גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליי מביא מהפך? ארגנטינה יוצאת מהמיתון

לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה כלכלית שלילית, נרשמה בארגנטינה צמיחה כלכלית של 3.9% ● כשנה חלפה מתחילת כהונתו של הנשיא השנוי במחלוקת חאבייר מיליי - המצב הכלכלי במדינה נותר קשה, אך סימני ההתאוששות חזקים

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי, מוקדם יותר החודש / צילום: ap, Matilde Campodonico
נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי, מוקדם יותר החודש / צילום: ap, Matilde Campodonico

לאחר שנה של כהונה של הנשיא השנוי במחלוקת חאבייר מיליי, האינדיקטורים הכלכליים מראים סימני שיפור ניכרים: בראש ובראשונה, נרשמה צמיחה כלכלית של 3.9%, לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה כלכלית שלילית, קרי התכווצות של הכלכלה. בנוסף, ארגנטינה השלימה שנה מלאה של עודף תקציבי, האינפלציה צנחה ושער הפסו בשוק השחור מתאזן מול השער הרשמי. המצב הכלכלי עדיין קשה, אך סימני ההתאוששות חזקים, והתמיכה הציבורית במיליי אפילו במגמת עליה.

"ראויה לחיקוי": הגנרל ההודי הבכיר מתפעל מהיכולות של ישראל 
בארה"ב חוששים: טורקיה עלולה לפלוש לשטחי הכורדים בסוריה 

מיליי נכנס לשלטון כשארגנטינה הייתה במצב קשה במיוחד: האינפלציה עלתה בקצב חודשי מסחרר של 12.8% (211% שנתית) ונרשם "גירעון כפול": הראשון היה בהוצאות הממשלה, כאשר הממשלה הוציאה באופן קבוע יותר משהיא הכניסה. המוניטין של ארגנטינה כלווה היה גרוע במיוחד, ו"פרמיית הסיכון" של אגרות החוב שלה היה 20% מעל הריבית שדרשו המשקיעים על קניית אג"ח אמריקאיות מקבילות. המשמעות היא שהדרך היחידה להשיג כסף הייתה פשוט להדפיס אותו - מה שבאופן טבעי דחף את האינפלציה כלפי מעלה. הגירעון השני היה בחשבון המסחר, כלומר היבוא עלה באופן קבוע על היצוא. המשמעות של זה היא שדולרים יצאו מהמדינה יותר משנכנסו, מה שגם פיחת את שווי המטבע, הגביר את האינפלציה ופגע בצמחיחה הכלכלית.

"חברות מקומיות לא העזו לעשות השקעות ארוכות טווח"

"ארגנטינה ידעה עשרות שנים של משברים מתמשכים" אומר ליאור שפינדל, נספח משרד הכלכלה בארגנטינה וצ'ילה. אלו כללו תשע פשיטות רגל שונות, מגוון אירועי היפר-אינפלציה, מיתונים ובעבר גם הפיכות צבאיות. לפני מעט יותר משנה, היה נראה שארגנטינה בדרך לפשיטת הרגל העשירית בתולדותיה, ולהיפר-אינפלציה קיצונית במיוחד בשל הוצאות ממשלה שתודלקו בהדפסת כסף. במצב כזה, אומר שפינדל "אנשים קיבלו משכורות ומייד רצו לקנות דברים, כי יום למחרת הכסף יהיה שווה פחות. למשקיעים זה דבר מורכב, כי כשלכסף אין ערך ויציבות, זה פוגע באפשרות להיכנס לפרויקטים גדולים. גם חברות מקומיות לא העזו לעשות השקעות ארוכות טווח".

בעיה נוספת, אומר שפינדל היא ש"ארגנטינה הייתה כלכלה מאוד פרוטקציוניסטית שחסמה יבוא. באוקטובר 2022 היא הפעילה מנגנון שדרש מהיבואנים לעבור מסכת בירוקרטית מפרכת שחסמה את היבוא בפועל. סחורה ישראלית נתקעה בכניסה למדינה. התערבנו נקודתית והצלחנו להציל ככה סחורה בשווי 60 מיליון דולר, אבל זה מונע סחר והשקעות".

על רקע היאוש מהמצב הכלכלי, בחרו הארגנטינאים בנשיא רדיקל הדוגל בגישה כלכלית הפוכה בתכלית למה שארגנטינה עשתה עד כה. מיליי קיצץ 30% מהוצאות הממשלה, סגר 13 משרדים ופיטר 30 אלף מעובדי המגזר הציבורי. הוא צמצם רגולציה, הכריז על משטר מס מקל להשקעות זרות, הפריט חברות ממשלתיות - ואיזן את התקציב לראשונה זה 14 שנה. המחיר החברתי היה קשה: הפנסיות קוצצו, סובסידיות נחתכו, העבודות הציבוריות ששימשו כמעין מערכת רווחה להעסקת עובדים בוטלו, תקציבי האוניברסיטאות נחתכו, ערוץ טלוויזיה ממלכתי נסגר והופסקה התמיכה בארגונים למלחמה בעוני (שאותם מיליי האשים ב"ניהול העוני"). שיעור העוני זינק מ-42% ל-53% מהארגנטינאים במחצית הראשונה של 2024.

האינפלציה הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים

אך לאחרונה, מתחילים להתגבר סימנים שהמדיניות הכלכלית הרדיקלית של מיליי עובדת. הראשון הוא הפחתת האינפלציה: בחודש הראשון לכהונתו של מיליי, האינפלציה אפילו עלתה ל-25% בחודש על רקע קיצוצים בסובסידיות למוצרי צריכה, אך מאז האינפלציה הלכה וירדה ל-2.4% בחודש בלבד, הכי נמוכה שנרשמה בארגנטינה זה ארבע שנים. זו אמנם אינפלציה גבוהה מאוד בסטנדרטים של מדינה רגילה, אך עבור ארגנטינה מדובר בנתון מעודד במיוחד. בנוסף, לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, ארגנטינה רשמה רבעון של צמיחה חיובית ומרשימה (3.9%), מה שמוציא אותה מההגדרה הרשמית של מיתון. הצמיחה השלילית נבעה בין השאר מעצם הקיצוצים, משום שהוצאות הממשלה נספרות בתוצר הלאומי ולא משנה אם הן יעילות או לא.

אך כעת, בייחוד על רקע הירידה באינפלציה ועלייה עקבית בשכר הריאלי שניתן לראות החל מחודש פברואר 2024, נראה שהכלכלה הארגנטינאית צומחת, בעיקר בשל עליה בצריכה הפרטית ובהשקעות - שהייתה קשה במיוחד למשיכה עד כה.

גם שער הפסו מול הדולר רשם כותרות בחודש האחרון, כשהשער בשוק השחור הסתנכרן עם השער הרשמי. כדי למנוע בריחת דולרים על רקע עודף היבוא, ארגנטינה קובעת שער חליפין ממשלתי רשמי המחזק את הפסו באופן מלאכותי. אך בפועל, הפסו נסחר תמורת "דולר כחול", כלומר שוק שחור בלתי מפוקח, שנהוג להתייחס אליו כמחיר השוק הריאלי של הפסו. הפער בין שני השערים עמד על מעל 100% ערב כניסת מיליי לנשיאות, כלומר היה ניתן לקנות פי שניים דולרים בשוק השחור לעומת בשער הרשמי, תמורת אותו כמות פסו.

פיחות דרמטי בחודש הראשון לנשיאותו של מיליי, פיחות קבוע של 2% בכל חודש, והתחזקות של השער הבלתי רשמי לעומת הדולר בחודשים האחרונים הביא לכך שהפער היום עומד על פחות מ-8%. בימים מסוימים בחודש דצמבר הפער אף התקרב ל-3% בלבד. מצב זה מקרב את ארגנטינה לאפשרות לשחרר את שער המטבע הרשמי לשוק החופשי, מה שיקל עליה לסחור עם העולם ולייצא את תוצרתה.

"קרן המטבע צופה קאמבק"

"יש ביטחון הולך וגובר בממשלה הארגנטינאית ובצעדים שהיא מקדמת", אומר מתן לב-ארי, עד לאחרונה נציג ישראל בבנק הבין-אמריקאי לפיתוח. "קרן המטבע צופה קאמבק, כולל צמיחה של 5% ב-2025. גם מדד המניות הראשי של ארגנטינה נהנה לאחרונה מעליות דרמטיות, ופרמיית הסיכון של ארגנטינה ירדה מ-20% ל-8%". לדבריו, "הממשלה גם עושה צעדים רבים כדי להגביר את הביטחון של המשקיעים, כמו קיצוץ דרמטי ברגולציה והצעת הטבות מס ויציבות רגולטורית ל-30 שנה עבור משקיעים חיצוניים גדולים".

ארגנטינה גם נהנית משנה מוצלחת מבחינה חקלאית, לאחר שנתיים בעייתיות של בצורת קשה. "ארגנטינה היא מדינה מאוד חקלאית, זה רבע מהיצוא, 10% מהתוצר. זה קצת כמו ישראל בשנות החמישים", מספר שפינדל. "היא יצואנית גדולה של סויה, תירס, חיטה ובשר - רוב היבוא הישראלי זה משם". גם הכריה היא מגזר מבטיח במיוחד, למשל ליתיום הנדרש לסוללות לרכבים חשמליים, וארגנטינה התברכה במאגר השני בגודלו בעולם שלו.

תחום נוסף הוא הגז והנפט: "באזור Vaca muerta בפטגוניה מצאו מאגר עצום של נפט וגז טבעי", מציין לב-ארי. "הממשלה נזעקה ודחקה החוצה כל חברה חיצונית ויצרה מונופול ממשלתי. אבל הוא מאוד לא יעיל, ומתוך תפוקה פוטנציאלית של 1.5 מיליון חביות נפט ביום, מפיקים רק 300 אלף. אבל היום ביטלו את כל ההגבלות והציעו את משטר ההשקעות החדש, מה שכבר הכניס שחקנים בינלאומיים גדולים כמו אקסון", הוסיף.

למרות הנתונים הכלכליים המעודדים, המצב עבור אזרחי ארגנטינה עדיין קשה. השכר הריאלי אמנם בעלייה, אך הוא רק עתה השיג מחדש את רמתו טרום כניסת מיליי לשלטון. הקיצוצים הקשים פגעו בכוח הקניה, ורבים נאלצים למצוא עבודות נוספות כדי "לסגור את החודש". ובכל זאת, התקווה שצעדים אלו נדרשים כדי לשפר את המצב ולצהלי את הכלכלה תופסים אחיזה גם בקרב הארגנטינאים הממוצעים. זה מתבטא בסקרי דעת קהל, שמראים שאפילו בשיא הקיצוצים ועוד לפני השיפור במצב הכלכלי, מיליי שמר על 46% תמיכה. וכעת, אחוז התמיכה בו זינק ל-54%, לעומת 44% התנגדות. ביחס למדיניות צנע קשה שפגעה בטווח הקצר בארגנטינאים, מדובר בהישג דרמטי בדעת הקהל, שמיליי ינסה לתרגם להישג פוליטי בבחירות האמצע שיתרחשו בארגנטינה בעוד כשנה.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

תיקון והתנצלות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם