גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליי מביא מהפך? ארגנטינה יוצאת מהמיתון

לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה כלכלית שלילית, נרשמה בארגנטינה צמיחה כלכלית של 3.9% ● כשנה חלפה מתחילת כהונתו של הנשיא השנוי במחלוקת חאבייר מיליי - המצב הכלכלי במדינה נותר קשה, אך סימני ההתאוששות חזקים

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי, מוקדם יותר החודש / צילום: ap, Matilde Campodonico
נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי, מוקדם יותר החודש / צילום: ap, Matilde Campodonico

לאחר שנה של כהונה של הנשיא השנוי במחלוקת חאבייר מיליי, האינדיקטורים הכלכליים מראים סימני שיפור ניכרים: בראש ובראשונה, נרשמה צמיחה כלכלית של 3.9%, לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה כלכלית שלילית, קרי התכווצות של הכלכלה. בנוסף, ארגנטינה השלימה שנה מלאה של עודף תקציבי, האינפלציה צנחה ושער הפסו בשוק השחור מתאזן מול השער הרשמי. המצב הכלכלי עדיין קשה, אך סימני ההתאוששות חזקים, והתמיכה הציבורית במיליי אפילו במגמת עליה.

"ראויה לחיקוי": הגנרל ההודי הבכיר מתפעל מהיכולות של ישראל
בארה"ב חוששים: טורקיה עלולה לפלוש לשטחי הכורדים בסוריה

מיליי נכנס לשלטון כשארגנטינה הייתה במצב קשה במיוחד: האינפלציה עלתה בקצב חודשי מסחרר של 12.8% (211% שנתית) ונרשם "גירעון כפול": הראשון היה בהוצאות הממשלה, כאשר הממשלה הוציאה באופן קבוע יותר משהיא הכניסה. המוניטין של ארגנטינה כלווה היה גרוע במיוחד, ו"פרמיית הסיכון" של אגרות החוב שלה היה 20% מעל הריבית שדרשו המשקיעים על קניית אג"ח אמריקאיות מקבילות. המשמעות היא שהדרך היחידה להשיג כסף הייתה פשוט להדפיס אותו - מה שבאופן טבעי דחף את האינפלציה כלפי מעלה. הגירעון השני היה בחשבון המסחר, כלומר היבוא עלה באופן קבוע על היצוא. המשמעות של זה היא שדולרים יצאו מהמדינה יותר משנכנסו, מה שגם פיחת את שווי המטבע, הגביר את האינפלציה ופגע בצמחיחה הכלכלית.

"חברות מקומיות לא העזו לעשות השקעות ארוכות טווח"

"ארגנטינה ידעה עשרות שנים של משברים מתמשכים" אומר ליאור שפינדל, נספח משרד הכלכלה בארגנטינה וצ'ילה. אלו כללו תשע פשיטות רגל שונות, מגוון אירועי היפר-אינפלציה, מיתונים ובעבר גם הפיכות צבאיות. לפני מעט יותר משנה, היה נראה שארגנטינה בדרך לפשיטת הרגל העשירית בתולדותיה, ולהיפר-אינפלציה קיצונית במיוחד בשל הוצאות ממשלה שתודלקו בהדפסת כסף. במצב כזה, אומר שפינדל "אנשים קיבלו משכורות ומייד רצו לקנות דברים, כי יום למחרת הכסף יהיה שווה פחות. למשקיעים זה דבר מורכב, כי כשלכסף אין ערך ויציבות, זה פוגע באפשרות להיכנס לפרויקטים גדולים. גם חברות מקומיות לא העזו לעשות השקעות ארוכות טווח".

בעיה נוספת, אומר שפינדל היא ש"ארגנטינה הייתה כלכלה מאוד פרוטקציוניסטית שחסמה יבוא. באוקטובר 2022 היא הפעילה מנגנון שדרש מהיבואנים לעבור מסכת בירוקרטית מפרכת שחסמה את היבוא בפועל. סחורה ישראלית נתקעה בכניסה למדינה. התערבנו נקודתית והצלחנו להציל ככה סחורה בשווי 60 מיליון דולר, אבל זה מונע סחר והשקעות".

על רקע היאוש מהמצב הכלכלי, בחרו הארגנטינאים בנשיא רדיקל הדוגל בגישה כלכלית הפוכה בתכלית למה שארגנטינה עשתה עד כה. מיליי קיצץ 30% מהוצאות הממשלה, סגר 13 משרדים ופיטר 30 אלף מעובדי המגזר הציבורי. הוא צמצם רגולציה, הכריז על משטר מס מקל להשקעות זרות, הפריט חברות ממשלתיות - ואיזן את התקציב לראשונה זה 14 שנה. המחיר החברתי היה קשה: הפנסיות קוצצו, סובסידיות נחתכו, העבודות הציבוריות ששימשו כמעין מערכת רווחה להעסקת עובדים בוטלו, תקציבי האוניברסיטאות נחתכו, ערוץ טלוויזיה ממלכתי נסגר והופסקה התמיכה בארגונים למלחמה בעוני (שאותם מיליי האשים ב"ניהול העוני"). שיעור העוני זינק מ-42% ל-53% מהארגנטינאים במחצית הראשונה של 2024.

האינפלציה הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים

אך לאחרונה, מתחילים להתגבר סימנים שהמדיניות הכלכלית הרדיקלית של מיליי עובדת. הראשון הוא הפחתת האינפלציה: בחודש הראשון לכהונתו של מיליי, האינפלציה אפילו עלתה ל-25% בחודש על רקע קיצוצים בסובסידיות למוצרי צריכה, אך מאז האינפלציה הלכה וירדה ל-2.4% בחודש בלבד, הכי נמוכה שנרשמה בארגנטינה זה ארבע שנים. זו אמנם אינפלציה גבוהה מאוד בסטנדרטים של מדינה רגילה, אך עבור ארגנטינה מדובר בנתון מעודד במיוחד. בנוסף, לאחר שלושה רבעונים רצופים של צמיחה שלילית, ארגנטינה רשמה רבעון של צמיחה חיובית ומרשימה (3.9%), מה שמוציא אותה מההגדרה הרשמית של מיתון. הצמיחה השלילית נבעה בין השאר מעצם הקיצוצים, משום שהוצאות הממשלה נספרות בתוצר הלאומי ולא משנה אם הן יעילות או לא.

אך כעת, בייחוד על רקע הירידה באינפלציה ועלייה עקבית בשכר הריאלי שניתן לראות החל מחודש פברואר 2024, נראה שהכלכלה הארגנטינאית צומחת, בעיקר בשל עליה בצריכה הפרטית ובהשקעות - שהייתה קשה במיוחד למשיכה עד כה.

גם שער הפסו מול הדולר רשם כותרות בחודש האחרון, כשהשער בשוק השחור הסתנכרן עם השער הרשמי. כדי למנוע בריחת דולרים על רקע עודף היבוא, ארגנטינה קובעת שער חליפין ממשלתי רשמי המחזק את הפסו באופן מלאכותי. אך בפועל, הפסו נסחר תמורת "דולר כחול", כלומר שוק שחור בלתי מפוקח, שנהוג להתייחס אליו כמחיר השוק הריאלי של הפסו. הפער בין שני השערים עמד על מעל 100% ערב כניסת מיליי לנשיאות, כלומר היה ניתן לקנות פי שניים דולרים בשוק השחור לעומת בשער הרשמי, תמורת אותו כמות פסו.

פיחות דרמטי בחודש הראשון לנשיאותו של מיליי, פיחות קבוע של 2% בכל חודש, והתחזקות של השער הבלתי רשמי לעומת הדולר בחודשים האחרונים הביא לכך שהפער היום עומד על פחות מ-8%. בימים מסוימים בחודש דצמבר הפער אף התקרב ל-3% בלבד. מצב זה מקרב את ארגנטינה לאפשרות לשחרר את שער המטבע הרשמי לשוק החופשי, מה שיקל עליה לסחור עם העולם ולייצא את תוצרתה.

"קרן המטבע צופה קאמבק"

"יש ביטחון הולך וגובר בממשלה הארגנטינאית ובצעדים שהיא מקדמת", אומר מתן לב-ארי, עד לאחרונה נציג ישראל בבנק הבין-אמריקאי לפיתוח. "קרן המטבע צופה קאמבק, כולל צמיחה של 5% ב-2025. גם מדד המניות הראשי של ארגנטינה נהנה לאחרונה מעליות דרמטיות, ופרמיית הסיכון של ארגנטינה ירדה מ-20% ל-8%". לדבריו, "הממשלה גם עושה צעדים רבים כדי להגביר את הביטחון של המשקיעים, כמו קיצוץ דרמטי ברגולציה והצעת הטבות מס ויציבות רגולטורית ל-30 שנה עבור משקיעים חיצוניים גדולים".

ארגנטינה גם נהנית משנה מוצלחת מבחינה חקלאית, לאחר שנתיים בעייתיות של בצורת קשה. "ארגנטינה היא מדינה מאוד חקלאית, זה רבע מהיצוא, 10% מהתוצר. זה קצת כמו ישראל בשנות החמישים", מספר שפינדל. "היא יצואנית גדולה של סויה, תירס, חיטה ובשר - רוב היבוא הישראלי זה משם". גם הכריה היא מגזר מבטיח במיוחד, למשל ליתיום הנדרש לסוללות לרכבים חשמליים, וארגנטינה התברכה במאגר השני בגודלו בעולם שלו.

תחום נוסף הוא הגז והנפט: "באזור Vaca muerta בפטגוניה מצאו מאגר עצום של נפט וגז טבעי", מציין לב-ארי. "הממשלה נזעקה ודחקה החוצה כל חברה חיצונית ויצרה מונופול ממשלתי. אבל הוא מאוד לא יעיל, ומתוך תפוקה פוטנציאלית של 1.5 מיליון חביות נפט ביום, מפיקים רק 300 אלף. אבל היום ביטלו את כל ההגבלות והציעו את משטר ההשקעות החדש, מה שכבר הכניס שחקנים בינלאומיים גדולים כמו אקסון", הוסיף.

למרות הנתונים הכלכליים המעודדים, המצב עבור אזרחי ארגנטינה עדיין קשה. השכר הריאלי אמנם בעלייה, אך הוא רק עתה השיג מחדש את רמתו טרום כניסת מיליי לשלטון. הקיצוצים הקשים פגעו בכוח הקניה, ורבים נאלצים למצוא עבודות נוספות כדי "לסגור את החודש". ובכל זאת, התקווה שצעדים אלו נדרשים כדי לשפר את המצב ולצהלי את הכלכלה תופסים אחיזה גם בקרב הארגנטינאים הממוצעים. זה מתבטא בסקרי דעת קהל, שמראים שאפילו בשיא הקיצוצים ועוד לפני השיפור במצב הכלכלי, מיליי שמר על 46% תמיכה. וכעת, אחוז התמיכה בו זינק ל-54%, לעומת 44% התנגדות. ביחס למדיניות צנע קשה שפגעה בטווח הקצר בארגנטינאים, מדובר בהישג דרמטי בדעת הקהל, שמיליי ינסה לתרגם להישג פוליטי בבחירות האמצע שיתרחשו בארגנטינה בעוד כשנה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך