גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לאף של הספרדים: כך ארה"ב מעבירה לישראל נשק

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב מעבירה נשק לישראל דרך ספרד למרות האמברגו, הסיבה שהחות'ים ממשיכים לתקוף את ישראל והאם גבולות ישראל ישתנו שוב בשל נפילת משטר אסד ● כותרות העיתונים בעולם  

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"ראויה לחיקוי": הגנרל ההודי הבכיר מתפעל מהיכולות של ישראל
האינטרס הטורקי בסוריה מאיים לחמם את הגבול עם ישראל  

1ארה"ב מעבירה נשק לישראל מתחת לאף של הספרדים

למרות שספרד הכריזה כי לא תאפשר לספינות נשק לישראל לעגון בשטחה, ארה"ב חתרה תחתיה. "בעוד המחלוקת הדיפלומטית סביב האמברגו מתעצמת, ארה"ב העבירה לישראל מעל אלף טון של תחמושת דרך שטח ספרד", נכתב ב-The Intercept.

"משרד ההגנה האמריקאי שלח מעל אלף טון תחמושת לישראל על גבי ספינה שעגנה בבסיס ימי אמריקאי בספרד, בניגוד לאמברגו הספרדי האוסר על כלי שיט המובילים מטען צבאי לישראל, כך לפי חוקרים מתנועת הנוער הפלסטינית והקואליציה הפרוגרסיבית הבינלאומית", נכתב. הספינה בבעלות חברת Sealift Inc, ששימשה להעברת נשק לישראל, העבירה באביב האחרון גם סיוע הומניטרי לעזה.

תחנת הצי האמריקאי מופעלת בחלקה על ידי האמריקאים, אך נמצאת בשטח ספרדי - הכפוף לחוק הספרדי. כאשר ארה"ב מעבירה תחמושת לישראל דרך בסיס אמריקאי - היא מסבכת את אכיפת האמברגו. "קשה יותר לזהות משלוחים צבאיים דרך בסיסים אמריקאים בספרד, שעשויים לשמש לביצוע פשעים בינלאומיים", אמר אנריקה סנטיאגו, עורך דין וחבר פרלמנט ספרדי ל-The Intercept. לדבריו, "אף שהפיקוח הספרדי אמור לחול, בפועל, בסיסים אמריקאים נמצאים מחוץ להישג ידה של הריבונות הספרדית".

סנטיאגו הוסיף, "אם משלוחים של נשק צבאי המשמשים בפשעים בינלאומיים מועברים דרך בסיסים אמריקאיים בספרד, ואם ניתן להוכיח זאת, לאלו המשתתפים בהם תהיה אחריות פלילית".

ארה"ב הגישה לאחרונה תלונה נגד ספרד לוועדה הפדרלית הימית, סוכנות עצמאית שמפקחת על משלוחים בינלאומיים. התלונה עלולה להוביל לקנסות גדולים ולעלות לספרד - מיליוני דולרים. "בתלונה, פירט דובר הפנטגון טום קרוסון את השימושים השונים של ממשלת ארה"ב בספינת Sealift, כולל העברת תחמושת וכן העברת 9,000 טון של סיוע הומניטרי לעזה במשך שלושה חודשים ב-2024", נכתב. "הממשל האמריקאי מתאם עם בעלות ברית ושותפים לאורך כל תהליך ההובלה ומקפיד על דרישות גלובליות. לצבא ארה"ב יש אחריות ויכולת להעביר גם סיוע הומניטרי לנזקקים - וגם תחמושת לתמיכה בהגנה על בעלות ברית ושותפים", נכתב.

מתוך ה-The Intercept, מאת נטשה לנרד. לקריאת הכתבה המלאה.

2עם כלכלה מקרטעת ואוכלוסייה ענייה: לחות'ים אין מה להפסיד מתקיפת ישראל

הטיל הבליסטי ששוגר לעבר ישראל בשני האחרון, עשוי להביא לתגובה של צה"ל. אולם מומחים אומרים שהחות'ים לא דואגים בקשר לזה יותר מדי. "אין להם מה להפסיד", נכתב ב-The Media Line.

"ייתכן שהחות'ים מבצעים חישובים לפיהם הם יכולים לספוג פעולת תגמול ישראלית אחת לכמה חודשים ועדיין להמשיך לתקוף את ישראל", אמר ד"ר נחום שילה, חוקר במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. "בניגוד לעזה ולבנון, שם חיל האוויר הישראלי יכול לבצע מאות גיחות ביום - זה לא המצב בתימן, שנמצאת כ-2,000 קילומטרים משם".

"בהערכת עלות-תועלת שלהם, הם רוצים ליישם את האידיאולוגיה האנטי-ישראלית והאנטי-אמריקאית שלהם תוך שהם מביאים בחשבון שהיכולת של ישראל לפגוע בהם מוגבלת", אמר שילה.

שילה הוסיף שאין בתימן מטרות צבאיות יקרות ערך. "האוכלוסייה הענייה של תימן והכלכלה המפגרת שלה משאירות מעט מטרות משעמותיות עבור ישראל. המחיר הנוכחי שישראל גובה עדיין מאפשר לחות'ים להמשיך לתקוף", אמר.

שרונה שיר זבלודובסקי, מומחית למדיניות ציבורית וביטחון לאומי מפורום דבורה, אמרה ל-Media Line שהחות'ים מסתמכים על המרחק שלהם מישראל. "המרחק הגיאוגרפי הוא יתרון כי הוא מאפשר להם להתכונן למתקפה". גם היא הוסיפה כי "עם הכלכלה הכושלת של תימן, לחות'ים יש מעט מה להפסיד".

נדמה כי החות'ים אינם בראש סדר העדיפויות כרגע של ישראל. "העיכוב בתגובה של ישראל לאיום החות'ים נובע לא רק מהמחיר הנמוך יחסית במונחי חיי אדם והפרעה לשגרה היומית, אלא גם מעיסוקה של ישראל במלחמה רב-חזיתית שנמשכת למעלה משנה", נכתב.

"במהלך הסכסוך הנוכחי, טענו החות'ים כי מתקפותיהם, הן נגד ישראל והן נגד מטרות אחרות, הן ביטוי של סולידריות עם הפלסטינים בעזה. כך גם היה הרציונל של חיזבאללה כשהצטרף למערכה. החות'ים ממומנים ונתמכים בעיקר על ידי איראן. חיזבאללה וחמאס, שניהם פרוקסי של איראן נפגעו משמעותית על ידי ישראל".

עם החלשות הפרוקסי האחרים של איראן כמו חיזבאללה וחמאס - נראה שהחות'ים רואים עצמם כנושאי הדגל של ההתנגדות. "ייתכן שהחות'ים רואים את משימתם נגד ישראל כדחופה".

מתוך ה-Media Line מאת קרן סיטון. לקריאת הכתבה המלאה. 

3הפלישה לסוריה עלולה לשנות את גבולות ישראל - שוב

אמירתו של ראש הממשלה נתניהו כי צה"ל מתכוון להישאר בשטח החרמון הסורי לפחות עד סוף 2025 - מטשטשת את הגבול עם סוריה. "לישראל מעולם לא היו גבולות מוכרים במלואם, לאורך ההיסטוריה הגבולות שלה עם שכנותיה השתנו ללא הרף כתוצאות ממלחמות, סיפוחים והפסקות אש. כעת, נפילת אסד יצרה שוב מצב בו ישראל יכולה לשנות את גבולותיה", נכתב ב-AP בכתבה שכותרתה "גבולות ישראל השתנו במהלך ההיסטוריה שלה. הפעולה בסוריה עשויה לעצב אותם שוב מחדש".

לאחר נפילת אסד ישראל נכנסה במהירות לאזור החיץ המפורז בצד הסורי, בהתחלה נתניהו אמר כי הצעד הזה הוא זמני ומטרתו לספק הגנה לישראל. אולם בביקורו אתמול (ג') בצד הסורי הוא הבהיר כי ישראל מתכננת להישאר שם "עד שימצא סידור אחר שיבטיח את ביטחונה".

"למרות שישראל טוענת כי המהלך זמני, נוכחותה בשטח הסורי זוכה לביקורת בינלאומית מצד מדינות כמו מצרים, טורקיה וערב הסעודית, וכן מהאו"ם", נכתב. "הממשלה החדשה בסוריה כבר הגישה תלונה למועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להתקדמות הישראלית לשטח סורי".

כרמית ולנסי, מומחית לסוריה מה-INSS, אמרה ל-AP כי לטווח הארוך אין לישראל מה להרוויח מהנוכחות הצבאית בסוריה. "הנוכחות הישראלית לא תתפתח לכדי כיבוש ארוך-טווח. ישראל אינה מרוויחה רבות מהתגרות במשטר הסורי, וכיבוש ממושך יהיה יקר מבחינה כלכלית וישחוק את צה"ל".

לדבריה, "ייתכן שייקח זמן עד שישראל תיסוג. זה תלוי בהתפתחויות בסוריה. אם נראה משטר מתון צומח, כמו הכיוון שאליו מנסה ללכת מנהיג המורדים הסורים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, אני לא רואה סיבה להחזיק את השטחים האלה לטווח הארוך".

מתוך -AP מאת ג'וזף פדרמן. לקריאת הכתבה המלאה. 

4למה סגירת השגרירות באירלנד יכולה לפגוע בישראל

ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות באירלנד עשויה "להיות סימן לכך שהשפעתה של ישראל באירופה נחלשת", כך נכתב בתאגיד השידור הגרמני דויטשה ולה (DW), בכתבה שכותרתה "האם הבידוד הדיפלומטי של ישראל באירופה מתגבר?".

לאחר שגדעון סער הכריז על סגירת השגרירות באירלנד, הדיפלומט הישראלי אלון פנקס ראה במהלך שלו "מעשה פוליטי נפוח, לא פחות ולא יותר". "ישראל לא ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם אירלנד, היא רק סגרה את השגרירות, שזה בהגדרה דבר זמני", אמר פינקס, שהדגיש ש"האיריים השאירו את השגרירות שלהם בישראל והיחסים הדיפלומטיים הרשמיים עדיין בעינם".

בעוד שסגירת השגרירות קשורה לעמדותיה האנטי-ישראליות של אירלנד, המהלך צפוי דווקא להקשות על יחסיה המורכבים עם האיחוד האירופי. "אירלנד לא הייתה המדינה האירופית היחידה שהכירה השנה במדינה פלסטינית. כך עשו גם ספרד, סלובניה ונורבגיה שאינה חברת ה-EU", נכתב.

פנקס אמר ל-DW שהאיחוד האירופי יכול להפעיל לחץ וסנקציות על ישראל במגוון רמות. "הם יכולים לפגוע בהמון דברים כמו קרנות מחקר אקדמי ורפואי שמזרימות כספים לישראל. זה אומר שיש הרבה דברים שהאיחוד האירופי יכול לעשות בלי לבטל את ההסכם עם ישראל, מה שאף אחד לא רוצה שיקרה".

מתוך דויטשה ולה, מאת דוד אהל. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח