גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתנגדות לסגירת התאגיד מגיעה גם מהליכוד. דוד ביטן: "לא משרתת אף אחד"

שר התקשורת שלמה קרעי הגיע לוועדת הכלכלה לדיון על סגירת "כאן", וטען כי "השידור הציבורי לא יעיל, ולעיתים אף מזיק" ● יו"ר הוועדה דוד ביטן ציין כי "העובדה שהצעת החוק עברה ועדת שרים לחקיקה, לא אומרת שזה יעבור בכנסת", ובאופוזיציה כינו אותה "ריסוק הדמוקרטיה"

הדיון שמתקיים בשעה זו בוועדת הכלכלה בנושא התאגיד / צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ
הדיון שמתקיים בשעה זו בוועדת הכלכלה בנושא התאגיד / צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי הגיע הבוקר (ד') לוועדת הכלכלה בראשות היו"ר דוד ביטן, וחילק לחבריה את מתווה השינויים בשידור הציבורי שהוא מציע - שלמעשה נועד לסגור את התאגיד או להעביר אותו לידיים פרטיות. השר הגיע למרות שאת הצעת החוק בנושא הגישה ח"כ טלי גוטליב (בהתבסס על הצעה קודמת שלו כח"כ), שהגיעה גם היא לדיון.

"פירוק או הפרטת התאגיד - צעד כמעט חסר תקדים בהיסטוריית המדיה האירופית" 
קודם התאגיד, עכשיו גל"צ: המסלול המהיר שמאפשר לממשלה לעקוף את הייעוץ המשפטי 
49 ח"כים הצביעו בעד: הכנסת אישרה בקריאה טרומית את החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי 

על פי ההצעה, תאגיד השידור ייסגר בתוך שנתיים, ובמקביל ייערך מכרז שיאפשר להעביר את שידורי הטלוויזיה בערוצי התאגיד לידיים פרטיות. כמו כן, מבין תחנות הרדיו של התאגיד ימשיך השידור רק ברשת ב', שגם היא תנוהל על ידי גורם פרטי - ולמעשה לא יתקיים יותר שום שידור ציבורי בישראל. ההצעה עברה בקריאה טרומית, וכאמור הגיעה כיום לוועדה.

בפנותו לחברי הוועדה אמר קרעי כי "הקמפיין המתחדש שוב ושוב של מתנגדי השינויים בכל האסדרה לשוק התקשורת בכלל, הוא ניסיון שקוף של בעלי אינטרסים שלא להזיז להם את הגבינה. השינויים מבטאים מציאות עגומה שמחייבת תיקון.

"השידור הציבורי נותר לא מעניין ולא יעיל, ולעיתים אף מזיק. צריך שידור ללא ניסיונות השתקה, זה בסיס להכרעה דמוקרטיה. חברי הכנסת, השידור הציבורי נדרש בעשור הקודם כדי להביא מידע לציבור. היום לאחר ההתפתחויות הטכנולוגיות והרשתות חברתיות, (הדבר) לא נדרש. בכוונתי להפריט או לסגור את תאגיד השידור הישראלי. הוא פוגע בתחרות, מעוות את השוק ומנציח חוסר ייצוג ובזבוז תקציבי עתק.

"לא רק שאין בו ערך ציבורי, גם נחשפנו למקרים של שידורים מוטים ופוגעניים ומסיתים ב'מכאן 33', פגיעה בערכים ובסמלים העיקריים לחלקים נרחבים בציבור, ובזבוז משווע של מאות אלפי שקלים לפרק של דברים תעמולתיים".

בשלב זה פנתה אליו ח"כ אורית פרקש הכהן, ושאלה "מה זה תעמולה? כשזה לא בעמדה שלך?". קרעי לא התרשם, והמשיך - "העובדות לא מבלבלות אתכם. אנחנו רוצים להפסיק בזבוז תקציבי ציבור. בשם הציבור שבחר בנו, זה לא יימשך. החזון שלי - אין חדשות ואקטואליה בעברית במימון הציבור. בלי שום התערבות, כמו בחוק השידורים.

"ערוץ 11 יוקדש להפקות מקור ויצירה ישראלית בלבד. לחלופין, תוקם קרן ייעודית לתמיכה ביצירה ישראלית שתשודר בערוצים שונים. הפקות מקור בערבית יהיו חלק מהמתווה של יצירה ישראלית. חינוכית תישאר".

ביטן: "זה עבר ועדת שרים לחקיקה, זה לא אומר שזה יעבור בכנסת"

השר קרעי התייחס בוועדה גם לנושא הפרסום בשידור הציבורי, שתקציבו עומד על כ-800 מיליון שקל בשנה. בניגוד לפרסומות המשודרות בערוצים המסחריים, בתאגיד משודרות חסויות בלבד (עד 5 שניות), לפי כללי הרגולציה, אולם השר מעוניין להפסיק גם אותן.

לפי הצעתו, "אין פרסומות וחסויות לשידור הציבורי. תקציב פרטי יתחרה בפרטי. אם אתם מקבלים תקציב מהציבור, פרסומות שייכות לערוצים המסחריים. תקציב התאגיד או הקרן יעמוד על כ-500 מיליון שקל בשנה ליצירה ישראלית ולתחנות הרדיו הייעודיות בלבד... אדוני היו"ר, אני מביא לכם את הצעת החוק להפרטת התאגיד".

בשלב זה התפתח דיון בוועדה על השאלה מי מציג את הצעת החוק. היו"ר ביטן ציין כי "העובדה שזה עבר ועדת שרים לחקיקה, זה לא אומר שזה יעבור בכנסת", וזכה לקריאות "כל הכבוד" מחברי כנסת מהאופוזיציה.

"לגוף שידור ציבורי יש תפקיד בחברה דמוקרטית"

ומה עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה על הנושא? עו"ד מאיר לוין מהייעוץ המשפטי אמר כי מדובר ב"סיום של השידור הציבורי, אם על ידי סגירה שלו ואם על ידי ביטול עצמאותו האפקטיבית. יש לזה משמעות דרמטית בשוק מוגבל בהיקפו בישראל.

"לגוף שידור ציבורי יש תפקיד בחברה דמוקרטית. השידור הציבורי הוא חלק מהרשות הרביעית במשטר דמוקרטי - לבקר את השלטון ולאתגר אותו. זה מאפשר את חופש הביטוי והעיתונות, בדגש על חופש הביטוי הפוליטי.

"עצמאות תקציבית נותנת חופש יצירה. אי התלות התקציבית מאפשרת למועצת התאגיד לקבוע את מדיניות התוכן בהתאם למטרות החוק. התאגיד לבדו מחליט איזה תחקירים ואיזה עיתונאים רוצים להעסיק. הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון (שעלתה גם היא בוועדה ועוסקת בתקציב התאגיד, נ"ט וג"ח) מקעקעת זאת. במצב כזה יש חשש כבד שההחלטות יושפעו מהתכנים שיש בתאגיד. תוצאת הדברים היא שתאגיד שידור הציבורי יהיה מורתע ומהוסס וסמוך על שולחן הממשלה ועל המשך תפקידו. התאגיד יישא עיניו אל השלטון, ויימנע מביקורת".

לאחר מספר הפרעות לדבריו, פנתה ח"כ אורית פרקש הכהן לקרעי: "שר לא מתחבא ויושב מאחורי הצעת חקיקה. זו הצעת חקיקה פוליטית, שמנסה לרסק הכול". לוין המשיך בדבריו כי תאגיד חדש כפי שמציע קרעי "יהפוך לגוף שידור מטעם. יש חשיבות לשידורי אקטואליה ציבורית. אין שום קשר בין ההצעה לבין אופן תקצובו ותעדופו של התאגיד".

לוין הזכיר כי התאגיד פועל שלא למטרות רווח, וההתחייבות היחידה שלו היא לציבור. "מכירה שלו לגוף מסחרי זה ביטול השידור הציבורי", ציין לוין והוסיף כי "על רקע העיסוק הרגיש, צריך לשים על השולחן את המה אלא גם את איך. צריך לעשות את זה רצינית ויסודית, כמו ועדה ציבורית, על בסיס עבודת מטה והשוואה על העולם... נצטרך לשאול מה השתנה מאז 2014 שחוקק חוק התאגיד, או משנת 2017 שהתחיל לפעול".

לסיכום ציין לוין את המשמעות המשפטית, ולפיה המהלך "עשוי להביא לפגיעה מהותית לחופש העיתונות והביטוי. פגיעה זו יורדת לשורשו של עניין שתקשורת חופשית זה בסיס לדמוקרטיה. אנחנו מעריכים כי במתכונת הנוכחית, החוק לא יעבור את פסקת ההגבלה בחוק היסוד כבוד האדם וחירותו".

"לא משרת אף אחד"

גם יו"ר הוועדה ביטן הביע את דעתו על הצעת החוק, והודה כי אינו מבין אותה. "הרי היום יש את ערוצים 12 ו-13, שהם ערוצים מסחריים. הם לא לטובתנו בכלל. אם נמכור את 11, זה לא אומר שיהיה שינוי לטובה מבחינת הימין. ולכן, אני לא מבין את מהות העניין. אם אני מעביר את 11 לידיים פרטיות, זה לא אומר שזה ישנה משהו לטובה לימין. ההצעה הזו לא נותנת את התוצאה שהיא רוצה להגיע אליה.

"יש מקום לעשות שינויים מסוימים, לאור הניסיון שיש עם תאגיד 11... אבל לסגור את התאגיד ולפתוח תאגיד חדש זה לא משרת אף אחד כרגע".

בשלב זה עבר הדיון לחברי הכנסת. ראשונה הייתה ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד, שציינה כי "התאגיד זה לא קילו סוכר", והזכירה את המכתב ששלח היום (ד') איגוד השידור האירופי EBU  שבו נכתב בין היתר כי מדובר בצעד כמעט חסר תקדים בהיסטוריית המדיה האירופית, וכי קיום האירוויזיון עומד בסכנה.

השר קרעי לא התרשם מהדברים. "אוי אוי, אז יאיימו על מדינת ישראל החבורה חצי אנטישמית ששינו את השיר בשנה שעברה. אם רוצים להתערב לנו בהיבטים פנימיים, לא יאיימו עלינו... משרד התקשורת פנה ל-EBU, התאגיד מפעילים אותם ולא מוכנים לדבר עם משרד התקשורת".

הדיון נמשך, ואז הגיע תורו של ח"כ בני גנץ יו"ר המחנה הממלכתי לדבר. "יש לנו דרישה וציפייה שהשידור הציבורי ישמור בעצמו על האיזונים הנדרשים, והוא עושה את זה", ציין גנץ. "אני לא צופה גדול בערוצי התקשורת בכללותם, מעת לעת אני מסתכל ומתרשם מתוכניות איכותיות מאוד ברמה הציבורית - וזה צריך להמשיך.

"אם לא נשים תקציב, לא יהיה שידור ציבורי. אני בעד לשמור על השידור הציבורי ולחזק אותו, ולא להקשות עליו. אי אפשר שלא לחזור להנחות היסוד שאתה השר קרעי מציג פה, יש שתי אלטרנטיבות: או שליטה והכוונה שאליהם אתה חותר..." - בשלב זה החלה מהומה בוועדה, וח"כ גנץ לא סיים את דבריו בעניין.

גנץ קרא לממשלה לרסן את כוחה, "ולא לפגוע ברשתות תקשורת ציבוריות, אלא לתת לשידור הציבורי להתקיים בכבוד ובצורה מסודרת, ולא לצמצם את צעדיו".

ח"כ רון כץ מיש עתיד ציין כי "הצעת החוק הזו באה למטרה את בלבד: שתהיה אפשרו לשלוט בתקשורת. יש ערוץ אחד שהם לא שולטים בו, ועד שהם לא שולטים בו הם לא יפסיקו. בערוץ 14 אתם שולטים שליטה מלאה ומוחלטת. מה שתרצו הם יגידו. ינון (מגל) מתגאה בזה, זו לא בושה בשבילו. יש לכם ערוץ על מלא".

כץ פנה לקרעי וביקש, "תבדוק כשר התקשורת, כמה מהקואליציה וכמה מהאופוזיציה בערוצים". קרעי השיב כי "זה שאצלכם לא רוצים או לא יודעים להתראיין, זה דבר אחר". כץ חידד: "אני לא מתלונן, אזרחי מדינת ישראל הם אלה שמתלוננים עליכם".

בהמשך דיברו חברי כנסת נוספים, השחקנית נעמי לבוב, לינור דויטש מלובי 99, וכתב התאגיד בצפון רובי המרשלג, שביקש להשמיע את קול הפריפריה. לפי הודעתו של ביטן, הדיון בנושא יחולק לשני חלקים וימשיך גם מחר (ה').

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.9% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות