גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם סדר יומה של הוועדה לבחירת שופטים נמצא בידי הוועדה כולה?

מה כוחו של שר המשפטים בוועדה לבחירת שופטים? זה נתון לפרשנות ● המשרוקית של גלובס

ח"כ קארין אלהרר, יש עתיד (ספי עובדיה ויניר קוזין, גלי צה''ל, 3.12.24) / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת
ח"כ קארין אלהרר, יש עתיד (ספי עובדיה ויניר קוזין, גלי צה''ל, 3.12.24) / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הקלחת החוקתית בישראל מתחממת סביב שאלת בחירת נשיא בית המשפט העליון. בתגובה לפסיקת בג"ץ האחרונה, שמכריחה את שר המשפטים יריב לוין לבחור נשיא בתוך חודש, האחרון איים בהעברת החוק שישנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כליל. עד שנדע אם האיום ימומש, לא לגמרי ברור אם לוין יאפשר לוועדה לדון בשאלת הנשיא. חברת הוועדה ח"כ קארין אלהרר טענה שניתן לעסוק בשאלה על אפו ועל חמתו: "צריך להבין, היו"ר ועדה הוא אכן יריב לוין", היא אמרה בגלי צה"ל. "הוא קובע את התאריך. הוא מוציא את הזימון. מי יקבע את סדר היום בוועדה? זה צריך להיות הרוב בוועדה. כך קבוע בחוק". אז מה אומר החוק?

המשרוקית מארחת | ישראל תיכנס ל־2025 ללא תקציב מאושר. זו המשמעות
המשרוקית | האם נתניהו סירב לכל ירידה מרמת הגולן במו"מ עם סוריה?

אלהרר כנראה מתבססת בדבריה על סעיף 7 לחוק בתי המשפט. סעיף קטן (א) קובע ש"ראה שר המשפטים שיש למנות שופט, יודיע על כך ברשומות ויכנס את הוועדה" לבחירת שופטים, וסעיף קטן (ד) מוסיף ש"הוועדה תקבע את שאר סדרי דיוניה ועבודתה". כלומר, כך אלהרר, החוק אכן מסמיך את שר המשפטים, שמשמש גם כיו"ר הוועדה, לכנס אותה כאשר יש צורך למנות שופט, אך מרגע שהתכנסה סדר היום נמצא בשליטת הוועדה כולה.

מדובר בפרשנות שרבים מחזיקים בה. מ"מ נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית אמר רגע לפני פסיקת בג"ץ האחרונה ש"לפי סעיף 7(ד) לחוק, לא היו"ר קובע את סדרי הדיון של הוועדה, אלא כל הוועדה". לפי חוו"ד משפטית של יועמ"ש בתי המשפט ברק לייזר, שקטעים ממנה פורסמו ב"ישראל היום", "בהיעדר הוראת דין כי (סדר היום) נמצא בסמכותו הבלעדית של השר… סמכות זו אינה מסמיכה את שר המשפטים לקבוע את סדרי עבודת הוועדה, שייקבעו על ידה".

שוחחנו על הנושא גם עם ד"ר גיא לוריא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה: "סעיף 7 לחוק בתי המשפט לא נוקב במפורש בזהות הגורם שקובע את סדר היום של הוועדה. מבחינה פרקטית, שר המשפטים - היושב בראש הוועדה - מפיץ את סדר היום. ואולם, החוק מטיל על הוועדה - ולא על שר המשפטים - את הסמכות לקבוע את סדרי דיוניה ועבודתה, לכן, על פי נוסחו של החוק, יכולה הוועדה לקבוע את סדר יומה (בהחלטת רוב)".

נראה, אם כן, שיש תמימות דעים שהצדק עם אלהרר. אלא שיש מי שמפרשים את החוק מעט אחרת: ד"ר חנן מנדל מהפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו ביקש מאיתנו שוב לקרוא את הנוסח של סעיף 7(ד) - "הוועדה תקבע את שאר סדרי דיוניה ועבודתה". מילת המפתח, לדבריו, היא "שאר". "סעיף קטן (א) מעניק רק לשר המשפטים סמכות לזמן ולכנס את הוועדה לצורך מינוי שופטים", הוא מרחיב, "וסעיף קטן (ד) אומר לנו בפשטות ששאר ענייני הוועדה מוסדרים על ידי חבריה". מה פירוש? לפי ד"ר מנדל, לוין הוא היחידי שיכול לכנס את הוועדה ולהציע את הנושאים שיעלו לדיון, אך מרגע כינוס הוועדה ההחלטה על סדרי הדיון עוברת לידי הוועדה כולה.

בשורה התחתונה: האם לפי החוק הוועדה לבחירת שופטים קובעת את סדר יומה? כן, אבל. לפי הפרשנות המקובלת אכן יו"ר הוועדה מכנס אותה והוועדה כולה קובעת את סדר היום, אך ישנן פרשנויות לפיהן הוועדה לא יכולה לכפות דיון בבחירת שופט.

תגובת חברת הוועדה למינוי שופטים, חה״כ קארין אלהרר הגיבה: השר לוין פועל בניגוד לחוק, מסרב למנות נשיא לעליון רק כי אין רוב למועמד שלו, וכשבית המשפט מורה לו בפשטות לציית לחוק, הוא עובר לסחיטה באיומים. כל הסיפורים על ניסיונות להגיע להסכמות הם סיפוריי מעשיות. סעיף 7(ד) מותיר בפירוש לחברי הוועדה להצביע על סדר יומה, אם השר לוין לא יתכבד לפעול למימוש פסק הדין שהוטל עליו, הוועדה תשתמש בסמכותה כי במדינת ישראל ישמר שלטון החוק.

תחקיר: עדין קליין

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

נגע בשיא, ואז ירד: האתר הישראלי שמנסה לחזות מתי תהיה התקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדותיה": הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"