההנחיה" ועל תנועת היד שתיאר העד שביקשה למתן את ירידת מחירים, וכן על הפגישה בה עדכן את נתניהו על הטיפול בבזק. למרות שפילבר שינה גרסאות, בגינן הוא ניצב בפני החלטה להפר עמו את הסכם עד המדינה (השימוע מתקיים בימים אלה), הוא עמד עד הרגע האחרון על גרסתו לפיה הפגישה התקיימה, ונתניהו עשה סימן עם היד. שינויי הגרסאות יקשו על התביעה בחקירה הנגדית. יהיה קושי לעמת אותו עם גרסה משתנה. התביעה תנסה להראות כי נתניהו התערב לטובת בזק.
באותה הפרשה יידרש נתניהו להתייחס לבקשות הרבות לשינוי הסיקור שהועברו מטעמו, לפי עדותו של עד התביעה מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ועיתונאים בוואלה.
בתיק 1000, המכונה "תיק המתנות", יעומת נתניהו עם עדותה של הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן ופאקר. על קו האספקה אותו תיארה, הידיעה שלו על העברת המתנות והיקפן; וכן עם עדותו של חברו מילצ'ן, שאומנם תיאר יחסי חברות קרובים מאוד, אך הדגיש בכך את חובתו של נתניהו להימנע מעיסוק בענייניו.

סוגיה מרכזית תהיה האם נתניהו התערב לטובת מילצ'ן כמתואר בכתב האישום. מילצ'ן אישר כי פנה לנתניהו לסיוע בהארכת הוויזה שלו לארה"ב, כשביקש ממנו לסייע בהארכת תקנות המס לתושבים הזרים, וכי נתניהו פנה לשר האוצר דאז יאיר לפיד. עם זאת, מילצ'ן חזר בעדותו על כך שנתניהו לא עזר לו ולא יכול היה לעזור לו עם הוויזה.
הוא יעומת גם עם עדותו של לפיד, לפיה נתניהו לא נהג בדרך־כלל להתעניין בתקנות מס שוליות. לצד זאת, לפיד גם ציין כי הפנייה נעשתה כדי לסמן וי, כלומר כדי לצאת ידי חובה.
*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו, בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.