גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבומרנג של רוסיה: הכטב"מים ששיגרה לאוקראינה וחזרו אליה

מערך ההגנה האווירית של אוקראינה שובר שיאים חדשים ● חברת הכטב"מים הישראלית שקיבלה הזמנה משמעותית ממדינה זרה ● עסקת הענק שנרקמת בין הודו לצרפת ● ותקציבי הביטחון של מדינות האיחוד האירופי ממשיכים להתנפח ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעילי רחפנים באוקראינה / צילום: ap, Andriy Andriyenko
מפעילי רחפנים באוקראינה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

עם התקדמות הטכנולוגיה הצבאית הבין־לאומית, ענף הלוחמה האלקטרונית צובר מקום מרכזי יותר - במיוחד בזירות רוויות אמצעים בלתי־מאוישים, כמו אוקראינה. בה בעת, חברות מוצאות מקומות יצירתיים להקמת פסי ייצור חדשים, למשל במרכז אסיה, וכן צרפת פועלת להרחבת נוכחותה בהודו. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

דוח חדש: החברות הביטחוניות בישראל הן מהצומחות בעולם
●  בהיקף של 2.8 מיליארד שקל: עסקת ענק למשרד הביטחון עם מספנות ישראל  

הלוחמה האלקטרונית של אוקראינה שוברת שיאים

אוקראינה הצליחה להסיט בחודש שעבר יותר מ־100 חימושים משוטטים מסדרת שאהד שמפעילה רוסיה בחזרה לשטחה או לשטח בלארוס, בעזרת אמצעי לוחמה אלקטרונית. ב־26 בנובמבר בלבד, כך לפי דיווח בלה מונד הצרפתי, 95 כלים ששיגרה רוסיה יורטו בעזרת ספופינג: מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. בדיוק כפי שתושבי הצפון קיבלו במשך חודשים רבים ביישומוני הניווט מיקום שגוי, כמו נמל התעופה רפיק חרירי בביירות.

מערך ההגנה האווירית האוקראיני הוא הטוב בעולם בכל הנוגע להתמודדות עם כלי טיס בלתי־מאוישים, כשאחד המרכיבים שהם משתמשים בו הוא לוחמה אלקטרונית. הפרשן הצבאי האוקראיני, פטרו צ'רניק, סיפר למכון ללימודי מלחמה (ISW), כי "אמצעי הלחימה האלקטרונית האוקראיניים משבשים את כלי השאהד 131/136 מונחה המכ"ם, גורם להם לשנות את נתיב הטיסה, ולהתרסק כשהם מסיימים את מיכל הדלק שלהם".

נאט"ו תשתמש באמצעים סולאריים להתמודדות עם ג'אמינג

משיבושי ספופינג לשיבושי ג'אמינג - קרי, הפרעה לתקשורת בין הכטב"מים לבין המפעילים שלהם, במטרה שהרחפן ינחת לקרקע או יטוס, עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. כעת, ברית נאט"ו שואפת להתמודד עם ג'אמינג רוסי או סיני, בעזרת העברת הוראות דרך מטוסים שיחוגו בתווך אווירי גבוה במיוחד. "אלו מטוסים גדולים שחגים בגובה רב, ומסוגלים להישאר שבועות באוויר על בסיס אנרגיה סולארית", אמר בריגדיר גנרל סאם ריברס, בכיר בברית נאט"ו. "הם מסוגלים לקלוט את אות ה־GPS ולשלוח אותו לכדור הארץ עם הרבה יותר עוצמה, שקשה לשבש".

לפי שעה, פלטפורמות גבוהות במיוחד (HAPS) שכוללות גם מל"טים עדיין לא נמצאות בשימוש נרחב בנאט"ו. עם זאת, בנאט"ו מבינים כי הן עשויות לשמש תחנות ממסר משמעותיות ויעילות במיוחד. "השימוש בלוחמה אלקטרונית בשדה הקרב הוא מאסיבי באוקראינה ומתרחב מיום ליום", סיפר ארטם מרטיננקו, בכיר במשרד ההגנה האוקראיני. "על אף הסנקציות מהמערב, לרוסים עדיין יש יכולות לוחמה אלקטרונית יעילות".

בזמן מלחמה: הזמנה משמעותית לחברת כטב"מים מתאבדים ישראלית

חברת החימושים המשוטטים SpearUAV הודיעה השבוע על קבלת הזמנה משמעותית בהיקף של 20 מיליון דולר ממדינה זרה. ההזמנה היא למערכת הדגל שלה, וייפר 300, המשלבת יכולות איסוף, סיור וחימוש משוטט לשימוש כוחות רגליים, טנקים ונגמ"שים. החברה צפויה לספק את המערכות כבר במהלך השנה הבאה, תוך התבססות על קו הייצור שהקימה בישראל.

מערכת החימוש המשוטט המתקדם VIPER 300 / צילום: יח''צ Spear UAV

מערכת וייפר 300 מהווה פתרון משמעותי למימוש יכולות עצמאיות, ברמת הגדוד המתמרן. ייחודיות המערכת היא בכך שהחברה הצליחה "לקפל" מערכת מוטסת לתוך קפסולה, שקל לשגר אותה באופן מיידי, בהתאם לצורכי החייל בשטח; זאת, תוך כדי שימוש בכלי בינה מלאכותית מתקדמים, המאפשרים לכל חייל ברמת הגדוד יכולות מודיעין מתקדמות ותקיפה מדויקת של מטרות. את המערכת ניתן להפעיל לאחר הכשרה קצרה של מספר ימים, ללא צורך ברקע קודם בהטסת כלים בלתי־מאוישים.

וייפר 300 הוא החימוש המשוטט במשקל ביניים של החברה, בין 40 ל־700 - כשהמספר משקף כמה גרמים חומר נפץ נושא החימוש המשוטט. לצד הזמנה משמעותית זו, SpearUAV מדווחת על הזמנות נוספות שהתקבלו למערכות וייפר 300 ו־750, כאשר האחרונה מיועדת לשימוש בעיקר בעולם הימי. כל אחד משלושת הדגמים ידוע לזהות מטרות ולתקוף בעצמו, אך באותה מידה, ניתן להשתמש במוצרי החברה כאמצעי תצפית.

לפני כחודשיים, חשפה SpearUAV את מערכת וייפר I, מיירט מתקדם המיועד לנטרל איומים אוויריים ותוקפים עיליים. מערכת זו מספקת הגנה לכוחות טקטיים ורכבים קרביים משוריינים מפני איומי תקיפה עילית, כולל רחפנים, כלי טיס בלתי־מאוישים עוינים וחימוש משוטט. וייפר I מתאפיין ביכולות תמרון מהירות, ובמערכת עקיבה מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית.

תקציבי הביטחון של מדינות האיחוד האירופי צומחים

הוצאות הביטחון של מדינות האיחוד האירופי צמחו בשנה שעברה ב־10% לשיא של 279 מיליארד אירו (כ־293 מיליארד דולר) - כך מדווחת סוכנות הביטחון האירופית (EDA). מתוך זאת, 72 מיליארד אירו הופנו להשקעות בתחום הביטחון, ומימון ההצטיידות באמל"ח, במערכות ובציוד חדש קפץ ב־19% ל־61 מיליארד אירו. הוצאות המו"פ (מחקר ופיתוח) הגיעו ל־11 מיליארד אירו, יותר מכפול מב־2016. עם זאת, עלייה נוספת צפויה בשנה הנוכחית ל־13 מיליארד אירו.

בצל מלחמת רוסיה־אוקראינה, השיא לא צפוי להחזיק זמן רב, בגלל שסך תקציבי הביטחון באיחוד האירופי צפוי להסתכם השנה ב־326 מיליארד אירו. זו השנה התשיעית ברציפות בה הוצאות הביטחון של מדינות האיחוד האירופי צומחות. בין השנים 2014-2008, הייתה מגמת ירידה עקבית, בצל המשבר הכלכלי העולמי, אבל פלישת רוסיה לחצי האי קרים שינתה את המומנטום. כיום, 20 מבין 27 חברות האיחוד האירופי חצו את רף 20% מהוצאות הביטחון להשקעות, כשהמוליכות הן לוקסמבורג (59%), אסטוניה (46%), פינלנד ופולין (45%).

הסינגפורים מפנים קווי ייצור למרכז אסיה

החברה הסינגפורית ST Engineering חתמה על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת KPE מקזחסטן, להקמת מפעל לייצור רכב אמפיבי משוריין במדינה המרכז־אסיאתית, שיתבסס על עיצוב "טרקס" של החברה. הייצור בקזחסטן צפוי לצאת לדרך כבר בשנה הבא במפעל של KPE, שמייצר כיום כ־500 רכבים משוריינים מדי שנה.

סדרת טרקס היא בעלת משקל שעשוי להגיע ל־35 טונות, וכושר נשיאה של כ־12 טונות. הכלים מיועדים לשאת עד שלושה אנשי צוות ו־11 נוסעים, ועליהם מותקנים אמצעי ירי שונים. מהירות הנסיעה של טרקס ביבשה מגיע עד לכ־88 קמ"ש, וטווח הפעילות עומד על כ־520 ק"מ. אחת האפשרויות לשדרוג טרקס כוללת את שיפור עובי השריון.

חברת ST Engineering הגיעה בשנת הכספים 2023 להכנסות בסך 10 מיליארד דולר, מלקוחות ביותר מ־100 מדינות. החברה לא זרה לתעשייה הביטחונית הישראלית. בפברואר השנה היא חתמה עם אימג'סאט אינטרנשיונל (ISI), שבשליטת קרן פימי ועוסקת בתחום פתרונות מודיעין מהחלל, על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי, לצורך פיתוח, מכירה ומסחור של לוויני תצפית מתקדמים ברזולוציה גבוהה מאוד. עוד קודם לכן, היא מפעילה עם התעשייה האווירית את מיזם "פרוטאוס", במסגרתו פותח "חנית כחולה", טיל נגד ספינות מהדור החמישי, שאספקתו לאסטוניה הושלמה בפברואר, כחלק מעסקה בסך כ־150 מיליון שקל.

העסקה הגדולה שנרקמת בין הודו לצרפת

הצי ההודי נמצא במו"מ מתקדם עם צרפת לרכישת 26 מטוסי רפאל ושלוש צוללות, בעסקה שעשויה להסתכם בכ־90 מיליארד רופי (כ־1.06 מיליארד דולר). לפי הדיווחים, העסקה עשויה להיסגר עוד החודש, כשאחת הסוגיות העיקריות שדנים בהן היא אילו מספנות הודיות ייהנו מהעסקה. זהו נושא משמעותי, משום שבמסגרת מדיניות Made in India, בניו דלהי דורשים כי פסי הייצור יהיו במדינה.


עם עסקה זו, מספר הצוללות ההודי צפוי לצמוח לתשע. בה בעת, ההודים מנהלים את "פרויקט 75", שנועד להביא את המדינה ליכולות ייצור צוללות עצמאיות לגמרי. לצד זאת, מטוסי רפאל הצרפתיים שצפויים להירכש, מתאימים לנושאת המטוסים החדשה של הודו INS ויקרנט, שהופכים את הצי ההודי לאחד מהבכירים ביותר בעולם.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע''מ

הבקשה של נתניהו מטראמפ: תלחץ על קטאר לגרש את בכירי חמאס

גורמים ביטחוניים: "בחמאס לא מרגישים לחץ - ולא ממהרים ללכת לעסקה" ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין