גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריינאייר כנראה לא תחזור לישראל בקרוב, ואיך זה קשור לחברות התעופה המקומיות

משבר התעופה החמור נמשך כבר 14 חודשים, והפתרון לא נראה באופק ● בחברות הזרות, כגון ריינאייר, דורשים לקבל הקלות כתוצאה מסגירת טרמינל 1, אך אלה המקומיות דורשות לקבל גם סוכריה דומה ● בינתיים תמריצים נוספים נעצרים בוויכוחים שמתקיימים בוועדת הכלכלה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov
מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

למרות הפסקת האש בצפון וחזרת השקט, הפעם רק מעט חברות תעופה זרות הודיעו על חזרה לישראל. נכון לעכשיו אפשר לספור אותן בפחות מעשר אצבעות. זאת בניגוד לשלבים מוקדמים יותר של המלחמה, אז חרף העובדה שעדיין נשמעו אזעקות באזורים שונים, נרשמה חזרה מסיבית. מדוע בינתיים זה לא קורה? ישנן מספר סיבות ודרישות שמציבות החברות בטרם יחזרו.

כרטיסי הטיסה לארה"ב לא יוזלו בקרוב, אבל התחזקות השקל יכולה לחסוך לכם כסף
סערה בדיון לתיקון חוק התעופה: החברות הזרות לא יחזרו גם בקיץ?
הסוכריה שחברות התעופה הזרות דורשות כדי לחזור לארץ - והמחיר שישלם הצרכן

בשורה התחתונה, המדינה נמצאת במשבר תעופה חמור, וקשה לראות את הפתרון באופק. דוגמה לכך ניתן היה למצוא בדיון שהתקיים השבוע בוועדת הכלכלה בראשותו של חבר הכנסת דוד ביטן. ישנן מספר סוגיות שעל הפרק, ועל אף אחת כמעט ואין הסכמות, וגם אם יש כאלה, לא מוצאים את התקציב הנדרש.

בינתיים מחירי הטיסות ממשיכים להיות גבוהים בהרבה ממה שהתרגלנו בשנים קודמות, ואם אתם זקוקים לטיסה לארה"ב, תיאלצו כנראה להמתין מספר חודשים או לשלם אלפי דולרים על מושב במחלקת יוקרה.

מחלוקת 1: פטור מפיצוי על ביטולים

מספר חברות תעופה זרות, וכן אלה המקומיות, דורשות לקבל הקלות זמניות ב"חוק טיבי". מדובר בחוק שקודם על־ידי ח"כ אחמד טיבי ומעניק זכויות רבות לנוסעים במקרים של איחורים, דחיות או ביטולי טיסות.

המאבק הזה של חברות התעופה נשא פרי והביא להתקדמות משמעותית בהליך החקיקה. אלא שהשבוע הגיע הנוסח הסופי לשולחנו של ביטן בוועדת הכלכלה, ובינתיים הוא נתקע. ביטן מצדו טוען כי אינו מעוניין לפגוע בצרכנים, וכי עדיף למצוא פתרונות אחרים שיעניקו תמריצים לחברות. 

דוד ביטן, יו''ר ועדת הכלכלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אלא שבפועל, ההחלטה שלא להחליט פגעה בצרכנים לא פחות. דרכי ההגעה לישראל וממנה הצטמצמו משמעותית, וזה לא משפיע רק על ענף התיירות - אלא גם על היכולת להגיע ולצאת ממנה במקרי חירום ולנהל קשרים עסקיים תדירים בענפי משק, כמו בהייטק למשל. והמחירים, כנהוג בשוק חופשי, מטפסים כאשר ההיצע נמוך והביקוש גבוה.

לדוגמה, חברת הלואו קוסט האירית ריינאייר, שכבר חזרה בשלב מוקדם יותר של המלחמה והפסיקה את טיסותיה לישראל בצל ההסלמה שהייתה בצפון, מסרבת לחזור ללא שינוי "חוק טיבי". החברה חשפה לאחרונה כי עלות הפיצויים שנאלצה לשלם בעקבות החוק עומדת על קרוב ל־4 מיליון אירו

מחלוקת 2: טרמינל 1 וגובה האגרה

לא רק הסוגיה המשפטית הרחיקה את הענקית האירית, אלא גם סגירתו המחודשת של טרמינל 1 בנתב"ג, בו פועלות בשגרה חברות הלואו קוסט. הסיבה היא מסי הנמל הגבוהים שנגבים בטרמינל 3. הפער בין שני הטרמינלים נובע מהשירותים שמעניקה רשות שדות התעופה, בהם גודל הדיוטי פרי ואולם הנוסעים. בענף היו כאלה שהדפו את הטענה, היות שהעלויות הנוספות מתגלגלות לנוסעים, ומדובר בסכומים קטנים של פחות מ־20 דולר.

בחברות הלואו קוסט, לעומת זאת, התרעמו על ההחלטה. העלויות אכן נכללות בתמחור הכרטיסים שהן משווקות לקהל הישראלי, וכשהטיקט של חברת תעופה הוא מחירים נמוכים, זה פוגע ביכולת השיווק והתחרות שלהן מול החברות הסדירות ומייקר את הכרטיסים, בעיקר הזולים בהם, בעשרות אחוזים. מנגד, זה לא עצר את חזרתה של חברת הלואו קוסט המתחרה, וויזאייר, שתשוב לפעילות בהדרגה בישראל כבר בחודש הקרוב.

מרשות שדות התעופה נמסר כי "בשיחה שהתקיימה עם נציגים של כ־100 חברות תעופה זרות, הודגש כי הרשות תעשה ככל הניתן על־מנת לסייע לחברות נוספות לחזור לפעילות בישראל, ובכלל זה תפתח מחדש את טרמינל 1 אם חברות הלואו קוסט יתחייבו על חזרה רציפה לישראל, ובהיקף משמעותי".

מחלוקת 3: הישראליות נגד הקלות לזרות

ח"כ ביטן כאמור רוצה למצות אופציות אחרות לפני שינוי חקיקה שכביכול יפגע בצרכנים. לשם כך הוא הציע כי חברות לואו קוסט כמו ריינאייר שיטוסו לטרמינל 3 ישלמו אגרה מופחתת - בדומה לזו ששילמו בטרמינל 1.

פה עלו שתי בעיות מהותיות: הראשונה היא מאיפה יגיע הכסף. האופציות שעל הפרק הן משרד האוצר ורשות שדות התעופה. לשנייה ככל הנראה אין אפשרות לממן את ההפרשים ולשאת בכך.

מנכ"ל רשות שודת התעופה, שרון קדמי, ציין במהלך הדיון בוועדת הכלכלה כי לרשות יש תזרים שלילי של 1.2 מיליארד שקל והפסד תפעולי של 150 מיליון שקל. ההפסדים נובעים מהירידה הדרמטית בהיקף הנוסעים בשנה האחרונה. בשנה רגילה עוברים בנתב"ג כ־24 מיליון נוסעים, והירידה הצפויה השנה ל־16-14 מיליון נחשבת משמעותית, במיוחד בהתחשב בכך שהמדינה נמצאת במלחמה.

ברשות היו רוצים לראות את האוצר, שהכניס בעבר את היד לקופתה, נושא הפעם בנטל, כפי שהבטיח שיעשה במקרה של משבר. במהלך דיוני הוועדה, ביטן קרא לאוצר ולמשרד התחבורה לממן את הפחתת האגרות לחברות הזרות. באוצר התנגדו, ולכן היו"ר ביטן הודיע כי לא יעלה את ההצעה לשינוי חוק טיבי להצבעה.

מי שעוד התנגדו להצעה של ביטן הן חברות התעופה הישראליות. אין להן בעיה עקרונית עם המהלך, כל עוד גם הן ייהנו מההטבה באגרות. הן טוענות כי אחרת תהיה פגיעה לא מוצדקת בתחרות ובעיקרון השוויון. הן הוסיפו כי מצב זה ייצור עיוות שיעניק סוכריה לחברות הזרות שעזבו את ישראל בזמן המלחמה.

ביטן התרעם על עמדתן של חברות התעופה הישראליות. "זו בושה וזחיחות לטעון טענות כאלה, אתם לא יכולים ליהנות מרווחים של המלחמה ועכשיו גם לבקש שוויון. זה לא מקובל עליי", אמר.

ראש אגף כלכלה וקשרי תעופה ברשות התעופה האזרחית, ישי דון יחיא, אמר כי "זאת אפליה לא חוקית ומנוגדת להסכמי התעופה שהמדינה חתומה עליהם". היו"ר ביטן השיב: "מה שצריך זה להחזיר את החברות הזרות, והחברות הישראליות לא יקבלו שום דבר, ולא יעזרו אמנות בינלאומיות". 

בכירים בענף התעופה מסבירים כי ההצעה של ביטן היא בעייתית על־פי החוק הבינלאומי, שכן לא ניתן לפצות רק חלק מחברות התעופה. לדבריהם, לא ניתן גם להעדיף חלק מהחברות על פני אחרות, ולא ניתן לקבוע שכל חברה תשלם אגרה שונה.

עוד כתבות

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות