גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון
הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

כשמותג מצליח לחיות במשך כמעט שלושה עשורים, מובן שזה לא טרנד חולף. כך הארי פוטר, שכבר מזמן לא רק דמות בסדרת ספרים, הפך למותג שובר שוק, שלפי ניוזוויק הוערך ב־2023 בשווי של 43 מיליארד דולר. יותר מ־600 מיליון עותקים של סדרת הספרים נמכרו בעולם והפכו את הסופרת ג'יי.קיי רולינג, שמרוויחה בין 50 ל־100 מיליון דולר בשנה רק מהתמלוגים, למיליארדרית.

צעירים מתעמתים עם מדענים על השאלה: האם בושם יכול להשפיע על המשיכה?
ראיון | "לעצבן את הלקוח כמה שפחות": החברה שרוצה לשנות את הקשר בין חנויות ללקוחות

בישראל, בחודשים האחרונים נראה שמכל עבר צצות קולקציות חדשות של המותג כפטריות אחר הגשם. ממצעים דרך כלי אוכל, פיג'מות ואפילו ביצי הפתעה. לא מדובר כמובן בתופעה ישראלית: הטירוף הגלובלי סביב הארי פוטר מגלגל מיליארדי דולרים, כשלפי פורבס, רק הסיור באולפני הארי פוטר בלונדון הניב מאז פתיחתו לפני 12 שנים הכנסות של יותר ממיליארד דולר. פארקי השעשועים של עולם הקוסמים הממוקמים באולפני יוניברסל באורלנדו, הוליווד ויפן, גם הם מקור הכנסה עיקרי לרולינג, עם מיליוני מבקרים בשנה.

מה עורר את ההתעניינות המחודשת הפעם, איך נרקמים שיתופי הפעולה עם החברות, ומה עוד צפוי למותג הקסום שהאהבה אליו עוברת מדור לדור?

החנות הרשמית של הארי פוטר בעזריאלי השלום / צילום: אור חיים עוזרי

ההסתערות הפתיעה גם את וורנר ברוס

ב־2019, לקראת חגיגות 20 שנה ליציאתו לאור של הספר הראשון בעברית, החליטו בדיזנגוף סנטר בתל אביב להקים לתחייה את בית הספר לקוסמים הוגוורטס. אלכס קפלן, מנהל השיווק של הסנטר, נפגש בלונדון עם הנהלת וורנר ברוס: "הם עפו על הרעיון, בעיקר בגלל החיבור לספר. הם הסבירו שלרולינג החיבור לספר הוא הכי חשוב, ובמשך שנה עבדנו על האירוע".

אלכס קפלן, מנהל השיווק של דיזנגוף סנטר / צילום: איריס לאור

האירוע הוכתר כהצלחה מסחררת, ופקדו אותו מעל מיליון מבקרים. "הצלחנו להביא לישראל חוויה חד פעמית שזכתה בהמון פרסים של וורנר", אומר קפלן. לקראת האירוע הגיעו לסנטר במבצע חשאי ותחת אבטחה כבדה שורת פריטים מהסרטים, כמו מחולל הזמן, שרביט הבכור והסניץ' המוזהב, שהוצגו באקווריומים שקופים ונעולים. "הפריטים הובאו ב־12 בלילה, עם שומרים חמושים, ואף אחד לא הורשה לצלם", מספר קפלן.

זו הייתה הפעם הראשונה שהקהל הישראלי קיבל חנות רשמית של הארי פוטר. "החנות מכרה בשישה שבועות ב־2 מיליון שקל, וכנראה שהסכום היה גדול בהרבה אם היתה לנו מספיק סחורה. אף אחד לא העריך את ההתנפלות. וזה פתח את התיאבון לחנויות הישראליות, שהתחילו לייבא את המוצרים של הארי פוטר באופן סדיר", אומר קפלן. להערכתו, מה שמוביל עכשיו להתעוררות העולמית המחודשת אלו הדיבורים על סדרת הטלוויזיה החדשה של HBO שצפויה לצאת ב־2027, למרות שהצילומים אליה אפילו לא התחילו.

כבר לפני כשנה נציגי חברת LDI, המייצגת הבלעדית של וורנר ברוס־דיסקברי בישראל (וגם של ענקיות כמו נטפליקס, מאטל, הדרדסים והמומינים), שוחחו עם הרשתות הישראליות לגבי ההייפ שיתפוצץ, כך שחלקן התכוננו מראש עם קולקציה המוקדשת לילד־קוסם המפורסם. להשקות קדמה שנה של הכנות ואישורים מ־LDI, וורנר העולמית ורולינג עצמה, עד לרזולוציות הקטנות ביותר.

את האישורים הנכספים קיבלו בארץ עד כה ורדינון־נעמן, תמנון ופוקס, ומיניסו גם היא מייבאת שלל מוצרים. בגזרה הבינלאומית, קרוקס יצאה לאחרונה בליין הארי פוטר, פנדורה מוציאה קולקציות של המותג זה שנים וכך גם H&M, וקינדר הוציאה לאחרונה מהדורה שנייה השנה של ביצי הפתעה לאחר ההצלחה המסחררת של הקודמת. "כשחברה כמו פררו מוציאה אותו מותג פעמיים בשנה, זה אומר הרבה", מציינת רימון ניראל, סמנכ"לית השיווק ב־LDI.

''ההתלהבות הייתה היסטרית''. הקולקציה של נעמן / צילום: תמי בר שי

עוד מוצר שיצר היסטריה הוא משחק הווידאו Hogwarts Legacy שיצא ב־2023, שמבוסס על ספרי הארי פוטר אך העלילה מתרחשת כמאה שנים לפני לידתו של פוטר. בתוך שבועיים נמכרו 12 מיליון עותקים, ועד אוקטובר 2024 נמכרו 30 מיליון עותקים בסכום של כמיליארד דולר, לפי סטטיסטה.

"הארי פוטר זה מותג שמעבירים מדור לדור. אלו שקראו את הספרים כילדים, היום הדור החדש שלהם קורא אותם", אומרת ניראל. "המותג תמיד נוכח. מתי רואים אותו מתפרץ בכל מקום? כשיש פעילות שיווקית, כמו למשל סרט חדש. אבל זה לא אומר שלא היה שם לפני, פשוט העיניים תופסות אותו חזק יותר".

"הארי פוטר הוא תופעה תרבותית בין־דורית, הנוכחות שלו תמיד בשוק", מוסיף אלון פוקס, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב־LDI. "בתפיסה של הארי פוטר כמותג יש תחושה חורפית, אז הרבה רשתות אוהבות לכוון לקולקציית חורף. כמובן שאנחנו עובדים עם אותם זכיינים, יצרנים ורשתות על כל מה שעתיד לצאת בתקופה מסוימת שנה מראש".

"הכל חייב להיות לפי הספר, עד לרמת הטיקט"

בסוכנות מקפידים לנהל את כל שיתופי הפעולה בסמיכות, "ככה שתהיה חגיגה בעיניים", אומרת ניראל, "שיראו את המותג בכל מקום. בפגישות הרבעוניות אנחנו עוברים על מה הולך ליצור עניין בעולם בשנה או השנתיים הקרובות, כמו סדרה חדשה או סרט, ומכוונים את השוק. בשנים האחרונות המותג באמת קיבל בוסט, אבל תמיד יש קולקציות ומוצרים".

אחד משיתופי הפעולה האהובים ביותר, גם על מבוגרים וגם על ילדים, הוא עם לגו, שמציעה מספר רב של ערכות שמחיריהן יכול להגיע לאלפי שקלים. ב־LDI מסבירים כי להם יש את המילה האחרונה בכל הנוגע לאישורי המוצרים והקולקציות, אבל אין להם קשר למחירים. "לחברות הבינלאומיות יש את המחירים שלהן, ועלויות נוספות מתווספות בישראל. המחירים מאוד גבוהים בכל העולם", אומרת ניראל.

התהליך של LDI מול הזכיינים מתנהל באופן מסודר, מסביר פוקס. "כשיש הסכם מסחרי סגור, הם מקבלים מאיתנו גישה לספרייה ענקית של חומרים עיצוביים של כל שנה ועונה שיוצאים לפי הטרנד העכשווי - ילדותי או בוגר, צבעוני או פסטלי וכו'. אנחנו מנסים להבין עם כל זכיין לאיזה כיוון הוא רוצה ללכת. לאחר שבחברה הזכיינית מפתחים את המוצר הוא נשלח אלינו, למחלקת האישורים הפנימית. חלק מהדברים עוברים מאיתנו לאישורים לבעל המותג בחו"ל, וחלק אנחנו מאשרים בארץ".

כשמדובר במותגי ענק בינלאומיים, הירידה לרזולוציות הקטנות משמעותית, אומר פוקס. "לכל מותג יש חוקיות, מה שמאפשר לגלות זיופים שמופצים לשוק. חלק מעבודת האישורים של וורנר ו־LDI הוא לוודא שלא נעשו טעויות עיצוביות, שהגרפיקה מושלמת, עד לרמת הטיקט. הכל חייב להיות לפי הספר, תרתי משמע. לאחר אישור הגרפיקה, הזכיין מייצר דוגמאות מהמוצר, כדי לבחון האם גם במציאות הוא נראה טוב. לאחר כל אלו, ניתן לצאת לייצור לפי התוכנית השיווקית. כל מה שקשור למותג עובר את העין של בעל המותג, בין אם זו פעילות סושיאל, משפיענים, מיתוג בחנות או דיגיטל".

ב־1 באוקטובר, שישה ימים לפני שפרצה המלחמה, נפתחה חנות הפופ־אפ הרשמית של הארי פוטר בישראל, בשרונה בתל אביב. 70 אלף איש הספיקו לבקר בששת הימים האלה, ונתוני המכר נשברו בהשוואה לכל חנויות הפופ־אפ בעולם - מה שאומר לא מעט על האהבה של הקהל הישראלי למותג. ניראל חוזרת לאותן חגיגות 20 שנה בסנטר, "כשהבאנו בשורה" ומספרת שמאז המותג תפס תאוצה. "האירוע הדהד וזה חלחל וגרם לרשתות ולזכיינים להבין שיש פה משהו גדול", היא אומרת.

פסטיבל הארי פוטר בדיזנגוף סנטר / צילום: אלכס קפלן

חגי קוסקאס, הבעלים של גיקס ישראל, יבואנית מוצרי הארי פוטר ומפעילת החנות הרשמית של המותג בישראל, קיבל את הזיכיון כבר לפני שש שנים. "אז עוד לא היה מדובר במאסה קריטית", הוא אומר לגלובס. החנות, שנפתחה כפופ־אפ לשלושה חודשים בלבד, היא כבר סיפור אחר וגדול הרבה יותר: "נתוני הפתיחה היו כל כך טובים ש־LDI הצליחו להאריך את תקופת הפופ־אפ לשנה, ולשנת אופציה נוספת, שניצלנו כמובן. בתום התקופה החנות צפויה להיסגר, מכיוון שוורנר לא מאפשרת להפעיל חנויות קבועות במרבית המקומות, מלבד לונדון, ניו יורק וייתכן שדובאי. המלחמה קטעה את ההצלחה, מכיוון שהתיירות הפנימית פסקה. לאחר ההכרזה על הפסקת האש רואים שינוי".

המרוץ אחר קולקציות קפסולה אייקוניות

בקיץ החנות הועתקה משרונה למיקום מרכזי ביותר בקניון עזריאלי בת"א והיא מושכת אליה מעריצים מכל הארץ, למרות מחירים לא נמוכים. לדברי קוסקאס, זו רמת המחירים בכל העולם. "המוצרים יקרים אולי ב־10%-15% בהשוואה לחו"ל בעקבות עלויות מקומיות. בניטרול אלו, המחירים סבירים".

בכל הנוגע לקולקציות שמציפות את החנויות, קוסקאס מציין שאחד החששות שלהם הוא שהמותג "יישרף" בשל חשיפת יתר, ומדגיש כי בחנות הרשמית הם מקפידים להישאר בנישת המוצרים המקוריים ומוצרי האספנות. "מי שמחפש פיסים מיוחדים יודע לאן לבוא. יש מעריצים כבדים שאנחנו מביאים מוצרים בהזמנה במיוחד בשבילם, למשל פסל של וולדמורט ב־8,000 שקל ומטאטא נימבוס ב־4,500 שקל".

בין המותגים הבולטים שיצאו בקפסולה מוגבלת של המותג לאחרונה אפשר לציין את ורדינון ונעמן מבית אקסטרה ריטייל, זרוע הקמעונאות הפרטית של קבוצת אלון רבוע כחול. "פעמיים בשנה אנחנו מייצרים קפסולות עם אלמנט אייקוני, כמו סרטים או דמויות מוכרות", אומר גיל גרשון, מנהל מחלקת השיווק והאיקומרס בחטיבת נעמן־ורדינון. "הכנו את עצמנו להסתערות אבל גם אנחנו לא היינו מוכנים לזה. ההתלהבות היתה היסטרית, וזה חידד לנו עד כמה הקפסולות האלו אהובות".

גרשון מספר שהרבה פעמים שיתופי הפעולה האלה נוצרים מקשר עם הזכיין, שמסמן לשותפים שלו שזה הזמן הנכון להוציא מהדורה. "הוצאנו את הקולקציה של הארי פוטר בתזמון מושלם, בחודש שמלאו 23 שנה לצאת הסרט הראשון, כך שתהיה לנו אמירה. הקהל בארץ מאוד אוהב את המותג ואת החיבורים אליו, ומאוד נאמן אליו. כשהם נעשים בצורה הנכונה וכששמים אותו בפרונט על כל האלמנטים האייקוניים שלו, בטיימינג הנכון, זה עובד מעולה".

מה שעוד עבד מעולה, זה השיח הער שנוצר בקבוצת הפייסבוק "הארי פוטר ישראל" ותרם בצורה אורגנית לחלוטין להצלחה הגדולה של הקולקציה. גרשון מספר כי "הרגשנו את הבשלות של הקהל לשילוב של המותג לתוך עולמות המטבח והטקסטיל, אבל לא ציפינו שזה יתפוצץ כך. זה מהרגעים שאומרים שעשינו משהו שהצליח לגעת בקהל היעד, וזה מאוד שימח אותנו. שמנו את המותג בפרונט מבחינת ניראות החנויות לאורך זמן על חשבון מוצרים אחרים שאולי היו נמכרים יותר, אבל רצינו לתת למותג את הכבוד - והמכירות היוו נתח גדול יותר ממה שציפינו בנובמבר".

החנות הרשמית של הארי פוטר בעזריאלי השלום / צילום: אור חיים עוזרי

הפסיכולוגיה שמאחורי שיתופי הפעולה

"הסיבות שהחברות מוציאות קולקציות כאלו הן בראש ובראשונה הנעה רגשית", מסביר מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ האסטרטגי שיווקי Success Code. "לחברות כמו פררו או פוקס יש שלושה מנגנונים פסיכולוגיים קריטיים שנכנסים לפעולה: הנוסטלגיה, מנגנון ההפתעה ואלמנט ה־FOMO (הפחד לפספס, Fear of missing out, ש"ס). ההדבקה של ערכי הארי פוטר למותג, כמו הרפתקנות, חברות וסקרנות, יוצרת בו רגש. החברות מחפשות שיתופי פעולה עם מותגים שמייצרים רגש, והארי פוטר זה הכי רגש בעולם".

לדברי אלבז, אחד הדברים שגרם לטירוף ביצי ההפתעה של קינדר זה שילוב אלמנט ההפתעה עם FOMO, העובדה שמדובר במהדורה מוגבלת ויש ליין בובות לאסוף. הוא מציין גם את האינטראקציה הדיגיטלית ששילבו, כשלכל בובה צורף נייר עם קוד שסריקה שלו מובילה לאפליקציה חינמית המיועדת לילדים. "זה מהלך גאוני שמעביר את המותג הפיזי למגרש הדיגיטלי. זה מאפשר לילדים להשתייך לקהילה וירטואלית ולהגדיל מעורבות במותג. זה מאפשר לבעלי המותגים להאריך את מחזור חיי המוצר", הוא מסביר.

מוטי אלבז, מנכ''ל פירמת הייעוץ האסטרטגי־שיווקי Success Code / צילום: עידו סקעת

ולמה הצרכנים נכנסים לטירוף סביב המוצרים?
אלבז: "ראשית, יש כאן השתייכות חברתית. שייכות זה מרכיב קריטי בפסיכולוגיית הקנייה. זה כמו שהמגזר הצומח ביותר של הארלי דיווידסון בארה"ב הם רואי חשבון, מכיוון שהתדמית שלהם נחשבת מאוד מיושנת ושמרנית, והם רוצים להשתייך לקהילת המגניבים. זה יושב על אותו הנרטיב. מעריצי הארי פוטר הם חתיכת קהילה בעולם. הצרכנים רוצים להשתייך חברתית, והחברות מנצלות את זה. שנית, זה הרגש. מבוגרים נמשכים לנוסטגליה, למותגים אהובים מהעבר, וגם את זה החברות מנצלות. המהות בסוף היא ההשתייכות, הרגש וה־FOMO הגדול שנוצר. אני כמשווק יודע שזה עצב רגיש בקרב הצרכנים, ואני מגרד אותו".

אלבז לא היחיד שמקשר בין המותג לחשיבות הקהילתיות הנרקמת סביבו. מורן קלפר, מרצה לשפת גוף, הוא גם יוצר הפודקאסט "פוטרקאסט" ואחראי לשורת אירועים שמוקדשים להארי פוטר. "יכול להיות שהאהבה הגדלה למותג זו כמו הביצה והתרנגולת. זה הפך לכזה גדול שזה אוטומטית סוחף אנשים. אני לא מכיר ספרים אחרים שאנשים קוראים שוב ושוב, בוודאי לא סדרה שלמה. הקהילתיות של הקהל מדהימה. הקיטלוג הוא 'אתה אוהב הארי פוטר? אני מסתדר איתך', וזה לא טריוויאלי".

ומה צפוי בהמשך? ככל הנראה המומנטום יימשך, ובשנים הקרובות אנחנו צפויים לראות עוד לא מעט קולקציות. "כרגע עונת קיץ 2025 סגורה, סוף 2025 בתהליכי סיום, ואנחנו רואים המשך פעילות במותג", אומר פוקס מ־LDI. "ההתעוררות המאסיבית עתידה להישמר. כמובן שהכל בסוף עניין של טרנדים. יתכן שהשנה היה פיק, בשנה הבאה אולי לא באותה רמה וב־2027 עם השקת הסדרה תהיה שוב התפוצצות. אבל אנחנו צופים שלאורך כל השנה תהיה פעילות ומוצרים, והקהל שאוהב את זה תמיד יוכל למצוא את המוצרים שהוא מחפש".

עוד כתבות

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל