גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר האשלג? למנכ"ל הבא של איי.סי.אל יהיו דאגות נוספות

מניית ענקית הדשנים הגיבה בשנים האחרונות בעיקר לשינויים במחירי האשלג - שזינקו בתקופת הקורונה, ואז צללו ● המנכ"ל שייכנס בקרוב לנעליו של רביב צולר הפורש, יידרש כנראה לעסוק בעיקר במגעים מול המדינה על המשך זיכיון ים המלח, או גובה הפיצוי על אובדנו

רביב צולר, מנכ''ל איי.סי.אל / צילום: נטלי כהן-קדוש
רביב צולר, מנכ''ל איי.סי.אל / צילום: נטלי כהן-קדוש

רביב צולר, מנכ"ל חברת איי.סי.אל  הפורש, יכול לסכם לעצמו כהונה מוצלחת בסך־הכול. בתקופה של כשבע שנים תחתיו, עלתה מניית ענקית הדשנים מקבוצת החברה לישראל שבשליטת עידן עופר בכ־65%, והיא נסחרת כיום לפי שווי של יותר מ־23 מיליארד שקל.

מבטח שמיר חושפת: קרן סטייט אוף מיינד ממשיכה לאבד גובה
מנהל ההשקעות מוול סטריט שצופה "תיקון בשוק וחזרה לסביבת תמחור הגיונית יותר"

צולר הגיע לאיי.סי.אל בשנת 2018 (קודם שימש כמנכ"ל חברת ביטוח ישיר) ועלות העסקתו המצטברת במהלך תקופתו בחברה צפויה להגיע לכ־80 מיליון שקל. בסוף השבוע שעבר הודיע על פרישה מניהול החברה בשל "סיבות אישיות".

תלות המניה באשלג

למרות שצולר נחשב למנכ"ל טוב עבור החברה והשיא לה ערך, איי.סי.אל  (כיל לשעבר) היא חברה ש"תלויה הרבה יותר במה שקורה מחוץ לחברה מאשר בניהול עצמו" אומר גורם בשוק. הכוונה היא לתלות של החברה במחירי האשלג, הפוספט והברום.

איי.סי.אל נחשבת לשחקן בינוני בתחום האשלג (המניב כשליש מרווחיה) ומהווה על פי הערכות כ־8% מהשוק העולמי, כך שהיא לא יכולה לקבוע את המחירים בשוק אלא רק להגיב להם. בתחום הפוספט חלקה קטן עוד יותר ובברום היא המובילה בעולם עם נתח שוק של כ־30%, תחום שבו היא יעילה במיוחד בגלל הריכוז הגבוה של החומר במים של ים המלח.

האשלג משמש כחומר לדישון, הפוספט משמש גם לשימור מזון ובשר ואפילו למשחת שיניים וצמיגים של גלגלים, וגם מחזק את הטעם של האוכל. הברום משמש כחומר מעכב בעירה ומשתמשים בו למכשירים אלקטרוניים כמו טלפונים, מחשבים, מכוניות, וגם לבניינים וספות למשל.

את הזינוק הגדול במניה תחת ניהולו של צולר חייבת איי.סי.אל למגפת הקורונה, כאשר בעקבות הבעיות בשרשרת האספקה ובפרט מדיניות ה"אפס קורונה" שנקטה סין, זינקו מחירי האשלג והגיעו בתחילת שנת 2022 לרמות של קרוב ל־800 דולר לטון (בהשוואה לכ־200 דולר לפני פרוץ הקורונה). מלחמת רוסיה־אוקראינה שפרצה באותו הזמן והלחץ בעקבות כך גם על בלארוס השכנה, רק תרמו למחירים הגבוהים.

התוצאה הייתה שמניית איי.סי.אל השלימה זינוק של פי 4 מאמצע שנת 2020 ועד אמצע 2022 לשווי שיא של כמעט 53 מיליארד שקל, והפכה לזמן קצר לחברה הגדולה ביותר בבורסה בתל אביב. אלא שמהר מאוד מחירי האשלג צללו כל הדרך חזרה ל־300 דולר ואיתם גם מניית החברה, שאיבדה מאז השיא כמחצית מערכה.

ניסיון להפחית את התלות

צולר, מודע לבעיות הללו, הוביל מהלך של הפחתת התלות של החברה באשלג, באמצעות מספר רכישות משמעותיות בתחומי המוצרים המיוחדים (שאינם אשלג או פוספט בסיסי), שתיים מהן בשנת 2021 בברזיל בסכום מצטבר של כ־540 מיליון דולר, ואחת בארה"ב השנה בסכום של 60 מיליון דולר. איי.סי.אל גם פועלת להקים מפעל בארה"ב בהשקעה של 400 מיליון דולר (חצי יוחזר מממשלת ארה"ב), בתחום ייצור חומרים לסוללות ליתיום לכלי רכב חשמליים בעזרת פוספט, שצפוי להתחיל לייצר לחברה הכנסות החל משנת 2027.

על פי דוחותיה, המהלך נשא פירות שכן המשקל של תחום האשלג ברווח התפעולי התזרימי (EBITDA - רווח לפני הוצאות ריבית, מסים פחת והפחתות) ירד ל־32% מתחילת 2024 לעומת כ־40% בשנים קודמות. התחום הבולט כעת הוא הפוספט שאחראי ל־37% מה־EBITDA, אחר כך הברום (18%) ומגזר פתרונות הצמיחה (דשן לגינון ביתי, פירות וירקות) עם 13%. בשוק מסבירים כי הפוספט בולט כעת במיוחד כיוון שהמחירים בחום כעת גבוהים באופן קיצוני, עם 600 דולר לטון, וכי המחירים בענף יירדו בשנת 2026, כך שחלקו בעוגה של איי.סי.אל יקטן בחזרה לכשליש. מנגד, מחיר הברום נמצא כיום בשפל של עשור.

מה הוביל לזינוק במניה?

מניית איי.סי.אל זינקה מתחילת נובמבר האחרון ב־24% כאשר הסבר אפשרי ראשון לכך הוא ש"מחירי האשלג הנמוכים התחילו להרים ראש", כפי שטוען הגורם בשוק, גם אם ברור שלא יחזרו למחירי השיא. המחירים החלו לעלות לאחר שנשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, הציע למנכ"ל חברת הדשנים הגדולה במדינתו, בלרוסקלי, לפנות לאורלקלי הרוסית כדי לתאם קיצוץ ייצור של 10% בתפוקת האשלג של שתי המדינות, זאת במטרה להעלות את המחירים. מדובר בשתי חברות ששלטו עד לפני מספר שנים בכ־40% מהיצוא העולמי.

בשוק מעריכים שיש סיבות נוספות לעלייה במניה: הפסקת האש בצפון וחזרתם של משקיעים זרים למניה, כחלק מחזרתם לשוק ההון המקומי, וכן מחירי הפוספט הגבוהים.

האתגר של המנכ"ל הבא

זהות המנכ"ל הבא של איי.סי.אל עדין לא ידועה ובחברה מסרבים להתייחס לשאלות בנושא. מי שיכול להתעניין בתפקיד הוא חן ליכטנשטיין, שהיה מועמד המוביל לניהול איי.סי.אל בשנת 2018, טרם מינויו של צולר, וכיום בוחן את המשך דרכו.

ליכטנשטיין היה מנכ"ל חברת אדמה, שגם פעילותה משיקה לתחום הדשנים, ולאחר כן שימש כמנהל הכספים בקבוצת סינג'נטה ששולטת בה. הוא התפטר בתחילת השנה מתפקידו, והצטרף לאחרונה כדירקטור בחברת טבע.

חן ליכטנשטיין / צילום: שלומי יוסף

בין אם יהיה זה מנכ"ל מקומי או זר, האתגר הגדול שלו באיי.סי.אל לא יהיה דווקא רמת המחירים של מוצריה אלא התמודדות עם הרשויות בישראל: "החברה צריכה בעיקר מנכ"ל מקושר ברמה הרגולטורית", מעריכים בשוק.

הסיבה לכך היא שהזיכיון של איי.סי.אל בים המלח, מקור ההפקה המרכזי של החברה, שבו היא מחזיקה מאז 1961, צפוי להסתיים במאי 2030 והמנכ"ל יצטרך לפעול כדי למנוע או לרכך את המכה העתידית. בממשלה מעוניינים להעלות את התמלוגים שמשלמת איי.סי.אל מ־30%־35% כיום לכ־50%, מה שיפגע קשות ברווחי החברה. צולר ככל הידוע פעל רבות מאחורי הקלעים מול המדינה בסוגיה, ואף הגיע עמה לפשרה לפני שנתיים על תמלוגי העבר (תשלום של 2 מיליארד שקל שהועבר לקרן העושר).

לאיי.סי.אל יש זכות סירוב ראשונה על הזיכיון בים המלח, כך שהיא תוכל להשוות הצעה של חברה אחרת, אם תוגש כזו.

אם בכל זאת תפסיד את הזיכיון, יצטרך המנכ"ל הבא להתמודד מול המדינה על גובה הפיצוי שישולם לאיי.סי.אל על ההשקעות שביצעה לאורך השנים במפעליה. באיי.סי.אל מעריכים את השווי ההוגן של השקעותיהם ב־6 מיליארד דולר, בערך כמו שוויה של החברה כולה. המדינה הייתה רוצה לשלם את השווי בספרים, כ־2־3 מיליארד דולר בלבד. סביר שבמקרה כזה, הצדדים ייפגשו במקום כלשהו באמצע. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות