גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקפה את אינטל: חברת שירותי המחשוב מישראל שמעסיקה מעל 12 אלף עובדים

גל הרכישות בענף שירותי המחשוב התחדש, ומי שבולטת בו היא מטריקס - החברה הגדולה בענף שהפכה לאחד המעסיקים הגדולים במשק ● בד בבד היא מציגה תוצאות עסקיות חזקות, מניה מזנקת ומנכ"ל שהפך לשיאן שכר ● "כשהמשק עובד טוב, סקטור ה–IT עובד יותר טוב"

בנין מטריקס בכפר סבא / צילום: יח''צ מטריקס
בנין מטריקס בכפר סבא / צילום: יח''צ מטריקס

בשנים קודמות היה מגזר שירותי המחשוב (IT) אחד הפעילים ביותר בכל הנוגע למיזוגים ורכישות בישראל. החברות הגדולות בתחום - מטריקס, חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים ביצעו סדרת רכישות, לרוב של חברות קטנות בענף, וסיפחו עוד ועוד עסקים ועובדים.

החוסכים הישראלים שהרוויחו מאות מיליוני שקלים מהקפיצה של טבע
הרווח של קרן פימי, הפספוס של אלביט: מניית עשות הניבה 250% מאז הרכישה
5 מיליארד דולר ביום אחד: הקאמבק של טבע לצמרת, והסיכויים שהוא יימשך

בשנים האחרונות התרחשה רגיעה מסוימת בהיקפי המיזוגים והרכישות, אולם כמה מהלכים מהעת האחרונה עשויים להצביע על התעוררות מחודשת בתיאבון של ענקיות התחום. בשלב זה, עיקר הפעילות מגיע מכיוונה של חברה אחת: ממטריקס , שהיא הגדולה בתעשייה המקומית.

החברה, בניהולו של מוטי גוטמן ובשליטתה של חברת פורמולה מערכות, הודיעה בשבועות האחרונים על שלוש רכישות. במקביל וואן טכנולוגיות, בניהולו של עדי אייל, הודיעה על רכישת חברת בזק אונליין מקבוצת בזק בכ-50 מיליון שקל ברוטו (סכום ממנו יקוזז דיבידנד שיחולק טרם השלמת העסקה), ואילו חילן שבשליטת אבי באום רכשה שליטה בשתי חברות בישראל ובבולגריה ב-86 מיליון שקל.

העסקה הראשונה עליה דיווחה מטריקס בסבב הנוכחי הייתה רכישת השליטה בחברה האמריקאית Alacer, שעוסקת בשירותי ייעוץ ומשרתת שורה של לקוחות גדולים בארה"ב, ביניהם סיטי וטויוטה, וזאת תמורת כמה מיליוני דולרים.

רכישה נוספת פורסמה בתחילת דצמבר, של חברת אורטק שיווק ציוד ואספקה, המייצרת ומשווקת ציוד לתעשיית האלקטרוניקה והשבבים. הרכישה השלישית דווחה בשבוע שעבר, ובמסגרתה מטריקס משלמת 45.5 מיליון שקל תמורת מניות השליטה בחברות גב מערכות וגב אקספרט מחיפה, ספקיות פתרונות מגוונים בתחום ה-IT, כגון פיתוח טכנולוגיות, ייעוץ, מיקור חוץ ועוד.

רוב העובדים - בישראל

הרכישות האחרונות מחזקות את מעמדה של מטריקס כמעסיקה הגדולה ביותר בענף ה-IT, ואחת מהמעסיקות הגדולות במשק בכלל. למטריקס יתווספו 850 עובדים מחברות גב, כך שבסך הכול תעמוד מצבת העובדים בקבוצה על 12,500 עובדים. רוב גדול של העובדים מועסק בישראל (בסוף הרבעון השלישי היו לה 10,682 עובדים בארץ), ויש למטריקס גם כמה מאות עובדים בארה"ב ובאירופה. נכון לסוף שנת 2023, כ-52% מעובדי החברה היו נשים.

לשם השוואה, אלביט מערכות, ענקית התעשייה הביטחונית שצמחה משמעותית במצבת העובדים שלה על רקע המלחמה, מעסיקה כיום כ-14 אלף עובדים בישראל, ושופרסל אף יותר מכך. עם זאת, מטריקס עקפה במספר העובדים את אינטל, שהייתה לאורך תקופה המעסיקה הגדולה ביותר בישראל, לאחר שהשנה ביצעה ענקית הטכנולוגיה פיטורים משמעותיים.

בקרב חברות ה-IT, מטריקס כאמור הגדולה ביותר ללא עוררין. וואן טכנולוגיות שהעסיקה בתחילת השנה 7,052 עובדים צפויה לגדול ב-2,400 עובדים בעקבות רכישת בזק אונליין; חילן מעסיקה 5,360 עובדים, ומלם-תים של שלמה איזנברג מעסיקה 4,818 עובדים.

מקומה ביחס למתחרות

שוק ה-IT מקיף מגוון רחב של תחומים, החל מתשתיות מחשוב, דרך פתרונות תוכנה לארגונים, ניהול שכר ומשאבי אנוש. היקף ההכנסות של ארבע החברות המובילות בענף עמד בחודשים ינואר-ספטמבר השנה על כ-12 מיליארד שקל, ממנו חלקה של מטריקס כ-35%. החברה הציגה גידול נאה של 7.5% בהכנסותיה, בעוד הרווח הנקי מתחילת השנה זינק ב-19% ל-203 מיליון שקל.

מטריקס נסחרת כיום לפי שווי של למעלה מ-5.6 מיליארד שקל, לאחר שמניית החברה זינקה ב-31% בשנה האחרונה. התשואה במניית חילן, החברה השנייה בגודלה בענף (שווי של 5.3 מיליארד שקל) הייתה נמוכה יותר, 22%.

לעומת זאת, מניות וואן טכנולוגיות ומלם תים הניבו תשואות גבוהות הרבה יותר של 52% ו-68% בשנה החולפת בהתאמה. מדד ת"א 125 שבו נכללות ארבע ענקיות המחשוב הללו עלה בתקופה זו ב-28%.

ריבוי מיזוגים ורכישות

גיא בראל, אנליסט חדר עסקאות בבנק דיסקונט, אומר כי "רכישות בסקטור ה-IT הן חלק מהדי.אן.איי, וזה קורה באופן שוטף, כי החברות עוסקות בשירות - והנושא הזה רחב מאוד. אם פעם דובר על שירות רק בעולם המחשוב, היום ברגע שהלקוח מרוצה וסומך על הספק, הוא הולך איתו גם לעולמות אחרים. חברות ה-IT היום הן למעשה יותר אינטגרטוריות של שירותים בתחומים שונים - ענן, סייבר, מחשוב וגם מוקדי שירות לקוחות, תכנון והנדסה".

לדברי בראל, לרוב הרכישות בסקטור הן win-win: "על פי רוב הרכישות אטרקטיביות מאוד לרוכשות, כי הן מתבצעות בתמחור טוב מאוד לעומת תמחורן בבורסה. לדוגמה, מטריקס נסחרת סביב מכפיל 20 על הרווח, ואת הרכישה האחרונה היא עשתה במכפיל של 6. כך, הצפת הערך היא מרגע שהיא קנתה את החברה.

"הסקטור הזה הוכיח שלא משנה מה 'מעמיסים' עליו, הוא מצליח לצמוח - קורונה, מלחמה, הסקטור יציב, הלקוחות מבוזרים והחברות צומחות גם אורגנית וגם בעזרת רכישות". להערכתו, ייתכן שעסקאות שהתעכבו בשל האי-ודאות על רקע המלחמה "משתחררות" כיום.

עוד לדברי בראל, "החברות בענף מבצעות כעת רכישות גם כי הן מזהות שיש הזדמנויות חדשות אחרי המלחמה. עולם ה-IT היום הוא נדבך בכל פרויקט, בין שבבנייה, תשתיות או פרויקט ביטחון. זה סוג של נגזרת של המשק: כשהמשק עובד טוב, סקטור ה-IT עובד יותר טוב, כי הוא בתחומים שלוקחים את המשק קדימה".

שכר נדיב למנכ"ל

מי שמוביל את מטריקס מאז שנת 2000 הוא המנכ"ל הוותיק מוטי גוטמן, שנחשב לאחד המנכ"לים המתוגמלים ביותר בבורסה המקומית. ב-2023 עלות שכרו הייתה 21.4 מיליון שקל, ובעשור שבין 2014-2023 עלות התגמולים של גוטמן הסתכמה ב-115 מיליון שקל.

בשנה שעברה, חוזה ההעסקה שלו במטריקס הוארך עד לשנת 2027. תנאי ההעסקה אושרו על-ידי הדירקטוריון, לאחר שאסיפת בעלי המניות של מטריקס התנגדה להם. הדירקטוריון עשה אז שימוש, ולא בפעם הראשונה, בתיקון 20 לחוק החברות המאפשר לו לבחון מחדש את החלטת האסיפה ולאשר את התגמול (אובר-רולינג).

דירקטוריון מטריקס ציין אז את תרומתו של גוטמן לצמיחה ולמוניטין, והגידול המשמעותי בהכנסות, הרווח, מספר העובדים, נתח השוק וסכומי הדיבידנדים שחילקה מטריקס לאורך השנים. תחת ניהולו של גוטמן זינק שווייה של החברה יותר מפי 5 בעשור האחרון.

בזימון לאסיפה שנועדה לאשר את התגמולים לגוטמן בעבר, נכתב כי היחס בין עלות תנאי הכהונה שלו לבין עלות ההעסקה הממוצעת של שאר עובדי החברה (לרבות עובדי קבלן) עומד על 55, וכי מדובר ביחס גבוה אך סביר "בנסיבות העניין".

בראל מדיסקונט מציין כי "סקטור ה-IT מעסיק עשרות אלפי עובדים. יש בו שילוב של התמתנות בצמיחת השכר מצד אחד, ומצד שני ביקוש גדל לפתרונות בעולמות הסייבר, הדיגיטל והענן. זה מסביר את השיפור ברווחיות החברות".

באשר לתחרות על עובדים מול חברות ההייטק, הוא אומר כי "ברור שב-2021 היה קשה לחברות ה-IT לעמוד בתנאים שהציעו בסטארט-אפים, אבל אני חושב שהיום יש עניין של בגרות, עובדים מחפשים יותר ודאות וחברות גדולות, וזה משחק לטובתן".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם